Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se

juli, 2016


11
jul 16

Fotbollsfest, folkfest och oktoberfest

En pinne igår mot AIK kändes tyvärr lite som en förlust. I synnerhet efter 30 minuter fotbollsgodis i första halvlek. Känns spontant som vi inte riktigt orkar att hålla sig organiserade i 90 minuter samtidigt som vi inte lyckas skapa något framåt i sista delen av matchen. Kan det vara så att vi är lite dåligt tränade, eller är det en för känslig punkt?

Jisses vad mycket folk det var på Kallskänken i lördags. Jag gjorde en liten paus i föräldrarledigheten och hoppade in i majonnäsfabriken. Strålande solsken och konert med Lasse Vinterdäck samt ett helt jävla land som gick på semester. Och vi hade öppet både i trädgården och Delin. Hade vi haft en salladskanon och 2000 platser i trädgården hade det varit kanon, folk bara vällde in från höger och vänster. Och för första gången på länge kände jag att det blev lite fuktigt på överläppen. Stressigt, men riktigt, riktigt kul! Vi känner alla på syltan att vi har något bra på gång och vi har redan börjat smida planer på att spinna vidare på koncpetet till hösten fast ta med det in.

Till helgen kommer vädret det är jag helt övertygad om. Vi har en riktigt bra konsert på fredag uppe på Sinus i Köpingsvik med LaGaylia Frazier. Hon kommer att spela på en scen som vi bygger på stranden, precis som förra året. Och jag har sagt det innan och säger det igen, LaGaylia är en av Sveriges bästa liveartister. Konserten är gratis, det ni!

Som ni säkert har hört så kommer vi arrangera en äkta bayersk Oktoberfest på Fredrikskans den 7-8.e oktober.  3000 kvm tält, Ompa Ompa-band som kommer upp från Tyskland, Tre musikscener, Tivoli, Marknad, Hofbrau, Lederhosen och en massa surkål och korv. Här köper ni biljetter  En bra present till päronen kanske?

Vi skulle behöva någon med kallköksvana som går in lördagar och söndagar 07:00- 14:00 och gör sallader och baguetter till vår strandbil + lite disk på det. Tipsa gärna om någon som kan passa till detta mycket mycket viktiga uppdrag för att föra Kalmar fortsatt framåt. (Detta, trots att socialdemokaterna har höjt arbetsgivaravgiften för unga.)

 

d6a19959430473e32f4f3022ef6d0c179c25fb IMG_9386 IMG_9389 Karta_Oktoberfest Kalmar_02-01


10
jul 16

#71. Ännu mer sugen på att vara mig själv

poddmall

 


8
jul 16

Kallskänkens trädgård

Då var vi så igång med Kallskänkens trädgård. Igår körde vi en liten smygpremiär och vi gästades av min mycket mycket goda vän Simone Bastani. Hon jazzade loss lite i trädgården samtidigt som Lilian, Sebbe och Adrian brassade käk på grillen. Och ni fattar ju själva, när man gör saker utomhus som man vanligtvis gör inomhus blir det alltid succé, alltid! Dock så fick vi bekänna färg gällande logistiken. För trots tesen att allt man gör utomhus som vanligtvis görs inomhus blir succé, så behöver det inte per automatik betyda att teknisk appartur som egentligen ska vara inomhus, trivs utomhus… ja, ni fattar, det var lite strul med kassan. Men den hostade igång tillslut, och jag tror inte det var så många som märkte det. Om det är någon gång jag är riktigt usel på att hålla god min och låtsas vara ickestressad är det när kassan lägger ner. För oftast måste du hålla god min mot gästerna som ska betala samtidigt som du ska agera någon form av IT-tekniker. Vårt kassasystem som heter OpenSolution är verkligen bra, särskilt om man har gått en teknisk linje på Chalmers i fem år och har en master i betallösningar.

Om någon från försäkringskassan läser detta blogginlägg så vill jag bara poängtera att jag var alltså inte föräldrarledig igår. Och på tal om teknisk linje i fem år på Chalmers, att planera föräldrarledighet kräver verkligen att man inte är dum i huvudet. Som tur är har jag Gabby som hjälper mig med att fylla i alla blanketter. Hursomhelst så lyfter jag ändå på hatten för vår välfärd och hela maskineriet som drar igång när ett barn föds. Alltifrån distriktsjuksköterskan som kommer på hembesök för att väga och mäta Greta till Skatteverket och Försäkringskassans ordning och reda med personnummer, barnbidrag och föräldrarpenning.

Här lite bilder från gårdagen.

IMG_9375 IMG_9373 IMG_9374IMG_9372

 

 


6
jul 16

Kallskänken, Postboxen och Sinus i sommar

Det är en speciell årstid för oss Krögare. I synnerhet om man driver sommarkrog. Att säga att vi inte är väderberoende vore en ren och skär lögn. Och hur man än försöker förberda sig inför sommaren, så kan man ju inte låta bli att utgå från att det kommer bli fint väder. Det låter kanske lite naivt, men det skulle vara för deppigt annars med tanke på vårt klimat resten av året. Det är en tid där man har investerat i mycket personal, förråden är välfyllda och förväntningarna är liksom höga. Och eftersom vädret var fantastiskt kring midsommar så blev det kanske att vi tog ut sommaren lite i förskott. Så när vädret suger, som idag, blir stämningen på syltorna lite dålig. Och som ansvarig utgivare gäller det då att hålla humöret uppe och pusha personalen när man själv är minst lika stressad och orolig. Det suger, också.

Men bortsett från Regn hos mig så känner jag ändå att vi har torrt krut i bössan på våra ställen… torrt krut, säger man så fortfarande eller är det lite Gustav Vasa-varning på det?  Skitsamma, vi har i alla fall kul grejer på gång!

På Kallskänken drar vi på fredag igång med vårt trädgårdsprojekt. Då flyttar vi ut både matsal och kök till vår vackra innegård. Det blir lite enklare rätter i street-food-style och vi har som ambition att öppna köket redan vid 15:00 mån-lördag. Kanske är det för tidigt, men vi tänker oss kunna fånga upp det sena lunchfolket och sälarna som somnat på stranden och blir akut hungriga. Vi gick igenom menyn igår och det kommer bli riktigt bra! Dessutom har vi blivit med en stor uteservering på framsidan där man från och med imorgon kan ta en bärs förhoppningsvis. (Jag vet Maggan och Sus, ni jobbar för fullt på det!). Margareta och Susanne är för övrigt byns alkoholhandläggare som tillhandahåller kommunens serveringstillstånd, dom är verkligen bra och gör ett kanonjobb måste jag få lov och säga. Fast inte om jag inte får tillståndet till torsdag… Skämt och sido. Ni har säkert också hört om vårt väggmålningsprojekt som nu äntligen är färdigt. Motivet har Jonte på Wilson tagit fram och Daniel ”huge” Fahlström har spraymålat. Så kom förbi och kika på den!

kallskanken_tradgard_

Rakt över gatan ligger Postgatan och där har vi också öppet i sommar. Lunchen har sommarlov men tisdag-lördag håller vi öppet i det som vi kallar för Postboxen. Här har vi Kalmars bästa vinlista på glas och smårätter i form av våra Smapas, småländska tapas. Men vi har också lånat in en trerättersmeny från Postgatan för er som vill unna er en helkväll. Viktor som har varit föräldrarledig med Alva är tillbaka. Något överladdad så kom gärna förbi och be han lugna ner sig lite. I köket står Mikkel vår nordiska mästare i matkarate.

FullSizeRender 2

Sist men inte minst så har vi ju vårt lantställe på Öland och Köpingsvik – Sinus! Här har vi spänt bågen rejält i sommar. Vi har skruvat upp kvalitén på maten ett snäpp men också gått lös på ett underhållningspaket med en hel del artister och akter. Bland annat min favvis La Gaylia Frazier 15/7 (mycket, mycket god vän med Håkan Hellström sedan två spelningar på Ullevi). Men också mina mycket mycket goda vänner Moneybrother, Adée, Samvetet, Mindfellaz, Julia Frej, Mindfellaz, Simone Bastani mfl.
Men förutom god mat och underhållning är det magiska läget en anledning att åka dit. För er som inte varit på Sinus så ligger restaurangen på stranden med 15 meter till havet och solnedgången som back-drop.

I övrigt så har vi fått uppdraget att laga maten till Ironman. Ett av våra största projekt hittills. Där kräver det att vi håller tungan rätt i mun… herregud, säger man så fortfarande?

Nu kör vi ett blöjbyte på Greta så hörs vi sen!

strand 13466362_1211904778840672_8844378793254609738_n-2

IMG_1153 IMG_9206 IMG_9226


3
jul 16

Så kom vår lilla Greta till världen

Greta, Lily, Elisabeth – Bergvall. Där har ni namnet på vår förstfödda dotter. Obeskrivlig känsla, ja ni som vet, vet ju. Och jag tror verkligen inte att det finns något behov för ännu en trött pappablogg, men just nu så händer det så mycket i ens liv att det nästan vore lite dumt att inte skriva ner några rader. Om inte är det kanske kul för Gretchen att läsa när hon lärt sig läsa om någon månad eller så.

18:e juni. Min fru Gabby hade haft verkar hela natten som framåt gryningen blivit allt tätare. Som den profylax-ninja hon är hade hon parerat värkarna väl och jag är så sjukt imponerad över hennes arbete. Lite som tysklands landslag för att dra en något klumpig jämförelse i dessa EM-tider. Fokuserat och disciplinerat satt hon i soffan och andades. Vi gick ju en sådan där profylax-andnings-kurs för nårgra månader sedan och det kan jag verkligen rekomendera för er som är på G så att säga. Under natten hade vi ringt BB och stämt av läget vid två tillfällen, väntat på klartecken från barnmorskorna att få komma, den där signalen som vi sett fram emot i 40 veckor, eller 40 veckor + 12 dagar för att vara korrekt. Gabby hade ju gått över ganska många dagar så när väl värkarna satte igång kände vi båda en frihetskänsla blandad med en dos nervositet givetvis. Men barnmorskan på förlossningen hade bett oss avvakta lite, stanna hemma en stund till . Ni som läst de lokala nyheterna vet ju att det råder historisk babyboom i kombination av ett segt underskott på barnmorskor i byn, så rädslan för att faktiskt inte få plats fanns ju där. Jag hade ju en bild av att förlossningen var som ett hotell där man bokade upp ett superior-birth-room. Men så är det tydligen inte riktigt, snarare är det först till kvarn som gäller. Och får man inte plats så får man åka till nästa stad. Blotta tanken på att få föda i Växjö. Usch. Alltså, inte för att sjukhusen i Kronoberg är sämre, utan mer för att det skulle stå Växjö i Gretas pass. Tänkt vilken seg start på föräldrarskapet det hade blivit. Och så besviken kommunalrådet Persson hade blivit. Jag ser rubrikerna framför mig: ”Majonnäsarvinge förlöst i Växjö av Bosse Frank ”

Nu åker vi! Gabby väckte mig på soffan. Jag hade sovit ganska okej under natten och kände mig utvilad.  Det blev matchkänsla direkt och dags för den där bilturen som man förberett sig på mentalt. Gabby fortsatte sin andning, dock avtog värkarna något i bilen och vi var osäkra på om vi skulle få bli incheckade.

06:15 stapplade vi in på förlossningen. Där rådde det någon form av skiftbyte och nattens personal höll på att bli avlösta. Det var lugnt och stillsamt på avdelningen. Skönt. Det verkade inte vara så mycket att göra. En undersköterska tog emot oss och satte ett band med en stor platta runt magen för att klocka värkarna. Den satt lite löst vilket gjorde att maskinen inte registretade värkarna ordenligt. Jag började givetvis fingra på maskinen för att försöka lösa problemet. -”Låt bli!” sa Gabby lagom irriterad över mitt försök att leka doktor. En halvtimme senare trodde vi nog inte att vi skulle få stanna. Då klev en barnmorska in i rummet. Hon berättade att hon minsann varit på studentskiva kvällen innan, -”Efterfest med 150 kids! Men jag är fit for fight”. Vi gillade henne direkt, hon hade feeling.
-”Då ska vi se”, sa hon och smackade på sig plasthandskarna.

-”Men lilla gumman du är öppen 8cm!” Det blev helt plötsligt action. Ni som kan ert barnafödande vet ju att det är 10cm som gäller. Gabby hade, som man säger i branschen: gjort ett jättejobb hemma. Själv fick jag lite panik. Ska jag vara helt ärlig så hade jag inte riktigt läst på vad som händer de sista centimetrarna, jag hade ju mest fokuserat på själva öppningsfasen. Tänke väl att resten löser sig. Så jag trodde ju typ att det var 45 minuter kvar. Och väskjävlarna låg ju kvar i bilen!

Vi blev tilldelade ett förlossningsrum. Värkarbetet fortsatte. Gabby fick lustgas som kickade in direkt. Jag plockade fram en högtalare vi hade haft med oss och satte på lite musik, förfesten kunde börja! Musiken, lustgasen i kombination med Gabbys andning. Vilken succé! Fem plus. Stämningen var på topp och både jag och Gabby tänkte,  fasen, det här var ju inte så svårt. Vi hade hur trevligt som helst, och jag har nog aldrig skrattat så mycket åt Gabby. 41-veckor-ish utan något större party gjorde ju att lustgasen blev en rejäl höjdare kan man säga.

10: 45, nu blev värkarna tätare och allt mer intensivare. Och nu var det inte lika roligt längre. Det här minns jag som ganska obehagligt om jag ska vara ärlig. Gabby hade nu så ont att hon var svår att nå fram till. Fortfarande fokuserad och andades bra, men nästintill okontaktbar. Och jag började samtidigt bli akut hungrig eftersom jag inte hunnit äta något på hela morgonen. Jag vet att det låter lite egoistiskt och aningen absurt, och kanske helt ointressant i sammanhanget men utan kolhydrater funkar inte jag, och just då såg man direkt inget slut på eländet. Skulle jag orka hålla humöret uppe så behövdes helt enkelt en bite av något. Samtidigt ville jag inte lämna Gabby ensam i hennes smärtor när Greta sakta men säkert skruvade sig nerråt i kanalen. Jag grävde i vår väska och hittade en påse sour-cream-union-chips och en rumstempad Redbull. Pris ske gud. Dock hade Gabby dragit upp tydliga riktlinjer om chipsförbud under själva förlossningen. Nu gör jag något jag inte är särskilt stolt över. När Gabby har en av sina värktoppar sprätter jag upp påsen försiktigt. Vid nästa värktopp öppnar jag energidrycken. Gabby märker inget. Så under 4-5 värktoppar hetsäter jag 200g chips och sveper en Redbull. Fyfan vad det måste sett sjukt ut. Grisigt värre, men jag får tillbaka energin. Efter några minuter flämtar Gabby mellan en värk: -”Martin! Varför luktar det chips härinne?!”

11.40 ”Vi ska bara slänga i oss något att äta sen är det er tur”.  Jag trodde fan inte det var sant. Såhär i efterhand förstår jag givtevis att även barnmorskorna måste äta. Men där och då hade man bara lust att säga: Nämen så trevligt! Säg mig, var blir det för något gott? Kanske lasagne? Äh, tänk inte på oss! Klart ni ska äta! Ta god tid på er, smaklig måltid. Det var nämligen så att det var ytterligare en förlossning i rummet bredvid som låg precis före oss, typ en timme. Och som av en händelse så var det en ur vår föräldrargrupp som vi drog igång på Kallskänken som Gabby har träffat under flera tillfällen under graviditeten. Lite festligt.

Efter typ 10 minuter kom dem tillbaka och det var dags att börja krysta. Nu var det nära fast ändå så långt bort. Greta skulle ju ut också. Men klockan 14:13 kom hon så äntligen efter cirka en och en halv timmes krystarbete. Och det kändes som allt hände på tre sekunder. Slurp, swosh, klatsch! Hon slängdes upp på Gabbys mage som en gammelgädda. Skrikandes som på filmerna.  Och den där upplevelsen, precis sådär obeskrivligt, lyckligt, omtumlande som alla säger. Tårarana bara sprutade. Allt det där med blod, bajs, kiss, navlar och moderkaka som man varit lite nojjig för la man ens inte märke till,  säkert på grund av tiderans adrenalinpåslag.

-”Jaha Martin, vill du kanske bada Greta?” Barnmorskan ställde frågan. Instinktivt tänker jag bara: nej, nej, nej. Men jag hör mig själv säga: -”Självklart”. Den där känslan att man ville lämna Greta på BB hos barnmorskorna någon vecka för att sedan hämta ut henne servad och klar någon vecka senare var bara att glömma. Upp på hästen direkt. Livet med blöjbyten och ansvar för ett nytt liv hade börjat, här gällde det att hänga med redan från start för att inte halka efter i det enorma maraton som kommer hålla på för väldigt lång tid.

Avslutningsvis vill jag ta tillfället i akt att tacka all personal på förlossningen och BB i Kalmar. Ni har varit helt fantastsiska, och trots er utsatta situation för tillfället gör ni ett kanonjobb och vi kände oss trygga hela vägen in i mål! Skål på er!
Men framförallt. Tack Gabby för att du är du. Så mäkta imponerad av dig. Kärleken till dig har aldrig varit större! Och välkommen till världen älskade Greta!

Hörni! Tack alla ni som på ett eller annat sätt uppvaktat oss med gratulationer och fina ord!

 

IMG_9191

Processed with VSCO with g3 preset

IMG_9251

IMG_9291