Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se

januari, 2014


29
jan 14

Rydström & Nilsson – 4. Gradvall, teknik & White guide

podbild-145 (1)
Vi pratar om Gradvall, Majavallen, Zlatan, ”festen”, surfplattor och det ständiga tugget om att åldras.


27
jan 14

Matnostalgi och en ålderskris runt hörnet

Har allt oftare kommit på mig själv längta efter mat från min barndom. Ni vet, helstekt kyckling med gräddsås & gelé, överkokta grönsaker och mjölig potatis eller varför inte gammeldags idealmakaroner med stekt falukorv och för mycket ketchup, eller för den delen min senaste, något märkliga craving: Yoghurt med smak av mjölkkola.

Den fick jag nämligen alltid hemma hos min farmor back in the days, en lyxyoghurt signerad Arla som på 90-talet bara fanns i designande engångsförpackningar med fot. Igår såg jag den på Maxi i storformat, 1 liters-förpackning, jag såg farmor vända sig i graven. En förpackning som definitivt är ett resultat av amerikaniseringen, den borgliga regeringen och det liberala valet… eller så är det bara en större och smidigare förpackning till en god yoghurt.

I fredags hade vi fest. Fast alla kunde inte komma av olika anledningar, så vi blev bara 5 st. Inte för att vi inte hade trevligt, men det blev en lugn tillställning, och jag känner nog fan hur min ålderskris lurar runt hörnet.

På tal om ålderskris, min första tanke idag när jag vaknade och så all snö, var: Undrar om snön har en isolerande effekt på huset? Herregud, hur gubbig kan man vara. Jag borde istället studsa upp ur sängen och vråla: VAD ÄR MIN PULKA!

WD_0076

Uffe stekhet vakthund

WD_0077

Simon & Robin aka Bill & Bull, stekheta på brunchen

WD_0074

Bild från lördagens Mopsträff, någon sa godis…

WD_0073

Niklas Runessson, leksaksfabriken bygger en ny öltapp till oss

WD_0075

Gabby och Mamma-Lena


24
jan 14

Mer som en sammanfattning

Mycket reaktion på mitt senaste blogginlägg, romantiseringen om att vara lite åt vänster dog tyvärr lite med socialdemokraternas bojkott mot Max. Förstår inte hur man resonerar när man väljer att kollektivt straffa en hel organisation med tusentals anställda, i synnerhet när det känns som att en stor del av potentiella väljare står bakom varumärket.

Jag har ju själv varit med om samma sak, fast i minatyr, lokalpolitiker som aldrig mer skulle handla på Kallskänken. Kanon.

Underbar artikel i gårdagens Barometern om mastermind-kvinnan bakom Linneuniversitetet, arkitekten Eva Kellander, 65. ”Jag har försökt förklara hur viktig spontana mötesplatser är inom universitetet, men också att vi finns i staden och staden finns i oss”. Det är tamejfan det finaste jag hört i år. Reportaget avslutas med hur hon ser på kritiken:
-Jag tror att de inte vill förstå.

Småstadens nya utmaning, att skapa mötesplatser. I Kalmar har vi få sådana. Urbana, genomtänkta och detaljerade.

Tack för alla värmade kommentarer om Rydström & Nilssons podcast, vi har mycket på gång och det är riktigt kul att göra den. Lyssna på den i iTunes, ta en joggingrunda, kanske städa lite eller varför inte peta lite i källaren. Klicka här

Kär återkomst för Wilsonbaren igår, sammanfattningsvis åt jag 10 Bullens varmkorv, drack 3 öl och fick stryk i bordshockey av Johan på Drags plåt. Kanonkväll. Det blev också lite snack om dom senaste trenderna inom marknadsföring. Fast mest om Johan Fricks enorma musikarkiv. Nu när jag tänker efter pratade vi inte alls om marknadsföring, utan enbart om Fricks musikarkiv.

En tapper skara rullade sedan vidare till Kallskänken, på Esplanaden, ni vet. Det var fullt hus och det är en närmast overklig känsla att kliva in i värmen på sitt jobb och konstatera att trots det är den fattigaste dagen på året ändå är fullt till sista plats, underbart.

För tillfället är mycket i balans, vi har en fantastisk personal som styr skutan som om det vore en pansarkryssare, det ger mig tid till nya idéer och koncept. Snart kommer vi bli ännu vassare, fler lunchalternativ och en magisk uteservering. I nästa vecka installerar vi till exempel en fatölsanläggning med schyssta craftöl. Trevlig helg!


22
jan 14

Är det kanske snarare så att momsen var fel från början?

Läser på Aftonbaldet att hamburgerkedjan Max uppmanar sina anställda att rösta blått för att bibehålla en ”låg” restaurangmoms dvs 12%.Aftonbladet idag

Visst, klart en olugn handling men också en ganska intressant situation. Som ett brev på posten uppmanar nu vissa, högt uppsatta socialdemokrater att bojkotta Max, också det en ganska oprofessionell handling från helttidsanställda, folkvalda politiker.

Vänd på det hela istället, kanske finns det något att hämta som politiker genom att faktiskt lyssna på Max och andra i branschen? Eller är det kanske snarare så att momsen var fel, redan från början?

Restaurangmomsen är ju sänkt av nuvarande regering, detta för att skapa framförallt jobb men även lönsamhet i en redan erkänt pressad branch. Jag köper det, men jag har sedan den dagen jag började lägga mig i denna något luddiga debatt menat att det redan från början varit en märklig momssats på serverad mat. För mig finns det ingen som helst logik i att mat som man tar med (takeaway) skulle ha en lägre momssats än mat som serveras på en restaurang? Vi drar ett mer konkret exempel hur det såg ut innan momssänkningen, dvs det som S och V vill gå tillbaka till.

Vi sålde en sallad på takeaway på Kallsänken för 79:-, eftersom den inte serveras på plats så säljs den med 12% moms. För oss ett bra sälj eftersom vi slipper servera, städa och diska efter gästen. Perfekt. Försäljning ex moms 70:-, fint, tack, hej.

Om nu en gäst slog sig ner i matsalen och åt samma sallad dvs 79:- så var det 25% moms på detta sälj. Trots att vi på samma sätt måste laga maten fast nu också servera den, diska den, svabba golvet, värma lokalen, städa en toalett m.m. Försäljning ex moms 63:-

Min fråga till oppositionen är följande. Hur resonerar ni med hög moms för serverad mat? Handlar det bara om att fylla ett hål i en stökig ekonomi?

Är det inte så att jag har, lite rätt, i att det kan finnas en ologisk faktor i momssatsen på serverad mat? Rent av lite fel att mat som serveras ska ha hög moms. Det borde ju vara tvärtom? Jag menar att vi borda ha hög moms på takeaway och mat som handlas i butik.

Men det är klart, det går ju inte, tänk vilket liv om man höjde mat som handlas på Maxi och Citygross till 25%. Vad folk skulle bli skitarga då.

Jag försvarar inte Max, men ni kanske förstår lite varför chefen reagerar som han gör.

Som vi alla känner till är det fortfarande 25% på serverad alkohol, helt riktigt och rimligt. Och det är den momsen som verkligen genererar skatteintäkter från stora delar av vår branch.

Hotell och restauranger i vårt land sysselsätter närmare 200.000 människor om inte fler. Tvingas vi som drabbas av en eventuell höjning av krogmomsen, nu välja bort röda alternativ inför valet 2014?

Återigen, det handlar inte om mer jobb, billigare eller dyrare priser, det handlar om en rättvis och rimlig moms. All typ av livsmedel, oavsett olagad, eller tillagad ska ligga på 12% moms. Mig veterligen finns ingen annan vara där momsen förändras i nästkommande led. Eller, har jag fel?


22
jan 14

Rydström & Nilssons podcast – 3. Kissbomb

Jaha, det rullar på, håll till godo med veckans pod där vi inte bara pratar kissbomb utan också om mobbing inom lagidrott, kreativitet, Ingelsten-grejen 08, detta kryddat med vårt ständiga bekräftelsebehov. Vill du höras eller påverka podcasten? Hör av dig podcast@mycketgutt
podbild-145 (1)


21
jan 14

En vinkel på marknadsföring

Nytt år – nya avtal. Hitta.se, eniro, mobilen, försäkringar, annonseringar, prenumerationer, kompisgänget ja allt ska förnyas, förlängas och avtalas. Får lite ångest över att se så tydliga mönster i företagandet. December, jobba som en gris för att sedan i januari bara kötta i skattepapper, FORA, bokslut, inventeringar och bädda om inför ett nytt verksamhetsår.

Nu låter det kanske som jag varit företagare i 200 år, vilket definitivt inte är fallet, fast känslan av att ett år uförtiden inte är någonting skrämmer mig lite.

När det gäller marknadsföring vill jag påstå att man ändå blir klokare och klokare. Det finns inget så lätt som att bränna pengar på att synas och höras, för syns du inte, så finns du inte säger ju den lärde marknadsföraren. Delvis rätt, om man väljer att investera i rätt kanaler. Kallskänken har stadigt ökat omsättningen dom senaste tre åren, och samtidigt parallellt med detta minskat budgeten för vår marknadsföring. Hur är det möjligt? Genom att med omsorg välja rätt insatser.

För vad är då marknadsföring? En annons i Kalmarposten eller ett kontroversiellt uttalande i sociala medier? En balansgång givetvis. Vi har fortfarande inte lagt en spänn på att marknadsföra vår Bistro-satsning. Istället la vi närmare en miljon på att göra om Kallskänken, inte bara stryka lite färg på väggarna och köpa en ny stol utan verkligen investera i ett nytt koncept, ett koncept vi själva måste förstå men framförallt våra kunder, vilket inte är helt lätt och man har både smörgåstårta, hotellrum och Lardo på menyn.

Till många som berömmer våra nya lokaler brukar jag säga att vi innan hade innehållet men inte själva förpackningen. En del i marknadsföring handlar också om att investera i kompentent humant kapital, det spelar ingen roll hur många marmorbord du har om det som serveras på marmorborden är …skit.

Kompetenta leverantörer är också avgörande. Sätt press på dina leverantörer, den dagen du kan mer än dom som säljer till dig, oavsett om det är tjänster eller råvaror, säg ifrån. Det finns alldeles för många klåpare där ute som inte kan sin …skit. Vi måste hitta tillbaka till yrkesstolheten och professionen inom alla yrkessegment. Och tänk på att dina leverantörer är också dina budbärare.

Så innan du handlar marknadsföring, begär statistik, trendrapporter och pressa priset. Investera i din personal och din eventuella lokal. Och faktiskt, det kanske viktigaste verktyget för dom potentiella kunder, din hemsida. Den ska inte bara vara snygg, den måste vara tydlig, uppdaterad och innehålla funktion. En av dom bästa i landet för att hjälpa dig om detta sitter i Kalmar, nämligen Wilson Creative.

På vår hemsida www.kallskanken.nuser du tydligt vad vi serverar idag.


20
jan 14

Maktlistan och nostalgi

Sitter apatiskt med dagens Östran framför mig och en kopp ljummet bryggkaffe. Jag konstaterar att min 50:e plats på maktlistan har glidit mig ur händerna. Detta trots förra veckans mediala supervecka med dubbeluppslag, cupvinst och podcast. Är det så att min förbannade hybris ställt till det igen. Fan. Omsprungen på upploppet av en 19-årig SSU-ordförande, från Västervik. Idag är sannerligen en mörk dag.

Ser att Pontuz Löfgren, en av Sveriges bästa mäklare, hoppat upp från plats 44 till 45, fan så starkt, grattis. Vilken resa.

Till min förvåning ser jag att min vän och nya podcastkollega Henrik Rydström också halkat ur listan, förra året på en stabil 43:e plats. Är det mitt dåliga anseende som svärtat ner byns kanske mest kända person? Förlåt Henrik.

Jaja, livet går vidare och nästa år är det ny lista. Till dess, lite nostalgi. Det har gått lite mer än tre år sedan Konsulten Chris Karlsson sladdade in framför plåtskjulet på Amerikavägen i ett tappert försök att ordna 5000 nya läsare till Östran, och jag må vara narcissist deluxe, men detta är fan roligt på riktigt. Vilka tider!


16
jan 14

Rydström & Nilssons podcast – 2. Dekadens

I veckans avsnitt: Romantiseringen av dekadensen, lite politik, Martins hembränning, Plura, lite fotbollsnostalgi, Nybro Open, pingis och inte så mycket mer. Mycket nöje!
podbild-145 (1)


13
jan 14

Tveksam till om jag någonsin mer kan jobba

Jag känner mig som ung på nytt. Förra veckan, den som numera går till historien som min mediala supervecka toppades med en seger i Nybro Opens öppna klass. Hybris råder, och jag är tveksam till om jag någonsin mer kan jobba.

Egentligen hade jag väl laddat för ett blogginlägg om skalpen i Nybro, men Henrik hann före och jag kunde definitivt inte gjort det bättre, läs den här

”Martin Nilsson lös av beslutsamhet när han tog sig in på Kaif:s planhalva, jag gav ett alternativ för vägg, men han fortsatte driva. Jag löpte runt honom och Martin frispelade mig med en genialisk klack och jag avslutade på ett tillslag och så var det 3-1.”

Ja ni förstår att det kommer bli mycket svårt att någonsin mer jobba.

Nu finns Rydström & Nilssons podcast på Itunes, här är länken dit

Tack för alla varma ord samt konstruktiv kritik för att detta levande projekt ska bli ännu bättre! Nästa avsnitt kommer på fredag.

Imorgon åker jag, Producent-Petter och PM-Viktor till Köpenhamn för lite inspiration och livsglädje. Vi ser alla fram emot resan, men det är ingen hemlighet att Viktor är extra laddad.

I övrigt smockfullt på Kallskänken i helgen när Oskar körde tapasgästspel. Det blev succé och synd bara att så många inte fick plats, tydligen hade vice källarmästare Bergvall-junior fått säga nej till ett sjuttiotal bordsbokningar i lördags. I januari. Galet.

Ny vecka och det är full fokus på årets Guldfest där vi står inför det tuffa uppdraget att toppa förra årets matupplevelse till 700 personer. Favorit i repris när vi återigen gör det tillsammans med Saluhallen.

1040169_1391323597790665_1198145735_o

Jon Björklund, Kim Hagström, Ulf ”taco” Tallhage, Nicke-Leksaksfabrik, Danne Nilsson, PT-Calle, Andreas, Fr V nedre: Tobbe C, Kaldner, Rydström, Nollan Norlin, Olle Nordström, och undertecknad

Barometern ringde mig inför cupen och jag svarade ärligt på frågorna:
IMG_20140112_134937


10
jan 14

Rydström & Nilssons podcast-Avsnitt 1

Dåså, äntligen premiär för Rydström och min podcast. I veckans avsnitt om självupptagenhet, Henrik som ledare och mycket mycket mer. Hoppas ni gillar det!

Vill du höras eller synas i samband med podcasten maila: podcast@mycketgutt.se