Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
09
Sep 10

Kompetensförsörjning och incitament

Levererade ett gäng buffétallrikar till John Bauer idag som hade invigning av nya lokaler, och jag insåg att saker och ting redan har förändrats rätt mycket sedan undertecknad myglade sig igenom gymnasiet. Idag kan man till exempel, plugga till entreprenör, få en dator och annat gutt.

Frågan är väl huruvida man ska anpassa utbildningsplatser i förhållande till ungdomarnas önskemål. När jag sökte till gymnasiet -99 så var det creddigt som fan att gå media, i stort sett MVG i alla ämnen krävdes för att norpa en av dom lite drygt trettio åtråvärda platserna, några år senare hade man utökat utbildningsplatserna på grund av söktrycket till mer än det dubbla, alla skulle jobba med media helt enkelt. En dyr utbildning utslaget per elev och med facit i hand, hur många gick egentligen vidare på mediaspåret efter studenten? Nåväl, jag är väl, tio år senare bitter för att jag inte kom in.

Varför jag tar upp detta ämne är för att jag var och klippte mig idag hos min frisör, där har man idag ett stort problem där jag tror ovanstående situation är en av faktorerna . När Lisa blev frisör tog man in åtta elever på frisörlinjen på Kagg, idag tar man in trettio. Som ni säkert noterat går det inflation i salonger och frisörer i Kalmar, , och ändå ser Ricardo Santos ut som, ja, eh fan, jag lämnar hans frisyr okommenterad, finns bara en Brasse som kan bära upp den modellen, Fabio. Tillbaka till ämnet, det är tufft för frisörerna och detta har lett till att man i dagarna sammankallat ett frisörmöte i staden där ett förslag ligger att i framtiden inte ta in några praktikanter för att helt enkelt strypa antalet frisörstudenter.

Min slutpoäng är alltså, det är inte rimligt att utforma utbildningsplatser efter ungdomarnas önskemål, för att hitta sin nisch fungerar praktik och projektarbeten tillräckligt. Jag tror inte många elever vet säkert vad man vill bli när man är sexton år. Därför bör man i större grad göra mer utförliga undersökningar vad som verkligen behövs på arbetsmarknaden, det är ju egentligen inte särskilt konstigt att vi har en hög ungdomsarbetslöshet när elever examineras i miljöpedagogik och marknadsföring när det vi egentligen behöver är VVS-ingenjörer och elektriker.

Jag vill också få med orden kompetensförsörjning och incitament i detta inlägg… så det så.

Jag heter Martin Nilsson, kryssa mig som utbildningsminister den 19:e september.

Be Sociable, Share!

En kommentar

  1. Eller hur. Skulle tippa att minst 60% av de jag gick media tillsammans med driver med någonting helt annat idag. Fan jag blev ju trädgårdsmästare!

Lämna en kommentar