Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
05
Okt 12

Vi som gillar ett Linnéuniversitet vid Ölandskajen

Slår man upp dagens tidning möts man av ytterligare två gubbar som kritiserar placeringen av Linnéuniversitetet i hamnen. Argumenten är egentligen förvånansvärt dåliga. Det som man reagerar mest på är citatet:
”Kommunen behöver inte ge Linnéuniversitetet allt vad det önskar”

Hade det varit så att Kalmar Kommun hade betalat för hela kalaset kan man kanske köpa det argumentet, fast i detta fallet handlar det ju om försäljning av mark vid Ölandskajen, en mark som nu till stor del är död yta och som vi med största sannolikhet inte någonsin kommer hitta någon form av verkningsgrad i. Det som är viktigt att komma ihåg är dock att kommunen gett en garanti på att hamnverksamheten inte drabbas av bygget.

Ölandskajen är i nuläget klart överskattat. Redan vid etableringen och bygget av Sjöfartshögskolan så låter jag mig minnas att det rådde en liknande debatt, kanske inte direkt otippat att det skulle bli en debatt i Kalmar om ett nybygge då det i stort sett inte går att ta ett jävla spadtag i staden utan att någon pensionerad frimurare bryter ihop . Och hur bra blev inte den byggnaden jämfört med dom katastrofalt fula barackerna som låg där innan?

Ett annat argument som nästan är ännu sämre är att det skulle bli dyrare och bygga. Klart som fan det blir dyrare och bygga vid vattnet, men vem sa något om att detta ska blir ett budgetbygge? Om nu kunden, dvs LNU i detta fallet, har vissa krav så måste väl ändå vi som Kommun lyssna till dessa? I synnerhet om det som i detta fallet faktiskt gäller en hel stads framtid.

Framförallt måste vi våga lämna förtroendet till tjänstemännen som jobbar med det här dagligen. Att som avdankad pensionär med lite för mycket fritid sätta sig över utredningar är i egentligen i grund och botten brist på respekt. För det finns ytterligare en faktor i debatten som ingen pratar om, vikten av att vara ett attraktivt universitet. Idag bygger hela utbildningsväsendet på aktiva val. Individen väljer helt enkelt själv vilken väg man ska vandra och i vilken stad man landar. Här råder total marknadsekonomi. Självfallet är kvalitén på utbildningen viktigast, men jag kan lova att en 90-talist har ett gäng andra värderingar som spelar in när man så småningom ska välja universitet. Varför skulle då annars marknadsföring vara så oerhört viktigt idag för landets alla skolor? Stadsnära, havsutsikt, modernt, närhet, utrustning, boende, kultur, känsla är bara ett axplock av viktiga faktorer som ligger i grund till vilken stad man väljer.

Men det som irriterar mig allra mest är att alla dom människor som är emot detta i stort sett avgörande projekt för Kalmars framtid, är samma människor som värnar om Luddvårlök, överklagade Konstmuseet och ogillade tanken om Guldfågeln Arena. Samma människor som på riktigt fortfarande använder Salve och Fanerdun som skäliga argument för att allt kommer att gå åt helvete.

Det är synd att inte fler personer och kanske framförallt i näringslivet som är för detta projekt kliver fram och ger en fet tumme upp utan istället för att acceptera spaltmeter efter spaltmeter med bitter journalistik som Gota Media trycker ut i sina båda morgontidningar. Det tror fan att folk tillslut blir negativa kring detta projekt om det inte finns en enda tydlig ja-sägare.

Thomas Carlzon, Ikeas VD, kommer till Kalmar med en kappsäck fylld med 300 miljoner kronor, hur tror ni han bemöts i Kalmarsalen? Han blir totalt utskälld av rabiata pensionärer. Han menar på, bygger vi inte kan vi lika gärna lägga oss ner och dö. Alla redan etablerade universitetsstäder med icke stadsintegrerade byggnader säger samma sak. Bygg i stan. För fan. Bygg skiten på Stortorget om det skulle vara så.

Så ska vi verkligen låta ett gäng bittra pensionärer styra vår stads framtid? Jag tycker inte det, och jag vet att många med mig håller med. Dags för att bilda en tydlig opinion för en universitetsetablering i Ölandshamnen. En opinion bestående av Linneuniversitetets och dess studenter, Svenskt Näringsliv, Kalmarsund Promotion, Kalmar Företagsgrupp, Kalmar Science Park ja egentligen alla typer av plattformar som värnar om vår regions framtid, utbildningsmöjligheter och innovation.

Som jag ser det har vi chansen att lyfta hela Kvarnholmen till helt nya nivåer. Bygg. Bygg. Bygg.

Be Sociable, Share!

7 kommentarer

  1. Martin! Du anser dig ung, smart och progressiv. Du reagerar precis lika illa som våra vänsterpolitiker vid kritik mot det man själv gillar. Beslutet är viktigt och det finns en stor grupp välutbildade människor som bor i Kalmar vilka anser att Brofästet är bätte. Wangs och Persson åsikter i detta är inte objektiva !! Att bara håna och förkasta Brofäst gruppens åsikter är inte smart. Ungefär lika smart som din konflikt på Kallskänken häromdagen min kära vän !

  2. Bra skrivet!

  3. Fast det blir ju inte kul om man alltid ska vara så jävla diplomatiskt. För att få publicitet och driva opinion måste det ju hända något. Har man en debatt tycker jag att det ska vara högt till tak i diskussionen. För mig är kärnvärdet i placeringen av LNU Kvarnholmens framtid. Får vi sedan bostäder på Fredriksskans då kanske du och jag äntligen kan få en restaurang med franska viner.

  4. Franska viner, hörde jag franska viner ?? då ändrar jag omedelbart min ståndpunkt i gammal god Kalmaranda.

    • Underbart, har tänkt precis samma tankar som dig. Det mest patetiska är att dessa seniorer kallar sig för intressegruppen för Linneuniversitet.

  5. Håller helt med dig Martin. In på Insändarsidorna med dig! Vi behöver en balans i debatten och du har ju förmågan att sätta ord på det många tycker.

Lämna en kommentar