Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
15
Jul 11

MATCH: Fotbollsorakel, armhävningar och morgondagens stjärnor.

Vi hade samling i Funkaboskolans gymnastiksal, vår tränare Stefan berättade att idag var minsann Kjell Nyberg på besök, han skulle se vår träning. Kjell Nyberg som var och fortfarande är fotbollsorakel och talang- utvecklare i föreningen. Det var nu helt knäpptyst i hallen och trots vår låga ålder visste vi precis vad det innebar att självaste Kjell Nyberg satt på läktaren en lördag i Funkabo när vi hade fotbollsträning. Stefan fort- satte med sin genomgång, vi satt på det sura illaluktande golvet och lyssnade, men det var svårt att fokusera. Alla ville börja spela och visa upp sig för att kunna bli uppflyttade till U-laget.

Då öppnas helt plötsligt dörren till hallen, alla vänder blicken mot entrén. Det är Axel. Han är något förse- nad. Men som inte det hade räckt, på fötterna har han fotbollsskor, med skruvdubbar. Axel trodde att det var utomhusträning. Ja, ni kan kanske se det framför er. Vi satt förväntansfulla i ring, vår tränare Stefan stod bred- bent och tog snacket, Kjell Nyberg på läktaren och Axel stod på sporthallsgolvet i Funkabo iförd skruvdubbar.
På min första Tipselitträning blev jag beordrad att göra etthundra armhävningar, jag hade i stort sett inte gjort en enda armhävning i mitt liv tidigare så jag stod givetvis inför en tuff utmaning. Flytten från kompisarna i pojklagets trygga värld där vi vann alla matcher med minst fem mål, till att nu träna med de riktigt stora och duk- tiga grabbarna var en enorm omställning minns jag. Det var aldrig uttalat men jag ville bli lika bra som min bror, Jens ”Super-Jens” Nils- son. Han som hade slaktat Djurgården på Stockholms Stadion med tre mål och en överstegsfint, och gjort fler mål i FF-tröjan än Stefan Bernlind öppnat bommen till Fredde. Nej, där ljög jag. Hur eller hur slutade min lovande karriär med ett söndertrasslat knä och full pott i halv-åtta-hos-mig som största merit. Jag blev inte heller någon FF-stjärna. Men ryktet säger att Nyberg kommenterade min talang enligt följande.

– Fan Nilsson. Du har allt som din bror inte har och han har allt som du inte har.”

Och ni ska bara veta hur många lokala talanger som har passerat Kalmar FF:s korridorer. Duktiga fotbollsspe- lare som inte riktigt haft den rätta mentala inställningen för att lyckas. Det krävs så oerhört mycket mer än bara talang för att utvecklas till en komplett fotbollsspelare. På GFA:s plan på måndag kommer vi få se ett par stycken unga spelare som har det där lilla extra. Talangen i all ära men framförallt inställningen, självkänslan och ödmjukheten. Ta till exempel Mattias Johansson, numera bofast i startelvan, uttagen till U21-landslaget, uppsnackad som en av Allsvenskans mest intressanta spelare. Han har för övrigt mitt i allt det här, tagit stu- denten. Just det där med självkänsla och ödmjukhet är egenskaper vi nästan alltid hittar hos dagens fram- gångsrika unga spelare och jag tror faktiskt att det har blivit en grundförutsättning att ha dessa egenskaper för att lyckas som ung i svensk elitfotboll, att bli accepterad av publik och fans men kanske framförallt bli sedd i lagets omklädningsrum.

Trots veckans något negativa rapportering om struliga kontraktsförhandlingar med brassar är jag inte sär- skilt orolig. Med Mattias Johansson, Erik Israelsson och Måns Söderqvist i truppen känns framtiden oerhört intressant.
Och jag vill passa på att hylla Kjell Nyberg, han har fått en del kritik under åren för sin något hårda ledarstil, men jag vill påstå att det finns få i föreningen som alltid har haft och har en sådan översikt över hela verksam- heten, och då menar jag inte bara fotbollsverksamheten från ungdom till elit utan också den marknadsmäs- siga biten. Att kunna hantera den sköra balansgången mellan marknad och fotboll, kommers och stolthet, har inte alltid varit lätt under föreningens offensiva utveckling. Ska vi satsa på ny modern fotbollsutrustning eller anställa en ny säljare?
Inför Helsingborg nu på måndag har våra grabbar en tuff uppgift, det blir revansch för nederlaget på Vånga- vallen, en förhoppningsvis fullsatt Guldfågeln Arena. En föreställning där morgondagens stjärnor står i fokus under en härlig sommarkväll och återigen en helt ny fotbollsupplevelse.

Be Sociable, Share!

2 kommentarer

  1. Jag minns den träningen. Fast jag minns inte att Nyberg var med, bara Axel. Antagligen är det därför jag inte är fotbollsproffs idag.

  2. Jodå, längst upp i hörnet på den där gamla läktaren. Riktigt klassiker!

Lämna en kommentar