Se fler 
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
18
Apr 11

Lite krogpolitik på måndagsmorgonen

Hällen är här och uppfyller alla förväntningar, den är helt magisk. Det ska bli en fröjd att stå med spacklen i sommar. Premiärrätten blev en Paella, och det är något visst med mat som är tillagat utomhus. Lite rustikare, lite mer rock n’ roll. Mötesplatsen har öppnat, och likt Liseberg erbjuder vi något nytt varje år.

I lördags testade vi konceptet: I natt jag drömde, som går ut på att man ”drar från krog till krog”. Vi satt på Lilla Puben när en man, märkbart berusad och aggresiv dundrade in på Lilla och betedde sig omedelbart ofredande mot två kvinnliga gäster, personalen samt att han rundade av med att sjunga en FF-ramsa och samtidigt helt oprovocerat dunka handen hårt i ryggen på stackars Appert som satt vid entrén. Tillslut kom ordningsvakten som bad honom lämna, något fick mig att reagera. Givetvis helt korrekt att han ska lämna, men jag menar, hur stor var sannolikheten att han skulle ”lugna” ner sig, och inte ta ett järn på tex Krögers? Jag frågade vakten och bartendern hur man resonerade i det här fallet och de menade på att det inte låg i deras åtagande att ringa polisen samt att de ändå inte hade resurser för att plocka den stökiga mannen. Inte mer med det, vi drog vidare till Larmgatan 10 (som för övrigt hade helt smockfullt av matgäster).

Tror ni inte att samma man lite senare dundrar in på Larmgatan 10 och beter sig lika illa? Problemet denna gång är att det inte finns ordningsvakt när han drar igång att slentrianofreda på några gäster. Givetvis har han blivit nekad på samtliga pubar och drar ett sista wildcard i Larmgatan 10. Och den naiva bartendern på restaurangen häller så att säga, mer bensin på elden genom att servera mannen än mer alkohol.

Nu vet jag inte hur detta slutade, kanske gick han hem, kanske drog han som vi, från krog till krog. En sak är säker, han bidrog inte till någon kärlek.
Det är olyckligt men inte alls särskilt konstigt att en som Kim Nilsson, blev spontant misshandlad i Kalmar. Min fråga, bör man inte vara mer förutseende och agera innan något händer? Skulle inte det i slutändan spara pengar och framförallt skapa ett mindre våldsamt Kvarnholmen? Vilken är ordningsvaktens roll i det hät? Och vilket ansvar har vi som gäster?

Vi avslutar med dock med kvällens bästa och mest raka kommentar i kön på Harrys:
-Martin Nilsson!!!
-Ja?
-Din jäva hora!

Kalmar fortsatt framåt.

Be Sociable, Share!

2 kommentarer

 1. Den röda tråden är alkohol och vår, specifikt vodkabältets, inställning till denna drog. Alkohol är den absolut farligaste drogen och som ställer till med tveklöst störst skada i samhället.
  Eftersom den är legal och socialt accepterad så är också acceptansen för alkoholens biverkningar hög och den används till och med som en ursäkt för vårt beteende. Det förklarar också den passiva omgivningen och över-serverande bartenders.
  Det är ju ”fräckt” att vara lite på lyset och vi skrattar ju högt åt våra egna ”fyllehistorier” och fnissar tyst åt omgivningens klavertramp.

  Naturligtvis finns det positiva sidor av alkoholen, ett glas rött till den häll-grillade köttbiten och en uppvärmd cognac till espresson, men när njutningen övergår i berusning så borde också klockorna i domkyrkan börja ringa.

  Vi borde uppmärksamma och framförallt agera, kärleksfullt, när det gäller alkoholens negativa bruk bland nära och kära och i vår omgivning generellt.

  Alltförmånga människor mår dåligt och använder tyvärr alkoholen som den ”quick fix” den trots allt är. En del av dessa agerar utåtriktat och våldsamt på stans gator och torg.
  Varför ser man inga patrullerande poliser bland folket i Kalmar längre ?
  Självklart så ska polisen synas och finnas tillgänglig för dem som betalar deras löner. Det fattar ju vem som helst att en synlig polis är en tillgång i samhället. När det spelas fotboll tas det in xtra resurser från omkringliggande distrikt och det ställs upp arméer med poliser, fullt krigsutrustade, på flera led. Då saknas inga resurser. Fotbollshuliganer ?

  Det kanske är så att om varje krigsutrustad polis, några år tidigare, istället varit ute och spankulerat på Kvarnholmen, träffat den potentiella huliganen innan h*n blev värstinghuligan. Då kanske samhället istället kunnat hjälpa denna person/familj att få ordning på det som var fel. Och, simsalabim, så finns det inte längre några fotbollshuliganer att ställa upp sig på led inför. Då kan poliserna istället vara ute och spankulera på stan och hjälpa medborgarna.
  Visste ni att det i snitt klaras upp tre (3) brott per polis och år. Tre ! En polis kostar väl ca 500 tusen om året, borde man inte kunna begära något mer ? Fyra åtminstone.

  All U need is love.

  Skål Tamejfan !

Lämna en kommentar