Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
31
Jan 12

Hur att kommunicera med en hantverkare

Jag har utarbetat en taktik, en teknik som gör att jag tror mig själv vara bra på att kommunicera med hantverkare. Vi ska renovera badrummen här hemma på godset och har ett gäng olika hantverkare med i bilden som ska göra lite olika uppgifter, alltifrån snickeri till kakelsättning. Här kommer mina bästa tips för dig som står inför ett samtal med en hantverkare.

Svär rätt mycket, släng gärna in ett ”fan” eller ett ”helvete” mellan varven, det gillar dom.

Snacka gärna skit om dom andra hantverkarna som finns med i projektet, i synnerhet elektriker och rörmokare som oftast tror dom lirar i en annan division och tar lite mer betalt. Exempel:
-Ja, sen ska ju rörkrokar-jäveln in och köra sitt.

Låtsas som du förstår allt dom pratar om. Nicka, lägg in ett hmmm, spela med och försök jobba in någon namedropping i form av en repetition av något som sagts innan. Här fungerar uttryck som: regel två tum två, dubbelt gips, utomliggande, tätskikt, dikt an och bärande väldigt bra. Ytskick funkar också.

Erbjud gärna smörgåstårta lite till och från.

Prata inte för mycket om rotavdraget utan låt det komma naturligt, du får inte låta snål eller girig. Då finns det risk att hantverkaren blir osäker.

Sätt helt orimliga deadlines, då jobbar dom lite snabbare. Exempel: Jaha, och det här gör väl ni på en eftermiddag! Repliken blir oftast ett hånskratt. Gå då direkt tillbaka punkten där du erbjuder smörgåstårta och säg att du ”skämtade”

Överlag gillar inte hantverkare offerter och fasta priser. För att få en kostnadsbild, gissa kostnaden live och använd här uttrycket ”mellan tummen och pekfingret” och pressa på så sätt ut ett pris som förhoppningsvis får dig att sova lite bättre.

Du behöver inte tacka, detta är ett mervärde du får av att läsa min blogg. Så här kommunicerar du med en hantverkare, på egen risk. Lycka till.

Be Sociable, Share!

3 kommentarer

  1. Ett träffsäkert körschema för en privatare.
    Lycka till med renoveringen 🙂

Lämna en kommentar