Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
10
Nov 11

Skit i välfärden, vi har sälj!

Svarta rubriker i dagens tidning om befolkningsminskningen i länet och innerst inne tror jag ingen är särskilt förvånad. Här kostar 5 Gin & Tonic 600 spänn, det ända alternativa utestället är Harrys och restaurangutbudet sisådär och det tar fortfarande fem timmar att åka bil till huvudstaden.

Hamnade i samtal med Palace-Magnus igår på Wilsonbaren om konsumentbeteende och krogkultur. Min nya tes till att Sverige och den här regionen går lite knackigt är att det helt enkelt är för dyrt att göra något. Jag drog en parallell till Berlin som vi nyss besökte med reklambyrån, fantastisk puls, häftiga barer och restauranger men framförallt, billigt som fan. Ungefär halva priset och dubbelt så bra skulle man kunna sammanfatta det.

Bestämmer du dig för att gå ut och äta en värdig middag i Kalmar idag kommer det inte kosta en krona under 1000 spänn. Och vem har egentligen råd med det? Bjuder du ett gäng på lite drinkar, låt oss säga fem styck GT, så kostar det som sagt 600 spänn. Fatta det, 600 spänn! Det hade ju varit bättre man sagt: Nähä Grabbar, jag har haft en bra vecka, vi kanske ska gå på bio! Jag bjuder! Lägg därtill en större popcornmeny!

Skatten på en flaska sprit i Sverige är 140,39. Fatta det då! Det är ju helt sjukt. Och jag vet väl inte anledningen till skattesatsen mer än att vi tror att vi skulle supa ihjäl oss om den var lägre. Istället åker vi och köper samma Svenskproducerad sprit i Puttgarden, kanon.

Ska vi göra vår region attraktiv så räcker det inte bara med bättre infrastruktur, det måste det bli billigare. Sänk skatt och arbetsgivaravgifter och jag lovar att vi kommer få ett helt annat flöde med butiker, krogkoncept och kreativitet som skapar nyanställningar. Men det hotar ju vår välfärd? Fan, skit i välfärden, vi har sälj!

Be Sociable, Share!

En kommentar

Lämna en kommentar