Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se

juli, 2012


29
jul 12

Imorgon måndag kör vi igång, välkommen till Jennys Trädgård!

Klockan 11:00 imorgon drar öppnar vi portarna till stans nya unika café i Jenny Nyströms gamla barndomsträdgård. Under 10 dagar kommer vi i vår trädgård att servera hembakade pajer, kakor och bullar, latte, cappuccino, svärfars glassberg, B-G’s räkmacka, toast skagen & charkuterier! Detta mellan 11:00-18:00. 30:e juli till 11:e augusti.

Menyn kommer att variera lite beroende på vårt humör, men vår förhoppning är att vi ska kunna servera även varm mat som en form av lunchalternativ. Och vill man inte dricka kaffe eller Uffes fantastiska supersaft så har vi fullständiga rättigheter att servera vin och öl.

Man behöver inte boka bord utan det är bara att droppa in, ta med vänner och bekanta hem till oss och på en bite! För större sällskap är det bra att slå en pling innan 0733 480 111. Vi tar både kort, kontanter och American Express.

Välkommen till Norra Vägen 6, din oas i centrala Kalmar!

@kallskanken #jennystradgård

http://www.facebook.com/JennysTradgard

Med vänliga hälsningar Martin & Gabby


21
jul 12

Kan det bli mer förutsägbart?

Ni har säkert råkat ut för samtalen, dom när föräldrarna går in i en form av martyrposition vid matbordet och ska berätta att dom minsann inte hade varit utanför Sveriges gränser innan dom fyllt 25 och om hur bortskämda vi är som varit både här och där. I samma kategori av samtal kring deras ungdom berättar man även om den stora skillnaden från då och nu med typ mobiltelefoner, två kanaler, färg-tv, facebook, twitter och Fredriksskans. Vi kan det där nu. Vi har fattat grejen. Och kanske är det just därför inflationen av våra föräldrar på Facebook blivit så stark?

Jag skriver det här sittandes på en balkong som vätter mot Gardasjön i norra Italien. Det är helt enkelt fantastiskt vackert, med alpbergen i bakgrunden och solen som sakta men säkert går ner bakom dom. Det är tredje gången jag är här, men det är knappt att jag kan peka ut det på kartan. Så typiskt oss 80-talister. Bortskämda ungjävlar.

Det var egentligen meningen att vi skulle åka till Grekland. Ta en sån där sista minuten charter, åka till en flygplats, lämna in passen och sedan bli omhändertagen likt boskap av någon solbränd halvalkoliserad reseledare i färgglad skjorta. Med romantiserande drömmar om den grekiska övärlden med havsutsikt från det fem-stjärniga hotellet Ospec och en alldeles egen privat strand. Men jag bröt ihop. Tänk om Hotell Ospec egentligen var ospecifiserat, och hotellet som vi hamnat på legat mitt i en by utan någon som helst skymt att vatten. Lägg därtill skrikande barnfamiljer, friterad mat och en strand så packad med folk att man inte ens kunde sträcka ut benen.

Nej, vi 80-talister är bättre än så. Vi går inte på dom feta resebyråernas luriga reklamkampanjer och lockande paketeringar. Vi vill göra det själva. Vår semester ska vara genuin, äkta och på riktigt! Så vi bokade istället lågprisflyg till Milano från Kastrup.

Trots att systemet för self-check-in är utformat för att en idiot ska klara av det så går det åt helvete varje gång jag ska försöka. Men vi lyckades dock komma med planet, även fast en sjukt god cappuccino och en saftigare chokladkaka var på god väg att sätta punkt för resan redan på flygplatsen då vi höll på att missa flighten på grund av vår fika.

Väl nere i Italien hämtade vi ut hyrbilen, också den bokad självständigt på nätet på någon digital hyrbilsplattform. Vi styrde kosan mot Lago di Garda, Italiens största sjö, mot vår egendesignade drömsemester utan ramverk och utomstående paketering, så himla självständigt. Vi sladdade in på ett hotell längs sjön, gjorde enligt mig själv en fantastiskt deal på några nätter, somnade sedan in nöjda över våran handlingskraft. Vi hade gett ett mentalt finger till dom stora resebolagen och sagt, vi behöver minsann inte er.

Morgonen därpå, vacker soluppgång, joggingtur och sedan frukost. Inga skrikande barn, organiserade bussutflykter eller grisfest. Men däremot möttes vi något förvånade av en helt smockfull frukostmatsal. I matsalen satt bara en massa unga 80-talist-par, alla på genuin romantisk resa vid Gardasjön. Kan det bli mer förutsägbart?


20
jul 12

La Ruccola en pizza i funkabo

Lago di Garda. Min favoritplats på jorden, tyskarnas Köpingsvik. Italien blandar högt och lågt längst kusten…säger man kust vid en sjö? Måste kolla med producent-petter. Har lyckats komma i semester-mode. Dvs sovmorgon, frukost, sol & bad, trött som fan, eftermiddagsvila, restaurang och sen börjar det om igen. Vi slog läger vi Benzone, sladdade in på ett hotell, ända kraven, havsutsikt och AC. Efter 30 minuter gick ACn sönder. Fan.

Helvete vad varmt det är här. Har inte sett ett moln sedan vi kom. Säkert 38 grader. Undrar hur det är med BGs fot. Hotellets internetuppkoppling hade havererat, lägg därtill ett icketäckande 3G nät och Kalmar FF spelar borta i Kroatien. Fanns bara en utväg, dricka sig lugn. När jag fick smset att man ledde med 3-1 i 90:e höll jag på att skita ner mig, imponerande.

Jag hoppas att destination Kalmar jobbar för fullt på wifi-problemen på hotel Rosmari. Vi har lämnat för vidare färd till Simirione. Imorgon fyller både jag och Gabby år, på samma dag, i år igen. Vi har bokat bord på en krog som har en stjärna. Fast med tanke på namnet har jag plockat ner mina skyhöga förväntningar, La Ruccola. Så hade ju för fan en pizzeria i funkabo kunnat heta.

Nu fick jag solkräm i ögonen, jobbigt. Gabby är okontaktbar. Hon läser en bok, som tydligen ska vara snuskig. Jag har läst den där Livet Deluxe. Den var… bra. Fast kommersiell på något sätt, säljande innehåll. Liverpool på GFA, vilken jävla grej det hade varit. Och jag som var nervös mot Elfsborg. Jag tror faktiskt FF vinner på söndag, faktum är att jag tror dom själva tror det också. Hur många blir vi på torsdag? 5-6-7-8000?
Vilket lyft dom har gjort, inte utan man känner sig lite stolt. Fast man borde inte vara förvånad, det är ju trots allt inte första gången FF reser sig i motgång

Hoppas Viktor & Angelica Hallberg har det bra. Vilket jäkla bröllop! Helt galet.

På måndag den 30:e juli klockan 11:00 öppnar vi Jennys trädgård. Kaffe, kakor, bullar, smörrebröd, sallad , Skagen , charketurier och fullständiga rättigheter. 12 dagar 11-18. Välkomna!


14
jul 12

Reklamation av den svenska sommaren

Hej du har ringt till den svenska sommaren. Just nu är det många som ringer, men du har blivit placerad i kö och vi besvarar ditt samtal så fort vi kan. Din plats i kön är nummer 42.

-Välkommen till svensk sommar du pratar med Eva, vad kan jag hjälpa dig med?
-Hej svensk sommar, Martin Nilsson här. Jag skulle vilja bli kopplad till reklamtionsavdelningen.
-Ett ögonblick, håll kvar.
-Välkommen till kundvård och reklamationer på svensk sommar, du pratar med Kerstin.
-Hej Kerstin. Martin Nilsson här. Jag skulle vilja reklamera den här sommaren.
-Jaså, det var tråkigt och höra, varför?
-Ja dels är det ju det dåliga vädret, lite för kallt och typ ingen sol och alldeles för mycket regn!
-Jo, men det är faktiskt så det brukar vara. Svensk sommar är ju sådan.
-Nej, inte 1994, då var det varmt som fan.
-Jo det har du rätt i, men då låg en så kallad högtrycksrygg över landet under en lång tid…
-Vi tog brons i fotbolls-vm också!
-Vad har det med vädret och göra?
-Jag reklamerar hela denna sommaren och i det ingår förutom vädret landslagets dåliga resultat i EM, dessutom går det inte bra för Kalmar FF heller, notera det.
-Hmmm, vädret…landslaget…Kalmar FF…något mer när du ändå är på tråden?
-Trodde aldrig du skulle fråga! Gässbajsen på stränderna, KLT’s fruktansvärda busspriser och parkeringsavgiften på Kvarnholmen, skandalerna avlöser ju varandra!
-Då ska vi se…något mer där?
-Låt mig tänka, har jag sagt vädret?
-Ja det sa du först av allt.
-Fick du med det?
-Japp.
-Bra. Lägg till att det är dålig service på stans krogar och för lite hotellrum för turisterna.
-Okej… något mer?
-Nej, det räcker så, vad händer nu?
-Ja, nu är det ju så att du tyvärr inte har någon garanti på just din sommar, är du försäkrad?
-Ehh, nej, funkar hemförsäkringen?
-Nej, tyvärr inte. Men om vi vänder på det, är det något du är nöjd med?
-Vad menar du med det?
-Du kanske har något positivt som du kan lyfta fram med årets sommar?
-Jodå…nått finns det ju alltid…Att Johan och Malin fann varandra var ju roligt, musiken på larmtorget på tisdagar är trevligt och dom nya cykelskyltarna är faktiskt rätt fina även fast jag redan kan vägen.
-Kul att höra, och det är ju faktiskt så Martin att sommaren är ju inte slut än på ett tag.
-Nej…det har du i och för sig rätt i…
-Det är en massa att se fram emot, din resa till Italien, Ironman, Kalmar marknad, Stadsfesten, födelsedagsfest och dubbelmöte mot Elfsborg.
-Asså, vet du hur bra Elfsborg är eller?!
-Jodå, men det kommer bli en folkfest!
-Sant.
-Så om du kanske kunde avvakta din reklamation av din sommar och höra av dig i slutet på augusti så stämmer vi av då hur den andra halvan blev? Känns det okej?
-Okej, kör på det då.


10
jul 12

Killen med skärbrädan

Sverige, ordning och reda. Byråkratins förlovade land. Vi står i kö, passar tider och är i allmänhet duktiga när det gäller alla typer av serviceyrken och hålla deadlines. Att vi i regel har en något krystad relation till vår granne, är lite tillbakadragna i nya sociala sammanhang och har en förkärlek till lokala parkeringsfrågor är en helt annan sak.

Mitt älskade skärbräde av massiv ek gick häromdagen mitt itu. Köp nytt tänker ni, laga tänker jag i lågkonjuktur. Så jag hystade in brädet i bilen i jakt på någon som kunde hjälpa mig. Jag åkte ut till ett av stans snickerier. Solen lyser, det är sommar och mitt under lunchen. Med ett leende på läpparna och fylld av ett enormt självförtroende gick jag bestämt mot det som skulle visa sig vara personalingången och raka vägen in i snickeriets lunchmatsal. Hallå där! Säger jag lite hurtigt och står med det söndriga skärbrädet i varsin hand. Framför mig sitter femton trötta snickare med sina lunchlådor och även fast jag inte kan läsa tankar, än, kan jag nästan garantera att den större delen av sällskapet vid min entré tänkte: Inte den jävla dåren också.

Det blev helt tyst. Och en något pinsam situation uppstod, en situation som inte direkt blev bättre av att jag nu lyfter upp skärbrädan likt en präst med en oblat och symboliserar hur skärbrädet såg ut innan och efter. Nu tittar till och med flera av snickarna demonstrativt ner i sin lunchlåda. En tar dock sitt ansvar och pekar in mot vad som verkar vara riktningen till chefens kontor och säger: -Han sitter där inne. Med ett tonfall som om den där ”han” vore fan själv. Tack! Säger jag, och trippar vidare med mitt skärbräde i högsta hugg. Chefens kontor visar sig vara tomt och jag får kryssa vidare i bygganden. Jag hör ljudet av knappande på ett tangentbord, i ett rum sitter en kvinna som ser ut att ha en form av administrativ roll på företaget. Jag gör samma smidiga entré som tidigare: Hallå där! Kvinnan möter mig med blicken, flyttar den sedan mot mitt skärbräde, tittar på mig igen, sen kommer den, sucken följt av det vanligaste uttrycket denna vecka:
-Du vet, vi går ju på fredag.

Missförstå mig rätt, jag respekterar verkligen alla som ska gå på semester, och i synnerhet alla hårt arbetande människor, som verkligen är värda sin ledighet. Men jag kan tycka det är märkligt att ett land som är så maxat uppstyrt med byråkrati, demokrati och ordning och reda kan acceptera att vi under sommartid inte kan ställa några som helst krav. Vi går liksom på halvfart och är helt lugna med det. Jag menar, jag blev inte ens besviken över att dom inte hade tid att fixa mitt bräde, utan jag sa tack och hej och la in det i bilen igen och körde vidare. Hade detta hänt i våras hade jag blivit fullkomligt tokig och skrivit en bitter insändare istället med namnteckningen: ”Killen med skärbrädan” och avslutat med: P.S Dåligt med parkeringsplaster på Kvarnholmen är det också! D.S

Men däremot kan vi sommartid ställa krav på andra verksamheter. Är inte ölen serverad inom 45 sekunder efter beställning kollar vi på klockan och suckar. Möts vi av en stängd glassbar i gästhamnen bryter vi ihop totalt. Likaså gäller det biffens stekrad, hotellets frukost samt serveringspersonalens bemötande. Och det är förståeligt, man vill ju givetvis ha maximal utväxling på sina fyra veckors semester.


10
jul 12

He must be a very important person.

Intensiv vecka är bara förnamnet, Belfast och Bröllop. Men kul, ja det hade vi. Men vi börjar i Nordirland, för vad hände egentligen i Belfast? Mycketgutt.se ger er lite mer.

Efter en enormt smidig resa med privatjet till Belfast från Kalmar satt vi på en pub och trivdes då B-G skulle gå ner för en trappa. Han lyckas då ta ett luftsteg och faller olyckligt på sin högra fot, dock ett ganska odramatiskt fall. Men han har ont, riktigt ont. Producent-Petter var närmast och säger att han tycker sig hört ett knak. Jag gör en okulär besiktning av foten och märker en svullnad på utsidan och tänker genast, stukning! Och för er som har varit med i idrottssvängen vet att vid en stukning ska man stoppa blödningen, så jag trycker till på B-G’s utsida varav B-G får så ont att han måttar ett slag mot mig. Vi baxar in honom i en taxi och tar oss till hotellet, väl inne på rummet konstaterar jag en svullnad även på insidan. Jag ringer nu Anna Telleus Johnnys P’s fru för konsultation, hennes svar efter min beskrivning. Den är med största sannolikhet bruten, säger Anna. Och jag går lite fint ner i receptionen och beställer en ambulans. Det tar inte två minuter så sladdar två salta killar upp vid hotellets ingång. Säg så här. Dom har sett värre saker i Belfast än en bruten sponsorfot. Upp på rummet och B-G får snabbt smeknamnet Bee-Gee’s av ambulansförarna. Sen åker vi in till Royal Victoria Hospital och får god service. Det Nordirländska sjukvårdssystemet kändes identiskt med vår svenska.
Hursomhelst, detta är var läkarna kommer fram till:

En styck bruten fotled.

Eftersom benet ligger fel gör man under natten ett par misslyckade försök att lägga benet till rätta, något som givetvis gör riktigt skitont. Och ni kan tro att dom var förvånade dagen efteråt när Kalmar FF’s läkare Anders Linge dök upp på avdelningen för att konsultera med den Nordirländska läkaren om B-G’s fot. Den behövde operation och detta var något B-G ville göra i Sverige, eftersom vi hade en så smidig resa tillbaka med privatjet. Så med drygt 10 personer som hälsade på B-G på sjukhuset, en privatläkare tillika ortopedkirurg samt önskemål om ambulanstransport till vårt privatjet så började snacket på sjukhuset att gå.
Lägg därtill B-G som har lite av en Godfather-aura liggandes likt Don Corleone i en sjuksäng.
Tillslut kunde inte en sjuksyster bärga sig utan sa det alla på avdelningen tänkte:

-He must be a very important person.


5
jul 12

Cliftonville live!


5
jul 12

Belfast del 2

Ni kan vara lugna, hoppet i buskarna gick bra. Har alltid haft bra känsla för trädgårdar.


4
jul 12

Belfast del 1, dan innan match.

På plats i Belfast, dan innan match. I vanlig ordning smidig resa direkt från Kalmar flygplats till Belfast. Mottagna likt rockstjärnor med effektiv transfer från flyg till hotell. Till skillnad från tidigare bor sponsorer och spelare på enskilda hotell så att laget kan ha full fokus på sin uppgift. Värt att notera är att hela truppen reser samt stora delar av styrelse och ledning. Vi däremot, har ju ett större ansvar att också dokumentera Belfast och dess utbud. Kära läsare, ni behöver inte vara oroliga då Nordirland levererar både sol och bra känsla.
Dagen hittills har spenderats med BG, Folksam-Ove, DN-Axel, Lasse-Funkabo, Vidlund och Producent-Petter (som mest är här i politiska frågor och att insett faktum att han aldrig någonsin fått sett detta land om han inte hakat på denna tripp) Nu tung sittning på lokal pub med gott folk. Kort rapport i rörlig bild ser ni nedan. Tittare känsliga för botaniska trauman varnas.


3
jul 12

Öppet brev till dig med röjsågen

Hej, det är jag. Killen i det gula huset. Jag respekterar verkligen ditt typ av jobb, verkligen, och häcken du klipper kommer bli fin, riktigt fin. Men du förstår igår var jag på Byttans måndagsklubb, jo du hörde rätt, måndag, nu kan man, om man så vill, dricka även på måndagar om man känner att sommarens kontextlösa supande kräver ytterligare en dag efter onsdagens, torsdagens, fredagens, lördagens och söndagens alkoholkonsumtion. Hursomhelst, spelade gjorde Adrian Lux. En parantes till det är att Adrian, när han var mindre känd, spelade på Byttan för två år sedan och bodde efter spelningen hemma i mitt gästrum som då kallades spiltan eftersom Viktor Hallberg bodde där och det såg ut lite som en svinstia. Ytterligare en parantes är att Viktor ska gifta sig på lördag med Angelica. Min nya frisyr, förlåt, frisör, Emilia sa att hon tyckte Viktor och Angelica var ett citat ”så fint par”. Om par är fina eller inte har jag svårt att se. Adrians spelning för två år sedan kom att bli lite av ett genombrott, han spelade då för första gången den stekheta Teenage Crime som skulle bli en megahit över världen. Eller, att det var ett genombrott och han spelade låten in-public för allra första gången, är en klassisk Nilsson-överdrift, men jag vill ju tro det eftersom han under spelningen bar en Kallskänks-tshirt. Så från spilta med heltäckningsmatta marinerad i Hallbergs snus till buffé med champagne, snittar, egen ljudtekniker, ljustekniker och turnéledare. Mycket kan hända på två år. Givetvis fintade jag mig in backstage och till min stora stolhet och glädje kände han igen mig. Vi tog en bärs, snackade som DJ’s gör, han berättade om sina kommande spelningar i Miami och New York, jag kontrade med en tyngre spelning. Södra Vi i helgen, men rökmaskin. Hur går det för dig annars då frågade Adrian? Jag gick lite snabbt igenom två år i mitt huvud och svarade:

-Jodå, vi kör med handskalade räkor på smörgåstårtan numera.

Så kära röjsågsgranne, jag är med andra ord idag kraftigt bakfull och skulle verkligen vilja ha lite lugn och ro i min hängmatta. Tack för visad förståelse. Här får du det två år gamla klippet från Byttan för visad respekt. Imorgon kan du köra på utav bara helvete med röjsågen för då är jag i Belfast och troligtvis ligger Gabby i hängmattan.