Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se

september, 2015


18
sep 15

Detta händer på Postgatan

Var på lite trevligt mingel igår på Audi, det var profiltätt mellan bilarna med många lokala juveler på plats vilket ledde till intressanta samtal. Många var nyfikna på nya Postgatan och jag var givetvis inte sen på att babbla på. Den vanligaste frågan var: Hur går det? Tätt följd av: varför?

Hur det går kan man ju se från olika perspektiv. Fredag och lördag denna vecka är vi till exempel helt fullbokade och luncherna rullar på bra, fantastiskt kul. Men roligast är ändå att vi har anställt ytterligare två duktiga kockar och en sommelier. Så ser man det ur ett arbetsmarknadsperspektiv så har vi ju skapat lite nya jobb. Jobb där rekryteringen skett utanför stadsgränsen och lett till att talangfulla människor flyttat till Kalmar bara för projektets skull. Det är nog det jag är mest stolt över, att vi växer organiskt och att vi lyckats skapa en restaurang som attraherar personal utifrån.

Sett ur eget perspektiv har jag nog aldrig varit gladare som företagare. Att få göra denna resan parallellt med Kallskänken är lite av en dröm. Att se ny och gammal personal ta nya kliv framåt i sina roller kan ibland ge en både gåshud och en liten tår i ögat.

Och på frågan varför vi gör detta finns givtvis många svar (se ovan). Men framförallt är det fruktansvärt roligt.

I lördags hade vi en gäst. Han bor i stan men hade mig sig ett sällskap om tio personer från hela Sverige. Han sa en sak den där kvällen som jag tänkt på hela veckan. Han beskrev incheckningen på Packhuset, besöket på universitetet och slutligen middagen på Postgatan. Han uttryckte en ren och skär stolthet över Kalmar vilket också hans gäster bekräftade. Och det är väl ingen direkt nyhet, men ändå, tillsammans är vi rätt starka här i byn.

Trevlig helg!


16
sep 15

Rydström Nilsson #57. Cola, is och citron

57En ganska go podd om Kalmar FF, pridefestival och detaljer! Håll till godo, den är ju trots allt gratis.


9
sep 15

Kalmar får inte bli som ett gammalt kompisgäng

Med över 1,1 miljoner gästnätter i juli månad placerar sig Kalmar på fjärde plats i hotelligan i landet med endast storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö framför sig. Ännu ett glasklart bevis på att strategiska destinationsinsatser lönar sig. Det finns mycket att säga om det, framförallt är det fantastiskt roligt. Det måste väl alla tycka?

Det här inlägget skulle kunna handla om att ”nu får vi fan inte luta oss tillbaka”, ”det är nu arbetet börjar”, ”vi har bara skrapat på ytan” och annat pepptrams. Och nog finns det väl någon sanning i det. Men låt oss för en stund bli något mer konstruktiva. Vad är egentligen nästa steg i destinationsarbetet?

Destination Kalmar är briljant, ingen kan påstå något annat. I sin verksamhetsbeskrivning står det skrivet att man i samverkan med näringslivet ska utveckla, profilera och marknadsföra Kalmar som besöksmål. Arbeta för att besökaren ska välja Kalmar framför andra destinationer. Fem plus, som vi säger.

Företaget är helägt av Kalmar Kommun, och är motorn i destinationsarbetet. Finansieringen känner vi till på ett ungefär vid det här laget, en del skattepengar och en del pengar från näringslivet. Och affärsidén är relativt enkel, ett attraktivt Kalmar som i slutändan genererar ännu mer skattepengar in.

Vi hoppar helt över den ideologiska frågan om en kommun verkligen ska bedriva destinationsprojekt, den känns rätt överspelad. I en stad som Kalmar med relativt låg privat innovationsnivå är den viktig.

Så nu till min poäng, jag har tidigare varit lite rädd för curlingeffekten av den här typen av verksamhet. Med det menar jag att man slipper ta jobbet, vi betalar Destination Kalmar, fyller på sina kylar och sedan kan man i stort sett luta sig tillbaka.

Hela idén med destinationsarbetet är att näringslivet får ett ramverk serverat för att utvecklas. Och ska man mitt i tårtkalaset vara lite kritisk så tycker jag inte utvecklingen är tillräcklig nog med tanke på våra serverade förutsättningar. Visst omsättningar ökar men jag menar något annat. Som vadå? Mer mässor? Roll-ups och beachflaggor? Företag som gör evenemangen roligare med profiltryckta isskrapor och heliumballonger? Nja. Inte riktigt.

Svårt. Men en känsla av att vi måste bli en mycket mer kreativare stad med fler alternativa arkitektritade mötesplatser. Fler genomtänkta kulturevenemang. Mer butiker som vågar gå mot strömmen. En kaxigare matscen. Ett modernare och öppnare Kalmar där vi slutar tjabbla om bygglov och parkeringsplatser och sätter fokus på andra frågeställningar.

Kalmar får inte bli som ett gammalt kompisgäng som aldrig fylls på med nytt där alla känner varandra lite för väl att man hört samma historier tio gånger om.

Och lösningen?

Ganska enkel trots allt. Destination Kalmar ska fortsätta sitt viktiga arbete. Vi som bor i Kalmar behöver ta mer ansvar. Fler människor måste flytta hit. Det är därför vi faktiskt måste bygga på platser som Fredriksskans.


7
sep 15

Lagret som försvann

Vi backar bandet ett gäng år. Det är tidigt 2000-tal och vi har precis vunnit en upphandling som lett till att vi tagit över serveringen ombord på kust-till kusttågen som på denna tid hade start och slutdestination Kalmar. Kallskänken ansvarade helt enkelt numera för försäljningen av mat och dryck ombord på tågen med destination Malmö och Göteborg. Vi tog över uppdraget från det som tidigare hette Trafikrestauranger som då ägdes av SJ om jag inte minns fel.

I dealen fick vi ta över en hel del, bland annat ett lager som låg nere vid parkeringen vid Gästhamnen. Ett lager som var till för bojvagnar, termosar och annat som hörde uppdraget till. Det skrevs aldrig några papper på lagret utan det hela blev en muntlig deal, typ: den kan ni ha. Vi fick också erbjudande om att köpa loss 10.000 papperstallrikar med Kust-till-kust tryck. Vi sa tack men nej tack. Det slutade med att vi fick alla tallrikar gratis istället. (Fotnot: Dessa engångstallrikar skulle vi senare servera smörgåstårtor på i lite mer än 13år.)

Åren gick och ni som har lager själva vet att det inte tar särskilt lång tid innan det fylls på med lite annat smått och gott. I vårt fall ett och annat vinterdäck, utemöbler, högtalare, grillar, partytält, stolar och bord, kylar m.m. En del av värde och en stor del ren skit.

2005 blev vi av med vårt tåguppdrag, vi visste att vi hade skött oss men serveringen skulle omorganiseras och flyttades till Skåne. -Hur gör vi med lagret? Undrade vi, utan något direkt svar och det här låter kanske lite konstigt, men vi blev liksom kvar där med våra grejor. Och eftersom ingen sa något så intalade vi oss att allt var lugnt fast med vetskapen att det inte skulle hålla för evigt.

Men det höll i alla fall till våren 2014. Nu ska jag ska åka ner och hämta en av våra grillar och upptäcker när jag kommer fram att lagret är helt borta. Den chocken jag får när jag upptäcker att hela huskroppen är riven och bortforslad är en av de mest bisarra upplevelser jag varit med om. Det var nämligen ingen jätteliten byggnad.

Efter lite efterforskning stod det klart. En firma hade på uppdrag av kommunen rivit vårt lager i förmån för kommande hotellbygge. Och det var väl helt okej förutom den lilla lilla detaljen, ingen hade sagt något till oss.

Och där stod jag och skulle hämta en grill som inte fanns längre. Det fanns inte heller ett enda papper på att vi hade lagret. Men däremot var det ju inte svårt att lista ut att det var vi som utnyttjade det med tanke på vår logotyp och innehåll. Hade man verkligen slängt allt? Det var ju i och för sig en hel del skit, men också mycket av värde. Så jag började forska. Jag ringde ett gäng kommunala tjänstemän, dom trodde ju givetvis inte sina öron. Här ringer den där polisanmälde Nilsson och frågar om sin grill.

En av kommunens tjänstemän lovade att hjälpa mig göra lite efterforskningar. Precis som jag hade hen svårt att tro att allt var borta. Det gick några veckor och jag sökte mellan varven sporadiskt på Blocket efter partytält, kylmontrar, högtalare och grillar utan resultat. Men den kommunala tjänstemannen återkopplade, hen hade hittat en del av grejorna. I Nybro. Firman som hade rivit lagret hade sparat det man ansåg var av värde.

Så vi fick tillbaka en del, bland annat grillarna. Och nu har vi ett nytt lager, också det fyllt med skit och som också det ska rivas fick jag veta i förra veckan.

Kul att ni ringde innan sa jag.


3
sep 15

Välkommen Ellen och höst med Kallskänken och Postgatan!

Då har vi sparkat igång hösten på Kallskänken och Postgatan. Jag är svag för hösten som alltid andas nya möjligheter och nya tag. Ett nytt tag som vi tagit… är att vi anställt Ellen. Ellen kommer jobba som koordinator på Kallskänken och Postgatan och hjälpa mig och alla andra med struktur och ordning och reda. Ni som känner mig vet att detta kanske låter lite konstigt och egentligen är helt onödigt eftersom jag alltid har stenkoll…not. Detta är som ni säkert förstår en så kallad drömvärvning.

Vi är ju ett företag som under ganska kort tid har vuxit relativt snabbt. Med många ben och stå på och smörgåstårtan som ett stabilt fundament så har vi trots något luddigt koncept ändå en ganska rimlig affärsidé.

I vår bransch är det dock lätt att man saknar en typ av struktur som är lite svår att sätta fingret på. För i sin personaltrupp har man förhoppningsvis att tillgå ett gäng duktiga kockar och serviser som gör ett kanonjobb. Ett jobb som man lite förenklat skulle säga  går ut på att laga mat, vara bäst på service och ständigt hålla sig uppdaterad.

Som egen företagare är det inte helt ovanligt att bli lite fartblind, ju mer företaget växer desto mer nya arbetsuppgifter förväntar man sig att den befintliga truppen ska utföra och ta sig an. En anledning till det kan vara att man oftast som egen får göra alltifrån bokföring till att steka pytt. Och helt plötsligt förväntar du dig att en sommelier ska lägga schema, en kock ska skriva offerter och en servis ska Instagramma med rätt val av filter och budskap.

Missförstå mig rätt, självklart fixar de säkert det, men med risk för snedvriden verkningsgrad då ovanstående ganska viktiga detaljer lätt trillar mellan stolarna eftersom det inte är primära arbetsuppgifter. Jag hoppas ni hänger med. Det är här Ellen kommer in i bilden. Så vi andra helt enkelt kan bli ännu bättre på det vi egentligen ska göra. Samtidigt är det alltid nyttigt att få in nya krafter som kan se på ens verksamhet ur nya perspektiv. Hursomhelst, jag är väldigt glad för vår nya Ellen. Vi säger varmt välkommen och mailabomba henne om allt ellen@kallskanken.nu hon älskar nämligen mail.

Nog om det!
Postgatan är igång igen sedan några veckor och nu har vi även öppet varje fredag och lördagkväll! Med risk för att låta något säljig… men testa kvällarna med Johannes, Robin och Viktor om ni inte gjort det än! Bara gört,  som Hasse på Wilson brukar säga. Det är ruskigt bra och jag är grymt stolt att vara en del av byns nya spännande restaurangprojekt. Upplägget är kvällstid att man väljer mellan tre menyer (min 449kr, se hemsida).

Dessutom har vi också på våra gästers begäran öppnat upp för lördagslunch! Så seså gå in på postgatan.nu och boka ditt bord.

Kallskänken har också en fin helg och höst framför sig med lite nytt menyn. Här är upplägget något enklare med alltifrån mindre och större käk i skön avslappnad miljö. Jag flaggar för att vi också dragit igång vår omtyckta brunch igen lördagar och söndagar. Och precis som systerkrogen Postgatan kan man gå in på kallskanken.nu och boka bord.

Just det, missa inte heller att vår sommarsylta Sinus håller öppet på Skördefesten 25-26/9. Mer info om det kommer!

I övrigt, hör av er om ni vill hitta på något kul med typ rökmaskin och bengaler. martin@kallskanken.nu