Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
24
Maj 13

Derbyfest i byn

Så att det hördes över hela Larmtorget skanderade fansen: Micke, Micke, ge oss en sång! Micke, Micke, ge oss en sång! Klack-Micke, denna levande FF-legend som följt Kalmar FF längre än vi haft både färg-tv och inrikesflyg. Ur folkmassorna kunde man se honom sakta men säkert ta sikte på uteserveringens bar och inte längt därefter stod han på den, fansen tystnade. Men inte länge till, för nu kunde festen börja. Ramsorna ekade över gator och torg, någon tände en bengal och den där känslan av fullkomlig samhörighet kring ett fotbollslag är så oerhört primal, men så galet härlig. Bekymmerslös och fri.

Jag var rätt nervös innan, för luriga blickar i vassen, snack bakom ryggen och kanske rent av en utskällning från någon. Men det blev aldrig riktigt så, istället mötte jag kärleksfulla människor som kom fram och hälsade och stöttade. I det rödvita havet kände jag mig trygg.

Vi cyklade mot GFA, staden var soldränkt och det fullkomligt myllrade av förväntansfulla folk med rödvita halsdukar, alla med ett och samma mål. Vid den nya cykelbron över motorvägen stod två små tjejer företagsamt och sålde hembakade muffins, det gick inte att inte handla.

Väl uppe i klacken stod hedersordförande Johnny Petersson, så snyggt, och matchen drog igång till folkets jubel. Jag tror inte Öster hade ett skott på mål i första halvlek och i halvtid gick vi till vila med en 2-0 ledning. I pausen tilldelades Ali och Omar p97, a-lagets nyinstiftade Tillsammanshetpris som handlar om att premiera människor inom föreningen för deras engagemang och medmänsklighet. Förutom äran kommer Ali och Omar få vara med a-laget innan och på en match. Rätt mäktigt, oavsett om man är 15 eller 95 år.

Vi sjöng om Thomsson, att han egentligen älskar Kalmar FF och ett gäng yngre killar som sjöng med frågade mig efter ett bra tag in i sången: Vem är Thomsson? Jag förklarade att det var Östers tränare som var gammal FF-spelare och mindes samtidigt Fredriksskanstiden, klacken som stod på träläktaren, där jag själv stod och sjöng ramsor jag inte fattade. Glory, glory Marco Hebert… Gunnarsson is magic…..

Det blev en dag på jobbet för KFF, Öster eliminerades och blev aldrig något hot. Derbyt slutade med vinst 3-1, och Kalmar gungade vidare in i natten.
bild

Be Sociable, Share!

4 kommentarer

Lämna en kommentar