Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se

oktober, 2014


31
okt 14

Rydström Nilsson #36. Tveksam sexualitet

Vi inleder med enorma konstraster i Henriks vardag. Vikten av att som spelare ha andra intressen än fotboll. Samtal om döden. Henrik är oväntat förberedd och har med sig urklipp från tidningar och avhandlingar. Genus och omklädningsrum. Vuxenmobbning mot nya regeringen. Kokain på Larmtorget i Kalmar. Martins möte med Olof Lundh och jämförelsen mellan Riche och Kallskänken. Henrik gör en till det närmsta bedrövligt inslag till att spela mäklare.
36


28
okt 14

Personal är för dyrt i Sverige

Tiden rusar och det är ganska exakt ett år sedan vi drog igång Bistron på Kallskänken. Första tiden jobbade jag ensam i köket på kvällarna, på måndagar och tisdagar körde jag både kök och servis.

Det visade sig att det fanns en marknad och idag jobbar mer än fem personer heltid bara med vår bistrosatsning. Restaurangverksamheten omsätter nu dubbelt så mycket som försäljningen av smörgåstårta.

Fantastiskt kul, men det är för sällan man stannar upp och suger på den karamellen. Man kör på, gräset kommer ju alltid vara grönare på den där andra sidan.

Vi har ökat vår omsättning med 20% hittills i år, och med det kommer givetvis ökade kostnader. Mitt jobb för tillfället är ganska deppigt men det handlar nästan uteslutande om att kapa just, kostnader.

Fortfarande är jag fast övertygad om att det är för dyrt att anställa i Sverige, och billigare lär det tyvärr inte bli. Och när jag menar dyrt, så menar jag givetvis inte individens lönesättning, utan skatt och arbetsgivaravgifter. Detta hämmar utveckling och innovation och det politiska läget landet oroar inte bara mig utan flera kollegor i näringslivet.

OKej, vad menar jag då med dyrt? Låt mig få ge ett litet enkelt exempel:
Om en arbetare tjänar 150 kr i timmen brutto. Kommer denne få ut ungefär 100kr efter skatt (kommunalskatt 33%). Företaget kommer betala lite mer än 50 kr i arbetsgivaravgift (31.52% + avtalspensionsförsäkring 4%)

Lite krasst kan man då säga att av företagets timkostnad för en anställd, 200kr, är hälften, dvs 100kr ren skatt. Nu är det upp till var och en att bedöma huruvida detta är rimligt eller inte. Vi har hittills i år en lönekostnad på runt 7 miljoner. Dvs bara i år, på 10 månader har vi tillsammans på vårt företag betalat 3,5 miljoner i skatt. Lägg därtill den bolagsskatt på 22% som kommer som grädde på moset vid en eventuell vinst.

Jag kan bara argumentera för mig själv, men personal är för dyrt. När det gäller våra timanställda är det ohållbart. Osäkerheten, och stressen att jaga folk när det behövs och tvärtom skicka hem när det är för lite att göra. Så kan vi inte ha det.

Till sist, jag lämnar gnället och försöker istället vara lite konstruktiv. Vad kan den nya regeringen göra? Personligen är jag tveksam till sänkt arbetsgivaravgift för särskilda åldersgrupper, den ser också ut att försvinna vid årsskiftet. Däremot hade det varit intressant med en sänkt arbetsgivaravgift i särskilda branscher, eller för den delen en tidsbegränsad sänkt arbetsgivaravgift för nyanställda.

Lättast är nog trots allt att sänka avgifterna med 10% rakt av.


24
okt 14

Rydström Nilsson #35. Ryssar i källaren

Succépodden ute igen! Vi tuggar kortsiktighet och långsiktighet, elitism, öppna och stängda restaurangäster, lite tjafs om miniburgare, Henkes lite märkliga blogginlägg, Martin om kopplingen till ryska armén och om hur ryssar väller ut ur vinkällaren.
35


16
okt 14

Rydström Nilsson #34. Gåsleversocialisten

Äntligen en ny podd! Finns något sexuellt när Henke tränar cross-fit? Är svenska fotbollsspelare rätt tränade? Greger Andrijevski. Patrick Ekwalls text om Henrik som ny idrottsminister? Hade Henrik tackat ja om frågan blev verklighet? Minister Rydström öppnar Bromma flygplats för Zlatan. Världens mat i Kalmar. Uppdrag granskning och lite till.
podd34


11
okt 14

Hummerfiske i Smögen

Nyss hemkommen från hummerfiske i Smögen. Familjeägda företaget Feldts fisk tackar sina kunder, visar upp sin anläggning och skickar sedan ut dem på lite hummerfiske och toppar upp detta med skaldjurs-bonanza och torrt vitt vin. Konceptet är enkelt men blytungt. Har jag lärt mig något då? Tja, att Feldts fabrik i Marocko levererar 25 ton handskalade räkor i veckan. Räkorna fiskas runt Grönland och kokas på båten, fryses sedan direkt och skeppas ner till fabriken där dom skalar runt 9kg räkor i timmen per person som sedan ger ungefär 3kg skalade räkor. Skalet blir fiskfoder och gödning.

Vår årsförbrukning på Kallskänken av räkor är runt 7 ton. (Gothia Towers, ungefär 30 ton). Dvs vår årsproduktion skalas på mindre än två dagar. Den handskalade räkan är Feldts i särklass största produkt.

Men varför kan man inte skala i Sverige? Självklart kan man det, priset hade då legat runt 500kr kg (idag runt 180kr).

Bra artikel med Anders och Svante i dagens Barran. Viktigt i det här läget att tydligt kommunicera med supportrar och sponsorer.

Tillsammans med Partykompaniet arrangerar vi för allmänheten Rhapsody in Snow i Kalmar Tennishall med Robert Wells den 5:e december, 1200 platser, det finns biljetter kvar, men dom börjar tryta, boka här

Kalmarhof är stans nya restaurang som öppnar i slutet av oktober. Fick träffa ägarna Cecilia och Bamse på hummerfisket som verkar ha ett seriöst och spännande koncept på gång där inne. Bra för Kalmar!

Fullt blås på Kallskänken, kvällarna är magiska, har du inte provat vår kvällsmeny än så gör det! Flytten av vår butik på Kaggensgatan till Larmgatan gick ganska smärtfritt, i nästa vecka kör vi en kampanj månaden ut för att locka fler gäster.

Arbetet med väggmålningen fortgår, många som har hört av sig med tips och målningar. Nu är vi på jakt efter någon som kan utföra målningen. Hjälp oss gärna med det!

Rydström & Nilssons podcast är uppe i nästan 5000 lyssnare per avsnitt, vill du sprida ett budskap? Skicka ett mail till podcast@mycketgutt.se


7
okt 14

24kalmar.se och framtidens media

Nytt rekord i rubriksättning i bloggen, det luktar hybris lång väg. Hursomhelst, det har nog inte undgått någon att jag gillar att gotta ner mig i mediatrender. Samtidigt som Barometern väljer att göra sin sin webb tillgänglig för endast prenumeranter så öppnar 24kalmar.se en ny gratis plattform med lokala nyheter. Nu ska vi kanske inte jämföra Barometern och 24kalmar.se då besättningen av journalister hos den förstnämnda är en hel armé i jämförelse med den sistnämnda, det som dock är intressant är de olika vägvalen.

Det går inte att sälja webb bölar Barometern medan Lindmark Media som ligger bakom just 24kalmar.se tycker precis tvärtom. Och det är väl kanske så att det är en stor omställning för en säljorganisation som historiskt sätt har krängt traditionella tryckta annonser i papperstidning. Vad vet jag.

Nätprojekt kommer och går och bygger oftast på ideella krafter och en klump pengar från typ staten, i de flesta fall brukar sidorna gå i graven. Fast här skiljer sig 24kalmar något. Faktum är att det är just organisationen bakom 24kalmar.se som gör stansningen riktigt intressant. Huvudägarna Lindmark Media som skulle kunna beskrivas som Schibstedts förlängda arm här i regionen och har utöver satsningen på 24kalmar totalansvar för säljet av såväl hitta.se och blocket bostad, lägg därtill Google och Swebus och man förstår ganska snabbt att det är en kraftfull organisation som står bakom som kan det här med nätmarknadsföring.

Redaktionellt har man värvat bland annat David Winberg (f.d Barran) som är regionens hungrigaste lokalreporter inom sport, David har under sina år på Barometern byggt upp ett imponerande kontaktnät bland regionens idrottsutövare. Och han har duktigt bättre koll på lokalfotbollen än Smålands fotbollsförbund själva. Enormt omtyckt och jag skulle nästan vilja sträcka det till att han har lite kultstatus bland fotbollspelarna i byn. Idéen med sidan är enkel, fokus på lokala nyheter -gratis och direkt. I teorin kan 24kalmar i framtiden kunna skaffa sig ett inlogg på Barrans webb och helt enkelt plocka deras senaste nyheter och ange källan.

Hur ser då framtiden ut? Gratis är gott, det vet vi sedan tidigare. Jag tror det är dags att lämna över mer ansvar till mottagaren. I högre utsträckning liberal mediakonsumtion. Det vill säga, lämna mer plats till redaktionell marknadsföring. Jag vet att det är som att svära i kyrkan, och journalisterna hatar det. Nyheter i all ära, det måste vi givetvis ha, men vi måste också få veta lite mer, genomarbetade texter, analyser och reportage.

Menar jag på riktigt att typ Kalmar Energi ska kunna köpa ett reportage om förnybar energi i t.ex Barometern skrivet av Jörgen Ström? I teorin ja. Kanske ska reportaget inte heller markeras som en annons? Är stoltheten viktigare än innehållet för läsaren? Idag är frågan säkert ganska självklar, redaktion och marknad är två helt separata organisationer, så har det alltid varit och så ska det alltid förbli.

Så vad händer med framtidens journalistik? Kommer den enbart kunna finansieras av prenumeranter som köper lösnummer? Presstödet, är det lika heligt som Public Service? Hur anammar våra lokala medier den relativt nya trenden med webb-tv, poddar och läsarnas upload? Ska verkligen tidningsjournalister per automatik bli tv-reportrar? Frågorna är inte helt okomplicerade.


5
okt 14

Nya mötesplatser är en av nycklarna till utveckling.

Vi pratade i podden om att det råder förändringens tider, alltifrån poltik till teknik. Under den gångna veckan hade jag tre intressanta möten. Tre helt av varandra oberoende träffar lämnade en känsla av att mitt liv kommer kanske förändras efter detta. Nu tror ni kanske att jag bestämt mig för att byta kön eller leva som Buddhistmunk i en regnskog i norra Indien, nja, kanske inte direkt den typen av radikal förändring utan snarare en förändring på hur jag i framtiden ser på mitt företagande.

För är det inte så att man just på hösten är extra öppen för att låta sitt liv påverkas? Det finns nog ingen tid på året som folk verkligen ifrågasätter sitt liv och vardag, är jag verkligen på rätt jobb, är det här jag ska bo resten av mitt liv och hur ser egentligen min framtid ut? Gräset, ständigt lite grönare på andra sidan men visst fan landar man allt som oftast i att man har det rätt bra ändå. Precis som hjärnan har en inbyggd autopilot som tar oss tillbaka in i ekorrhjulet så fort vi hamnar ur kurs något.

Vi gillar i allmänhet inte förändring här i Kalmar. Läsarkommentarerna kring på Barometerns nya sida är ett ganska bra bevis på det och på Kallskänken kan en förändring vara oerhört smärtsamt, som när vi tog bort pastasallad med handskalade räkor någon gång förra året och trycket från våra stammisar blev så stort att vi var tvungna att ta tillbaka salladen i sortimentet. Droppen var när jag hittade ett hästhuvud vid min entrédörr här hemma.

Igår stängde vi vår ena butik på Kvarnholmen, den på Kaggensgatan 28. Den enhet som i ärlighetens namn går allra bäst men kärleken till vår nya lilla charmiga lokal bredvid Erik & Alexander på Larmgatan är för stor och trots att den andra butiken hade bra mer omsättning så har vi alltså valt att flytta 120 meter. Det ska bli intressant hur den förändringen mottas. Risken är ju faktiskt att det går käpprent åt helvete, fast vem orkar tänka så.

För det är när vi vågar sätta cementerade saker i ett annat perspektiv utveckling sker. Oavsett om det är ett ganska okej spelsystem i fotboll eller en hygglig placering av ett universitet. Tyvärr finns det en inbyggd rädsla i det där, i en liten stad får man snabbt bära hundhuvudet för misslyckade satsningar. Man vill inte bli märkt med: ”det visste man ju redan innnan” eller ”dem var före sin tid”. Fock it. Om vi verkligen vill utvecklas så måste vi våga satsa, annars står vi ju och stampar i samma jävla potatisgratäng år ut och år in. Med andra ord, all förändring är per automatik inte succé men vi lär oss alltid någonting nytt. Den ständiga frågan är, vill vi verkligen förändra och förändras?

Igår samlades över 2000 personer, unga som vuxna, på GFA och sprang in 200.000 kr till Världens barn. En idé kläckt av Niklas Kaldner på Sveriges Radio, så enkelt, men samtidigt så fullkomligt briljant. Den energin, hur, lagrar man den? Hur ökar man verkningsgraden ytterligare? Måste vi vänta ett helt år igen för att uppleva samma mäktiga känsla? Vilka exakta faktorer var det som avgjorde ketchupeffekten att det kom 2000 istället för planerade 500? I det här fallet var det givetvis en kombination av värden som gjorde succén till ett faktum. Ett Googlesök på Världens barn-loppet hade sett ut så här: väder+välgörenhet+aktivitet+barnvänligt+kff+folkfest+värme+SR+högby+trikå+löptrend+gfa+insamling+folkhälsa+calle+nilsson

Det är med andra ord i mötet energi och utveckling uppstår. Låt oss kalla det, socialiseringsprincipen™. Men vi svenskar är ju tyvärr inte tillräckligt sociala för att ta intiativ för spontana möten själva, vi vill fortfarande ha inbjudan, regler, format och plattformar. Som typ: kom och spring i grupp för välgörenhet klockan 11:00.

Därför måste vi underlätta för spontana möten. Kommun och näringsliv, dags att skapa ännu fler attraktiva parker, promenadstråk längs vattnet, trånga restauranger, öppna universitet m.m. Nya mötesplatser är en av nycklarna till utveckling.


5
okt 14

Rydström & Nilsson – 33. Drakar lyfter i motvind

Ett samtal om liv och död, motgång och långsiktighet. Lite teknik, förändringens tider, konspiration och journalistik. Håll till godo!
podbild-145 (1)


2
okt 14

Snabb reflektion kring nya Barometern

Barometern har gjort om sin webb och sin papperstidning. Den mycket kompetenta chefredaktören Anders Enström välkomnar läsarna till en ny läsupplevelse. Som obotlig förändringsnarkoman och 80-talist älskar jag redan vid första ögonkastet den nya designen och användargränssnittet på hemsidan. Samma typ av kärlek som jag har till glada Jonas på Maxi som sedan en tid tillbaka levererar vår nätorder till dörren här hemma eller som när jag i måndags sket i allt jag egentligen borde gjort bara för att få slita upp min nya Iphone 6 ur kartongen. Han är inte särskilt ödmjuk den där Nilsson tänker ni, ett borgligt beteendemönster gapar säkert Rydström ute på Boholmarna, och jag får väl kanske hålla med, men jag kan inte låta bli att älska nya tekniska lösningar och nya förpackningar, utveckling är ju bland det finaste som finns.

Fast, man ska inte låta sig luras allt för lätt av nya typsnitt och plattformar. Det går relativt snabbt när man inser att den där nya telefonluren faktiskt är ganska lik den tidigare modellen som Titi i köket snodde från kontoret så fort hon insåg att jag inte använde den längre. Och likaså är det kanske med tidningen. För det verkar ju trots allt som att det kommer vara samma journalister som tidigare som skriver samma typ av texter fast i ny förpackning, lite som när en restaurang ”nyöppnar” sitt ställe med ny logotyp, nya tapeter fast samma personal och meny.

Fast det där med journalistik vet jag egentligen ingenting om, men i dagens tidning noterar jag att man har publicerat en insändare från en Inger Koch om ett mindre lyckat lunchbesök på Kött & Bar. Som av en tillfällighet har Jörgen berättat om denna händelse för mig och uttryckte en viss oro för han visste att Barometern skulle publicera denna insändare. Detta var vi ett möte vi hade för exakt 9 dagar sedan. Och som av en tillfällighet så publicerar man just denna smaskiga insändare i samband med släppet av den ”nya” tidningen. Visst även ett svar från restaurangen publicerades som plåster på såren, men är det inte lite märkligt att det tog nästan två veckor för Inger att få sin insändare publicerad… Senaste nytt, dygnet runt, vart du än är, när du vill, hur du vill?

För mig är en insändare om ett missnöjt restaurangsällskap eller för den delen prisbilden på en pommestallrik inte en ny läsupplevelse.