Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
17
Mar 12

Gubbefiering -Veckans Östran

Att åldras är verkligen speciellt. Först och främst rent fysiskt, där det sker yttre förändringar under en livstid, man både växer och krymper, eventuellt i kombination med ett gäng gråa hårstrån som etablerar sig på ålderns höst.

Men förutom den fysiska resan sker ju även …vad ska man säga…hmm, den mentala resan, där vi liksom under våra liv ändrar värderingar, beteende och individuella egenskaper. Framförallt blir vi män gubbiga. Inte för att jag tror ni har några större problem att själva reda ut vilka symtomen på gubbighet är, men här kommer ändå några typiska tecken på att du börjar bli gubbig.

Man utvecklar ett kontrollbehov som yttrar sig i att man måste ha koll på vad som händer, framförallt i sitt egna kvarter. Bilar, husköp, byggen, grannar, parkeringar, Larmtorget och Öland är bara ett axplock av saker som man har en dragning till att spionera på. Ett bra exempel är när man står hemma i ensamhet med en kopp kaffe, någon meter från sitt fönster (så man inte syns utifrån) och bevakar en spännande bilbärgning. Detta är vad vi kallar en typisk gubbvaktning.

En annan egenskap är att man börjar halvsova alltmer, gärna framför tv:n med händerna på magen. Det blir allt fler besök på toaletten, framförallt på nätterna, korta men frekventa. Man slutar också bry sig vad andra tycker, din egna åsikt är det som gäller. Att följa saker blir plötsligt väldigt intressant, det kan vara ens barns asienresa eller ett paket, detta gör man med Google Earth och Postens spårtjänst som verktyg.

Snöa in på särskilda tv-program är lätt hänt i gubbefieringsprocessen, här blir det lätt frosseri i all typ av sport. Parallellt sker också att man mer och mer identifierar sig med Kjell Bergqvist. Man har också plötsligt en extrem koll på vad personer jobbar med och har jobbat med, kunskap du egentligen inte har någon användning för. Det blir heller inga större problem att skjutsa folk lite här och var, jag menar, då får man ju komma ut och möjlighet till gubbvaktning ges.

Ska du läsa något smått och måste hålla texten längre bort än en halv meter för att kunna se? Detta är en klassiker, gärna med glasögonen på nästippen, du börjar bli gammal. Sker det allt oftare att du börja låta som dina föräldrar, trots att du svurit på att aldrig bli som dom, då kan du vara illa ute.

Är det till och med så att det gått så långt att du lite i smyg har börjat lyssna på samma musik som din barn, modell modern elektromusik, typ Avicii eller Swedish House Maffia? Då är du definitivt gubbe!

Veckans snackisar:

Det pratas mycket om Ironman och hur vi i näringslivet ska utnyttja detta stora idrottsevenemang för att få största möjliga utväxling. En utmaning där företagarna måste ta initiativet.

Tummen upp för Johnny P som klev av som ordförande vid Kalmar FFs årsmöte. Well done! Ett kvitto på det är att han direkt blev utnämnd hedersordförande.

Min vision om att driva café i trädgården här hemma i sommar har kommit ett steg närmare en verklighet. Bygglovshandlingar inskickade till kommunen.

Be Sociable, Share!

Lämna en kommentar