Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
04
Nov 11

Veckans Östrankrönika-Kreativa myndigheten

Vad ligger egentligen till grund för att vi svenskar ständigt måste ha mallar och strukturer för precis allt.

Är det inte krystade allsångshäften med Lasse Berghagens ”En kväll i juni” på trötta 50-årskalas så är det slavisk handläggning av minsta lilla detalj på någon av våra 250 statliga myndigheter. Det är ju inte särskilt konstigt att vi älskar att åka utomlands. För att en liten stund i livet få slippa all byråkrati, strunta i tider, vara lite salongsberusad dagtid, sova siesta och till och med charmas av det sydeuropeiska trafikkaoset.

Visst är det skönt med ramverk i livet, men jag vill ändå påstå att det också hämmar möjligheter och kreativitet. Alla dessa regler och restriktioner ger inte direkt möjlighet för att utveckla verksamheter. Snarare bromsar det människor som har energi och drivkraft. Många känner säkert igen sig. Bygglov, tillstånd, deklarationer, kvitton, moms, blanketter, skatt, ja listan kan göras lång med faktorer som givetvis är nödvändiga i ett samhälle, men kanske inte alltid är så jätteupphetsande.

Ett konkret exempel saxat ur mitt liv. Alla livsmedel som vi producerar i vårt kök måste idag enligt senaste kravet från kommunen märkas med en innehållsetikett som ska innehålla: ingredienser, vikt, ursprung, datum, kyla, allergener, adress, telefonnummer osv. Allt för att det ska finnas möjlighet till en komplett spårbarhet om en stackars laktosintolerant person trillar av pinn efter att ha ätit en av våra luncher. Från kommunernas sida har man nu drivit det här så långt att om inte våra sallader är märkta på rätt sätt så kommer vår butik i Nybro att tvingas stänga igen. Stänga för brott mot etikettlagen. Jag ser scenariot framför mig. Polisen kommer in i butiken med dragna vapen, trycker ner stackars Staffan på golvet samtidigt som de sätter handfängsel på honom, en helikopter cirkulerar i luften och utanför rapporterar en av Smålandsnytts skarpa journalister om ytterligare en fruktansvärd ohuman verksamhet som slarvar med märkning av innehållet på sina baguetter.

Någon myndighet däremot för kontroll av att ingredienserna ska vara av hög kvalité, närproducerade, nytänkande, ekologiska och skitgoda finns inte så vitt jag vet.

Så jag ger härmed ett förslag till en ny myndighet: Kreativa myndigheten. Denna myndighet finns till för att kontrollera att näringslivet utvecklas. Man är tvungen att redovisa nya idéer, strategier, koncept och kommunikation. Kreativa myndigheten har också som uppgift att kontrollera att andra myndigheter inte blir för enformiga och tråkiga, att även de kan vidga sina vyer och våga se helheten.

Veckans snackisar

Krogarna i Kalmar får ha öppet till tre, het debatt med många intressanta och mindre begåvade inlägg. Gladast för beslutet är nog alla singelkillar där ute som får ytterligare 60 minuter på sig att hitta en dam som man kan bjuda på Gyrostallrik med valfri sås.

Det känns som att alla ska till Helsingborg i helgen, härligt! Kalmar FF behöver allt stöd de kan då i cupfinalen på Olympia. Jag tror att en bra bit över 1500 personer tar sig härifrån till Skåneland imorgon.

Be Sociable, Share!

En kommentar

Lämna en kommentar