Se fler 
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
15
Sep 11

En gastrosexuell mans bekännelse

Café Château Forêt är nog på riktigt ett av mina favoritställen på jorden. Det låter kanske jävligt pretentiöst men hela den här restaurangens/caféet:s koncept är helt oslagbart. Har precis avnjutit ett bättre confiterat anklår med rostad plugg och brässerat savoykål, priset, en hundring. Lägg därtill en flaska rödpang och ni förstår att resultatet blir en värdig lunch och ett svårt blogginlägg här i Helsingborg. Det är svårt att beskriva, men här känns allt så mycket mer genomtänkt, kärleksfullt och framförallt kontinentalt.

Som sagt, Polen och Gdansk i måndags och vi hade privilegiet att lyssna till Sofia Ulver Sneistrup fil.dr och trendanalytiker vid Lunds universitet. Hon talade om de senaste trenderna inom konsumtionssamhället, det var verkligen helt fantastiskt, fyrtio minuter trendporr där faktiskt många av mina personliga teorier och filosofier blev besannade.

Jag har gott om pengar! Jag följer med i samtiden! Jag har internationell utblick! Jag värnar om tradition och kultur! Jag är intellektuell! Jag är rebellisk! 2000-talets medelklass har talat.

Vi älskar autenticitet. Varumärken som är äkta, har en historik. Som inte är allt för stora utan personliga och greppbara. Marknadsföring ska idag vara mer. Det räcker inte, bakom kulisserna ska vi, släppa in oss! Vi vill känna och klämma, vara en del av det vi konsumerar. Företag ska inte vara för stora, små och äkta. Vi vill i vår konsumtion bekräfta vår status, i alla val vi gör ifråga om mode, utseende, inredning, bostad, aktiviteter och det vi äter.

Och på tal om det vi äter som ligger mig varmt om hjärtat, att vara gastrosexuell, det är jävligt bra. Att vara gastrosexuell är en term som används för att beskriva män som lagar avancerad mat. Man har liksom tagit matlagningen från en hushållsbörda till en ren hobby för att imponera på vänner och potentiella partners. Fler och fler finner sin nya tjej/killes förmåga att laga mat lika viktigt som andra attraktiva egenskaper såsom utseende, personlighet, status, inkomst, osv. Jag menar, har ni sett min flickvän? Skämt och sido, och det är inte konstigt när man slår på tv:n och konstaterar att vi har 453 tv-kockar och lika många program om matlagning.

Trender kommer och trender går. Frågan är: Hur viktigt är det för företag att analysera trender? Kommer vi i framtiden driva våra medel och småföretag efter mer statisk och kunskap? Blir det rent av livsnödvändigt för oss småföretag att i framtiden ständigt analysera människors konsumtionsbeteende? Eller är det så att det är precis denna faktor som idag skiljer ett sämre lönsamt företag mot ett företag som rullar på och har god lönsamhet?

Och hur läser man egentligen av trender? Hur ser man till att ständigt vara uppdaterad och leverera den bästa produkten eller tjänsten? Jag tror det är en kombination av att lära sig andra genom sig själv. Samt att faktiskt våga tro på de förändringar man innerst inne egentligen vill göra fast man inte riktigt vågar för att man är rädd att förlora något man inte är särskilt stolt över. Det man säljer är liksom bara något nödvändigt ont för att få bröd på bordet.

Så vi tar väl den klassiska genvägen. Vi skyller helt enkelt på konsumenten. Och säger i kör: Det går inte.

Be Sociable, Share!

8 kommentarer

 1. Hej Martin! Det var vi som tog fram ordet i förra årets trendrapport för vad den moderna mannen dricker.

  Kolla in sidan http://www.facebook.com/urpilsnernsvanner och gå in på fliken En pilsnerns betraktelser för att läsa rapporten i sin fullhet!

  Vi skulle gärna vilja bjuda dig till Stockholm Beer & Whisky Festival för att komma och provsmaka urpilsnern, världens första ljusa lager som lagt grund till all ljus öl idag.

  Svara till min e-post om det låter intressant!

  Mvh,
  Olle, en vän till urpilsnern

 2. Du börjar låta som en välbärgad medelålders man!

 3. Lillgammal och tramsig, oslagbar kombination.

 4. Fortfarande bröderna Borgskog på Foret?

 5. Där har du kontentan:
  ”Det man säljer är liksom bara är något nödvändigt ont för att få bröd på bordet”.

 6. och vad kallas jag då???? kvinna som lagar avancerad mat?? imorgon blir det sjöfågel inte så avancerat men ovanligt, men det är en jädra procedur från jakt i svinottan i sundet till att pippin ligger på fatet och Amaronen glittrar i kriatallglaset!

Lämna en kommentar