Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se

oktober, 2013


29
okt 13

En helt vanlig vardagsbloggning

Det blåste rejält igår och tydligen blåser det även lite i kommunens ekonomi. Personligen har jag svårt att intressera mig för kommunfinanser, det känns ändå som att det alltid fylls på pengar oavsett underskott. Klart som korvspad att jag har fel, men det här med ekonomi och budget, det tycker jag är vansinnigt tråkigt.

Kommunbudgeten sammanfattas enligt mitt sätt och se det så här: Snöar det mycket i vinter=underskott, snöar det lite i vinter=överskott. (OBS, ej säkerhetsställd källkritik)

Makalös vändning av Kalmar FF i söndags. För er som kritiserat Elmvärvningen kan… flytta till Växjö.

Bra tryck på kvarterskrogen i helgen, i vimlet sågs Kapten Rydström, Maxi-Catharina, Mäklar-Pontuz, Public Service-Sax, Fimpen Johannesson, Emin, Melker, Ring, Zlatan, Ludde, PT-Sara, PT-Calle, Bank-Fröding, Inside-Manuela m.m.

Mycket jobb för min del den senaste tiden, fast ingenting om man jämför med min älskade Gabby som med snabba ryck blev chef i Deichmannbuktiken i Växjö, jag är både stolt och imponerad av ditt engagemang! Det är en omställning att gå från anställd ena dagen till att vara ansvarig för löner, schema, säkerhet, inköp, konflikter m.m

Snart dags för Kalmar FF-galan, köp din biljett nu! www.kalmarff.se

Jämfört med samma period förra året har vår omsättning ökat med 20% dom tre senaste veckorna, nyhetens behag? Självklart. Men jag tror att vi äntligen hittat hem på något sätt. Bra jobbat alla medarbetare på Kallskänken och särskilt mina vänner som ställer upp och hjälper mig på kvällarna.

Planerar på sikt att dela upp Kallskänken och frigöra Nybro & Karlskrona i två separata bolag, vi kommer leta efter seriösa delägare i Nybro & Karlskrona som kan driva och utveckla våra verksamheter utanför Kalmar. Känner du dig träffad och lite sugen maila martin@kallskanken.nu


25
okt 13

Bra beslut och kvarterskrogen rullar på

Bra beslut att tröjnummer 8 pensioneras. Det är värdigt för Rydström men det bygger också varumärke och identitet för Kalmar FF. Identitet som kommer bli än mer viktigt i framtiden när dagens fotbollsspelare kommer och går i en allt högre utsträckning.

Det kan inte varit många som jobbade igår, kändes som att alla var på matfestivalen på stortorget, inklusive jag själv. Det var en kontinental höstkänsla i oktobersolen och lukterna från alla wokpannor låg som en dimma över torget. Stort plus för det polska ståndet där vi käkade en trevlig jägargryta, trevliga Crepes käkade vi en fransk historia, den bästsäljande Paellan däremot får inte godkänt, smaklös och alldeles för salt. Av hänsyn till folks integritet kommer jag inte avslöja vilka jag mötte på torget. Vad som dock står oklart är hur så mycket folk hittade parkeringsplatser, dom kan ju inte kommit med bussen för den körde ju tyvärr inte rätt igenom matfestivalen.

Bra debatt om Kvarnholmen och cityhandel med många kloka inlägg. Såg idag att Barometern hade lösryckt ett citat från min blogg på debattsidan, igen. Kul, på ett sätt, men det tolkas givetvis helt snett. Jag är definitivt ingen motståndare till cityhandel, min avsikt var att ifrågasätta cityhandeln som den ser ut nu och lyfta vad jag tycker är en jävligt viktig fråga. Att sedan inte journalisterna bryr sig om att gå på djupet med sina reportage om handeln kan jag tycka är lite slarvigt. Kanske är det tidspress som gör att artiklar ibland känns aningen innehållslösa och man som i det här fallet missar hela kärnfrågan.

Fortfarande stökigt hos byns moderater, känns som det måste styras upp och framförallt måste man visa upp en hållbar organisation och opposition inför valet nästa år.

Kvarterskrogen då, jo da, det droppar in folk på kvällarna och vårt koncept med kvällsmat på vardagar där vi helt enkelt förlänger lunchen mellan 17-20 är verkligen uppskattat, framförallt hos våra hotellgäster som nästan samtliga stannar för mat och dryck. Fantastiskt kul med alla varma kommentarer och superlativ för vårt nya koncept och lokaler, nästan svårt att ta in när man är mitt i det. Roligast är dom kunder som inte varit hos oss på länge som inte hört om varken renovering eller öppettider som trillar in och tappar sedan hakan för en stund. Idag fredag och lördag jackar vi upp menyn något, dock fortfarande kvarterskrog. Det blir bland annat anklår och spätta på menyn, galet gott. Välkomna! Men först ska vi beta av en lunch med hamburgare, lägg till löning på det och det kommer bli bra tryck på lunchen. Trevlig helg.


24
okt 13

Hört om Kalmar FF:s framtid och vi hyllar Rydström

Mycket spännande och intressant kväll på Kallskänken igår när Nyblom, Borstam och Samuelsson pratade om Kalmar FF:s framtid. Man betade av ekonomi, tränarfrågan och framtida värvningar.

Fick möjlighet att tjöta lite extra med nye sportchef Thomas Andersson Borstam, förutom att han verkar vara en trevlig prick så fick nog alla igår intrycket av att han är en oerhört kunnig fotbollsledare.

Hört från gårdagen:
När det gäller tränarfrågan är det Kalmar FF:s förstaval och har alltid varit.

Att behålla spelare med utgående kontrakt är svårt, dialogen förs nästan alltid med deras agenter som givetvis älskar situationen med utgående kontrakt. Allsvenska spelare som går till en mellanliga modell Polen/Norge kan räkna med att dubbla sin lön fem till tio gånger, omöjligt att konkurrera med dessa löner allt annat vore hybris.

Däremot menar Borstam att Kalmar FF är en attraktiv förening för unga talanger, vilket man givetvis ska fortsätta vara. Många kan tänka sig välja KFF för att sedan ta nästa steg i sin fotbollskarriär. Att förädla spelare och sedan sälja är nödvändigt för driften.

Svante menar också att försöka hålla dom kvar är inte alltid rättvist mot individer som vill ta nästa steg och utvecklas ytterligare i sin fotbolls karriär.

Guldfågeln Arena kostar Kalmar FF ca 20 miljoner per år. 10 miljoner i lånekostnader samt ungefär 4 miljoner i drift och underhåll. 6 miljoner i avskrivningar. Jämför detta med Fredriksskans som kommunen äger och Kalmar FF hyrde för 1 miljon per år, inklusive allt.

Öster får cirka 17 miljoner i kommunbidrag medan Kalmar FF får 6,5 milj. Pengarna till Östers arena lånade Bosse Frank ut och Öster skjöt in hela 400 000 kr av sitt kapital till bygget. Jämför detta med Kalmar FF satte in runt 30 miljoner av sitt kapital när GFA byggdes.

Nästa års säsongskort på familjeläktaren kommer troligtvis att sänkas och man har många planer på att förbättra evenemanget.

Ljudet på arenan är ett problem som man vill åtgärda.

I övrigt var publiksiffrorna en het potatis igår som engagerade sponsorerna, inget vettigt och konkret sades i och för sig i debatten.

Min personliga syn på det hela är:

Flaggor på KLT:s bussar löser inga problem på lång sikt. Evenemanget måste bli bättre.

Spelet måste bli mer underhållande. Jag saknar ett tydligare djupledsspel som alltid är kul att kolla på.

Det måste bli billigare att gå på fotboll sett över en hel säsong.

För mycket gratis företagsbiljetter som ligger och skärpar på firmorna. Näringslivet måste ta sitt ansvar och utnyttja sina plåtar.

Dom stora drakarna i stan sponsrar på tok för lite. Vi har företag som omsätter miljarder som sponsrar med silverpaket. Här måste marknad bearbeta längre upp i hierarkin.

Supporterkulturen måste bli starkare. Och detta ansvar ligger inte hos föreningen, utan hos folket. Visst kan Kalmar FF finnas till hands och stötta med små medel, men en äkta supporterkultur föds ur folket. Supporterunionen gör ett bra jobb, med den nya placeringen av klacken kanske resten av arenan kan släppa loss.

Avslutningsvis, vi behöver framförallt en ny hungrig speaker.

På onsdag nästa vecka kommer vi på Kallskänken hylla Henrik Rydström, på vårt lilla sätt. Vi har beställt 100 st kaptensbindel med en tryckt 8:a som vi i personalen på Kallskänken kommer att bära med stolthet under veckan. Denna kaptensbindel kommer vi också att sälja för 50kr st där pengarna oavkortat går till Kalmar FF:s ungdomsförening. Va med du också och hylla föreningens genom tiderna störste spelare. Kaptensbindorna finns på Kallskänken för försäljning från och med onsdag kl 11:00.

1021-3010-jr-k_4

WD_0059

WD_0060

WD_0058


22
okt 13

Är det verkligen viktigt med cityhandel?

Märklig match igår på GFA, både bra och dålig, defensivt slarv och storspel från DIF:s målvakt låg bakom förlusten. 4011 på plats är…minst sagt bedrövligt.

Veckan som gått har satt många avtryck på många sätt och vis. Tänker främst på Rydströms tillkännagivande om sitt kommande avslut som spelare. Jag hoppas innerligt att så många som möjligt med rödvitt hjärta kommer till GFA sista matchen för att hylla föreningens genom tiderna viktigaste spelare. Här hemma i familjen har Gabby fått nytt jobb i Växjö(!) som butikschef i deras Deichmannbutik på Grand Samarkand (sjukaste namnet). Starkt marscherat efter bara tre månader i företaget kan man lugnt säga.

På Kallskänken har vi haft full rulle och vår nya kvarterskrog har varit välbesökt hela veckan. Mycket bra med tanke på att vi faktiskt inte lagt en spänn i marknadsföring och det är helg innan cash. Visst har vi utnyttjat dom sociala kanalerna maxat, men faktum är att vi i nuläget inte har råd med något annat då jag bränt allt på kakel, marmor och loppis.

Har funderat en del över en artikel Sveriges Radio publicerade i lördags, den om att cityhandeln på Kvarnholmen går trögt, Hansa City drar folk, osv. Tråkigt för företagarna på Kvarnholmen givetvis, men frågan är, är cityhandeln verkligen viktig för Kalmar som stad? När staden sakta men säkert växer och det skapas nya mötesplatser utanför Kvarnholmen, är cityhandeln viktig för någon annan än handlarna själva? Kanske låter detta aningen provocerande, men när i stort sett samma typ av butiker finns representerade på såväl Kvarnholmen, Giraffen och Hansa City, varför ska vi välja Kvarnholmen? För att vara lite snälla mot handlarna, och stötta dom?

Och kan man verkligen skylla på konsumenterna om det nu är så att man väljer bort Kvarnholmen mot något annat? Knappast. Kanske är det snarare så att vi dryga 64.000 invånare inte behöver, tre Lindex, två Kappahl, två Dressman, två H&M, två Intersport, två Stadium, två Team Sportia, två Kallskänken, två TGR, två Gerdas, två Deichmann, osv.

Våra lokala politiker jublar givetvis för varje nyetablerat varumärke i byn, man säger att det skapar jobb, jo, på kort sikt, men på lång sikt har vi här den lokala handelns stora dilemma, kannibalismen. För det finns bara en anledning till att en ny butik slår upp portarna, och det är för att göra pengar. Och så länge det inte finns fler plånböcker och mer pengar så kommer butiker dö på vägen. Det som vi kallar marknadsekonomi om jag inte minns fel. Och Kalmar Kommun, jag tror tyvärr inte att lösningen på ett attraktivare Kvarnholmen ligger i den nytillsatta, kreativa arbetsgruppen bestående av ett gäng lokala politiker.

För att lyfta Kvarnholmen krävs inte en skicklig centrumledare, eller något särskilt politikerbeslut, visst kan det underlätta, men jag tror det som krävs är, som jag alltid tjatar om,  nya idéer, produkter och upplevelser som kommer från näringslivet.

Avslutningsvis, att springa till media och gråta ut för att ens företag går dåligt, och dessutom skylla motgången på någon annan än sig själv är inget annat än dåligt företagande. Men lösningen däremot, är inte alltid så lätt som en gratis parkeringsplats eller en rabatterad kvartsida i någon av våra lokaltidningar.

Dåså, då har jag sagt mitt. Halshugg mig eller vad tycker du?

WD_0057 WD_0056 WD_0055 WD_0053 WD_0054


17
okt 13

Nummer 64 000, en romanskildring av Kalmar

Grattis Kalmar, 64 000-gränsen är nådd, lite av ett antiklimax att nr 64 000 inte ville träda fram.

Kommunens gräddtårta som du tackade nej till står med största sannolikhet redan slaktad i något av fikarummen i stadshuset. Någon tog ganska tidigt biten med marsipanrosen. Så när han gick förbi tårtan på eftermiddagen, som numera såg ut som en trafikolycka kunde han tyda …Grattis nr 64…

Han stannade upp och undrade för en stund vad det kunde vara för budskap på tårtan som firades, 64 nya bygglov? 64 nya parkeringar? 64 nya flyglinjer till Berlin? Fan, vi måste få igång flyglinjen till Berlin tänkte han samtidigt som han tog en lagom bit av tårtan, egentligen åt han inte längre sötsaker, men detta fick bli ett undantag. Tårtan var inte särskilt god, undrar hur länge den stått framme?

Inne på hans stora ekskrivbord ligger skisser på det nya universitetet, han smeker varsamt ritningarna med ena handen medan han med den andra metodiskt förbereder en ny lössnus. Han är helt övertygad om att Kalmars framtid ligger just framför honom i universitetet, men hur ska han få alla sina invånare att förstå? Han stoppar in snusen under överläppen och har svårt att koncentrera sig på något annat än det nya Linnéuniversitetet. ”Jag får inte bli för ivrig, det får ta den tid det tar tänker han samtidigt som blicken fastnar på en av de vajande kommunflaggorna på stortorget, han drömmer sig bort till nästa veckas älgjakt med några närstående partivänner.

Hon låser upp butiken som alltid en halvtimma innan hon öppnar. Hon har gjort det i över 20 år nu, dom senaste åren har hon funderat på att sälja verksamheten, den går lite sämre för varje år. Hon känner att hon saknar energin, idéerna duggar inte lika tätt längre. Igår var en ny bottennotering, inte så konstigt tänker hon, alla åker ju till Hansa City, för där finns det i alla fall gratis parkeringsplatser. Det senaste bakslaget att bussen inte går ända in på Kvarnholmen orkar hon inte ens tänka på. Vad är det egentligen för juveler som jobbar på KLT? Hon bär ut gatuprataren, höger ben som för en tid sen börjat rosta syns nu allt tydligare, måste byta leverantörer tänker hon, dom…bryr sig inte om mig längre.

Han blickar ut över Ölandskajen, han är klart medveten om att utsikten från hans kontor är ett privilegium. Över hela kontoret ser man spår från succésommaren. Ironmanprylar, roll-ups, UEFA-bollar från dam-em, Musik-på-larmtorget-t-shirts, broschyrer från slottet och så ett lite naggat tackvykort från Vicky von der Lancken. Han älskar verkligen sitt Kalmar, och sitt jobb. Hans uppdrag att locka fler besökare till Kalmar har blivit mer än ett jobb, kanske snarare en livsstil. Dom senaste åren ser han precis allt ur en turists perspektiv, något hans fru inte är sen att påminna honom om. Han funderar på nästa stora steg, men han vet inte om hans organisation och stad är moget för det…

Inte så mycket att jubla över i mailboxen idag, ett massmail från den nye chefredaktören Enström ger klara direktiv att fortsätta granskningen av den höjda Landstingsskatten och att även pusha lite extra för den nya e-tidningen. Han funderar på att göra en längre intervju med en av stadens lokalpolitiker men drar sig för att ringa, han är rädd för att det ska bli för… innehållslöst. Han ser sig runt om på redaktionen, lokalerna är rejält slitna, nya behövs. Förbannade luddvårlök. Nytt mail. Ytterligare en insändare  från en pensionär som tar upp baksidan av Linnéuniversitetets tänkta placering i hamnen, han vidarebefordrar till Mats på debattredaktionen. Han scannar igenom sociala medier för att hitta något av nyhetsvärde, det ser ut att bli en tunn vecka. Kanske ska han göra ett nytt försök med det där stora utlandsreportaget, äh det finns varken pengar eller resurser för det.

Hon älskar att cykla, efter mindre än tre månader i staden har hon cyklat mer den än på tre år. Hon trivs i sin nya stad, utbildningen är verkligen över förväntan och staden är verkligen vacker i sin höstskrud. Men hon saknar sin familj och sina vänner, även fast hon fått många nya trevliga bekantskaper i klassen. Hon är positivt överraskad över sin nya hemstad, den är mysig. Närheten till Öland och naturen uppskattar hon. Däremot lite trist att plugget Brofästet ligger en bit bort, man hamnar liksom utanför stadskärnan tänker hon. Hon funderar på om hon skulle kunna tänka sig bo kvar i Kalmar efter sina studier, tveksamt, kanske om hon fick ett bra jobb och ett mer centralt boende.

Det blåser som vanligt i kvarteret Bilen, skönt att i alla fall slippa den förbannad vinden tänker han när han går mot bilen. Det var ett jobbigt möte, men samtidigt förlösande på något sätt. Tillsammans hade dom tagit det laddade beslutet om hans avsked som spelare efter 20 år i föreningen. Han kände sig yr av alla känslor. Hela hösten hade han bearbetat för och nackdelar. Han såg fram emot mer tid med familjen och alla andra nya möjligheter som skulle uppenbara sig, men visste samtidigt inte hur han mentalt skulle klara av att vara utan vintersäsongen. Han hade ju en sådan hatkärlek till den typen av träningar. Kanske kunde han vara med lite ändå, för att hålla igång. fast, det blir nog svårt. Han fick plötsligt ångest för sin avslutning. Något han visste skulle drabba honom allt oftare nu. Men efter en stund släppte det och han kände sig plötsligt fri. Friare en någonsin.


14
okt 13

En snabbis till GBG

Hemma efter en snabbvisit i Göteborg. Jag fick i present av Gabby en övernattning på fräna Clarion Post samt att vi såg Alex Schulmans – Älska mig. Skönt att komma ifrån, men i ärlighetens namn hade jag svårt att koppla av och släppa jobbet. För det är ju också så att när man väl är ledig finns det ännu mer tid för reflektion om scheman, personal, menyer, idéer m,m.

Som tur var fick jag hjälp av mina vänner i helgen som alltid ställer upp. Även fast dom kanske inte än är några världsmästare på att servera eller presentera menyer så vet jag att dom skapar en bra stämning som är viktigare än allt annat. Så därför ska du inte bli särskilt förvånad om du blir serverad av en person som kanske är din dotters lärare, din barnmorska eller för den delen din personliga tränare. På kvarterskrogen Kallskänken jobbar alla. Tack för hjälpen!

Bra tryck under veckan som gått, fast under kontroll vilket känns skönt. Viktigt att kunna prata med alla gäster och berätta lite om vår resa. Så tills vidare har vi öppet minst till 20:00 mån-tors, då vi erbjuder fyra rätter (samma som lunchen+pulled pork), fre-lör lite annan meny från 17-23. Maten går alltid att få på takeaway samt att Delin är öppen för sallader, baguetter, charkisar m.m. Vi kommer att byta meny varje helg.

Köpte en ekologisk vinterjacka av märket Fjällräven i GBG, vi får se hur det kommer att påverka min framtid. Kanske kommer min röst nästa år falla på Miljöpartiet.

Fortsatt ett brinnande engagemang kring placeringen av Linneuniversitetet. Tänk om samma energi kunde läggas på att motarbeta ett främlingsfientligt parti med vågmästarroll 2014. Kanske är inte det lika viktigt. Är det så att vi förlikar oss med ett samhälle där vissa har en oklar människosyn. Plus i kanten för Karl Holst som vill ta debatten, dags för de lokala politikerna att agera tydligare i denna frågan.

Vi kökade 5 rätter på Kock & Vin i GBG, gott, trevligt, professionellt, men ganska stelt. Vita dukar och fine-dining känns verkligen … förlegat på något sätt. Tacka vet jag Bistrokänsla, hög ljudvolym och okomplicerad mat.

Nu söker vi fler duktiga kockar och serveringspersonal. Är du intresserad skicka ett mail till martin@kallskanken.nu

Idag Kålpudding till lunch eller bakad torskfilé! Välkomna.

20131014-100521.jpg

20131014-100545.jpg

20131014-100613.jpg

20131014-100639.jpg

Övrigt1 kommentar
10
okt 13

Matfestival, skogen och lite KFF

Läser om matfestivalen International Street Market i dagens ”e-barran” som avslutar sin drygt 6 månader långa turné i Kalmar om två veckor. På många sätt en fullkomligt briljant affärsidé, utnyttja den globala mattrenden, mindre städer som målgrupp där man garanterat får publicitet i lokalmedierna samt att man med största sannolikhet gratis plats samt att man får en bra peng av respektive kommun för att man dyker upp. Winwin. Gotta love it.

e-barran, bjuder på den…

Härligt tryck på Kallskänken igår igen, fast under kontroll, vårt koncept med ganska snabb service uppskattas garanterat av den som har en tight lunch.

Har som ny liten passion att leta efter saker och ting på loppis. Igår var jag hos en äldre kvinna i skogen mellan Nybro och Balebo och fyndade. Hon hade tre lador fyllda med…allt. Och idag tackar jag henne för att hon sparat på just precis allt. Köpte en vacker kökssoffa, ett gäng pinnstolar och ytterligare lite 50-tals möbler. Jag hittade också lite härliga glas och diverse burkar. Vid prisförhandlingen hade jag med mig ett ess i skjortärmen, en smörgåstårta. Och när jag slet fram tårtan tre mil från närmsta vattenhål höll kvinnan på att trilla av rullatorn, glädjen i blicken. Som jag sagt innan, man kan bygga hus med smörgåstårta.

Många frågar undrande vem som ligger bakom den nya inredningen på Kallskänken, Niklas Runesson min vän från Långaström har ritat och byggt bar och hyllsystem, han är renoveringens Bergman. I detta nu svetsar han garanterat det sista på våra nya marmorbord som han själv har designat. Vill ni ha en specialbygd möbelinredning ska ni ge honom uppdraget! Multibygg har gjort ytskikten tillsammans med underentreprenörer under ledning av Morgan Primer. El av Elbolaget. Möbler kommer från Petter på Folkes Interiör, ett antal loppisar, Blocket och Per Fryxell.

Tränarfrågan i Kalmar FF känns spännande. Hoppas verkligen att Kalmar FF får vara först med nyheten, idag nämns Jan Jönsson i Barran och Hans Eklund i Östran. Stökigt. Men två bra tränare, inget snack om den saken.

Mer FF, helt rätt beslut att flytta ner klacken bakom målet, klokt. Nu har man chansen att bygga ännu mer supporterkultur och akustiken kommer garanterat bli helt annorlunda. Nu är det upp till oss supportrar att bjuda upp till dans. Tänk om vi kunde sjunga som mot Öster varje hemmamatch. Då tar vi SM-guld 2014.

Missa inte FF-galen den 9:e november med Moneybrother. Det blir mycket nostalgi, lite skvaller och framförallt hyllningar. Köp din biljett nu.

Lite bilder på det.
Kvinnan i skogen
WD_0048

Äntligen tillbaka, firma Akinder & Palmqvist
WD_0047

Uffe och Gabby sover efter en lång arbetsdag
WD_0046


9
okt 13

FF-galan, Linnévalet 2014, e-tidning och min syn på Barran och Östran

Igår kväll hade vi Pulled-Pork-evening på Kallskänken, och vi kom på den briljanta ideén att just Pulled Pork alltid ska finnas på vår meny, det blir helt enkelt vår signaturrätt. Den långkokta, dragna grisen passar perfekt i vår nya miljö och till vårt sortiment av spännande öl med bland annat Ipa och Apa från St Eriks och Lagunitas. Så har du inte provat Pulled Pork, välkommen in på denna enkla men fantastiskt goda rätt!

Det är nu klart att jag ska leda FF-galan de 9:e november, och med tanke på säsongen som grabbarna gjort hittills och om man kunde få till en trevlig avslutning, kan det bli en riktigt bra fest och en värdig avslutning för de spelare som lämnar efter säsongen. Toppa det med Moneybrother som avslutar galan. Biljetter köper ni på

Någon som har statistik på hur många artiklar angående Linneuniversitets placering som Baromtern/Östran har publicerat hittills? Bygg säger jag. Byn behöver det. Vi som bor här överlever nog garanterat utan, men vill vi växa, skapa nya mötesplatser och integrera studenterna i både samhälle och näringsliv samtidigt som vi stärker Kalmars attraktionsvärde och kvalité för nyinflyttade, så behövs ett samlat universitet. Framtidens val av framtidens studenter innehåller så mycket fler parametrar en bara en bra utbildning, närhet, miljö och livskvalité är och kommer vara avgörande faktorer för oss som liten stad. Även universitetsutbildningar är en konkurrensutsatt marknad. Hamnen är också viktig, och den kommer visst kunna samsas på samma plats. Miljöpartiet, det går faktiskt visst att blanda oxfilé och glass, det beror på vilken smak glassen har.

Barometerns e-tidning får verkligen två tummar upp. Läser numera både DN (fick jag det sagt) & Barran i ipaden, hur smidigt som helst! Byt du med.

Det har visat sig att många tror att jag är förbannad på Barometern/Östran, och så är inte fallet. Jag läser båda tidningarna och har stor respekt för båda produkterna (okej, nu tog jag kanske i lite). Men, jag har däremot, och är fortfarande ständigt kritisk mot prisbilden på annonser för oss småföretagare och att man helt och hållet saknar kundvård och mervärde för annonsörer. Det är helt enkelt för dyrt att annonsera i förhållande till verkningsgraden om man som vi säljer en sallad för 69:-. Ta som exempel Citygross som säkert omsätter mer än en miljon på en helsida i Barometern, förstår ni problematiken? Tidningarna behöver nya produkter. Dels har Gota Media ett samhällsansvar man inte riktigt lever upp till.

När det gäller Östran var jag mest besviken på att man lät hatiska, helt orelevanta och omänskliga kommentarer ligga kvar på hemsidan som bara handlade om att smutskasta mig under ”podcastaffären” i våras, och dels att man valde vinklade Kallskänksrelaterade bilder till artiklar som handlade om mig. Jag förstår också givetvis, så här i efterhand att det journalistiska arbetet inte på något sätt kan påverkas av att jag jobbade med deras marknadsöring i två år eller att jag skrev krönikor för tidningen under nästan lika lång tid.

Så, jag släpper det nu, ge mig bara ett bra pris på annonser, lite nya fräscha produkter och att Peter Akinder och Klas Palmqvist kommer tillbaka som lunchgäster så är allt ok. Bitterhet känns så jävla 2012.

Idag är det Boeuf Bourguignon till lunch, eller för den delen, kanske Pulled Pork? Kvällsmat mellan 17:00-20:00 Välkomna!
WD_0045

WD_0044


8
okt 13

Krögarkänslan och vart tog etablissemanget vägen?

Antar att man numera kan titulera sig krögare. Jag har känt det på mig ganska länge, haft det i mig, och förr eller senare visste jag att jag kommer kapitulera när det gäller våra öppettider, nu är vi där. Allt annat än glamouröst, men mötet med människan och mat, är, och har jag alltid varit svag för.

Efter det som hände mig i våras beslutade jag att lägga full fokus på Kallskänken, det är trots allt den plattformen som är den primära verksamheten i mitt liv, grunden, plattformen, och det jag verkligen brinner för. Visst älskar jag speakerjobbet på GFA, konferencieruppdrag och jag vore något lögnaktig om jag påstod att jag inte saknade radiojobbet. Men utan att i nuläget ha så bra koll på tidtabeller så vet jag att det kommer gå fler tåg med den destinationen, kanske inte här i byn, men någon annanstans.

Vad jag dock inte saknar är nätverksträffar med 2000 roll-ups och profiltryckta karameller där deltagarna lurar sig själv att tro sig påverka framtidens regionala näringslivsklimat när dom egentligen bara vill ta chansen och sälja sin produkt och skicka på sitt nytryckta visitkort till så många som möjligt.

Omorganisationen på Kallskänken har varit bland det tuffaste jag varit med om, att varsla och säga upp personal samtidigt som man ska nyanställa, toppat med en renovering och alla beslut som samtidigt ska tas i den processen. Men nu börjar vi se målgången, även fast den riktigt stora utmaningen börjar nu. Samtidigt ska man också ha klart för sig att vi inte står och faller med vår satsning, vår styrka har alltid varit alla våra ben, alltifrån den stadiga smörgåstårtan till den alltmer blomstrande hotellverksamheten. (Vet ni förresten att vi har nästintill fullt varje kväll på Hotell Hilda trots att det är en sketen Oktobermånad).

Igår satt förutom många Kalmarbor, samtliga hotellgäster och käkade Pytt Bellman och drack Ipa och Apa, det var en vacker syn. Allt blev så levande. Danskar, tyskar, skåningar, turister, säljare och en advokat. Magiskt. Jag kom på mig själv le, flera gånger.

Vi har redan fått många nya nyfikna kunder. De allra flesta verkar vara ganska… medvetna kunder. Och min absoluta övertygan om hur viktigt det är med en attraktiv miljö, god service och tydligt men också kreativt koncept får bara mer vatten på kvarnen.

En annan tanke som jag har funderat på under veckan, när just så mycket nytt och spännande folk har trillat in på Kallskänken, är att det faktiskt inte längre finns något tydligt etablissemang i Kalmar längre. Och med det menar jag inte att det på något sätt är dåligt och att ett tydligt etablissemang skulle vara positivt, men tack vare det ganska mediokra och spretande utbudet i byn finns det inte längre den klassiska krogprofilen. Jag ska försöka förklara vad jag menar…

Back in the days så har det alltid funnits tydliga platser för ”etablissemanget” att husera, alltså typ Kalmar FF-profiler, framgångsrika säljare, företagare och en och annan offentligt anställd. Typ Witten, Stadt, Kopparkällaren, Ernesto, Byttan m.m.

Idag finns inte en sådan plattform, PANG, där alla är. Nu är det mer utspritt, är det kanske för många ställen? Vi har det lite mer urbana musikintresserade folket på Söderport, den lite mer… borgliga och matintresserade på Saluhallen, Krögers som tack vara sin geografiska placering, placerat sig som nummer ett bland Kalmars vattenhål och lockar i stort sett alla med sin Krögerplatta och ölhink. Sen har vi ju givetvis Harrys, för den som är ensamstående och gillar kombinationen sprit, bowling och nachos. Ernesto helt klart trevligaste restaurangen. Hamnkrogen och Gröna Stugan hack i häl.

Hur blev det så här då?
1. Ingen större innovationsnivå hos byns krögare. Det-går-inte-mentaliteten fortfarande stark och man ogillar förändring. Folk har faktiskt tröttnat på det slitna sportbarskonceptet.

2. Hälsotrenden, gymhysteri, kolhydratsskräcken, Ironman och så vidare. Att supa har blivit något omodernt. Att vingla runt på larmtorget en lördagnatt säljer man varken hus eller annonser på…eller… det är kanske precis det man gör…

3. Mattrenden och det breda utbudet av viner gör att parmiddagar hemma hos, säljer som smör i solsken. Vi sitter helt enkelt hellre hemma och smuttar på ett syltigt Svenne-Banan-Amarone för tvåhundra spänn och gör vågen över en perfekt stekrad på en överprisad svensk oxfilé.

4. All fokus ligger just nu på vart vi ska placera Linnéuniversitetet. Vi har fan inte tid att supa.

5. Det finns för dåligt med parkeringar för dom som vill köra rattfulla till Kvarnholmen.

6. Luddvårlökens framtid är för oviss med tanke på Gota Medias bygge. Folk är helt enkelt för oroliga för att unna sig nöje.

By the way, Rapsgris med gräddsky till lunch och pulled pork på Kallskänken idag mellan 17:00-20:00. Välkomna!

Stort tack till Wilson Creative för vår nya hemsida www.kallskanken.nu

Lite bilder från veckan som gått
Också tack till Viktor ”PM & Vänner” Hallberg och för all hjälp med våra nya goa viner.
WD_0038

WD_0028

WD_0030

WD_0033

WD_0035

WD_0037

WD_0036

WD_0032

WD_0034

WD_0031

WD_0029