Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
16
Aug 11

Splittrad generation eller bara en ren överdrift?

-Ja men älskling, du har ju redan så många skjortor. En mamma står med sin 16-åriga son i den överdesignade Ralph Laurenavdelningen på NK en helt vanlig måndag. Han står och sliter i en 1500-kronorsskjorta och jag undrar vad var det som egentligen gick fel? Här i Stockholm blir konsumtionsgenerationen ännu tydligare, och längs Biblioteksgatan är det bara yta som gäller, köp dig snygg helt enkelt.

Nu när det återigen gungar i världsekonomin kan man inte låta bli att fantisera om en riktig jävla kris i landet, en situation där liksom alla verkligen drabbas och tvingas att spara. Man har ju hört om den galopperande räntan i mitten av 90-talet och om huslån som totalhavererade och de historierna känns nästan lite filmiska och overkliga. Jag tror det skulle vara nyttigt för on-demandgenerationen att få det lite svettigt på riktig.

Att inkassera en Iphone, ett gäng asienresor, 10 acnejeans, x-antal Ralph Laurenskjortor, platt-tv samt en MacBook Pro innan man fyllt 25, är det verkligen nationalekonomiskt hållbart i längden? Kanske, kanske inte? Kanske en fråga för Anders Borg & Co att svara på. För några dagar sedan såg vi Company Men, en film om ett gäng framgångsrika och välbetalda män i olika åldrar där en välfärdsvardag med flådiga livsstilar stort sett över en natt förvandlas till en mardröm när de en efter en blir uppsagda när deras företag väljer att skära ner på allt och alla. En riktigt bra film som verkligen ger en tankeställare och efterråt får en att uppskatta vardagen. Våra tankar gick för en stund till Trollhättan där verkligheten kommit ifatt alla SAAB-anställda. Tänk att sitta på en nyrenoverad tremiljonerskåk med 4 procents ränta samtidigt som både du och din fru ser bilindustrin i stan sakta men säkert falla ihop. Vilken mardröm, och den dagen då man stänger fabriken för gott, vad tror ni det huset liggandes lite utanför centrala Trollhättan är värt då? Två backar läsk?

I vanlig ordning drar jag alla över en kant när jag gör mina små hobbyanalyser, jag ber om ursäkt för det, men det är alltid lättast. Men visst är det väl så att 80- och 90-talister har en något orimlig syn på livet. Köpa lägenhet direkt när man flyttar hemifrån, rostfritt kök och ljust och fräscht. Det är märkligt när man hör alla 50 och 60-talister predika om hur de hade det. Då fick man minsann vänta med och resa, man köpte second-handmöbler, kokade långkok och fick minsann inte en spänn när man flyttade hemifrån.

Ett typiskt 90-talistcitat är det som Gabbys lillebror Robin fällde för någon vecka sedan när vi berättade att vi skulle ut i skogen och plocka svamp. Han tittade på oss frågande och sa sedan:
-Varför åker ni inte bara och köper svamp?

Nu hade i och för sig Robin rätt eftersom vi inte hittade någon svampjävel i skogen och tvingades åka till Nilsson & Lindblom för att köpa kantareller, men ändå…

Eller är det så att våra föräldrar omedvetet skämmer bort oss för att vi inte ska få samma ”dåliga” förutsättningar som de hade och ständigt berättar om? Är det därför vi redan sett stora delar av världen innan vi ens fyllt 30 och redan gjort den där vinresan till Valpolicella. Eller är ung och bortskämd en myt eller bara sjukt överdrivet? Är det internets fel, eller är internet bara en fluga? Är det för lätt att tjäna snabba cash? Kommer folk verkligen äta smörgåstårta om 10 år? Nej, nu snurrar det i min skalle. Jag måste lugna ner mig. Får går ner till lobbyn och ta en GT här på det samtida lyxhotell jag bor på. Kanske gör jag i samma veva ytterligare en ödmjuk statusuppdatering i de sociala medierna och berättar hur bra jag har det….fast inte GT då, lite white-trash över det va? Kanske en dry martini eller något, det är klass, då ser jag framgångsrik ut…eller tror folk att jag är bög då kanske…fast lite gay är ju bra säger man ju… fan…inser att jag inte kan bära upp min fasad på det här hotellet, jag stannar på rummet och kollar på tecknat med Gabby.

Be Sociable, Share!

6 kommentarer

  1. Insiktsfullt…moget- Martin! 🙂

  2. Hemskt att läsa! Ett par minuter i skogens ljuvliga stillhet rekommenderas! Men bara ett par minuter till att börja med, annars klarar nog inte ungdomarna det. Efter ett par veckors intensivt tränande kan dom kanske klara en timme. UTAN några somhelst elektronikprylar! Snacka om utmaning!

  3. – Vad-kör-du-för-bil-var-bor-du-sa-du-äter-du-Carpaccio-istället-för-att-borsta-tänderna-på-morgonen?

  4. ”Eller är det så att våra föräldrar omedvetet skämmer bort oss för att vi inte ska få samma ”dåliga” förutsättningar som de hade och ständigt berättar om?”

    Jag blir mörkrädd när jag hör talas om föräldrar med den inställningen. Vid att skämma bort barn/ungdommar ger man dem ju en vriden verklighetsbild och gör allt annat än att hjälpa dem.

    En av grunderna till att jag valde ett hus i skogen på landsbygden istället för ett liv i Oslo. Visste ni att det finns folk i trettioårsåldern som ringer en elektriker istället för att bara byta glödlampan själv?

Lämna en kommentar