Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
12
Dec 11

Våga grilla vinter

Gårdagens presskonferens slog nya rekord, 20 minuter lång och 144 kollade live. Det går inte att ljuga längre, trycket kring den alternativa julshowen är brutalt. Så brutalt att vi valt att trycka ut nya biljetter. Kom till Kallskänken och hämta din biljett, den är gratis och i den ingår en bussresa tur och retur till Öland och Borgholm.

Annars då, jo vårt radioprogram Receptfritt har fått fortsatt förtroende även 2012, det blir 10 nya avsnitt av mitt och Annicas matprogram i P4. Nu tar vi sikt för att ta en plats i riksetern, sätter vi bara våra roller bättre och gör ett ännu mer innehållsrikt program kan det blir riktigt bra. Vi fortsätter tills vidare att sända live från köket här hemma.

Som alltid kring den här tiden på året blir det lite stimmigt. Inte minst på Kallskänken där vi stundtals dubblerar produktionen i och med julbord och jultallrikar. Lägg därtill en trasig skåpbil, en bortrest kollega och en redan överbokad agenda och ni förstår att det finns inte mycket tid till annat.

I lördags blev jag så sugen på grillat att vi åkte hem till Petters garage och rotade fram familjen Elmreroths kolgrill. Nu behövde vi bara en bättre köttbit och vi såg att det lös i Saluhallens kök, vi dundrade in bakvägen och lyckades lura till oss en bit trevligt marmorerad ryggbiff av Johannes som vi senare tokgrillade i carporten.

Ett tips: Köp en så kallad Steak Rub-kryddblandning, investera i en riktigt bra mörkröd och fettmarmorerad entrecoté eller dyl. Tänd grillen och jobba fram en jävulsk glöd. Skär tjocka skivor (ca 3 cm) och gnid in kryddan i köttet ordentligt, arbeta gärna på ett skärbräde. Pensla på lite olja. Grilla köttet typ 2 minuter på varje sida så det får ordentligt med färg och karaktär. Låt vila på en tallrik 30 minuter, samtidigt som du skickar in ett gäng rotfrukter, rödbetor och lökar i ugnen på 200 grader. Slå en bea som du kryddar upp med mycket dragon och cayenpeppar, kör på en kraftig rödvinsås med ganska mycket socker, rödvin och lite balsamvinäger. När rotfrukterna är klara, ta ut dom och slå på lite balsamvinäger och rör om. Färgen från rödbetorna gör att det ser rustikt ut, inte fel om löken har bränts lite.

Dunka nu in köttet ca 6-7 minuter och ge den en sista rundspark. Köttet serveras medium rare tillsammans med ovanstående tillbehör och ett bättre rödvin. I och med att ytan är så tokkörd och innehåller så mycket smak och karaktär i kombination av stekrad och att köttet verkligen fått vila står du nu inför en fantastisk smakupplevelse. Våga grilla vinter.

Be Sociable, Share!

En kommentar

  1. grillade oxå härom helgen, lammkotletter, glöden håller jag vid liv med en hårfön!!! Funkar kanonbra 🙂

Lämna en kommentar