Se fler 
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
09
Jan 13

Vad att göra, kinesiska carpe-diem bokstäver & Condrup ny i stan

Beundrar verkligen vår stads ansats till utveckling och framåtanda, den är ibland nästan lite charmigt naiv, men fan, rätt som det är så dimper det ner både ett Ironman eller en ny flyglinje. Vi som bor i staden blir först lite imponerade, rent av glada, men en glädje som ganska snabbt försvinner när vi drabbas av parkeringsångest och bygg-gärna-men-inte-här-mentalitet. Det är precis som vi i grund och botten inte riktigt har det stora självförtroendet att lita på oss som stad. Var det kanske den där förbannade Salvebyn som fick oss att börja tvivla?

På tapeten är ju det vackra ordet, samverkan, i tuffare tider viktigare än någonsin. Vi ska hålla Karlskrona, Växjö och Oskarshamn i handen. Trots att vi faktiskt i ärlighetens namn… tycker rätt illa om dessa städer, och framförallt har vi fruktansvärt svårt för ett av deras fotbollslag. Vi jämför oss ständigt med Växjö. Lillebrorskomplexet. Det förlovade landet 1o mil bort i Öst, där ingen tycks veta hur man överklagar ett bygglov och att smälla upp ett arenaområde för en miljard är lika avancerat och tidskrävande som att beställa en pizza. Om man kokar ner frågan i sitt yttersta, vad är egentligen den stora skillnaden?

Min teori, i Kalmar driver främst politikerna stadens utveckling och byggnation. Det är politikerna som eldar på tjänstemännen att utföra verkstad. I Växjö däremot är det istället kommunens tjänstemän och näringslivet som håller i taktpinnen. Det driv som finns Österland ligger alltså främst hos kommunens anställda som tvärtom driver på de folkvalda politikerna att agera. Kalmars näringsliv när det gäller temat stadens utveckling är minst sagt blekt. Ett gäng företagare med nytryckta visitkort som åker tåg tillsammans med landshövdingen en gång om året förändrar direkt inte världen.

Men hur man än vrider och vänder med frågan om vår stads utveckling finns det ett gäng faktorer som är bristvara i vår by. För det första är vi alldeles för få. Det är bara att konstatera. För det andra den stora bristen på medvetenhet och kunskap. Det som är drivmedlet i en stads utveckling. Om vi nu skriver under Perssons agenda om att vi ska växa som stad. Då måste antalet inflyttningar av människor växa betydligt mer. Och på den punkten har vår borgmästare rätt när han ständigt redovisar nya invånarantal. Men frågan är, vem är det som flyttar hit? Finns det verkligen en arbetsmarknad i Kalmar att hänga i julgranen i lågkonjunkturens bakvatten, eller är den lilla inflyttning vi har idag mestadels studenter från våra blödande kranskommuner? Skall dessutom staden ta ett kreativt steg, dvs något annat än koncept-sportbarer och inredningsbutiker fyllda med kinesiska carpe-diem bokstäver, så får det gärna komma hit fler människor som är medvetna och sugna på livet.

Kanske står det på vår nya kommunchef Kenneth Condrups agenda att strategiskt locka hit nya invånare? Kanske är det till och med läge för en ny specialenhet i kommunhuset som bara jobbar med nyrekrytering av kommuninvånare?

Eller är det så att vi kanske har det rätt bra som vi har det? Vad tycker du Kalmar bör göra för att ta nästa steg i utvecklingen?

Be Sociable, Share!

7 kommentarer

 1. Ibland skriver du saker som tom jag blir imponerad av! Inte vanligt att jag blir det i Kalmarrrrrr Martin! Bra skrivet…

 2. Lysande analys
  (då glömmer jag fadäsen med att ha svårt med vissa fotbollslag, det tar tid att lära sig se skönhet…)

 3. Intressant analys och en spännande idé
  Kanske kan den bli verkstad!

 4. Pow pow pow…

  Mvh//Faffa

 5. Kan säga att det precis just nu pågår ett sådant arbete kring nyrekrytering av kommuninvånare – så du är rätt på det!

Lämna en kommentar