Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
02
Jul 13

Lite köttdebatt på det.

Good morning winelovers, som han säger den gode Fritiofsson. Inflygningen mot den definitiva sommaren har börjat. Det märks på Kallskänken, antalet fler sommar-Connys i flipflops och jesussandaler trillar in för att handla mackor och sallader till playan. På torsdag drar vi också igång strandbilen och Kallskänken kommer därmed ut till stans stränder. Och för er nyfikna Café Eken-lovers kan jag meddela att det var fullsatt på gårdagens karaokekväll och bokningarna har börjat trilla in till såväl onsdagens quiz som fredagens grillkväll.

På Hotell Hilda är det även där full rulle, i vanlig ordning drar Krusenstiernska mycket turister utifrån och vi är fullbokade månaden ut. Och i samband med detta smyger vi sakta men säkert igång vårt lilla trädgårdscaféprojekt på hotellet, igår bakade Gabby jordgubb och rabarberpaj. Ett traumatiskt bak som nästan ledde till en skilsmässa och en mopsvalp på blocket.

Läser en artikel i dagens Barometern om KLS och hängmörat kött. ”Trenden går mot lyxigare kött”, får vi läsa i ingressen. Jag skulle säga att det faktiskt är precis tvärtom. Det som är trend idag är ju att utforska något billigare styckdetaljer såsom njurtapp, flankstek, chuck flap, högrev m.m.

Och kanske är det därför den svenska köttindustrin är så långt efter dom riktigt vassa köttproducenterna runt om i världen. Och trots det så fortsätter vår patriotiska romantisering av det närproducerade svenska köttet. Missförstå mig rätt, jag uppskattar också närproducerat, men närproducerat behöver inte alls per automatik innebära hög kvalité. Däremot är det livsstil, medvetenhet och självklart ett miljövänligt val. Men det finns tyvärr inget svenskt kött idag som håller samma jämna kvalité som den från tex USA, Australien och Uruguay, och vem är beredd/har råd att köpa kött som är mycket dyrare, fast inte alltid lika bra?

Kanske svär jag i kyrkan nu, men det är trots allt så att vår köttkonsumtion i landet är så pass hög att hälften av allt kött som vi äter måste importeras för att vår egen produktion inte räcker. En annan liten kul fakta i sammanhanget är att många av dom stora köttimportbolagen som vi i branschen handlar av, faktiskt ägs av Scan.

Be Sociable, Share!

En kommentar

  1. Du har helt rätt i det du skriver ang köttet, detta med ”närproducerat” är i många fall sämre ur ett belastningsperspektiv såvida du inte har en kolonilott 50 meter från köket. Att köra 3 lådor tomater 5 mil KAN innebära en större belastning för miljön per kilo transporterad tomat än att köra en hel trailer med tomater från Danmark. Men vem sitter egentligen och räknar på det? Och vad är ”närproducerat”, 1 mil bort eller 12? Kunskap fattas ofta hos dem som ”tycker” i dessa ämnen.

Lämna en kommentar