Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
21
Jul 12

Kan det bli mer förutsägbart?

Ni har säkert råkat ut för samtalen, dom när föräldrarna går in i en form av martyrposition vid matbordet och ska berätta att dom minsann inte hade varit utanför Sveriges gränser innan dom fyllt 25 och om hur bortskämda vi är som varit både här och där. I samma kategori av samtal kring deras ungdom berättar man även om den stora skillnaden från då och nu med typ mobiltelefoner, två kanaler, färg-tv, facebook, twitter och Fredriksskans. Vi kan det där nu. Vi har fattat grejen. Och kanske är det just därför inflationen av våra föräldrar på Facebook blivit så stark?

Jag skriver det här sittandes på en balkong som vätter mot Gardasjön i norra Italien. Det är helt enkelt fantastiskt vackert, med alpbergen i bakgrunden och solen som sakta men säkert går ner bakom dom. Det är tredje gången jag är här, men det är knappt att jag kan peka ut det på kartan. Så typiskt oss 80-talister. Bortskämda ungjävlar.

Det var egentligen meningen att vi skulle åka till Grekland. Ta en sån där sista minuten charter, åka till en flygplats, lämna in passen och sedan bli omhändertagen likt boskap av någon solbränd halvalkoliserad reseledare i färgglad skjorta. Med romantiserande drömmar om den grekiska övärlden med havsutsikt från det fem-stjärniga hotellet Ospec och en alldeles egen privat strand. Men jag bröt ihop. Tänk om Hotell Ospec egentligen var ospecifiserat, och hotellet som vi hamnat på legat mitt i en by utan någon som helst skymt att vatten. Lägg därtill skrikande barnfamiljer, friterad mat och en strand så packad med folk att man inte ens kunde sträcka ut benen.

Nej, vi 80-talister är bättre än så. Vi går inte på dom feta resebyråernas luriga reklamkampanjer och lockande paketeringar. Vi vill göra det själva. Vår semester ska vara genuin, äkta och på riktigt! Så vi bokade istället lågprisflyg till Milano från Kastrup.

Trots att systemet för self-check-in är utformat för att en idiot ska klara av det så går det åt helvete varje gång jag ska försöka. Men vi lyckades dock komma med planet, även fast en sjukt god cappuccino och en saftigare chokladkaka var på god väg att sätta punkt för resan redan på flygplatsen då vi höll på att missa flighten på grund av vår fika.

Väl nere i Italien hämtade vi ut hyrbilen, också den bokad självständigt på nätet på någon digital hyrbilsplattform. Vi styrde kosan mot Lago di Garda, Italiens största sjö, mot vår egendesignade drömsemester utan ramverk och utomstående paketering, så himla självständigt. Vi sladdade in på ett hotell längs sjön, gjorde enligt mig själv en fantastiskt deal på några nätter, somnade sedan in nöjda över våran handlingskraft. Vi hade gett ett mentalt finger till dom stora resebolagen och sagt, vi behöver minsann inte er.

Morgonen därpå, vacker soluppgång, joggingtur och sedan frukost. Inga skrikande barn, organiserade bussutflykter eller grisfest. Men däremot möttes vi något förvånade av en helt smockfull frukostmatsal. I matsalen satt bara en massa unga 80-talist-par, alla på genuin romantisk resa vid Gardasjön. Kan det bli mer förutsägbart?

Be Sociable, Share!

2 kommentarer

  1. Martin,

    du skriver så bra, så bra. Fantastisk läsning!

    Kan se alla ”Hänga runt halsen mobiltelefonväskor från Whyred (1195:-)” på frukosten framför mig.

    Grattis på födelsedagarna från den skrikande barnfamiljen i Halmstad.

Lämna en kommentar