Se fler 
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
30
Mar 11

Bygg gärna, men inte här.

Sitter på Bilkompani Kalmar och känner mig aningen värdelös. Jag väntar på att mina sommarostar ska på bilen och det slog mig just hur lat och bortskämd jag är som inte själv byter däcken. Samtidigt som det bara är att konstatera att det blir allt mer vanligt att betala för tjänster som både däckbyte och däckhotell. Rent teoretiskt borde väl egentligen detta gynna nationalekonomin. Tänk om alla skulle vara händiga och göra allt själva. Detta är nog också en generationsfråga, vi 80-talister känner ingen direkt prestige kring snickeri och däckbyte, vi vill hellre jobba med media.

Känns oerhört mäktigt med Linnéuniversitets etablering på Fredriksskans. Ett bygge som kommer att påverka staden på så många sätt och jag inser ur ett egoperspektiv att jag hamnar med både med hus och företag mitt i smeten, vilket hotell kommer att ligga närmast? Nybyggda Hotell Hilda. Jackpot. Och privat får jag en ny granne, ett episkt kulturcentrum. Fantastiskt.

Och det jag känner initialt är, HUR FAN BLIR DET MED PARKERINGSPLATSERNA???!!!

Intressant att det inte hann gå mer än ett år förrän dom attraktiva ytorna på Fredriksskans blev utnyttjade. Och jag drog ett mail till vårt kommunalråd, Johan Persson och ställde den enkla frågan:

Hej. Finns det någon officiell siffra för hur mycket marken säljs för?

Svaret:
”Det finns varken en officiell eller inofficiell siffra. När detaljplanen, kan bli två, är klar för hela området sker en oberoende värdering av byggrättens värde och då sätts ett pris. När det gäller bostäderna som ska byggas på Fredriksskans så är det samma princip alternativt högstbjudande.”

Det vi redan kan konstatera är väl att det lär bli ett belopp som är mer än tiotal gånger större än både föreningsbidrag och kostnader för parkeringsplatser som Kommunen lägger på Kalmar FF och Arenaområdet.

Kontentan, hade Kalmar FF inte valt att bygga en ny arena ute vid kvarteret Bilen, då hade inte heller möjligheterna funnits för det som ska bli ett splitter nytt och attraktivt Universitetsområde. Kalmar FF bidrar per automatik därmed till regionens utveckling. Eller har jag helt fel nu Jonas Lönn? Miljöpartisten som gett arenamotståndarna ett ansikte och aktivt dom senaste åren debatterat emot kommunal finansiering för både arenan, parkeringsplatser samt närliggande anläggningar.

Och en annan fråga som grämer mig, hur kan exempelvis Växjö Kommun bygga en helt ny arena för 190 miljoner helt problemfritt åt ett Superettanlag vars namn jag inte tar i min mun? Inte en jäkel varken överklagar eller driver opinion mot bygget? Är det så stor skillnad mellan städerna. Är vi Kalmarbor på riktigt verkligen sugna på konceptet Fortsatt Framåt eller kan den stora delen av Kalmar egentligen tänka sig: Ett Steg Bakåt? Är det en alldeles för liten klick människor i både näringsliv och politiken som vill förändra? Vad står egentligen våra lokala politiker i denna frågan? Bygg gärna, men inte här? Reagera, vad tycker du om Kalmars framtid? Gå lös i kommentatorsfältet, agera! Vad tycker du?

Be Sociable, Share!

11 kommentarer

 1. En stor orsak till att ingen överklagar eller opinerar sig i Växjö är att dem har en satsning på ALL idrott. I Kalmar finns de föreningar(du vet att jag är aktiv i en) som får tacka nej till ungdomar för de inte finns träningstider att få i hallarna, dem är fullbokade! Kollar man i Växjö så finns de utrymme åt alla sporter och inte bara sitt fotbollslag.

  Självklart ska Kalmar FF ha en ny arena, ingen snack om saken och självklart ska kommunen betala en stor del av den notan men orsaken till missnöje är helt enkelt att kommunen har glömt resterande idrottsliv. Ta en snack med Kalmar Södra, hur nöjda är dem med sina lokaler, i tio har dem väntat på redan utlovade lokaler men dem väntar fortfarande. Självklart blir de missnöje….

 2. Klockrent, Martin! Intressant är också att lite smått jämföra rapportering och ton, i Barometern respektive Smålandsposten, om respektive projekt. Säger en hel del om en hel del saker. Men utan att rasa eller kräva någons huvud på ett fat, så är ändå det mest intressanta, hur blir det med PARKERINGAR? Herregud, den frågan är verkligen ett verkligt trauma i vår stad. Det slukas parkering efter parkering, ofta av projekt som dessutom ÖKAR parkeringsbehovet, men alltid utan att det skapas mer än på sin höjd några ynka parkeringar. Länsförsäkringar det senaste stora exemplet, och nu läste jag igår att Barrans nya mediehus tydligen helt struntar i parkeringsaspekten, och försöker maskera problemet med att de ska uppmana sina anställda att cykla. Det är en sjuk värld där ute.

 3. Klockrent, Martin! Intressant är också att lite smått jämföra rapportering och ton, i Barometern respektive Smålandsposten, om respektive projekt. Säger en hel del om en hel del saker. Men utan att rasa eller kräva någons huvud på ett fat, så är ändå det mest intressanta, hur blir det med PARKERINGAR? Herregud, den frågan är verkligen ett verkligt trauma i vår stad. Det slukas parkering efter parkering, ofta av projekt som dessutom ÖKAR parkeringsbehovet, men alltid utan att det skapas mer än på sin höjd några ynka parkeringar. Länsförsäkringar det senaste stora exemplet, och nu läste jag igår att Barrans nya mediehus tydligen helt struntar i parkeringsaspekten, och försöker maskera problemet med att de ska uppmana sina anställda att cykla. Det är en sjuk värld där ute.

 4. Hej Martin!

  Det du skriver stämmer inte. För bara fotbollen i Växjö görs denna satsning.
  Vi har under de senaste åren genomfört den största satsning på idrott som vi någonsin gjort. Vi är inte klara men att påstå att vi inte gjort något för övrig idrott är direkt felaktigt.
  * Vi har rustat Kalmar sporthall rejält.
  * Just nu byggs en träningshall för is-sporterna för 75 miljoner.
  * Vi bygger gemensam entre för sporthall och simhall.
  * Vi har anlagt konstgräs på Södra utmarken och byggt klubbhus och ytterligare plan på Gröndal.
  * Vi har iordningsställt nya lokaler för bordtennis och skytte.
  * Vi har byggt ny sporthall i Trekanten, snart börjar ny sporthall byggas i Rockneby.
  * Vi har höjt både föreningsbidrag och investeringsbidrag till föreningarna.
  * I planerna för Fredriksskans ligger en arena för friidrott som har sm-status. Vi undersöker multihall.
  * Vi vill bygga sporthall och klubbhus på Södra utmarken.
  * Vi har byggt en samlad anläggning i Lindsdal för 40 miljoner. Motsvarande anläggning undersöks nu i Ljungbyholm inkl sporthall.
  * Träningsanläggningen ute vid arenan används av långt fler föreningar än Kalmar FF.

  Hälsar

  Johan Persson

  • Hej Johan,
   Jo tack jag vet att de är mycket på gång. Har suttit i flera möten där frågor kring ”idrottspaket” har diskuterats. Jag vet också att ”behovet” inventeras just nu. Jag vet att det har börjat satsas en del men tyvärr ligger Kalmar långt efter. Jag menar absolut inte att Kalmar inte gör något men tyvärr har de varit för dåligt satsning på idrottsanläggningar genom åren. Kolla in statusen på spelefanten och Novahallen.

   Vi måste ändå vara överens om att vi har för få inomhusanläggningar i Kalmar stad. Jag lovar dig Johan att om vi hade fått tillgång till fler inomhustider i Kalmar så hade vi kunnat sluta tacka nej ungdomar. De är bara till att se statistiken. Kalmars sporthallar är överbokade!
   I Växjö görs de stora idrottsinvesteringar på alla idrotter, inte bara fotboll. Kolla på investeringarna dem har gjort kring friidrotterna.

   Jag ville mesta belysa problemet varför de finns missnöje kring ”fotbollsinvesteringarna”. De är helt enkelt så att de andra idrotterna inte är nöjda med sin nuvarande situation. För min förening handlar problemet att vi får tacka nej till ungdomar och de bör verkligen vara ett jätte bekymmer även för er i kommunledningen.

   /Martin

 5. Att satsa på en ny ishall är i mina ögon helt galet. En sport där kalmar representerar med ett av sveriges sämsta lag bör inte få nån vidare ekonomisk uppbackning av komunen enligt min mening. Jag förstår att det förstås är främst för ungdommarna, men i sanningens namn så är det en bråkdel barn/ungdommar som spelar hockey eller åker konståkning. Sätt detta i paritet med alla ungdommar som spelar innebandy, handboll, volleyboll basket med mera. Satsa slantarna på dom som gynnas av dom och på dom som behöver dom. En sporthall till där den nya ishallen byggs hade varit optimalt. En ny sporthall i Rockneby löser inga problem.

 6. Hmm…. varför får Hellman och du upprepa era inlägg?

  • Självklart för att jag är jag, B-G. 😀 Dock har jag inte utnyttjat den rätten, utan hänvisar till någon bugg i kommunikationen mellan bloggen och Facebook, sannolikt då man kommenterat via Facebook.

 7. tack adde, ville inte säga de egentligen men hur kan man ha två ishallar i Kalmar. De tog 5 år innan jag ens fattade att man spelade hockey i Kalmar, när jag flyttade hit.

  Problemet som skrivet är att de finns för få hallar i Kalmar, ska Kalmar föreningar sätta sina ungdomar i Rockneby när dem bor i stan? De leder jo enbart till problem…

  Nä, jag säger absolut inte att man inte ska satsa på en ny arena, de måste man. De är ingen upplevelse att gå på Fredriksskans.
  De är väl inte helt galet att bygga ny ishall, galet är de att bygga en när man har inomhusanläggningar som fattas och de befintliga håller på att ruttna bort.

  Jag hoppas och tror på att den planerade satsningen blir av och att de blir något vettigt!

  /Martin

Lämna en kommentar