Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
16
Apr 12

Veckans Östrankrönika

Vilket land i världen med Sveriges befolkningsstorlek kan egentligen identifiera sig med varumärken som Volvo, Ikea, H&M och …Saab

Okej, stryk det sista, men hur som helst. Vi svenskar, som är så omtalat blyga, tillbakadragna och ödmjuka, hur går det ihop att vi kan ligga bakom dessa multinationella företag?

Är det så att vi har en extremt bra skola, nyttig mat eller bara ren tur? Kanske behöver vi damma av norsken Aksel Sandemoses gamla Jantelag från 1933 som i ord säger att man inte får sticka upp och tro att man är bättre än andra på något sätt. Kan det vara så att filosofin i denna så negativt laddade och smutskastade lag är en av anledningarna till vår internationella framgång historiskt sätt?

Nu kanske jag borde skriva något om att vi ska sträcka på oss och vara stolta över vårt land, och samtidigt uppmana folk att dra på sig en färgglad folkdräkt, hissa flagg och trycka i oss lite närproducerat, ekologiskt svenskt kött som vi övertygat tycker är det absolut bästa köttet i världen. Lite sådär kaxigt för en gångs skull. Fast hur blir det då med den där Jantelagen?

Å andra sidan är Sverige inte riktigt sig likt. Det sker ständigt en förändring.

Välfärden monteras sakta men säkert ner och vi blir allt mer individualiserade i vårt sätt att leva. Och en sak är säker med oss svenskar rent generellt, kanske framförallt i vår region. Vi ogillar förändring. Och sker det en tendens till förändring i vår närhet, om det så är ett bygglov, en luddvårlök eller ett serveringstillstånd – då jävlar agerar vi. Det känns ibland som att många skulle vara glada om vi hade stampade jordgolv hemma, åkte häst och vagn och tjänade tolv öre i timmen. Många skulle också vilja köra åt båda hållen på Larmgatan med sina hästar och vagnar för så var det förr och det var bättre förr.

Problemet är att vi ofta tänker alldeles för kortsiktigt. Vi tror att lösningen på den oundvikliga förändringen i samhället är att bara vägra och helt enkelt säga nej. Och problem som vi faktiskt själva skapat lägger vi över på andra, gärna på våra utlandsfödda svenskar. Allt blir ju så mycket lättare då, i alla fall om du frågar Sverigedemokraterna.

Jag tror förvisso inte all förändring per automatik är bra. Men jag är däremot övertygad om att hämmar man förändringar finns det inte möjlighet till nya innovationer som i framtiden gör oss till fortsatt stolta svenska medborgare.

Be Sociable, Share!

4 kommentarer

  1. Du glömmer SKF, Tetrapack, alfalavall, ABB, säkerhetsstickan, AGA, Nitro nobel och massa andra företag. Jag tror sveriges framgång och utveckling beror på att vi fick bibehålla industrin intakt efter andra världskriget, medans Tyskland, italien, frankrike var helt i spillror. Nu är tyskland ifatt och förbi…

  2. Framförallt, och förvånande, så glömmer du Kallskänken 😉

  3. Ähum, utan att vara viktig ( och nedsättande i tonen 🙂 ) så är Jantelagen bara en pejorativ term som finns i hela världen. Inte ens detta var vi först med i Norden. Standard i brukssamhälle, små orter med stagnation och enbart ett uttryckt för avundsjuka. Sveriges framgångsrika företag har inget med Jante att göra ! Jante är en huvudsaklig efterkrigsmentalitet som grundar sig i en förfärlig inställning till andras framgång. Väl understöd av vissa politiska partier.. fortsätt du att vara unik och trotsa motvinds älskarna. Du lär inte vinna men du hade kul under tiden…

Lämna en kommentar