Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se

november, 2013


25
Nov 13

Kändistätt, bubbel i Krögarkalmar och en orimlig prisbild

Sur förlust i Korpen, ont i ryggen och kanske till och med lite viktökning. Det märks att man så sakteligen börjar landa efter en hel del stress och mycket jobb. Vi har med vår Bistro och brunch ökat öppettiderna med nästan 50%, verkligen hur kul som helst, men det börjar kännas, framförallt mentalt.

Mervärdet med det nya konceptet har gjort att hotellbokningarna haglar in, beläggningen är riktigt bra med tanke på årstiden, varje helg har vi helt fullt. Ni ska bara veta hur mycket evenemangen på Kalmarsalen, Slottet, Sandra m.m drar folk utifrån. Och arbetet med destinationsutvecklingen i staden är så oerhört viktig för näringslivet att den egentligen förtjänar ett eget blogginlägg, ja till och med en insändadre. Får ta och titta på det.

I fredags hade vi Niklas Strömstedt i Bistron, stort. Mycket sympatisk herre, jag bjöd på den numera obligatoriska kändismunken fylld med citroncremé. Nicke, som jag kallar honom nu när vi är mycket goda vänner, är verkligen en A-kändis konstaterade vi, ständig leverans, jämn nivå och verkar rätt smart. Ja då blir det ett A.

Rydström, den gamla räven, han känner mycket kändisar han, särskilt i musiksverige. Mycket riktigt var det Rydström som rekommenderade Kallskänken, och han passade senare på att dyka upp och satte sig en stund vid bordet.

Det bubblar i Krögarkalmar, det är tufft därute för många sägs det. Kalmar Slott söker ny restauratör, förhoppningsvis blir det något namn utifrån med både kapital och kunskap. Inflationen i krogshowarna har gjort att många föreställningar har ställts in och mellan raderna skvallras det även där om röda siffror. För mig är det glasklart. Krogshowens tid är definitivt förbi, en ny generation konsumenter vill helt enkelt ha något annat. Fast jag ber att återkomma i ärendet eftersom jag själv ska på krogshow på Kalmarsalen på torsdag, vilket jag i och för sig verkligen ser fram emot.

Snart rullar vi ut årets klassiska kampanj på vår Nyårsbuffé, vi brukar sälja närmare 1000 kuvert av denna enkla men smidiga paketering på nyårsafton. Där usp:en är minimum 1person, dvs du kan vara helt själv på Nyår och njuta av buffén.
nyårsbuffe2013

Jag bokade också årets första annons i Barometern. Det blev en kvartsida den 28/12 för det facila priset av 13.650 kr ex moms. Dvs 17.000 kr inkl moms. Vilket motsvarar 215 luncher. Eller kostnaden för en månads halvtidslön, eller då 68 st Nyårsbufféer. För mig är det glasklart, det är fortfarande alldeles för dyrt att annonsera hos Gota Media för oss småföretagare, därför blir det tyvärr bara en annons för mig detta året.


19
Nov 13

Ett inlägg om den inställda föreläsningen

Redan i torsdags när man läste nyhetschef, Pelle Johanssons krönika i Barometern om den urartade föreläsningen på en gymnasieskola i Kalmar visste man att det skulle väcka debatt. För er som av olika anledningar missat denna något lokala snackis så handlar det kortfattat om en föreläsning med bland annat pressombudsmannen, Ola Sigvardsson om pressetik, sociala medier och journalistik som avbröts på grund av en stökig publik i form av ett hundratal gymnasieelever i en aula som istället för att lyssna på föreläsningen petade med mobiler, datorer med mera.. läs den här

Respektlöst på alla sätt och vis och den träffsäkra krönikan blev snabbt en delad länk på sociala medier av den lite… äldre… publiken, och kommentarer som, ”dagens ungdom”, ”disciplinåtgärder”, ”det har spårat ut” poppade up lite här och var.

Snöbollen var nu i rullning. Precis enligt tidningens plan skulle man kunna säga om man var lite elak. Här fanns nu något att bita i resten av veckan, och lite därtill. Jag kan nästan se whiteboardskissen framför mig på nyhetsredaktionen på södra långgatan där någon gjort som en mindmap om ämnet. På ett frukostmöte sitter journalisterna och brainstormar. En hel del idéer föds och snart är skelettet till en artikelserie klart. Det blir en med föreläsarens kommentar, en med elevernas kommentarer, en intervju med experten om sociala medier, sen lärarnas kommentar, sen rektorns agerande toppat med lite publicerade läsarkommentarer från hemsidan, ytterligare en expert om datoranvändandet osv.

Idag, snart en vecka senare läser vi återigen en artikel, ännu ett expertutlåtande om att lärare och föräldrar har abdikerat gällande den ständiga uppkopplingen. Och det är precis som om det finns en mall för den här typen av journalistik. Kanske var det idag den sista droppen Barometern vred ur trasan, eller kommer det mer spännande artiklar?

När det gäller ”debatten” och dess innehåll. Nja, att exempelvis använda sig av uttrycket: ”dagens ungdom” är på ungefär samma nivå som SD:s retorik, som skyller allt på invandringen.

Att konstatera att vårt användande av datorer och nya medier är högt, är inte heller det någon större nyhet. Skolan brukar väl historiskt sätt spegla vårt samhälle rätt bra. Ett samhälle där vi för övrigt numera alltmer lyfter fram individen och vikten av företagsamhet, där elevernas valfrihet av utbildning styr hur vår skola ser ut.

Hur har vi då hamnat i den något knepiga situationen där många unga inte tycks respektera äldre? Kan det vara så enkelt att en del yngre människor på riktigt tror sig veta mer än di äldre? Någon slags …ungdomshybris.

Är den traditionella kunskapen, den att sitta inne på en massa historisk fakta och vetenskap, inte längre särskilt imponerande och intressant för yngre? Kanske handlar kunskap idag i större utsträckning om förmågan att hantera flöden, teknik och trender? Något yngre människor generellt sett faktiskt har något lättare för.

Kanske var det just i den stunden då ungdomarna lärde sig förstå och använda sociala medier, datorer, mobiltelefoner och fjärrkontroller före sina föräldrar som allt började eskalera? En hel generation blev ”smartare” än en annan på ett visst plan. Jag minns själv i början på 2000-talet när vår klass kunde datorer och mjukvaror bättre än alla våra lärare. Kunskap är makt sägs det, men frågan kvarstår, vad är då egentligen kunskap?

Jag försvarar definitivt ingen, respektlöst beteende är förkastligt. Men man måste ändå i debatten vara än mer objektiv och våga se det från andra vinklar. För är det inte så att kunskap också skapar klyftor i ett samhälle när någon tycker sig veta mer än någon annan?

”Martin Nilsson, din värld är kommersiell och begränsad. Håll dig till reklam, mat och fotboll. Lämna viktiga samhällsämnen till oss som jobbar med dom.”

Så med facit i hand. Eleverna gjorde sitt val. Kanske var föreläsningen, tyvärr för ointressant.


13
Nov 13

En sväng till Växjö och brunch på söndag

Jag var sugen på att komma bort lite från Kalmar efter helgen, jag ringde Viktor som tog emot mig med öppna, håriga armar. Vi rivstarade med att prova lite nya viner som grabbarna fått in till Terroir Vin, som vi numera köper vårt vin ifrån.

Terroir vin jobbar med, precis som namnet säger, ursprungstypiska viner och är en liten sidoverksamhet till PM, alla är nämligen på ett eller annat sätt knutna till PM & Vänner. Alla fem delägare har genom åren byggt upp ett stort kontaktnät bland vinproducenter, väl utvalda från en av världens vassaste näsor.

Jag fick också en rundvandring av den alltid så passionerade Per Bengtsson i det makalösa bygget av PM:s nya Gastrohotell. PM & Vänner kommer nämligen under våren 2014 utöka sin verksamhet med att öppna Sveriges första gastrohotell. Hotellet kommer att bestå av 74 unika rum och sviter och kommer att ligga i anslutning till den prisbelönta restaurangen.

Saxat från http://www.pmrestauranger.se/
”2013 är intresset för gastronomi, business kopplat till upplevelser, rekreation och design ständigt eskalerande. Från att logi tidigare handlat om praktiska frågor är idag livsstils- och upplevelserelaterade frågor högst upp på hotellagendan.”

Visionen innebär ett förstklassigt hotell med internationell prägel som bygger på den gastronomiska profil och image som PM & Vänner har gällande mat, service och vinkällare. Hotellet skall spegla PM:s filosofi som bygger på hörnstenarna Skog, Äng & Sjö, d v s en tydlig småländsk profil vad gäller såväl råvaror som kommunikation.

Mer om hotellet och bilder hittar du här

Och det är bara att lyfta på hatten, det kommer givetvis innebära hårt jobb men samtidigt är jag helt övertygad om att det kommer bli en dundersuccé såväl nationellt som internationellt.
bild

Kanske läge för Barrans Jörgen Ström att sätta sig i bilen och göra ett reportage?

Laddar inför helgens sittningar på Kallskänken, vi har fått in en riktig värstingköttabit som vi kommer att köra och nu på söndag drar vi igång Lilians brunch från 10-14. Välkomna.


11
Nov 13

FF-galan, vännerna och efterfest

Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte haft ångest inför helgen som var. Två stora cateringar både fredag och lördag, kvarterskrogsprojektet toppat med konferenciergigget på FF-galan. Att sedan vara en person med erkänt svag framförhållning gör inte direkt saken lättare. I det läget är det bara att bita ihop och jobbe. Men vad vore jag dessa dagar utan mina vänner som ställer upp och diskar, serverar och bär, på sin fritid. För att skryta lite så måste Kallskänken ha byns mest välutbildade personalstyrka, bankmän, grafiker, personliga tränare, säljare, fotografer, möbeldesigners, snickare, lärare, reklamare, projektledare, butikschefer osv, vi kan allt… utom det vi egentligen håller på med. Men så länge man är varm, och har ett leende på läpparna och bra mat på tallriken då löser sig det mesta. Och ska man se ytterligare något positivt ur det hela så har jag nog inte träffat mina vänner så mycket som jag gjort den senaste tiden. Tack!

Ärligt talat var jag nog lite nervös inför FF-galan. Det var ett tag sedan man körde den typen av jobb och med ett något stukat, artistiskt självförtroende, var det inte självklart att gå upp och riva av en gala på scen. Men det gick faktiskt riktigt bra, mycket tack vare den oerhört positiva energin som fanns i lokalen och alla härliga rödvita människor, folket ville ha fest, och det fanns äntligen anledning att fira Kalmar FF:s magiska fjärdeplats. Värdiga avtackningar, vemod men samtidigt så mycket hopp om framtiden, föreningen är verkligen het just nu. Men hetast är nog 1×2-bygg som håvade in Rydströms Nr8 bortatröja för 15 lax.

Efter galan åkte jag hem och varvade ner medan Moneybrother spelade. Då började sms:en droppa in från spelarna om Kallskänken var öppet, jag skickade runt lite inbjudningar och en halvtimme senare hade vi tänt upp Kallskänken igen som nyss hade stängts och det blev en magisk efterfest långt in på småtimmarna med laget, Moneybrother och Jerker Petersson.

Ny vecka och i eftermiddag bär det av till Växjö och PM, ett spännande möte.


6
Nov 13

Fyra i allsvenskan och i övrigt

Bokslut för Henrik Rydström och Nanne Bergstrand, enligt mitt sätt och se det kunde det inte blivit så mycket bättre. När jag väl stod på innerplanen och försökte hålla ihop avskedet kämpade jag med att hålla tillbaka tårarna och hade samtidigt gråten i halsen. För ni som var där, håll med mig om att det var väldigt vackert.

Vackert på så många sätt. För första gången på länge stärktes varumärket Kalmar FF rejält och laddades på med mer än mer identitet, historik men samtidigt framtidstro.

Efter matchen blev det isterband på Kalmarsalens glasveranda och en spontan efterfest på Kallskänken med spelare och ledare, det kändes verkligen som det firades för en gång skull.

Fyra i allsvenskan är, med facit i hand, en oerhört bra prestation. Inget snack om den saken. Hoppet om Europa lever, i alla fall fram till maj någon gång. Nu väntar en spännande säsong med en helt annan typ av ledare och intressanta nyförvärv. Kanske kommer nya Kalmar FF bidra till mer transparens som gör att vi medlemmar och supportrar i alla fall får kika lite grann bakom kulisserna nu när faktiskt Rydström inte kan ge oss insyn på samma sätt. En insyn som vissa kanske tyckt varit på gott och ont. Jag menar ju ständigt att transparensen är oerhört viktig för att bygga varumärke och identitet. Men som alltid i elitidrott är det en balansgång mellan det sportsliga arbetet och marknadsföringen.

Riktigt peppad inför helgens FF-gala på lördag, en bra bit över 250 gäster väntas.

I övrigt så är det långa dagar på Kallskänken, köket är nästan bemannat dygnet runt med tanke på att dom första kommer 04:15 och den siste går hem runt midnatt. Vi har grymt bra snurr på lunchen, över 300 mat mellan 11-14 är stora volymer. Alla gör ett kanonjobb och kock-Micke är verkligen grym bakom grytorna.

WD_0072

WD_0068

WD_0070

WD_0071

WD_0067

WD_0069

WD_0064

WD_0065

WD_0062

WD_0066

WD_0063