Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
31
Aug 12

Lägesrapport och något måste hända med den lokala alkoholpolitiken

Jag hade verkligen sett fram emot en liten, liten sovmorgon idag. Veckan har varit lite väl hetsig, och ni vet hur det är när man ska starta upp efter semester och sommar. Inte nog med att man redan går på halvfart och har svårt att komma upp i bra bolltempo, allt skit som man skjutit upp på, det-tar-jag-efter-semestern-grejer, slår tillbaka, lägg därtill alla nya puckar som passas och tiden räcker inte riktigt till. När det var som värst i onsdags mellan radiosändningen i trädgården och matlagninsaktiviteten på Solbacken ringde det en förvirrad säljare och erbjöd en kurs i ledarskap…så jag anmälde 15 personer. Bland annat Lövet, Titi och Thuan.

Den 10:e november är jag tillbaka som konferencier på Barometerns fotbollsgala, förra årets gala blev verkligen skitbra så det blir en utmaning att höja evenemanget ytterligare.

Fortsatt förtroende fick jag även på automatikmässan i Oskarshamn. Den vet jag fortfarande inte riktigt vad den handlade om, men tydligen var dom nöjda…

Moderaterna i Kalmar, vad fan händer, går ni bakom ryggen på varandra? Så himla liberalt. Men det är klart, individen är ju viktigast. Per Dahl, var det inte han som ville göra vår region till Sveriges Florida och fylla upp kusten med pensionärer?

Ingen kontanthantering på Swedbank i Ljungbyholm, hur fan går det när hälften jobbar svart?

Just det alkohollagen, fixa den Kalmar Kommun. Den är riktigt dålig. Det kan nog Jerker på Kalmarsalen skriva under på. Så varför är den dålig?

För att servera alkohol på en plats till allmänheten behövs ett alkoholtillstånd, inga större konstigheter. Vi tar Villa Solbacken som ett exempel. På Villa Solbacken har man ett externt företag som just nu driver villan. Här finns inget alkoholtillstånd i nuläget eftersom man hyr ut lokalen till privata fester. Dvs du får ta med din egen dricka, tuta och köra.

Låt oss säga att vi vill servera julbord till allmänheten på Villa Solbacken och det ska finnas möjlighet till att ta sig en j**el, då behöver typ ett företag som Kallskänken söka ett fast eller tillfälligt serveringstillstånd. Det vill säga, söker vi ett fast tillstånd, så får ingen annan cateringfirma i stan komma dit och göra ett jobb, då har vi ensamrätt på servering till allmänheten på Villa Solbacken. Bra för oss, men dåligt för konkurrensen. Dessutom är det inte längre möjligt att hyra ut lokalen till privatpersoner för privatfester där man tar med egen alkohol. Dem måste med andra ord köpa spriten av Kallskänken.

Alternativet hade varit att söka ett tillfälligt serveringstillstånd mellan en viss period typ 1-31 december 2012. Då har vi ensamrätt under denna period samt att inga privatfester får hållas om dom inte köper alkohol från oss, dvs ganska dyrt för en vanlig dödlig. En ganska överkomlig deal om det inte varit för att vi bara har två tillfälliga tillstånd att söka på en och samma plats. Med andra ord gör vi två arrangemang på Villa Solbacken där vi söker tillfälligt serveringstillstånd, då är vi ute ur leken. Detta för att skapa konkurrens.

Ett annat exempel på det är exempelvis min trädgård, Kallskänken har ju fått serveringstillstånd hemma hos mig två gånger nu, förra sommaren och i år. Med andra ord, nu är det dags för någon annan firma att bedriva verksamhet i min trädgård. Kallskänken får inte göra det.

Mitt förslag:
Låt oss företag söka obegränsat med tillfälliga serveringstillstånd på en och samma plats. Gör det möjligt att begränsa serveringstillståndet till exempelvis vardagar, och sedan ha helgerna fritt till privatpersoner. På så sätt kan man få många verksamheter att blomma upp och både näringsliv och privatpersoner kan vara kunder.

Be Sociable, Share!

Lämna en kommentar