Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
18
Dec 13

Hur tycker Kalmars invånare att Kalmar ska se ut i framtiden?

Beslutet om universitetet i hamnen är som vi alla redan visste en rejäl vattendelare. I gårdagens Barometern görs en gallup nere på byn där folk får svara ja eller nej till den planerade placeringen i hamnen. I debatten har JA-sägarna målats upp som sossar, lågutbildade och Fanerdunanhängare, och NEJ-sidan som akademiska martyrer, bakåtsträvare och…. typ skitgamla. Debatten är som gjord för en infekterad lokal följetång och den ena innehållslösa inlägget efter det andra har fyllt våra dagstidningar och fossila medier i sisdådär två år…ish? Jag hörde att Drottning Margareta hade Ölandskaj-frågan liggande på sitt enorma ekbord på Kalmar Slott, långt före hon beslutade om både Salve och Fanerdun. (Läs mer om Drottning Margareta på Wikipedia eller adda henne på Facebook)

Låt oss lämna den redan galet infekterade debatten och flytta fokus till vad jag anser problemet grundar sig i. Kalmars identitet. Som för tillfället är minst sagt luddig. Låt oss alla vara överens om att det råder någon slags politisk hybris, fast ändå på ett fint sätt. Vår stad ska växa och bli stor, turister från när och fjärran ska besöka vår region våra utflyttade vänner och bekanta ska komma tillbaka och fylla staden med urbana erfarenheter, utbildningar och bilar med nya fälgar. Och för detta är vi beredda att satsa rejält med skatteflis på flyglinjer, stadsfester och gigantiska versaler i hamninloppet.

För det absoluta kvittot på en väl fungerande kommun ytligt sätt är givetvis att folk flyttar hit, creddigt och skatteintäkterna ökar, och därför vill givetvis våra folkvalda politiker framför allt annat att Kalmar ska bli större och attraktivare, det blir deras morot och gemensamma mål. Att sedan nyinflyttning per automatik genererar pengar till kommunen är inte alls självklart. Ta som exempel en familj med fyra barn, det innebär i stort sett bara kostnader för kommunen.

Som jag ser det utifrån läktarperspektiv är att majoriteten av invånarna i Kalmar faktiskt inte alls vill att staden ska bli större. Detta är en tes jag tog upp för ett bra tag sedan som jag tycker håller i sig. En enkel och ganska intressant frågeställning är: Hur tycker Kalmars invånare att Kalmar ska se ut i framtiden?

Sett ur en näringsidkares perspektiv vill man i de flesta fall att staden ska växa för det innebär möjligheter till fler affärer och ökad omsättning, eller?

Som företagare går dom flesta nästan alltid i omsättningsfällan minst en gång, det är jag den första att skriva under på. Man jagar högre omsättning i form av fler affärer som genererar arbeten, men inte alltid innebär det vinst. Kostnaderna stiger och resultatet sjunker i förhållande till vilken energi som läggs ner. Frågan är om inte politikerna i Kalmar Kommun jagar lite för mycket omsättning utan att kolla på sista raden. För om inte riktigt alla vill att Kalmar ska växa, vad händer då med demokratin?

Kalmar är för tryggt. I en stad där ingen byter jobb och alla sitter på samma stol i 20 år är det svårt att få någon rejäl utväxling. Fast, fan. Nu är jag inte rättvis. Kalmar har ju gjort en magisk resa senaste 10 åren. Det är lätt att glömma, visst tycker väl alla att det har det blivit bättre, eller?

Vad jag dock tror mig veta är att en ny generation potentiella invånare kommer ställa högre krav på den stad man väljer leva och verka i. Frågan är om vi är beredda att anpassa oss?

I övrigt då, igår var en speciell dag, hela Sveriges Radio käkade julbord på Kallskänken och jag fick samtidigt på ett annat ställe förtroendet att laga mat för alla kommunchefer, japp, ni hörde rätt. Helt otänkbart för ett halvår sedan, tydligen läker tiden alla sår och jag tackar ödmjukast för det.

Be Sociable, Share!

2 kommentarer

  1. Lite som gamla östberlin vore mysigt…

  2. Intressant inlägg. Det finns bara två lägen – Utvecklas eller Avvecklas! Om man inte gör något så är det lika med avveckling. Så frågan är var Kalmar gör? Det händer ju inget…bara snack och liten verkstad!

Lämna en kommentar