Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
23
Dec 11

Drömmen om en grön jul – Veckans Östran

Sjukt kittad, iförd dom senaste jogging­skorna, tights och en svår svindyr Nike-­tisha rullade löpbandet igång 07.00 på ett av stadens många gym.

Något illamående med känslan av skvalpade bryggkaffe i magsäcken gjorde undertecknad sitt fyrtiosjunde försök detta år till någon form av kontinuerlig träning.

Inte nog med att min gode vän och träningskollega Petter lämnat mig för Gran Canaria, på plattskärmen framför löpbandet rullar Smålandsnytt ut ytterligare en reservnyhet från lådan på redaktionen märkt: saker att köra om det inte hänt ett skit.

Breaking news denna morgon är: ingen snö till jul. Man besöker Hanaslövsbacken utanför Alvesta, som är tom och öde. Annat var det ju förra året då backen öppnade lagom till jul. Här intervjuas en nedstämd Ingvar ”Frasse” Fransson som jobbar ideellt i backen, han gillar inte årets väder och säger till Smålandsnytt: ”Jag tycker synd om ungdomarna som inte kan åka skidor.” Eller är det väl kanske så att Frasse inte gillar årets väder mest för att han vid varmare väder inte har något att göra.

Jag vill påstå att årets väder är kanon på många sätt och vis. Visst kan jag förstå romantiseringen kring kombinationen snö och jul, men kan ändå inte låta bli att tycka det är riktigt gutt att se folk cykla omkring avslappnat utan varken mössa eller handskar med uppknäppt jacka i slutet av december.

Tänk så mycket bekymmer som försvinner med lite plusgrader. Kommuner och tjuriga fastighetsägare behöver inte ploga, inga bilar som måste skottas fram, inget värre trafikkaos, ingen halka och framförallt inga alltför sönderfrusna fingrar som man desperat försöker återuppliva efter en ytterligare traumatiskt skrapning av bilens vindruta.

Lägg därtill alla uteblivna benbrott som kostar skatte­betalarna en massa flis. Dan Johannesson på Kalmars ortopedklinik måste få en massa tid över till annat, en segercigarr kanske?

Dessutom, värmekostnaderna för husägarna närmast halveras, tänk bara på vilken kostnad det måste vara att värma upp alla statligt ägda byggnader vintertid såsom skolor, sjukhus, rådhuset och Guldfågeln Arena… eller… hur var det nu med den… statlig?… kycklingvärme?

Hur som helst kan vi konstatera, samhället går plus på plusgrader. Och det måste väl ändå vara viktigare än ett snölandskap på julafton eller pulkaåkning i Skälbybacken.

Veckans snackis
Tydlig nedåtgående trend i julhandel och bokning av julbord på stadens krogar, det i kombination av sänkt reporänta. Är det så att vi rustar inför stundande lågkonjuktur?

Vem blir Kalmar FFs nya ordförande? Heta kandidater är bland annat Pontuz Löfgren, Ronny Nilsson, Anders Nyblom och Anders Friberg. Kim Jong inte längre aktuell

Be Sociable, Share!

En kommentar

  1. Uppskattar din omsorg om min verksamhet. Kan hålla med dig! Kan leva utan snö. LT och samhället har ur ett sjukvårdsperspektiv säkert sparat 500 000 kr på en halkfri vinter. Cigarren får vänta till jag blir KFF ordförande 🙂

Lämna en kommentar