Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
05
Jan 14

Det är ju för fan nyår…

2013, check, puh. Sista tiden har varit minst sagt varit… stökig, som ett dramatisk upplopp i en svettigare mara. Vi hade knappt öppnat våra paket på julafton när vi fick lägga om kursen mot nyår och produktionen av vår nyårsbuffé. Ni vet den med typ Skagen och Bea som vi kört i, va blir det, fyra år? Telefonerna gick varma som aldrig förr, det ringde från när och fjärran, ja till och med Öland. Och jag hade en växande magkänsla att detta kan nog balla ur. Klockan 18:00 dagen innan nyår fick vi säga stopp till beställningar. Vilket i stort sett aldrig har hänt i Kallskänkens historia. 1300 beställda kuvert och lite därtill höll oss sysselsatta hela natten. Att vi skulle fixa att laga mat till alla dessa var jag egentligen aldrig orolig för, däremot logistiken. Men med hjälp av kylbilar, det milda vintervädret och världens bästa personal kunde vi serva över 350 kunder med sina beställningar mellan avhätmningstiden 8-14. Det var kö konstant i kassan, trots det glada miner och till och med små trevliga mikromöten i kön.

Endast en kund var öppet missnöjd, hon hade beställt två baguetter med kycklingröra, fast utan curry. En beställning som trillat totalt mellan stolarna, jag bad om ursäkt och fixade ihop två finfina öppna mackor istället med färskost, kycklingfilé och avokado, riktig klassmacka. En halvtimme senare kom hon tillbaka med sina mackor, hon var tom i blicken. Sen brister hon ut: DET ÄR JU INGEN…. RÖRA! Nej, tyvärr, vi har ju ingen röra utan curry… säger jag och säljer in den nya mackan som jag till och med tycker är bättre. Hon är fortsatt klart besviken, sen säger hon uppgivet med glansiga ögon: Det är ju för fan nyår…

Så jag löste tillslut en röra, utan satans curry. Och varför berättar jag egentligen om detta? Jo, jag lyckas i samma veva, när jag skulle sprätta upp en majonnäshink till röran, skära mig under tumnageln vilket orsakat extrem smärta i snart en veckas tid. Så varje gång jag klickar på mellanslagstangenten på datorn påminns jag om denna kycklingrörafadäs. Det är oftast så, att laga samma mat till 1300 personer är inga problem, utan det är små specialbeställningar som ställer till det.

Så efter nyår gick luften ur mig, det var ett mentalt mål och det blev verkligen en snygg avslutning på året. Och som företagare har man en tendens till att gå lite i ide i januari månad, jag såg verkligen fram emot det, men tåget tuffade på och redan i torsdags hade vi full matsal både på lunchen och kvällen. Galet kul, men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte är ganska skittrött. Samtidigt, det är nu, direkt från början, man har chans att påverka ett bra verksamhetsår.

Jaha, kanske skulle jag sammanfatta året som gått, men jag orkar inte riktigt det. Men med facit i hand, helt klart det mest intressanta och mest prövande år i mitt liv.
Ett skitår, på många sätt, fast ändå inte. Jag tar med mig enormt mycket erfarenheter som både företagare och människa. Att tappa nästan allt och tvingas lägga fokus på rätt saker har gjort att jag för första gången ändå känner att jag har… hittat rätt. Men en sak är säker, det hade inte gått, utan allt stöd, framförallt ditt Gabby.

hund

Foto: Mikael Eklund, taget i samband med en artikel som kommer publiceras i Barometern

IMG_1305

Lardo, dvs lufttorkat grisfett serverat med rostat rågsurdeg och salsa

IMG_1308

Elin och Petter har köpt coolt funkigt hus i Funkabo. Säkra källor säger att Petter numera åker kommunalt, dock inte bekräftat

IMG_1284

Två stackars kolgrillade Entrecoté i vintermörkret. Fick sån cravings på grillat.

IMG_1277

Ett bättre spex. Jag körde Mickey Mouse hemma. En riktig like-raket på Instagram, jag var lycklig. Tips: Gör dig själv till Mickey Mouse, ta två stekpannor och sätt dom intill öronen. Använd med fördel två likadana stekpannor. Målgrupp för spex: Barn 7-12år

IMG_1274

Uffe, lite seg efter alla julklappar

IMG_1227

Min familj. Gabby, hon med det långa håret till höger. Uffe, hunden på bilden.

IMG_1229

Uffe skelar, igen

IMG_1257

Fet fest på Kallskänken, juldagen. Stockholms hipsterelit spelade skivor. Rökmaskin och disco.

Be Sociable, Share!

En kommentar

  1. Nyårsmaten var superb Martin! Bra jobbat och god fortsättning till er!

Lämna en kommentar