Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se

april, 2014


29
apr 14

Ny meny, PM’s invigning och Fullt ös

Real slaktar Bayern i CL, vilket antiklimax… för alla bayare då givetvis. Nyss hemkommen från Kallskänken, det är så skönt att vara igång med köket igen, det är som att kroppen legat i koma men nu äntligen blivit väckt. Och gästerna droppar in som vanligt, så jäkla kul. Kul också med vår nya meny, det känns som vi har tagit nästa steg i vår kulinariska resa, jag hoppas och tror att du som matgäst är med på tåget… Herregud, köp en dammsugare också…

Fick uppleva en fullkomligt magisk invigning av PM & Vänner hotel igår. Superlativen räcker inte till för detta, ändå något anonyma pangbygge, mitt i centrala Växjö. Om ni undrar vart all ölandssten tagit vägen så hittar ni den där. Magnifik design och arkitektur signerat Jonas Lindvall, vackra, ljusa rymliga rum som toppas med en maffig kontinental takbar i absolut världsklass med tillhörande takpool. För er som gillar gastronomi och hotellupplevelser, åk dit, för helvete. I resten av ditt liv. I minglet bland annat mina mycket mycket goda vänner Rymd-christer, tennis-steffe och Solarium-Frank. Stort tack för gårdagen och ett stort lycka till, jag är mycket imponerad av PM & vännernas arbete.

Säga vad man vill om Växjö. Men dom är strået vassare, det är bara att konstatera. Tänkte återkomma till det vid ett senare tillfälle, vilken saftig cliffhanger…

Imorgon finns jag på plats i sporthallen för andra året i rad. Det är i år sjätte året i rad för Kalmar Kommuns satsning ”Fullt ös” där man anordnar likt en festival med 100-tals aktiviteter för att minska fylleriet bland unga på byn. Det lockar mer än 1500 kids som kör järnet, lasergame, äventyrsbad, idrott, tv-spel, klättervägg, uppskjut, skate, ja det tar aldrig slut med aktiviteter. Ett privilegium att få vara en del av denna enkla men geniala idé att minska ungdomars drog & alkoholdebut. På torsdag bär det av till Sthlm för att ladda mitt kulturella batteri med årets besök på Dramaten.

10297920_10152427472499274_2785393502225977956_n

10173587_10152427474594274_3947284886258727846_n

964368_10152427937044274_1154018681085425613_o


27
apr 14

Kallskänken 3.0

Då är vi så äntligen klara med vårt nya kök! Puh. Jaha tänker du, what´s in it for me…liksom?! Nja, det kommer kanske inte märkas på tallriken just imorgon när vi öppnar lunchen igen, men förutsättningarna har blivit bra mycket bättre. Vi har fått dubbelt så mycket ugn och kylutrymme, fler bänkar att jobba på, helt nytt golv, nya brunnar, bättre diskrum, samt att logistiken är bättre då vi fått ännu en varmkökslucka. Så med andra ord ytterligare ett hål i väggen som ger insyn i köket för gästen och mer djup i lokalen, det gillar man ju.

I samma veva är också vår nya mötesplats färdig, esplanadens nya gräddhylla. Invigningen idag, mycket mycket stark upplevelse när Henrik Rydström och Uffe-mops klippte bandet.

Hotellmatsalen, har blivit mormors vardagsrum med ny galen tanttapet och mycket mer värme.

Under dagarna som kommer förbättrar vi också vårt sortiment. Imorgon är det premiär för vårt helt nya utbud av smörrebröd. Vi känner nämligen att baguetten är lite för tråkig, lite för onyttig, och lite för stor. Så med motiveringen: godare, mer smaker, nyttigare och något billigare släpper vi imorgon vårt nya smörrebrödsortiment. Perfekt som både fika, lunch och i steget. Funkar dessutom bättre med vår öl och vinmeny.

Imorgon även helt ny kvällsmeny, vi jobbar vidare på smårätter men höjer kvalitén ett snäpp.

Så välkomna och den biten!


24
apr 14

Rydström & Nilsson – 15. Tillhörigheten

I veckans dunderpodd: Rydström om sitt framtida deltagande i Let´s Dance. Identitetskrisen i svensk fotboll. Martins förflutna i Svenska Kyrkan. Efterfesten med Håkan Hellström. och mycket mycket mer. Hoppas ni gillart!
podbild-145 (1)


17
apr 14

Rydström & Nilsson – 14. Loafers med tofsar

I veckans avsnitt: Den mystiska mannen på Kallskänken, tighta träningsbrallor, vi fortsätter analysera i jakten på det perfekta ledarskapet, ett nytt vredesutbrott signerat Rydström och ett sms från Nanne.
podbild-145 (1)


16
apr 14

Lärkan från Kirov

Jag brukar vara nästintill naiv i min inställning till nya byggen i Kalmar, men det här nya parkeringshuset längs Fredriksskansgatan vetifan faktiskt. Ah, det reder sig. I övrigt händer det mycket på Kungliga Kallskänken, och det här med att renovera börjar alltmer kännas som något av en förbannelse som vilar över mig, det var ju inte länge sedan vi byggde om matsalen och nu alltså köket, och trädgården på samma gång, lägg därtill två kakelugnar där hemma och det känns som att byggdamm är en del av min nya kostcirkel. Men det blir bra när det är klart, som vi erfarna byggledare brukar säga. Och missförstå mig rätt, det är kul med byggen men frustrationen över oljud, kaos och ett tusen frågor är rätt stor under tiden-

Ett gäng fall framåt för Kalmar FF i senaste hemmamatchen mot Elfsborg och vi rödtoppar kan andas ut, det såg trevligt ut och känslan av att hitta rätt i spel och självförtroende närmar sig.

Café Eken, Sinus, Kallskänken och en hel del smygande planering inför ett gäng dunderevenemang i höst tar upp min tid just nu. Med tanke på att vi håller stängt kvällstid över påsk finns det tid över till lite annat denna veckan, exempelvis drar vi till Växjö idag med personalen för lite inspiration, och provningar på PM, trevligt. Mest ser jag fram emot rundvandringen på hotellet, nu är det drygt två veckor kvar till man inviger Sveriges ballaste hotell här i Småland.

Ett hedersomnämnande går till PT-Calle som tagit tag i mina alltmer slitna knän, uppstigning i svinottan för att svettas ut lite majonnäs har gjort hela kroppen smidig likt en rysk elitgymnast. Det är läge att damma av, mitt tidigare, nästan ökända smeknamn: Lärkan från Kirov.

Imorgon ett nytt avsnitt av Nilsson & Rydströms podcast, missa inte det!

Nedan en tidig skiss på hur vår trall i trädgården kommer att se ut på ett ungefär. Japan möter pilsnerbänk med en katt i kalasbyxa heter projektet. Bygget leds återigen av Leksaks-Niklas.
trall_trädgården copy


10
apr 14

Rydström & Nilsson-13. Ledarskapet och en Zlatanhistoria

Välkomna in i vår podcast, i veckans avsnitt, lite tugg om hemmapremiären, förebilder, Granlund, ledarskapets komplexitet och när Kaldner mötte Zlatan, samt mycket mycket mer. Luta dig tillbaka i soffan eller snöra på dig joggingskorna och njut av 60 minuters sävlig blekingska toppat med en halvryss med hybris.

podbild-145 (1)


8
apr 14

Matchen och lägeskollen på Kallskänken

Nja, matchen går väl inte direkt till historien, jo tyvärr kanske som en av dom sämre sedan invigningen av GFA för ganska exakt tre år sedan. Dock en härlig inramning, klackens nya placering som är som natt och dag för ljudbilden, känslan, samt att man ändå genom Måns lyckas plocka en pinne på slutet. Nu har man en vecka på sig att samla sig inför det spännande mötet mot Elfsborg. I övrigt en del nytt folk i organisationen bakom evenemanget som kommer tillföra lite ny energi, det gillas!

På Kallskänken rullar det på, två stora saker på gång, dels börjar snart leksaks-Nicke arbetet med vår innegård där vi ska bygga en ”låda” under trädet och på så sätt skapa nya sittplatser, sedan det lika roliga projektet att renovera köket, jo det är kul, till fakturan kommer. Du kan knappt flytta en bänk i ett restaurangkök utan att det kostar, nu ska vi byta golv och öppna upp. Men det är nödvändigt för oss då köket från början är byggt som ett renodlat kallkök, och trots att vi har den produktionen kvar så går vi mer och mer mot varm mat.

Kallskänken Nybro är sålt och avvecklat, ett resultat av satsningen här i Kalmar, vi mäktade helt enkelt inte med produktionen dit och omsättningen var i sanningens namn något för låg för att fortsätta lägga energi. Samma gäller för vår verksamhet i Karlskrona som är ute för försäljning. Är du intresserad av att driva Kallskänken i Karlskrona vidare så hör av dig, helt okej omsättning och en bra kundbas att stå på. Mycket stor utvecklingspotential för den som har tid, energi och en liten slant att investera.

Vi söker ständigt bra personal, så fortsätt skicka in CV:n till oss, målet att ständigt bli bättre och utvecklas inom det vi gör kräver bra, hungrig och nyfiken personal. Alltifrån diskare till kockar letar vi efter. Med vårt nya varmkök som blir klart till slutet av april kommer vi kunna ta nästa steg i vår matlagning.

1014309_10152378321794274_5631070182225433028_n

Öga mot öga. Tand för tand. Träningsoverall v.s Kostym. #kalmarff #coacheklund — at Guldfågeln Arena.


7
apr 14

Ikväll gör jag min 87:e allsvenska match

Äntligen! Hemmapremiär ikväll på GFA. En ny säsong, ett nytt giv, ett tomt ark som ska fyllas. I ärlighetens namn har jag, som egentligen alltid, inte följt försäsongen särskilt slaviskt mer än i den mediala rapporteringen. Så det ska bli härligt att få se FF spela igen och samtidigt bilda sin egen uppfattning om årets upplaga. Dock kanske något tidigt, då dom första matcherna har en tendens till att bli något Hawaii, men dom är oerhört viktiga, alla poäng räknas i slutändan, breaking news.

Vad ska bli kul och se då? Jo, framförallt spelidé, kommer man märka någon större skillnad? Har arvet från Nanne lagts helt på hyllan och ersatts av långa bolla på Bengt eller finns grundtanken att spela sig nedifrån och upp kvar toppat med ett kreativt passningsspel? Är vi, rakare i spelet, och hotar i djupled i större utsträckning? Har man samma trötta speaker?

Jodå, jag var uppe hos Svante i förra veckan och kritade på för min sjunde säsong som speaker, räknade ut att jag ikväll gör min 87 allsvenska hemmamatch, och med det har jag nog gjort fler hemmamatcher än någon i truppen, förutom Ola Ragnarsson då förstås. Och på frågan om jag kommer ändra min spelidé? Nja, kanske inte lika mycket i sidled som innan, utan ett modernare och djupare speakerskap. Värt att tillägga, när jag skrev på satt Thomas Andersson Borstam i samma rum, närmare än så kommer jag nog inte känslan av att skriva på för Kalmar FF, som spelare.

Kalmar FF berör och påverkar. Äntligen har ett kärt samtalsämne blivit legitimt igen i fikarummen runt om i kommunen, och jag kan verkligen lida med dom relativt få som verkligen inte bryr sig, för idag pratas det fotboll runt om i byn likaså imorgon oavsett resultat. Och det är du som är Kalmar FF. Så om du har möjlighet, följ inte laget hemma, framför tv eller nät, utan ta dig till Guldfågeln ikväll. Fotboll ska upplevas live, och föreningen behöver alltid ditt stöd.

Och bryr du dig inte så mycket om fotboll så hörde jag att Guldfågeln skulle dela ut 8000 portioner gratis kyckling, bara det är ju en anledning att dyka upp. Vi syns!


5
apr 14

Infrastrukturdemokraterna

En kombination av gubbighet, jetlag och det ljusa vädret har gjort mig oroväckande morgonpigg. Morgonpigg, det ordet. Hamnar i samma kategori ord som social kompetens, allmänbildad och grundkondition. Egenskaper folk verkligen vill ha på sitt CV. Jag är dock denna morgon inte så pigg, så för egen del blir det nog mest bara… uppe tidigt

Det är ju valår, och det kan man tycka vad man vill om, i synnerhet när det som nu börjar dra ihop sig något och partierna strör vallöften som om det vore Candelias gamla godisregn med GIG över publiken på Fredriksskans. Senast ut är Moderaterna med det så kreativa: en extra månad pappaledighet, känns spontant som en liten rolig överraskning för vita medelålders män, men vad vet jag det är kanske bra.

Många har mailat och ringt och frågat mig hur jag står politiskt. Nej, ingen har väl egentligen gjort det, men vafan, du läser ju detta så kanske är det någon som undrar. Hursomhelst, svaret är: jag vet inte riktigt. Men med tanke på socialdemokraternas beslut om höjd krogmoms och arbetsgivaravgift för unga blir det kanske inte så svårt, vad vet jag. Nedan en intressant sammanställning om det i filmformat, signerad Svensk besöksnärings branschorganisation Visita.

Avslutningsvis, om jag själv helt fritt och lite sladdrigt denna lördagmorgon fick sätta upp en önskelista med fix inför valet skulle det se ut så här.

Lika löner för kvinnor och män. Motivering: Det är 2014.
Lösning: bara lös det. Nya lagar?

Två lärare på varje lektion. Motivering: Höj kvalitén på skolan och kunskapsnivån. Skapa mer jobb.
Pengarna hämtas: Lägg ner försvaret helt och hållet och låt ryssarna ta oss om dom vill. (läs Putin)

Dubbelfilig motorväg på e22 och resten av landets skitvägar. Motivering: Det borde vara en mänsklig rättighet att ligga i minst 120km/h (läs 140km/h) när man kör bil.
Pengarna hämtas: Vägtullar

Snabbtåg som går minst i 300km/h till Växjö, Malmö, Sthlm m.m (gärna utan stopp). Motivering: SJ suger, miljövänligt, slippa flyga, ökar möjligheter för alla, Gabby slipper lägga tid på att pendla och det skulle ta 20 minuter till PM & Vänner.
Pengar hämtas: Inga vinster i välfärden. Förutom tandläkare (läs Lasse Holm).

Ja det var väl det, vid närmare eftertanke, ett nytt parti vore på sin plats. Infrastrukturdemokraterna. Kanske vore något att dra igång, eller så håller jag mig till majonnäs, kanske blir bäst så.


4
apr 14

En mycket mycket stark upplevelse

Efter ett litet uppehåll med bloggandet (igen) är det så dags att kicka igång verksamheten här på Mycket Gutt industries. Nyss hemkommen från en magisk semester i Miami. Ett Miami som jag tycker går från klarhet till klarhet. Där finns allt, klimat, shopping, maten, språket, människorna, breda vägar, stora bilar osv.

Vi hyrde en kanonlägenhet av en kille som hette Boris, kanske låter skumt som fan, men det funkade briljant. Ska tilläggas att vi inledde med en tripp till Hemingways Key West, även det ett gutt ställe för gott käk, jetski, sol och bad.

Inledde vistelsen där oerhört starkt med en morgonpromenad i mina nya vita Our Legacy-sneakers från Selvage, med solen i ögonen och Daft Punk i hörlurarna var jag till det närmsta odödlig när jag promenerade längst det turkosfärgade vattnet. Vattnet som låg precis intill promenaden, dock, cirka två meter ner. Jag hade det bra, men ändå var inte känslan riktigt fulländad, något fattades, kaffe. Koffeinet skulle öppna upp mina kärl och göra upplevelsen om möjligt ännu starkare. Så in på Dunkin Donuts och kvitterade ut lite halvblaskigt amerikanskt kaffe. Tillbaka vid promenaden. Nu, nu var det verkligen fulländat, trodde jag, när jag plötsligt ser att ett av mina skosnören har gått upp. Jag sätter upp foten på strandpromenadsavsatsen och böjer mig framåt, detta till tonerna av Get Lucky. Eftersom jag bär shorts, har jag placerat mobilen strategiskt i skjortans bröstkorgsficka. Så när jag nu böjer mig framåt för att knyta skon så glider mobilen rakt ut mot vattnet. Det går liksom i slow motion, även fast det hela är över på mindre än en sekund. Plopp, plopp. Först ljudet när headsetet ploppar ur telefonen, hörlurarna kvar i öronen. Sedan ljudet av när mobilen landar två meter ner i vattnet. Synbar på botten eftersom det inte är mindre än en halvmeter djupt. Fan.

Jag ser mig runtomkring, måtte ingen ha sett detta tänker jag för mig själv samtidigt som jag konstaterar att det är en ren omöjlighet för mig att på egen hand ta mig ner för att hämta mobilen i vattnet.

Detta händer alltså första dagen på semestern. Jag vänder mig upp mot himlen och undrar för en stund om det inte var högre makter med stor kännedom kring mitt mycket grava smartphonemissbruk som arrangerade att skosnöret gick upp. Skulle det bli en helt mobilfri semester? Ja, varför inte?

På vägen hem, något deppig, det pågår nu en mental kamp i min hjärna, den kampen som handlar om att se detta som en skitsak och försöka gå vidare i livet, mobilfri. Men vetskapen att vara utan mina podcasts, Spotify och P3 dokumentär gör att jag blir ängslig.

Väl hemma berättar jag för gänget vad som inträffar, jag spelar givetvis oberörd inför händelsen, men inombords gråter jag likt ett barn som tappat bort sin leksak.

Vi äter frukost, och ungefär två timmar senare föreslår Uffe-Taco att vi ändå ska göra ett försök att fiska upp mobilen. Dels för sim-kortet men också för den eventuella försäkringsfrågan som lär dyka upp.

Så vi tar oss till platsen där traumat ägde rum. Efter att på ett oerhört svenskt sätt avhandlat riskerna kring ett eventuellt Aligatorangrepp för Uffe Taco mig sakta ner längst kanten ner mot vattnet. Jag greppar mobilen snabbt och ber Uffe att dra upp mig. Snart säger han, ska bara ta en bild först. Så där står jag, vadandes i Key West med en dyngblöt Iphone i näven. Inte så värdigt.

Väl uppe inspekterar jag telefonen. Och jag får en chock. Fanskapet funkar. Mobilen har legat i vatten i två timmar, och funkar fortfarande, ett mirakel! Gud hör bön. En förbipasserande Jänkare kollar nyfiket på oss och vi berättar om detta oerhörda mirakel. Han är dock inte lika förvånad utan säger: Yeah, well, it’s apple!

Jag ligger och solar vid poolen, lyssnar på musik, lycklig, nyfödd, och med en om möjligt ännu större kärlek till min Iphone. Någon timme senare måste dock telefonen laddas. Den har ju varit med om en del. Så jag sticker in kontakten. Den laddar inte. Av allt som mirakulöst har klarat sig är det en sak som nu inte fungerar, den så väsentliga laddningen. Och det går upp för mig att telefonen är döende. Den har fått sitt slutgiltiga besked. Svårt att säga i nuläget, men säg runt 2 till 3 timmar sen är den död.

Vård i livets slutskede, jag ligger ensam på sängen i hotellrummet med telefonen i handen. Det är snart över. Och jag slås över hur livet på så kort tid kan svänga från misär till lycka och tillbaka i mörker igen. Men det är väl som Håkan sjunger, man måste dö några gånger innan man kan leva.