Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se

juli, 2014


27
jul 14

Rydström & Nilsson – 26. Skärgårdsdoktorn & låtsaskompisen

Nytt friskt avsnitt! Vi pratar om: Förberdelser och tics, Jan Nordströms nya galleri, Henriks möte med skärgårdsdoktorn, Cocktailparty, havregrynsgröt, akut domarinsats och en hel del annat gutt! Mycket nöje
podbild-145 (1)


17
jul 14

Rydström & Nilsson 25. Kulturhataren i Köpingsvik

10410944_10152623876574274_271771575376511594_n
I veckans avsnitt som vi spelade in i Köpingsvik på Sinus tak, pratar vi om veckans stekheta debatt, dålig självkänsla, och med Tobbe C som gled förbi. Högt och lågt precis som vanligt. Håll till godo!


15
jul 14

En så kallad icke-nyhet

Så lyckas då återigen Östran göra en ”nyhet” av en icke-nyhet. I ett stycke i min och Rydströms senaste podcast tar jag upp teatern i Krusenstiernska, förutom att jag hyllar den rejält, så kritiserar jag samtidigt dom cementerade könsrollerna i pjäsen, ni vet, man sätter saker och ting i lite andra perspektiv i relation till vad man fått uppleva i livet. Ingen stor grej enligt mitt sätt och se det utan snarare en ganska intressant reflektion med tanke på hur samhällsdebatten ser ut i just jämställdhetsfrågan.

En reflektion som tydligen var tillräcklig för att göra ett helt uppslag i dagens Östran, där man samtidigt då dammar av en gammal bild från arkivet, den där jag ödmjukt står med armarna i kors i min gamla vinterjacka. Och man skapar verkligen bilden av att jag är skitförbannad och nu tar upp kampen mot denna märkliga kvinnosyn.

Och så inträffar det som vi så många gånger har pratat om i podden, att man inte får kritisera något av positiv karaktär i Kalmar, då åker man så det visslar om det.

Många tror säkert att jag ville ha denna mediala uppmärksamhet och gottar mig rejält, men med tanke på vad jag gick igenom för ett år sedan känns detta rätt posttraumatiskt ska ni veta.

Som något form av bevis kommer här är mitt svar på mailet jag fick från Östran igår. Ändå valde tidningen att köra. Tack för allt.

”14 jul 2014 kl. 09:46 skrev Martin Nilsson :

Hej Ulf!

Jag vill helst hålla låg profil i den här frågan rent medialt. Det kan bli
hur fel som helst med tanke på vad jag fått gå igenom. Och jag har varken
tid eller lust att ta den debatten nu. Har du sett föreställningen?
/M

Fotnot: Ulf Carlsson som skrev artikeln, har inte själv sätt pjäsen.

Avslutningsvis hoppas jag verkligen vi får ha kvar teatern i byn, den är oerhört viktig för vår turistnäring, att den här artikeln publiceras samtidigt som man förhandlar om en fortsättning känns spontant lite märkligt.

Lyssna gärna på podden by the way.


13
jul 14

Hej Kalmar & Öland, våga göra det där lilla extra

Regnet vräker ner utanför fönstret, i vår branch innebär det i de allra flesta fall en lugn dag. Skönt på ett sätt, även fast regnet rent företagsekonomiskt gör att vi tappar en hel del slantar.

Igår var vi ett stabilt gäng som spontant tog färjan till Öland och cyklade ner till reggaefestivalen Öland Roots, nu är jag inte direkt en natural-born-festivalmänniska men blir ändå alltid lika uppspelt och glad över energin, människorna och engagemanget. Vi gick i och för sig aldrig in, men vi la ungefär två timmar på att åka traktor mellan parkeringen och festivalområdet. Det var magiskt. Vi mötte människor från hela Sverige, från Kristianstad i söder till Umeå i norr. Lyckliga och förväntansfulla människor i alla åldrar med kärleken till reggaen som gemensam faktor och att dom via Kalmar och Ölandbron tagit sig till metropolen Stora Frö.

Och det slog mig hur briljant denna festivalidé är för att den är så tydligt nischad till just reggae.

Och jag tror just det där med tydligheten och att nischa sig verkligen är viktigare än någonsin om man ska locka folk, i synnerhet för den nya heta destinationsstaden Kalmar men självklart också för den delen klassiska Öland.

Vi invaderas just nu av turister, vårt nya heta levebröd i byn. Lägg därtill att vi gått och blivit rankade till landets näst bästa sommarstad. Kanske lite oväntat att vi hamnade så högt upp, men det är bara att lyfta på hatten för det fantastiska destinationsarbete Kommunen har gjort. Även fast näringslivet givetvis är med på ett hörn i Destination Kalmar vill jag ändå påstå att vi i näringslivet kan bättre, ganska mycket bättre.

För det är lätt att slå sig till ro nu när vi har landat en så fin placering på den där listan, Ironman är inkört, teatern rullar på och sen Slottet. Ja, tänk Kalmar Slott! Det är nästan som om att Åke för några år sedan gick upp på Komunnens vind för att leta efter gamla prylar som vi skulle kunna kränga till turister, i en gammal låda hittade han då ett dammigt slott, som efter lite efterforskning visade sig vara Nordens bäst bevarade renässansslott. Idag vackert uppsminkat och mer levande än någonsin men utställningar i världsklass, smarta koncept för familjer och snart restaurang. Jag är verkligen grymt imponerad av Mimmi Mannheimer med besättning.

Hursomhelst, vi får nog bara en chans att göra ett gott intryck på alla dessa nya turister som kommer till Kalmar & Öland. Och även fast vi kanske har en rätt tydlig röd tråd med idrottsturismen så känns det ändå som vi saknar lite nisch och lite tydlighet om vi nu vill vara kvar i den där toppen på lång sikt.

Eftersom jag driver Sinus i Köpingsvik är jag numera ofta på Öland, i stort sett varje dag och någonstans tycker jag mig känna lite av en identitetskris. Känslan av att ha alla förutsättningar men ändå inte riktigt veta vilka knappar man ska trycka på. Borgholm lever kvar i skuggan av sina glamdagar och på Storgatan är det numera mest flipflops och Älgklistermärken trots detta finns ju gott om förutsättningar med till exempel närheten till många fantastiskt duktiga matproducenter och naturen.

Så vad menar jag egentligen?

Tillbaka till Kalmar. Här har stans restauranger och hotell förberett sig väl. Sommarmenyer som är lätta att hantera för personalen, enkla rätter, lite halvfabrikat här och där, glad serveringspersonal men i många fall relativt okunnig och ointresserad och framförallt tas det betalt. Ingen tycks enligt mitt sätt och se det erbjuda det där lilla extra, pengarna ska in. Fällan är gillrad för våra turister.

Ska vi bli ännu bättre som destination så måste vi tänka om. Det är ju nu vi måste laga den bästa maten, servera den bästa drycken erbjuda den skarpaste servicen och framförallt våga göra det där lilla extra. Gotland är Gotland, Västkusten är Västkusten och Österlen är Österlen.

Hur gör vi för att Kalmar blir Kalmar på riktigt?

Något otydligt kanske… så i vanlig ordning plockar jag upp bollen med att anpassa sig till den nya generationens konsumenter. En generation relativt ointresserad av vita dukar och lyx men ständigt på jakt efter identitet, kvalité och puls. Vi har alltmer gäster på både Kallskänken & Sinus som är nyfikna och hungriga, helt öppna för nya smaker och upplevelser. Det gäller verkligen för oss att ständigt vara på tå och titta framåt för att tillgodose våra nya hungriga gäster.

Det viktigaste av allt är att vi inte slår av på takten, det är nu, inte sen, vi har chansen att verkligen etablera vår region som ett oerhört starkt och självklart turistmål även i framtiden. Och då måste vi höja kvalitén i allt vi gör. Tydlighet och nisch tror jag är framgångsfaktorer.


10
jul 14

Rydström & Nilsson 24. Erik Israelsson på Årsta IP

Ja! Då kablar vi ut veckans dundepodd. Det blev en spontanare upp till Sthlm där vi fick träffa både Erik och Nanne, samt äta lunch med pöjkarna i Bajen. Förutom det lite tugg om allt möjligt på hotellrummet. Håll till godo!


3
jul 14

Rydström & Nilsson – 23. En inställd spelning är också en spelning

Nytt avsnitt av podden! Fuck you, go to hell sa Henrik till Etrit, Martin blev skeptisk på friluftsteatern, Nanne i stan, den något luddiga VM-studion, Rydströms inställda comeback, rätt mycket Kalmar FF och Fredrik Ljungberg köper lägenhet på Sinus.
podbild-145 (1)