Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
08
Mar 11

I Kalmar går vi inte längre på fotboll för utsikten.

Vaknar upp i Jönköping, konferensbältet. Sitter lite yrvaken på Scandic Elmia och man riktigt känna hur otroheten sitter i den persikogula tapetväven. Svenska Fotbollsförbundet spänner musklerna och bjuder in samtliga elitklubbar till något som kan liknas en upptaktsträff inför Allsvenskan och Superettan.

Och det som slår än efter en dag i SvFF och SEF’s regi är vilken oerhörd makt detta är. Egentligen är det som ett FIFA i miniformat. Lite äldre herrar i slipsar och kostymer som bara pratar om hur bra organisationen är, man redogör för kommande kampanjer för Svensk Fotboll och det är verkligen ett privilegium att få komma så här bakom kulisserna och lyssna på strategier och målsättning.

Men ska man sammanfatta gårdagen så handlar den om att en del av SvFF är Svensk Elitfoboll och dom har en massa pengar som Erik från Svenska Spel har fixat och en bunt andra samarbetspartner som vill hänga med landslaget. Nu gäller det för oss föreningar att uppfylla vissa krav, framförallt publikmässigt för att kunna ta del av publikbonus.

Målen är individuellt satta för varje förening och skulle tex Kalmar FF lyckas dra 11.000 åskådare utbetalas 40.000:-.
Lyckas vi komma upp i ett publiksnitt på 6800 så blir det däremot mer pengar. Initialt 125.000:- och därefter får samtliga klubbar som klarat sitt publiksnittsmål dela på 2 miljoner.

Ola Rydén som är evenemangsgeneral studsade runt på scenen som självaste jultomten och viglade igång publikbonusen och stundtals kändes det som vi satt på en mässa i pingstkyrkan. Men det är klart, vi är ju i Jönköping.

Jag kan låta lite kritisk, och på sätt och vis är jag det. Ingen ska ta ifrån SvFF det jobb man har gjort med att stärka varumärket Allsvenskan med att uppgradera hela plattformen. Nästa steg är Klubb-TV som är en gigantisk satsning för att kunna producera inslag från varje enskild klubb då samtliga föreningar i Allsvenskan numera utrustats med en supermodern TV-studio.

Men känslan, efter att ha träffat många lag från verkligheten är att det faktiskt är ett ganska stort gap mellan tex Malmö FF och Mjällby, och den starka tradition som finns inom den svenska fotbollen med ideellt arbetande gör att det blir svårt att lyckas få kvalité i alla dessa apparater som man delar ut. Men jag är kluven, för samtidigt gillar jag framåtandan och tillsammans-snacket här där man verkligen förespråkar det som ligger mig så varmt om hjärtat, samverkan.

Under den andra delen av dagen höll den gamla radio och viasatsportlegenden Lasse Kinch ett föredrag om speakerrollen. Han berättade att han hade sålt in idéen till Tommy Theorin och Ola Rydén, det sammanfattar gänget rätt bra. Lite som en elevkår.
Lasse må vara en legend, men det var inga större nyheter han kom med.

Sammanfattningsvis, dag 1, makt, pengar, äldre herrar, vilsna Superettanarbetare, enhetliga slipsar, media, lökringar.

Jag hängde i gäng med IFK Norrköping, Mjällby och Helsingborg, det slutade med hockey i Kinnarps arena, HV71-AIK 2-4, klart överskattat.

Roligast igår, ryggdunken för Guldfågeln arena, det snackas må ni tro! Känns skönt att kunna sträcka på sig lite. Lasse Kinch tyckte det var synd på utsikten, och jag kontrade snabbt på Nanne-vis: I Kalmar går vi inte längre på fotboll för utsikten.

Be Sociable, Share!

Lämna en kommentar