Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se
03
Okt 10

Det svarta hålet i oktober

Det blev en runda över till Öland även igår, en betydligt mer avslagen ö denna lördagskväll och jag är faktiskt lite besviken. Fast kan jag verkligen vara besviken, för vad är egentligen skördefesten för något? Enligt mitt sätt och se det handlar skördefesten om att vrida ut det där sista lilla ur sommarsäsongstrasan, ett sista tappert försök att tjäna lita extra svarta pengar genom att slänga ut våffeljärnen och sälja av ett gäng träskor av udda storlek.

Pumpor till förbannelser, jag fattar inte vart dom gömmer alla dessa pumpor när dom växer, jag har starka misstankar om att pumporna är importerade från Polen, vart skulle annars alla Öländska jordgubbar och potatisar odlas? Och vem köper egentligen pumpor? I och för sig köpte jag pumpor förra året, men då var jag aningen berusad och ångrade definitivt det inköpet när snön tinade bort i slutet på mars då jag insåg att pumporna fortfarande var kvar, fast då i en..ja inte lika fast form.

Majoriteten av det som säljs på Skördefesten är ju inte ens i närheten av att vara producerat på Öland, det är Gotländska korvar, träskor från Nybro, ringar från Kina, honung från Österlen, fisk från Timmernabben och sen alla dessa jävla pumpor, från Polen.

Men vi svenskar, vi tycker det är lite spännande, mitt i all inflation av byråkrati och regelverk, då tycker vi att det är lite spännande att åka till Eriksöre och köpa ett grisrosa servettställ inslaget i tidningspapper överräckt i en fladdrig fryspåse från ICA.

-Älskling?
-Ja.
-Vi fick inget kvitto…
-Jag vet.
-Vad gör vi?
-Jag vet inte!
-Såg någon oss?
-Jag vet inte.
-Tihi
-Älskar dig.

Minst 93% av omsättningen under Skördefesten måste vara svarta pengar, och ingen orkar bry sig om det svarta hålet under denna oktoberhelg. Det är precis som att så fort vi svenskar befinner oss på någon form av ö, då vill vi slappna av och känna oss lite exotiska, rent av lite sydeuropiska, då gäller inte dom vanliga socialdemokratiska vardagsvärderingar som byggt upp vårt välfärdssamhälle. Allt för att det påminner oss om en solsemester på Gran Canaria-06 eller Kreta -97.

Men när nyheten om att det på Skördefestens styrelsenivå fifflas och trixas med bluffakturor och fejkade milersättningar, då går vi fastlandsbor i taket och sätter kaffet i halsen. Då tycker vi det är rent utsagt för jävligt. Men det är ju egentligen bara jättecharmigt att hela organisationen som arrangerar Skördefesten från rotnivå till styrelsenivå har exakt samma värderingar, lite vitt och lite svart. Idag moms inte.

Vi klarar utan problem av att köpa en flaska flädersaft utan moms, men när det ska köpas en hel pall med flädersaft utan moms, nja, då blir det kanske lite känsligt.

Så vad står nu egentligen jag i denna fråga? Ähh, jag gillar både Öland och flädersaft, och sjukt goda våfflor var det i Eriksöre. Skördefesten, vi syns nästa år igen.

Be Sociable, Share!

Lämna en kommentar