Se fler 
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
02
Apr 13

Inte en sportbar till men gärna lite mer innovation från näringslivet?

Besökte Höganäs Saluhallar igår. Här har man blåst ut en gammal industrilokal, någon lokal magnat har pumpat in rejält med kulor, tokrenoverat och fyllt stället med mycket gutt. Eller som dom själva beskriver det på sin hemsida:

”I Saluhallen är det kul att handla igen. Med gedigen miljö, goda produkter och humana priser vill vi inspirera och föra över vår kärlek för god mat. Vi har samlat allt gott från Skånes lokala och småskaliga producenter i en oöverträffad miljö. Här kan du botanisera och inspireras av noga utvalda produkter”

Fotnot: Det var fullständigt knökat där igår, och vi trillade ut 400 kr fattigare. Lite fika och en kasse med grönsaker, fast det ganska oviktigt. Det vi hade konsumerat var en upplevelse. Framförallt en upplevelse som var naturligt skapad av näringslivet kryddat med kunskap och rejält med passion.

För det blev oundvikligt att dra paralleller till Kalmar. Ständigt på tapeten är idrottsturism, destinationsutveckling och slottsrenovering. Kommunala och statliga medel används för att massera igång flöden som på sikt ska generera skatteintäkter. Självklart gillar man ju alla dessa injektioner för att bygga ett attraktivare Kalmar men jag vill också tro att det finns en problematik i att nästan allt nyskapande i Kalmar ligger kommunen bakom.

Flyglinjen till Barcelona, Dam-EM, Kalmarmilen, Musik på Larmtorget, Stadsfesten, Krusenstiernska, Salve, Slottsutställningen är bara axplock av trevliga kommunala initiativ som gör vår by alltmer attraktiv både som invånare och besökare, och som en liten del av besöksnäringen i form av Hotell Hilda är det bara att lyfta på hatten. Är fullt medveten om att ovanstående evenemang är inte enbart kommunalt finansierat, men initiativet kommer från kommunen, jag hade önskat mer evenemangsinnovation (sug på det ordet) från näringslivet.

Det enda riktigt stora evenemang som är förlöst direkt av näringslivet är väl egentligen Ironman, men frågar du trojkan Davidsson/Persson så är kommunen helt klart delägare i det projektet.

Missförstå mig rätt. Detta är ingen kritik mot kommunen, det är däremot kritik mot vårt egna näringsliv. Pratar man i termerna Kalmars utveckling så har vi alldeles för låg innovationsnivå. Ta till exempel krogfrågan som tycks engagera var och varannan, hur många gånger har man inte hamnat i följande frågeställning:
Vilken tycker du är Kalmars bästa restaurang?
Obligatoriska följdfrågan:
Hade det funkat med en ”finkrog” i Kalmar?

För det första, att driva krog handlar inte bara om att ha ett gäng jävligt duktiga kockar. För tro det eller ej, bra kockar finns det. Däremot finns det sämre med krögare som vill göra något annorlunda. Idag åker vi istället på matsafari till Växjö och PM & Vänner. Vi sitter där och tycker det är så fantastiskt och får det-här-borde-vi-ha-i-kalmar-känslan. Och det är det verkligen, men man ska veta att där har man utvecklat en restaurangkultur i mer än 20 år. PM är en institution. Precis som Jörgen Rasmussens Helen & Jörgens var back in the days innan Kalmarkrogar började gå in och kladda i det mesta. För visst var väl H&J toppklass back in the days? Heder till grabbarna som ville lyfta kroglivet i byn, det är ju egentligen den typen av insatser från näringslivet jag efterlyser, men förlåt att jag säger det, det gick verkligen sådär. Ska man lyckas med en krog idag krävs en idé, kunskap, passion och fruktansvärt mycket jobb. En annan liten detalj är att Per som driver PM är från Nybro och barmästare Hallberg och köksmästare Johannes är från Kalmar…tja eller Smedby och Trekanten.

Så vad är då min egentliga punchline i det här?

Kanske nått i stil med, inte en sportbar till men gärna lite mer innovation från näringslivet? Nja, så enkelt är det inte. Och jag är väl medveten om att det finns personer i vårt näringsliv som har skjutit till kulor till diverse renoveringar av Janssonvillor och Saluhallar. Fast utan rätt innehåll och tanke når man ju inte riktigt ända fram.

Kanske är det läge för någon av dom riktigt tunga varumärkena som typ Barometern, att ge mer tillbaka till sina läsare? Att sluta vara sleeping sponsor till allt och alla och för en gångs skull göra något själva?

Fan jag målar in mig i ett hörn känner jag. Måste hitta en punchline, ialla fall en slutpoäng…

Äh! Lösningen är enkel. Kalmar behöver en ny Kay Wiestål!

Be Sociable, Share!

En kommentar

 1. Extended version av en bunt tweets…

  Jag håller med om närapå allt. Det är förstås inte optimalt att kommunen dominerar utvecklingen i staden så totalt, även om idag – till skillnad från under Henrikssons skräckera – nästan allt kommunen initierar eller har stor del i är bra grejer. Men därifrån till att konkretisera något om vad andra aktörer borde göra, är det svårt.

  Det är så oerhört mycket lättare – trist nog – att peka på vad som inte funkar, likt någon jävla negativist. Och någon sådan vill man ju inte vara. Men i alla fall… Som saluhallen. Den kändes hopplös på förhand och inte har besöken där dämpat den känslan. Stadens brist på storlek känns som huvudproblemet. Vi är för få för en så spetsig verksamhet. Men jag kan även tänka mig att vi kalmariter är lite extra svårflirtade, konservativa. Det är inte lätt att få fart på oss. En tredje sak är innehållet, som jag varje gång har upplevt som både tunt och spretigt. Jag förstår inte riktigt tanken, den röda tråden, när jag kommer in i saluhallen. En gissning är att man har varit tvungna att ta in de aktörer som visat intresse, snarare än att bygga ett innehåll utifrån en helhetstanke. Jag ställer mig också frågan om det funkar att erbjuda något som saluhallen isolerat, utan att man ger kunden tillgång till helhetsshopping. Antingen i form av att man finns i en ”vanlig” livsmedelsbutik, eller åtminstone i form av att en sådan finns i direkt anslutning. Nu måste kunderna shoppa det mesta någon helt annanstans. Hur ofta är man beredd att svälja det? Nej, jag kan – tyvärr! – inte se det lyfta.

  Däremot verkar man i Kalmar kunna etablera hur många sportbarer och frisörer som helst. Där verkar vi helt omättbara. Kan vi inneha världsrekordet i frisörsstolar per capita? Det där är mycket gåtfullt.

  En insikt skulle kunna vara att allt bra kräver någon från Smedby.

  … Mer negativism. Den sjukaste etableringen hittills i staden måste vara gymmet i modehuset. Där krävdes det sannerligen ingen raketforskning för att förutspå haveriet.

Lämna en kommentar