Se fler 
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
10
Aug 11

Kalmar dansar och ler

Destination Kalmar har vid många tillfällen fått mycket kritik för sina initiativ att locka besökare till staden. Debatten kring notan för kalasen har varit ständigt aktuell eftersom den stora delen betalas av just skattebetalarna. Hurvida en gren i en kommunal verksamhet ska bedriva nöjesarrangemang är en debatt i sig men jag är villig att lyfta på hatten för allt det som Åke Andersson & Co har lyckats landa i Kalmar den senaste tiden. Dels för att det gör staden attraktivare för oss som bor här och att vi numera under sommartid nästa kan sträcka lite på oss och stolt säga att vi bor i Kalmar.

Alla dessa evenemang och paketeringar har de senaste åren bidragit till en explosionsartad utvecklingskurva av besökare utifrån. Besökare som bor på våra hotell, äter på stadens restauranger och handlar en massa krimskrams i våra butiker. Omsättning som genererar pengar i skatteintäkter med andra ord ökad sysselsättning för alla i branschen, och då talar vi om en jävligt bred bransch alltifrån tältuthyrare till juvelerna som packar mat på Svensk Cater.

Kalmars evenemangsutbud är starkare än någonsin, och det gör mig stolt. Man ska inte heller glömma att en stor dela av finansieringen också ligger på näringslivet som drar ett lass för att göra allt detta möjligt.
(Och nej, då ingår inte din ödmjuka ballong Pontuz)

Jag brukar dra ett bra exempel. Det var ju ett jävla liv när kommunen gick in med 100.000 kronor för att rusta upp Krusenstiernska för att locka hit Robert Gustavsson med vänner för tre år sedan. Man byggde en ny scen och Klämman och Bulten gick i taket och det var mycket skriverier om hur de lokala teaterkrafterna blev förda bakom ljuset. Jag var en av dem som sympatiserade med de som tyckte sig blivit orättvist behandlade. Men idag mer än tre år senare kan jag konstatera att bara teateretableringen i Krusenstiernska har gett mig som företagare enormt mycket hotellnätter med gäster från hela Sverige som kommer hit till Kalmar för att se på teater. Med all respekt för vad Ingemar Bernthsson har levererat så är det bara att konstatera: Bernthsson drar inte lika mycket folk utifrån som Thomas Petersson och Susanne Reuter med flera. Och då ska det förtydligas att jag inte har någon riktad paketering överhuvudtaget med teaternätter eller dylikt, gästerna kommer av sig självt. Och många av dessa gäster har återkommit sommar efter sommar. Och jag kan säga att bara vi på Kallskänken och Hotell Hilda under dessa år som föreställningarna visats har omsatt långt över 100 000 kr på teaterspektaklet på Krusenstiernska, med andra ord har teatern bidragit till miljoner i omsättning för besökare som ätit, handlat, supit, skitit och sovit.

Så även fast det svider när notan kommer är det inte heller riktigt hela sanningen för mycket av kostnaderna för kalaset faller tillbaka in i systemet. Även fast man heter Destination Kalmar får man fortfarande betala för hyra av Stortorget, el, poliser, kravallstängsel och betonggrisar. Klassisk interndebitering. Det fick man lära sig under evenemangen med Kalmar FF. Dock betalade jag med en annan mycket, mycket tyngre valuta. En valuta som aldrig berörs av ekonomiska kriser om det så är i Grekland eller U.S.A. Det vill säga: Smörgåstårta.

(Fast frågan är väl om det inte är så att majonnäspriset hänger på oljepriset i världen…äh, skitsamma)

Så alla läsare där ute, jag bjuder personligen på konsert på fredag. Veroncia Maggio på stortorget kl 22.00. Säg bara att ni kommer från mycketgutt.se.

Destination Kalmars framtida utmaning tillsammans med näringslivet blir nu att trycka på rätt knappar för att förlänga sommarsäsongen. Hur gör vi för att skapa en attraktivare höst? Har du kanske någon idé? Eller är det rent av fel att kommunen aktivt ska jobba med evenemang? Vad tycker du?

Be Sociable, Share!

18 kommentarer

 1. Förslag på säsongsförlängare? Vad sägs om Telenor Masters hosted by Joakim Haeggman 15-17 september? En golftävling i absolut svensk elitklass där både Ekerum Golf & Resort och Kalmar GK står som arrangörer i ett ärligt försök att både försöka förlänga säsongen och att över kommungränserna skapa något större än de enskilda varumärkena.

 2. Förslag på säsongsförlängare? Vad sägs om Telenor Masters hosted by Joakim Haeggman 15-17 september? En golftävling i absolut svensk elitklass där både Ekerum Golf & Resort och Kalmar GK står som arrangörer i ett ärligt försök att både försöka förlänga säsongen och att över kommungränserna skapa något större än de enskilda varumärkena.

 3. Helrätt! Kan vi spika eller?

 4. Helrätt! Kan vi spika eller?

 5. Vi spikar och är i full gång med planeringen, reservera dagarna, sprid budskapet och kom och njut… flera överraskningar väntar!!!

 6. Vi spikar och är i full gång med planeringen, reservera dagarna, sprid budskapet och kom och njut… flera överraskningar väntar!!!

 7. Tycker också det är gutt (om man säää)!

 8. Bra bra Martin, j-vligt bra.

 9. Begriper inte att du som är så ung förstår så mycket Martin. Din blogg är en av de 5 i Sverige som jag läser med viss behållning och ett leende på läpparna. Do you have more numbers like this or is it just bedtime stories ? 🙂

 10. Kunde inte skrivit det bättre själv!!!! HEJA……….

 11. Fint. hade jag haft en blogg hade jag skrivit om dig där!! kan man få köpa in sig i en blogg? B-G? tror vi skulle kunna bygga något stort.!

 12. Jag håller med om allt Jonsén Johansson säger…

Lämna en kommentar