Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
20
Jan 12

Valmöjligheter som försvårar – Veckans Östran

Starta en ny restaurang, bilda ett nytt eventbolag och lansera en ny serie sallader och mackor på riksnivå. Eller bara lägga sig i framstupa sidoläge på soffan och dra en filt över sig. Vår fria vilja är inte alltid obegränsad och blir gärna extremt ångestframkallande så här års.

Ända fram till slutet på 80-talet var valmöjligheterna i våra liv betydligt färre, ta till exempel tv-tittandet. Inga större konstigheter. Det fanns två kanaler, 1 och 2. Antingen kollade man på en tjeckisk dockfilm eller växlade man över till Dokument utifrån som kvällen till ära handlade om ett spännande reportage om Kolchoser, kollektivjordbruk i forna Sovjetunionen.

Idag däremot kan du välja mellan hundratals kanaler, och skulle detta inte räcka kan du slösurfa på internet, lyssna på musik på Spotify eller uppdatera din status på Facebook. Och väljer du det sistnämnda så är det viktigt att din statusuppdatering tolkas som att du har gjort rätt val, gärna så att dina vänner drabbas av avund och lite ångest. Detta gör du genom att exempelvis lägga upp en bild på en köttbit med perfekt stekrad alternativt på en nyinköpt designmöbel.

Sociala medier är ett bra exempel på något som uppkommit tack vare den fria viljan. Här kan du se nästan alla människors val i ett och samma flöde och på så sätt jämföra hur du ligger till med dina egna val. Jaså hon jobbar där nu och har valt att umgås med honom som har valt den hunden och kör en… SAAB! Hmmm…gud vad pinsamt.

Med valfriheten kommer pressen och kräsenheten. Är min lön tillräcklig? Är mitt jobb verkligen intressant? Hus eller lägenhet? Iphone eller HTC? Höger eller vänster? Kalmar FF eller Kalmar AIK? Pest eller kolera? Och trots alla val, oavsett om man tycker de är bra eller dåliga, viktiga eller oviktiga, så blir man aldrig riktigt nöjd. För visst är väl gräset lite grönare på andra sidan?

Jag måste resa mer. Det är värdigt! Kan jag se hur andra har det och jämföra med min egen vardag, då, då blir jag lycklig.

Ibland kan jag önska att någon tog tag i mitt liv och sa åt mig exakt vad jag skulle göra, så jag slapp just alla dessa val och möjligheter. Martin, du måste leva mer i nuet. Ja, okej, men hur fan gör man det då?

Veckans snackisar
På tal om val. Ronny Nilsson är tillbaka vid det rödvita rodret. Känns som ett tryggt och bra alternativ men kanske inte så innovativt, däremot är Jonas Persson ett klockrent nyförvärv till styrelsen.
Bilutlottningen på Baronen blev den mest kaotiska dagen i köpcentrets historia. Det kändes som att alla var där. En fyra personer bred kö från huvudentrén ner till restaurangen, från restaurangen genom hela köpcentret fram till McDonalds. Lägg därtill ytterligare en sub-kö som bildats vid huvudentrén som gick ner till… Gröna stugan! Som tur var löste sig till slut lottningen och en tvåbarnsmamma från Läckeby gled hem i en Mini

Be Sociable, Share!

Lämna en kommentar