Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
14
Maj 13

Tevemöbeln, vår tids altare.

Jag satt i soffan hemma hos min mamma på Ängö, tv:n stod på, som den nästan alltid gör. I bakgrunden rullar ännu en rysk massproducerad serie, eller ”serial” som mamma säger. Min ryska håller definitivt ingen världsklass så varför kvinnan i serialen just nu blir brutalt strypt har jag ingen som helst aning om. Teven är stor fan, säkert 52 tum och har en liten tendens till att nästan äta upp rummet, ja nästan hela lägenheten.

Teven står i en klassisk tevemöbel, som är så självklar i många hem att man skulle betraktas som lite dum i huvudet om man ifrågasatte den. Numera går den till och med att köpa med en integrerad teve. För er som känner er osäkra på vad jag menar så pratar vi om en sån där klassisk IKEA-lösning där teven placeras strategiskt i mitten, undertill finns utrymme för såväl dvd, och stereo, kanske till och med ett gäng Beck-filmer. Det finns också många välplanerade underskåp, här förvarar många föräldrar sina fotoalbum och ”viktiga papper”. Min pappa var troligtvis bäst i Sverige på att spara på just ”viktiga papper”, försäkringsvillkor på sommarstugan från -79, ett kvitto på ett dörrhandtag från Beijers, samt en äldre första kalkyl på hur svartbygget av bastun skulle landas rent ekonomiskt i samma gamla sommarstuga. Bastun som för övrigt sedermera blev, precis som många andra bastuprojekt, föremål för lagerhållning och stor möjlighet till mögelväxt. Nå, vad var vi…jo tevemöbeln…givetvis även funktionella lådor för fjärrkontroller och dylikt, på bättre tevemöbler kan det också finnas luckor med finurlig drag-funktion för att öppna och stänga.

Övre delen av tevemöbeln är det inte helt ovanligt med ett gäng vitrinskåp, med plats för diverse fin-glas och kanske någon kamellikande porslinsskulptur inhandlad på någon svettig marknad i Spanien. Har det festats till riktigt ordentligt kan man också hitta någon flaska taxfree-sprit smaksatt med banan i samma vitrinskåp. Är tevemöbeln en riktig Rolls Royce finns belysning inuti vitrinskåpen som lyser upp dom exklusiva föremålen.

Sist men inte minst så finns ett gäng hyllor, där står ungefär 40 stycken inramade kort på nära och kära från olika skeden i livet, i både studentmössor, konfirmationsoutfit och med glasögon. Korten är allt som oftast omgiva av en hel del ljusstakar samt ett och annat slöjdtrauma från mellanstadiet.

Och det är först när man betraktar helheten man ser det uppenbara sig. Ett altare, teven är gud och kontakten med omvärlden sker via den. Till bredden fylld med livets viktigaste dokument tänder vi ljusen och med familj och vänner samlad runt om på olika ställen i altaret offrar vi spanska souvenirer, smuggelsprit och tillbeder Skavlan och hans gäster.

Tevemöbeln, vår tids altare.

Be Sociable, Share!

4 kommentarer

  1. Klockren iakttagelse! Undrar om dessa altare/tv-bänkar/bokhyllekombinationer når höga inrop på Bukowskis om 20 år..? Kanske ihop med en beige hörnskinnsoffa och en multipel guldlampa i hörnet

  2. Är det ett svenskt fenomen eller finns teve-altaret runt om i världen?

  3. Tro mig de finns i hela världen, tom i Jymden…

  4. I Latinamerika dekorerar de TV-n med allt möjligt , när jag var ett halvår i Karibien såg jag många TV-shrines. Så de finns

Lämna en kommentar