Se fler 
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
11
Aug 10

Öppet brev till Kalmar Kommun och Samhällsbyggnadskontoret

I över fyra och ett halvt år har vi nu sökt bygglov till utbyggnaden av Hotell Hilda, fyra år och ett halvt år. I januari 2006 lämnades den första bygglovsansökan in på samhällsbyggnadskontoret. Kalmar har ett erkänt underskott på hotellrum under högsäsong och vår tillbyggnad skulle ge oss och Kalmar 20 nya hotellrum på Esplanaden.

Parallellt med vår ansökan har man från kommunens sida erkänt att kvarteret Bilen hade gräddfil och andra byggen såsom Ikea, Bauhaus, City Gross, Mediamarkt och modehus kunde bekvämt köra om oss i kön och idag står samtliga av dessa byggnationer klara sen länge, och kvar står vi, småföretagaren med mössan i handen och väntar snällt på vår tur. Jag känner mig lite som Roland i torsk på Tallinn. Jag väntar bara på att någon från samhällsbyggnadskontoret ska vissla och säga: You can dance now…

Trots brinnade lågkonjunktur och allmän sysslolöshet under en längre period i staden har vi inte fått komma igång med vårt bygge. Ibland har ursäkten varit att det eventuellt kan ligga en gammal lerkruka från Gustav Vasa under Kallskänken och en annan gång har stadsarkitekterna helt enkelt slarvat och ritat fel mått på detaljplanen så att ritningarna som godkänts av kommunfullmäktige inte kunnat användas, det fattades på riktigt tydligen 1meter på detaljplanen.

Socialdemokraternas payoff ”Fortsatt Framåt” känns i det här fallet stället som ett steg bakåt, Kalmar Kommun, vad hände egentligen? Enligt mitt sätt och se det ter det sig onekligen ganska logiskt att byggen som genererar arbetstillfällen och lyfter vår stad åtminstone borde få samma typ av VIP-behandling såsom när dom riktigt stora dundrar in i stan.

Nu har situationen med bygglovsprocessen blivit så infekterad och långdragen att vi helt enkelt funderar på att skita i det. En dag ringde man från samhällsbyggnadskontoret och kollade med oss om det var ”okej” att dom skickade en faktura på 400 000kr för omändring av detaljplan. En kostnad som inte alls var annonserad från början, vi satte kaffet i halsen och bad att få fakturan specificerad för att veta vad den omfattade, detta kunde man inte, och det hela slutade med att vi möttes på mitten, kostnaden för arbetet blev istället en årslön billigare, den nya fakturan hamnade istället på 125000 kr. Samhällsbyggnadskontoret framstår inte direkt som den vassaste kniven i lådan. Fakturan är betalad sedan länge, och trots detta inget bygglov. Det är inte okej. Än mindre okej om det är så att ”Kommunen” gått miste på 275000 kr för att man inte kan ha en dialog med det vi kallar kunden.

Frågan är väl också om det ska behöva vara så att man måste jaga folk och fråga hur det ligger till för att påskynda processen, så är det nämligen nu. Så fort man hör av sig till någon lite högre uppsatt i kommunen är processen genast igång igen men efter en tid svalnar intresset, känns inte varken demokratiskt eller rättvist.

I vår värld finns det något som kallas kundvård, det ni Kalmar Kommun. Okej, förlåt, jag glömde att det varit semester.

Så här känner vi oss, 2.10 in i klipet. Inte Gutt.

Be Sociable, Share!

3 kommentarer

 1. Har man en gång varit uppe på sahällsbyggnadskontoret så vet man vad
  du pratar om. Väldigt trevligt bemött första gången och man
  tror verkligen att bollen är i rullning. Bara för att senare bemötas av att kastas mellan olika avdelningar utan någon som helst röd tråd. Det finns så många murveldjur i huset så man får nästan lust att sopa av
  dammet av dom. Segt är bara förnamnet och jag fattar inte hur man kan lyckas att krångla till allt så förbannat.
  Man blir faktiskt helt förvirrad efter några besök…

 2. Hej Martin

  Här har uppenbarligen något gått riktigt snett. Vi behöver verkligen fler hotellrum och företagare som satsar i Kalmar. Mot den bakgrunden var det inte svårt att lotsa detaljplanen genom kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Jag trodde att det nu var dags för spadtag.

  Du kommer under dagen få ett samtal från samhällsbyggnadskontoret. Denna fråga måste lösas!

  Hälsar

  Johan Persson

 3. Tack Johan!

Lämna en kommentar