Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se

januari, 2013


28
jan 13

Ken & Berry, Växjö och Lidl

Bloggandet är verkligen under all kritik för tillfället, men ärligt talat så händer det inte allt för mycket upphetsande saker just nu. Fast jag tog just en emot en beställning på en smörgåstårta när jag satt på toaletten, det var en mycket märklig känsla.

Förra veckan var jag åter tillbaka som moderator på Kalmarsund Promotion som anordnade Business & Forechecking i Växjö. Jag fick intervjua kommunalråden i Växjö och Kalmar, Bo Frank och han den där Persson. Tyckte faktiskt att det blev intressant och jag med många fick vatten på våra kranar gällande skillanden mellan kommunernas sätt att jobba med diverse frågor. Mest förvånad blev jag när man redovisade föreningsbidragen till Arenastadens olika klubbar. Lite strävt 50 miljoner kronor per år (Lakers 16milj, Öster 14milj jämför detta med Kalmar FF’s 6 milj och då skiter ändå folk i byx. Guldfågeln Arena har nu funnits i två år, det vore intressant att skaka fram en siffra på hur mycket skattepengar Kalmar FF och Rasta genererat. Hockeyn däremot klarade jag mig utan, det blev istället en promenad ner till PM & Vänner. Och som alltid, toppklass i alla kategorier. Bland annat käkade jag Gädd-quenelle, galet gott. Visste ni att 80% av våra svenska gäddor går på export till Frankrike för att lagas till denna traditionella franska maträtt.

En annan liten sak som stört mig i silverryggs-veckan-som-gått är att folk tycks tro att det är kommunen som ska bygga LNU i Ölandskajen. Visst byggs det för skattepengar, det råder det inga tvivel om, dock inte kommunala, faktum är att kommunen säljer marken till marknadsmässigt pris till ett fastighetsbolag.

Kom nyss hem från ett litet besök på Östran, Ulf Carlsson visade runt mig i dom nyss sålda lokalerna på Amerikavägen. En liten nostalgitripp då vi på Wilson jobbade oerhört tight med Östran under 2010 och jag spelade karaktärerna Lokalbevakaren och konsulten Chris Karlsson. Det var fina tider, fan vad kul vi hade!

Det går ett rykte om att välkända personer i min direkta närhet handlar kontinuerligt på den tyska livsmedelskedjan Lidl. Jag var själv på Lidl igår för konkreta bevis. Men efter 4 timmar i en låda med mjölig potatis gav jag upp, någon tycks röjt min potato-under-cover. Vi köpte med oss en liter tysk chokladglass som var fantastiskt god. Som en annan i min direkta närhet brukar säga, Svenskar kan inte göra glass! Billig var glassen också. Kanske skulle man kunna köpa en pall, klistra på nya etiketter med märket Ken & Berry.

Åker till Köpenhamn i helgen med Gabby, det ska bli gott. Någon som har något tips? Vart ska vi käka?


15
jan 13

Kalas, Winners cup, intervju och insändartrauma igen

Trodde inte man kunde bli sjuk två gånger i rad, fan så fel jag hade. Inte för att jag är sängliggandes men lite sådär lagom rosslig dom leder till att man inte orkar göra någonting. Kanske var det bilresan till Stockholm och Leos 30-årsfest i lördags som ledde till rosslet, i så fall var det värt det. Konstnärssjälen Leo, som nu då noteras för 30 år fyllda hade hyrt en cool lokal som kändes som typ ett nerlagt slakthus i något industriområde i närheten av Globen, där hölls festen och det var en salig blanding av goa männsikor. Alltifrån Beckmansfolk till lönnfeta Krögare, dvs jag själv. Dans och sköna möten, lyckad fest. På söndagen käkade vi brunch på Pontus bakficka och jag blev riktigt sugen på att plagiera konceptet till Kallskänken, men så gräddade jag en våffla för mycket och all energi rann ur mig, vi lämnande Stockholm, glada men sletna.

Tjänstgjorde som speaker för lokalbollen.se och deras Winners Cup i lördags, fantastiskt trevlig turnering där ettorna och tvåorna från div 3, 4, 5 och 6 gjorde upp om priser för närmare 50 000 kr. Det som slog mig var den sammanhållning som finns mellan alla lokalfotbollsspelare i regionen, en vacker manlig vänskap över gränser på något sätt. Berga vann rättvist men var nära att åka ur efter att fått stryk av Glömminge i gruppspelet. Och på tal om Glömminge (som såg riktigt starka ut), jag nämnde som speaker i en bisats att det hade varit fint med en starköl till sekretariatet, och vips, plötsligt stod en kall bredvid mig, signerat Glömminge IF. Tack också Irma Rydasp för kaffe (i porslinskopp) samt kanelball…bulle, förlåt.

Igår fick jag uppdraget att intervjua Thomas ”ironman-energikaka” Gustavsson och Peter ”Steve Jobs” Månsson på Sporrong och Erikssons kundträff på GFA. Två jävligt intressanta människor och entreprenörer. Thomas med sina energikakakor och Vitargo som omsätter runt 40 miljoner, toppa upp det med Ironmanprojektet och ni förstår att det finns mycket att prata om, som att Chelsea FC har en obetald faktura på sportdryck och att Zlatan dricker Vitargo med hela landslaget. Peter Månsson med sitt relativt anonyma (sett ur ett lokalt perspektiv) monsterbolag Infomaker med sitt flaggskepp Newspilot hade också mycket att dela med sig av. Visste ni att över 100 dagstidningar i Norden och Europa dagligen använder deras produkter och att man 2011 omsatte över 60 miljoner kronor. Man tror sig veta det mesta om det lokala näringslivet, men detta var helt nytt för mig. När det sedan blev dags för två timmars intensiv skatteinformation smet jag ut bakvägen…

Galet värre på Kallskänken idag när vi krängde närmare 200 fiskgrytor! Ett tag körde det ihop sig rejält när det visade sig att vi faktiskt missat en utskick på en lunchbeställning på 20 pers. Som tur har vi Lövet som i dessa stressade situationer ikläder sig rollen som traumapsykolog och drar igång ett pepptalk som får alla att bli glada och lyckliga igen. Och kanske undrar ni hur Titi reagerar när stressen infaller? Jo, hon är inte mottaglig för stress överhuvudtaget. Alltså, hon kan inte känna stress. Det är helt unikt, totalt oberörd av det som händer i dessa ibland mardrömslika sitautioner. Hon dansar på till Shakira som inget hade hänt. Bekymmerslös är bara förnamnet.

Dags för bokslut för vår insamling till Barn & Ungdomskliniken, tack alla ni som på ett eller annat sätt bidragit till att vi kan lämna över en slant i nästa vecka! Mer om det senare.

Ytterligare en LNU-ölandskajen-silverryggsinsändare idag i Barran. Ibland undrar man vad som krävs för att få en insändare publicerad i regionens största tidning, totalt innehållslös där man till och med drog paralleller till Fanerdun, snacka om att ha dåligt med argument kvar i lådan om man drar till med Fanerdunkortet…för er som inte läst insändaren kommer här en kort sammanfattning:

Vad kostar kalaset? Har verkligen inte släppt Fanerdun. Jag har många polare som jobbat med bygg och vi tror att etableringen i hamnen kommer kosta skattebetalarna 2 miljarder (typ). Parkeringsbehovet, farligt gods. Kommunen lär sig aldrig av historien man upprepar den.

Så länge som Intressegruppen för Linnéuniversitetets utveckling har samlat in underskrifter så borde man ha ett gäng nu, eller? Är det inte dags att lämna in?


10
jan 13

Disco-UGG’s i guld, Husman, Guldfest och ekologisk butik

Dagens Husman på Kallskänken blev en stor snackis i dom sociala medierna. Dock mest av undertecknad som i ärlighetens namn blev lite för nöjd och icke-ödmjuk med sin Bouef Bourginginon,men det blev ju så jävla bra med steklökarna och det rökta sidfläsket. Kändistätt på lunchen, bland annat Håkan ”regiondirektören” Brynielsson, B-G Svedjenäs med ny frilla (han gav endast grytan 8/10, ”lite okryddad”, kanske var anledningen att en gammal Spendrups Julmust Light slog ut smaklökarna?), Jessica ”mp” Rydell, Köks-Kenneth, Mamma-Lena och Magnus ”p4” Krusell som för övrigt rankade dagens lunch top 5 ever, stort!

B-G’s frilla då? Kräver egentligen ett eget blogginlägg. Kanske en dokumentär. Svt storsatsningar 2013, Palme, Stenbeck och Godfather-The haircut.

Precis hemkommen från ett planeringsmöte med slipade Jesper på Saluhallen angående maten på Guldfesten, vi har som sagt satt ribban högt och det kommer krävas planering och logistik. Här är menyn som ska serveras:

Förrätt – 3 smaker från Hav och sjö
Sikrom med Crème fraiche och picklad lök, rökt insjöabborre med betor och jordärtskocka samt kryddbakad lax med waldorfsallad.

Huvudrätt
Långkokt småländsk gårdsgris med syrad kål och sky på vinteräpple serveras med pumpa och bakad morot samt potatispuré smaksatt med kantarell.

Dessert
Chokladterrine från Johannas choklad med variation på citrusfrukter.

Och på tal om catering, någon som vet vem som blir ny krögare på Kalmar Slott? Ryktet säger ju att Paul Svensson har projekterat det nya köket/restaurangen som ska byggas, något säger mig att det blir en helt ny lirare utifrån. En bra idé som välkomnas.

Den 14:e februari åker jag och Producent-Petter på inspirationsresa till amerikat. New York, LA, San Francisco, Napa Valley. Tema: mat, hotellkoncept och vin. Hör gärna av er med tips vad vi ska göra!

En ny butik har öppnat i kvareter på Esplanaden. En ekologisk matbutik med begagnade baby-kläder. En affär som legat på min önskelista länge. Skämt och sido, jag var inne och sa hej och presenterade mig, så som vi svenskar gör, typiskt svenskt, önskade lycka till och den biten. Med tanke på den allt mer frekventa trafiken av latte-mammor med barnvagnar här på Malmen så finns det säkert intresse för kravodlad Qunioa och bättre begagnade baby-kläder.

Och på tal om typiskt Svenskt. Titi har köpt nya disco-UGG’s i guld. Hon hade modevisning på kontoret på ett sätt som bara Titi kan. Håll till godo, stor underhållning. Work with the shoes…


9
jan 13

Vad att göra, kinesiska carpe-diem bokstäver & Condrup ny i stan

Beundrar verkligen vår stads ansats till utveckling och framåtanda, den är ibland nästan lite charmigt naiv, men fan, rätt som det är så dimper det ner både ett Ironman eller en ny flyglinje. Vi som bor i staden blir först lite imponerade, rent av glada, men en glädje som ganska snabbt försvinner när vi drabbas av parkeringsångest och bygg-gärna-men-inte-här-mentalitet. Det är precis som vi i grund och botten inte riktigt har det stora självförtroendet att lita på oss som stad. Var det kanske den där förbannade Salvebyn som fick oss att börja tvivla?

På tapeten är ju det vackra ordet, samverkan, i tuffare tider viktigare än någonsin. Vi ska hålla Karlskrona, Växjö och Oskarshamn i handen. Trots att vi faktiskt i ärlighetens namn… tycker rätt illa om dessa städer, och framförallt har vi fruktansvärt svårt för ett av deras fotbollslag. Vi jämför oss ständigt med Växjö. Lillebrorskomplexet. Det förlovade landet 1o mil bort i Öst, där ingen tycks veta hur man överklagar ett bygglov och att smälla upp ett arenaområde för en miljard är lika avancerat och tidskrävande som att beställa en pizza. Om man kokar ner frågan i sitt yttersta, vad är egentligen den stora skillnaden?

Min teori, i Kalmar driver främst politikerna stadens utveckling och byggnation. Det är politikerna som eldar på tjänstemännen att utföra verkstad. I Växjö däremot är det istället kommunens tjänstemän och näringslivet som håller i taktpinnen. Det driv som finns Österland ligger alltså främst hos kommunens anställda som tvärtom driver på de folkvalda politikerna att agera. Kalmars näringsliv när det gäller temat stadens utveckling är minst sagt blekt. Ett gäng företagare med nytryckta visitkort som åker tåg tillsammans med landshövdingen en gång om året förändrar direkt inte världen.

Men hur man än vrider och vänder med frågan om vår stads utveckling finns det ett gäng faktorer som är bristvara i vår by. För det första är vi alldeles för få. Det är bara att konstatera. För det andra den stora bristen på medvetenhet och kunskap. Det som är drivmedlet i en stads utveckling. Om vi nu skriver under Perssons agenda om att vi ska växa som stad. Då måste antalet inflyttningar av människor växa betydligt mer. Och på den punkten har vår borgmästare rätt när han ständigt redovisar nya invånarantal. Men frågan är, vem är det som flyttar hit? Finns det verkligen en arbetsmarknad i Kalmar att hänga i julgranen i lågkonjunkturens bakvatten, eller är den lilla inflyttning vi har idag mestadels studenter från våra blödande kranskommuner? Skall dessutom staden ta ett kreativt steg, dvs något annat än koncept-sportbarer och inredningsbutiker fyllda med kinesiska carpe-diem bokstäver, så får det gärna komma hit fler människor som är medvetna och sugna på livet.

Kanske står det på vår nya kommunchef Kenneth Condrups agenda att strategiskt locka hit nya invånare? Kanske är det till och med läge för en ny specialenhet i kommunhuset som bara jobbar med nyrekrytering av kommuninvånare?

Eller är det så att vi kanske har det rätt bra som vi har det? Vad tycker du Kalmar bör göra för att ta nästa steg i utvecklingen?


7
jan 13

Nyblom, pop-up och Palme

Nåddes av nyheten att Anders Nyblom föreslås bli ny ordförande för Kalmar FF. Ett bra förslag, och helt klart rätt person. Sen ska man ha klart för sig att det inte direkt kryllar av duktiga styrelseproffs i stan. Anders är en person som också vågar ifrågasätta och se saker från nya perspektiv, en styrelse som sitter och nickar är ingen nytta. Minns hur han redan i höstas ställde många jobbiga frågor till både Nanne och Svante vid en sponsorträff, nästan så det blev lite lurig stämning i lokalen.

Försökte tända till lite på Kallskänken idag, det gick sådär. Gör ett nytt försök att verkligen sätta tänderna i 2013 imorgon. Däremot gjorde jag en fantastisk pannbiff. I pannbiffsvimlet syntes bland annat Östran-Akinder, Klas ”kff-snack” Palmqvist, Wilson-Hasse, P4-Krusell och en massa annat löst folk.

Vår Liberianska hjälte Titi var tillbaka på jobbet efter tre veckors semester. Och som alltid när Titi kommer tillbaka från ledighet så går munnen i ett. Hon har pratat med allt och alla. Framförallt har hon begärt in julklappar från alla sina kollegor inklusive min flickvän Gabby. Min julklapp från Titi lär dröja. Den brukar överlämnas i mars. För tre år sedan kom hon typ när snön hade smält med min julklapp. Ett Nintendo Wii, hon tyckte det passade mig bättre än de kläder hon köpt innan.

Wilson-Hasse och jag pratade om att hitta på något roligt, kanske drar vi igång en pop-up-restaurang nu i vår?

Och på tal om det, vill ni boka bord hemma hos mig så kommer jag köra några kvällar nu i vår. 8 personer är minimum. Hör av er för bokning. martin@mycketgutt.se

Har bokat biljett till Barcelona med Bryan-air från Kalmar. Ståplats och toalett på vingen, det blir kanon. Den 12:e april bär det av, någon annan som har bokat?

Köttade Palme-dokumentären i helgen, fan så bra. SVT levererar verkligen för tillfället. Hade varit kul att veta vad folk tyckte, eller för den delen tycker om vår gamla statsminister. Så här kommer då måndagsfrågan: Gillade du Olof Palme?

Inser att vi kommer allt närmare ett hundköp, det finns inte mycket som kan hindra Gabriella Bergvall från en hund i sommar…

 

 

 

 

 


5
jan 13

Du är ett geni. Lägg ner det där bageriet

God fortsättning gott folk! Efter långa förhandlingar med mig själv, Wilson-Fredrik, Lövet och landshövdingen har jag beslutat att ta nya friska tag med mitt bloggande. Då podcasten numera är nerlagd och den alternativa julshowen är landad finns återigen tid för att sprida mina ödmjuka, välformulerade och briljanta åsikter kryddat med diverse vardagsbetraktelser.

För att citera min nya idol, Gabbys farfar Jean Bergvall efter att jag hjälp honom konfigurera hans nya stekheta 3d-tv nere i Tyskland. (Alltså…Hur många 75-åringar har en 3d tv?) Hursomhelst, efter den lyckade installationen tittade han mig djupt in i ögonen i och sa i förtroende:

”-Du är ett geni. Lägg ner det där bageriet”

Jag har åkt skidor i jul. Jag vet… nu försöker ni föreställa er en bild av mig på skidor, och det går sådär, eller hur? Och ni har rätt. Familjen Nilsson och vintersport, det skär sig lite. Lägg därtill att ja åkte med familjen Bergvall, som typ uppfann fenomenet skidåkning. Yngsta sonen Robin, f.d skidlärare och pappa Kenneth, stolt ägare till en arsenal av sidutrustning som gott och väl hade räckt till hela södra och delar av mellersta Sverige. Kenneth har för övrigt fler skidjackor än Gangnam-Style har träffar på Youtube. Hursomhelst, det var fantastiskt kul, ända fram till sista dagen… svart avstängd backe, 1 meter nysnö och mitt upparbetade skidåknings-självförtroende var som Greklands ekonomi, totalt bortblåst. Men jag krigade, lämnade Österrike och Bad Gastein utan några stilpoäng men samtliga ben i kroppen intakta vilket ledde till att Dan Johannesson på ortoped-kliniken kunde avboka min reserverade bädd och några tusen skattekronor kunde istället läggas på sand och salt utanför B-G Svedjenäs hus på Gripgatan.

Kallskänken då, eller bageriet som farfar kallar det. Nyårsbuffén blev en total succé, telefonerna ringde in i det sista och till nästa år funderar vi på att flytta vår växel till GoExcellent eller typ Indien. Tänk er det samtalet. Boka en smörgåstårta via ett callcenter i Bangalore:

-Welcome to Kallskänkennn, Mycket Good, how may i help you sir?
-Jo sa att du…sulle villja beställa en smörgåstååta och den biten.
-What size sir?
-Majs? No…not… any majs, med majonnäs sa det va!
-Come again?
-Hörredu-din jävla dåre, JA SA HA EN SMÖGÅSTÅÅTAAAAA!
-klick.
-Hallå?

Vi omsatte närmare en kvarts miljon på nyår, och skickade ut 786 nyårsbuffé, och en hel del annan mat. Allt detta mellan 10-14 på nyårsafton, helt galet! Säg så här, folk gillar verkligen paketeringar. Kul!

Nej nu rullar vi igång 2013. På måndag är det pannbiff. Är du duktig kock och söker ny utmaning? Vi söker köksmästare med fri roll på mittfältet, hör av dig till martin@kallskanken.nu

Avslutningsvis dunkar jag in lite bilder från jul och nyårshelgen!