Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
08
Sep 09

Sagan om Kallskänken & SJ

Jag vet inte när jag åkte tåg senast och det inte var problemfritt, Statens järnvägar känns mest som ett varumärke med snygg förpackning. Det var minsann bättre förr när Kallskänken hade personal på tågen som sålde våra mackor.

Det var egentligen så hela Kallskänkskarusellen började, SJ slängde ut ett anbud till ett gäng företagare och frågade om serveringspersonal och varor till sträckan Kalmar-Malmö och Kalmar-Göteborg. Vi kammade hem anbudet och över en natt växte företaget från tre anställda till trettiotre. Vi hade två gubbar som lastade på tågen nere på stationen och vi tillverkade mackor 7 dagar i veckan.

Det blev en del frånvaro i skolan, ena morgonen bredde man 200 ost och skinkgifflar för att på eftermiddagen svida upp sig i SJ-kostym och jobba ner till Malmö. Väl i Malmö fick man övernatta på hotell och sedan vända tillbaka med morgontåget dagen därpå och därefter direkt till skolan.

Stolt som en tupp gled jag runt i min flashiga Samsoniterullväska och SJ-uniform på perrongerna runt om i Sverige. Folk frågade mig om byten och avgångar och jag levererade omsorgsfullt och artigt svar på resenärernas frågor. Oftast alltid fel svar, men vafan gjorde det, jag hade ju uniformen.

Ni minns säkert stormen Gudrun som förlamade stora delar av Sverige 2003. I en hel månad gick inga tåg och vi stod med en sysslolös serveringsbesättning och en riktigt skitdålig företagsförsäkring som inte täckte naturkatastofer. Ni kan räkna ut själva att personalkostnaderna tickade och istället för att personalen skulle vara sysslolös bestämde vi oss för att alla skulle infinna sig i köket på Kallskänken. Den ordinarie Kallskänkspersonalen kan än idag tala om dessa veckor med så mycket nya människor springandes i köket.

Be Sociable, Share!

En kommentar

  1. Haha! kul story!

Lämna en kommentar