Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se

augusti, 2012


31
Aug 12

Lägesrapport och något måste hända med den lokala alkoholpolitiken

Jag hade verkligen sett fram emot en liten, liten sovmorgon idag. Veckan har varit lite väl hetsig, och ni vet hur det är när man ska starta upp efter semester och sommar. Inte nog med att man redan går på halvfart och har svårt att komma upp i bra bolltempo, allt skit som man skjutit upp på, det-tar-jag-efter-semestern-grejer, slår tillbaka, lägg därtill alla nya puckar som passas och tiden räcker inte riktigt till. När det var som värst i onsdags mellan radiosändningen i trädgården och matlagninsaktiviteten på Solbacken ringde det en förvirrad säljare och erbjöd en kurs i ledarskap…så jag anmälde 15 personer. Bland annat Lövet, Titi och Thuan.

Den 10:e november är jag tillbaka som konferencier på Barometerns fotbollsgala, förra årets gala blev verkligen skitbra så det blir en utmaning att höja evenemanget ytterligare.

Fortsatt förtroende fick jag även på automatikmässan i Oskarshamn. Den vet jag fortfarande inte riktigt vad den handlade om, men tydligen var dom nöjda…

Moderaterna i Kalmar, vad fan händer, går ni bakom ryggen på varandra? Så himla liberalt. Men det är klart, individen är ju viktigast. Per Dahl, var det inte han som ville göra vår region till Sveriges Florida och fylla upp kusten med pensionärer?

Ingen kontanthantering på Swedbank i Ljungbyholm, hur fan går det när hälften jobbar svart?

Just det alkohollagen, fixa den Kalmar Kommun. Den är riktigt dålig. Det kan nog Jerker på Kalmarsalen skriva under på. Så varför är den dålig?

För att servera alkohol på en plats till allmänheten behövs ett alkoholtillstånd, inga större konstigheter. Vi tar Villa Solbacken som ett exempel. På Villa Solbacken har man ett externt företag som just nu driver villan. Här finns inget alkoholtillstånd i nuläget eftersom man hyr ut lokalen till privata fester. Dvs du får ta med din egen dricka, tuta och köra.

Låt oss säga att vi vill servera julbord till allmänheten på Villa Solbacken och det ska finnas möjlighet till att ta sig en j**el, då behöver typ ett företag som Kallskänken söka ett fast eller tillfälligt serveringstillstånd. Det vill säga, söker vi ett fast tillstånd, så får ingen annan cateringfirma i stan komma dit och göra ett jobb, då har vi ensamrätt på servering till allmänheten på Villa Solbacken. Bra för oss, men dåligt för konkurrensen. Dessutom är det inte längre möjligt att hyra ut lokalen till privatpersoner för privatfester där man tar med egen alkohol. Dem måste med andra ord köpa spriten av Kallskänken.

Alternativet hade varit att söka ett tillfälligt serveringstillstånd mellan en viss period typ 1-31 december 2012. Då har vi ensamrätt under denna period samt att inga privatfester får hållas om dom inte köper alkohol från oss, dvs ganska dyrt för en vanlig dödlig. En ganska överkomlig deal om det inte varit för att vi bara har två tillfälliga tillstånd att söka på en och samma plats. Med andra ord gör vi två arrangemang på Villa Solbacken där vi söker tillfälligt serveringstillstånd, då är vi ute ur leken. Detta för att skapa konkurrens.

Ett annat exempel på det är exempelvis min trädgård, Kallskänken har ju fått serveringstillstånd hemma hos mig två gånger nu, förra sommaren och i år. Med andra ord, nu är det dags för någon annan firma att bedriva verksamhet i min trädgård. Kallskänken får inte göra det.

Mitt förslag:
Låt oss företag söka obegränsat med tillfälliga serveringstillstånd på en och samma plats. Gör det möjligt att begränsa serveringstillståndet till exempelvis vardagar, och sedan ha helgerna fritt till privatpersoner. På så sätt kan man få många verksamheter att blomma upp och både näringsliv och privatpersoner kan vara kunder.


26
Aug 12

Nu är jag hemma, tänkte bara säga det.

Tillbaka Sverige efter en vecka i Marbella, lite ångest inför en lördagskväll i Kalmar mellanlandade jag istället förbi Fia-Foccias sommarställe i Karlskrona skärgård, där fanns hennes pojkvän Uffe-Taco och Producent-Petter, inga större konstigheter, vi och en varsin köttbit och en pava rött. Vacker som fan är det också.

Spanien då? Säg så här, familjen Bergvall har under 14 års tid utformat ett ramverk för dessa resor, ett vinnande koncept man inte ändrar på. Frukost på altanen, stranden, kaffe & kaka, lunch på stranden, middag och sen hem och sova, sen börjar det om. Addera några San Miguel och ett gäng drinkar på det. Jag är så utvilad nu att jag inte orkar göra någonting. Tack fam. Bergvallo för ännu en härlig vecka.

Har inte riktigt hunnit smälta att jag fick sitta längst fram på planet hem med fritt runt om mig när resten av planet var knökfullt, plötsligt händer det.

Idag får vi äntligen komma tillbaka till GFA, Tobbes avtackning kommer bli mäktig, vi syns där!


19
Aug 12

Ironman

Jag ville verkligen inte lämna Kalmar igår. Stan fullständigt kokade och den oerhörda värme och gemenskap som utspelade sig runt om banan både i Kalmar och på Öland var det närmaste magisk. Kanske är jag lite för generös med superlativen nu… nej, fan, det är jag inte, vi får nog backa bandet till SM-guldet -08 eller unionsåret -97 för att ens komma i närheten av folkfest. För det var precis vad Ironman var, en ren och skär folkfest.

Vi var uppe i svinottan och gick ombord Producent-Petters båt för gubbvaktning på nära håll och den internationella känslan av tävling som slog en redan 07.00 var nästan svår att ta in, och alla ni morgonpigga, nyfikna Kalmariter som ramade in starten vid hamnen ska ha en stor eloge.

Med risk för att bli duktigt sentimental i allt detta så tänkte jag igår jag på min framlidne idrottsfantiker till far, pappa Thomas. Som han hade älskat det här evenemanget, frossat i varenda detalj, alltifrån logistiken, bygget och tävlingen i sig. Han hade varit helt okontaktbar under en sådan här helg.

Grattis också kock-Oskar till att ha genomfört ett Ironman, vi är alla otroligt stolta över dig! Jag lyckades se dig flera gånger under dagen, bäst var nog ändå när vi dök upp i en rondell i Färjestaden, då blev du fan så förvånad att du höll på att köra in i ett staket, som vi brukar säga, du är ett föredömme för firman.

Kan inte låta bli heller att ge Pontuz Löfgren cred, mäkta imponerad av även dig. Fan det är nästan så man blir lite tårögd.

Stjärna i kanten för:

Sveriges Radio och P4 för bevakningen av evenemanget!

Kalmar Kommun för insikten av hur stort detta var för staden.

Thomas Gustavsson för att du är du.

Alla funktionärer och frilvilliga, hjältar är vad ni är.

Alla tävlande som vinkade till oss från Ölandsbron när vi satt i båten.

Det stora frågetecknet:
Med risk för att vara lite för färgad, men med 1500 tävlande från över hela världen, tiotusentals åskådare runt banan, vad i helvete var all media? Pinsamt SVT och TV4 samt alla kvällstidningar. Skandal. Men så är det väl när en utpost får Ironman till byn.

Redan nu längtar många med mig till nästa år. Och ärligt talat, nu vet vi vad det handlar om. Nästa år kommer bli galet.

Nu blir det Spanien och Marbella ett par dagar med familjen Bergvall, känns…bra.


17
Aug 12

Lycka till Oskar, svampskog och fotnoter.

Med det det klassiska starka självförtroendet satte vi oss i bilen med sikte mot Långaström och det gula guldet. På vägen rabblade vi upp alla tänkbara kantarellrätter som vi skulle frossa i under kvällen. Någon timme senare satt vi i bilen hem. Det var knäpptyst. I bagaget låg tre kantareller varav en märkbart uttorkad. Under sökandet av svampen i skogen blev jag så jävla frustrerad att jag istället började plocka lingon, för det mina vänner, det fanns det hur mycket som helst av, det och blåbär. Så är det så att du sitter på kantarellställe, snälla, sluta lek rysk KGB-agent utan tipsa mig på kantarell@mycketgutt.se

Imorgon är jag stolt arbetsgivare till kock-Oskar som kör Ironman i mycket-gutt-outfit. Förutom god mat och mycket kärlek har han implementerat en liten hälsorörelse i köket på Kallskänken. Han har tränat duktigt hårt den senaste tiden och vi håller tummarna! Han får lite återhämtning på måndag och på tisdag kör vi igång Husman igen. Den riktiga Ironman borde se ut så här: 3,86 km simning, 180 km cykling och 42 km löpning och sedan avslutningsvis rakt in i köket och göra 150 st lunch. Skämt och sido, lycka till Oskar!

Fotnötter:

Stort tack till Marie och Jocke på Bildväxlarna som hjälpte mig med Oskars tryck på tröjorna.

Tycker jag var rätt rolig i veckans krönika i Östran…

PM & Vänner kommer till Kalmar den 26:e!!! För att kolla på fotboll…

Dags att starta krog? Eller? Nja vi får se…

Sponsorfotboll i kväll på Guldfågeln, EXTRA, EXTRA, EXTRA, jag kommer att spela, räcker alla 11 000 platser?

Det här med Ironman och slutsålda hotellrum, vilken flopp, tycker det är fler avbokningar än bokningar.

Jag ska i nästa vecka auktioneras ut på ett Kalmar FF-babes-in-business-event, middag för fyra hemma hos mig, vad kan det vara värt? 200 spänn?

Vårt Receptfritt drar igång igen i P4 den 29:e augusti, det ska bli gutt.

IKEA-uppdrag till Wilson?

Marbella imorgon. 35 gradig semester och svärmors tonfisksallad vid stranden.


14
Aug 12

Posttraumatisk-bak-stress, nya hotellrum & hemvändarfrågan

Vi hade romantiserat drömmen om ett café. Ett café där jag skummade en latte, gjorde en räkmacka och snackade lite skit med en kulturgubbe. Gabby skulle stå söt i ett förkläde och baka paj och allt skulle vara frid och fröjd. Det blev inte riktigt så. Och kanske var vi naiva med den tanken, men skit i det. Kul hade vi. I lite drygt två veckor har det varit full rulle i Jennys Trädgård och nu slickar vi såren efter det som blev bland det sjukaste jag gjort. Tack till alla er som besökte oss, mellan tummen och pekfingret 1500 personer har fikat och käkat i trädgården, helt galet. Och framförallt tack till alla våra vänner som varit med och bakat och serverat, utan er hade det fan inte gått. Den vanligaste frågan från våra gäster har inte varit om vi öppnar nästa år utan när, och när det gäller den frågan får vi be om och återkomma. Vi får se vad som händer. Men med tanke på att Gabby lider av posttraumatisk-bak-stress i kombination av mardrömmar om försvunna kuddar så får vi nog överväga det.

Tillbaka i verkligheten där våra fyra nya riktigt coola hotellrum äntligen står färdiga att hyras ut. Nu ska det paketeras och marknadsföras. Tack Olof och Linda på Tengbom, Vidlund på Input och Multibygg med underleverantörer för ett jävligt bra jobb!I övrigt…

Kalmar FF har klappat ihop förr, men 7-2 kändes i den rödvita själen. Men vi kommer igen!

Vem ska ersätta Malin? Inte för att vara sån, men det ser inte jättekul ut på Moderaternas avbytarbänk…

B-G ska ha royalties för 253 räkmackor…

Ironman har generat en stororder för Kallskänken, 150 halva ostfrallor samt en fika till statshuset på 30 personer, vad hände med alla miljoner JAG skulle tjäna på det här evenemanget. Fan.

Marbella på söndag ska bli gutt…

En annan sak som jag funderat mycket på den senaste tiden, många av mina vänner som har varit ute oh flängt i världen är sugna på att flytta hem till Kalmar. Många med spetskompetens inom olika yrkesområden. Men frågan är, finns det någon tydlig plattform för dessa människor att söka sig till när dessa tankar börjar smyga på? I en kommun med dåligt med jobbmöjligheter och inavel i näringslivet är det svårt att få ett värdigt jobb om man är runt 30. Har en gammal god vän som gled in i trädgården som är sugen på hemflytt efter en tid i Sthlm och vill göra anspråk på en chefstjänst inom kommunen. Är det arbetsförmedlingen som gäller för honom? Knappast? Eller är jag helt ute och cyklar i den här frågan? Men kan inte hemvändare med särskilda kunskaper, erfarenheter och kreativitet vara en nyckelfaktor för att vi ska bli vassare som kommun? Så vi slipper dessa jävla sportbarer parkeringsfrågor? Davidsson & Persson, vad säger ni? Vill vi plocka hem ett gäng Elmare och Santins?

Hursomhelst, nu lite bilder från veckorna som varit!


3
Aug 12

Young Boys och svarta rubriker

Det har slarvats lite med bloggandet den senaste tiden, men fasen det är ingen lek att driva café det blir lååånga dagar. Det är inte heller helt okomplicerat att driva café med sin flickvän, men det funkar suveränt. Nästan alltid.

Först och främst. grattis Kalmar FF till en fantastisk match och ett bra resultat att åka till Bern med. Synd bara att det var så många som faktiskt missade underhållningen igår, det var en mycket trevlig match. Plus i kanten för Gutu, Andersson och Rydström som visade vägen. Ska dock tilläggas att alla gjorde en mycket bra insats i övrigt. Bakom kulisserna var allt i sin oordning när det gäller EL-matcher, en fransk rabiat jävla UEFA-delegat som gnäller på allt och alla och handskrivna laguppställningar som man får jaga över hela arenan. Fatta att jag får line-up på handskrivet papper, lägg därtill en Schweizisk materialares handstil och det blir tufft att läsa dessa heroglyfer.

Tillbaka till trädgården, här snurrar det på förvånansvärt bra. Lite lugnare igår men i onsdags hade vi mellan 80-100 gäster på vårt lilla pittoreska café. Värre var det i måndags vid öppningen. Vi hade slitit som djur hela natten för att få Jennys Trädgård färdigställt, och när vi öppnade klockan 11:00 var trädgården fantastiskt vacker, men i köket… där såg det ut som en trafikolycka med väldigt många inblandade. Och värre skulle det bli eftersom det redan vid öppningen började droppa in folk, massa folk. Inget vi riktigt hade räknat med, men entrén från Norra Vägen lockar mycket turister och annat löst folk. Bongarna trillade in: charkplatta! hallonpaj! räkmacka! pannkakor! latte! espresso! te! va? te? ja! glassberg! cheesecake! Och när det är som mest kaotiskt i köket och jag har tappat kontrollen totalt, vem tror ni jag ser i köksfönstret då? Livsmedelsintendent Nikkanen är på väg in för en kontroll. HELVETE INTE NIKKANEN OCKSÅ! säger jag högt för mig själv och ser bara svarta rubriker framför mig. Jag bad henne komma åter nästa dag och snäll som hon faktiskt är gjorde hon det. För hade hon gått in i köket där och då, kan jag lova att varenda krog i hela sydöstra Sverige hade fått stänga.

Men nu har vi fått rutin på vår meny och allt rullar på, vi får också hjälp av Gabbys bror Robin som gör ett kanonjobb, han är som klippt och skuren för cafélivet.

Ni får bara inte missa detta. Öppet alla dagar mellan 1-18, förutom imorgon då vi stänger 15:30 då vi är abonnerade. Populärast är nog BG’s räkmacka. Svedjenäs som kan räkna hem en hel del majonnäs i royalties.