Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se

maj, 2012


27
maj 12

Myndighetsskräck och Limbo

Mitt i all mise en place inför helgens alla cateringuppdrag dök våra vänner från miljö och hälsa upp för en oanmäld inspektion av vårt kök på Kallskänken. Torts att det är tusende gången Nikkanen dyker upp och att vi egentligen inte behöver vara oroliga blir stämningen alltid något spänd i köket, det är trots allt en form av betygsättning av vårt kök. Innan inspektionen gjorde alla ett snabbt röj i köket. Eller, snarare alla utom Seger. Som istället valde att flyd från köket och låste in sig i Kallskänksbussen. Myndighetsskräck?

Det gick i alla fall bra trots den enorma produktionen vi hade i gång. Någon timme efter inspektionen var över ställde vi oss frågan vad Seger tagit vägen? Vi ringde upp honom. Det visade sig att han satt kvar i bilen.

Jag blev under gårdagen stationerad i Borgholm på slottsruinen där vi dunkade ut 250 mat till Oskarsgymansiet som avslutade sin skolgång med en klassisk bal. Stämningen var god och högljudd med mycket ramsor och sång. Bäst var alla talare som fick inleda sina tal med: HÅLL KÄFTEN!!!
Ytterligare ett bra evenemang signerat av Partykompaniet.

På onsdag är det premiär för Limbo på Biostaden. Jag gör en biroll som Nathan Lejonborg, en medelålders man som är klädd i en dåligt sittande skjorta som är knäppt hela vägen upp. Hela hans utseende presenterar en bild av en tråkig och grå individ. Huvudrollen Peter spelas av den begåvade skådespelaren Magnus Kviske.

Kan vi ha gjort sommarens bästa köp?

Nu vit och grön sparris!


24
maj 12

Solbacken, hysteri och lever Taco?

Vilken jävla vecka. Helt hysterisk. Men rolig. Känns som vi skottat ut mat från Kallskänken. Allt ifrån sallader till bufféer från matlagningskurser till grillning, det märks att vi gått in i högsäsongen, det är bara att åka. Detta i kombination med diverse småjobb som radio, hitta en tjej till Producent-Petter, skriva en krönika, föreläsa och hotellrenovering. Inte för att jag gör ett skit med den renoveringen rent praktiskt så är det viktigt att låtsas vara lite stressad och insatt i bygget.

Det har varit stökigt med FF, känns skönt med en pinne mot IFK och ger ett relativt gutt lugn inför uppehållet.

Inser att jag duschat tre gånger idag. Personligt rekord.

Villa Solbacken ute på Svensknabben är officiellt öppnat, idag hade vi öppet hus och jag och Seger grillade långkokt högrev och karré till folkets förtjusning.

Fredagsgrill imorgon på Kallskänken, jag finns på plats bakom grillen, fullt på uteserveringen?

Den stora frågan kvarstår dock: Lever Uffe-Taco? Han är på utbildning i Stockholm och har inte hörts av. Kan han fastnat i en Rumble-omgång? Fått en överdos av mellanmjölk? Eller… fått ett nytt jobb?

Ensam är jag dock inte. Producent-Petter gör mig sällskap. Fast inte frivilligt. Jag har nämligen hyrt ut hans lägenhet monkey-business-style.

Veckan i bilder:


21
maj 12

Materialist, javisst.

Jag har stått i min garderob i över två timmar och helt plötsligt, från ingenstans kommer jag till insikt. För det är när man har över femton jeans, tre identiska rödvitrutiga skjortor och ett 20-tal skor som man inser att detta är inte hållbart i längden vare sig för mig eller min omgivning. Lägg härtill att detta var avdelningen garderob, förra veckan rensades resten av huset. Jag menar, det kan inte vara normalt att vara tjugoåtta år och äga fem stycken hammare och sex skiftnycklar, i synnerhet om man knappt kan slå i en spikjävel.

Min diagnos: Obotlig materialist. Med syntom att varje söndag känna ett starkt behov att åka ut till ett större elektronik/byggvaruhus och konsumera mera. Problematiken är dock att det gått så långt i min konsumtion att jag i sanningens namn inte längre har behov av något nytt eftersom jag rent materiellt har det mesta.

Och här har jag en teori. Jag vill påstå att det finns ett annat samband mellan lågkonjuktur och avstannad konsumtion. Att folk håller lite extra hårt i plånböckerna av ren oro är givetvis fakta men också för att det finns precis som i mitt liv en känsla av materiell mättnad.

Man är rätt nöjd med sin nya smartphone, platt-teven hänger där på väggen, ute på gatan ser man ingen större skillnad på bilarnas årsmodeller, rotavdraget är utnyttjat, altanen utbyggd och datorn fungerar alldeles utmärkt om man nu inte får för sig att redigera långfilmer eller börja spela alltför tunga grafikbaserade spel. Och cirkeln sluts när man lite avslappnat promenerar in i sin lokala klädbutik och konstaterar att modetrenden är ungefär den samma och att det dessutom i vår är grönt ljus för vita jeans igen.

I det här läget väljer vi istället att spendera våra pengar på nya resmål och andra spännande upplevelser som hjälper oss stärka vår identitet. Vi gör alltmer medvetna val och kanske är det så att vi i större utsträckning faktiskt börjar ta hand om våra saker. Det blir helt enkelt äntligen lite lugnare hos Billy-brännbart nere vid Teglevikens återvinnigscentral. Och den yrkeskategorin som går en ljus framtid till mötes är skomakare, skräddare och alla andra typer av reparationsproffs som hjälper oss att ge våra prylar en längre livstid.

Å ena sidan är en lågkonjuktur på många sätt hemsk, folk förlorar jobben, företag går i konkurs och en konstant oro ligger latent i vardagen. Men å andra sidan blir det läge för reflektion över vad som egentligen är hållbar utveckling och hur vi väljer att leva våra liv i detta allt mer materialiserade samhälle.


17
maj 12

Jaha, vad tycker ni om Kalmar då?

Trots tydliga riktlinjer att vi ska växa som region minskar länets invånarantal. Kanske beror det på bristen av parkeringsplatser? Eller kanske Kalmar FF:s något svala start på Allsvenskan? Nja, problemet är nog lite mer komplext än så.

Av rena tillfälligheter har jag den senaste tiden fått jobba ihop med studenter vid Linnéuniversitetet i olika projekt. Denna för mig parallella, något skrämmande, värld med skrikiga, skrängiga och försupna ungdomar, som mest är i vägen iklädda sina osmakliga röda overaller.

Mina fördomar gick som vanligt i kras, för nu var dom ju varken skrikiga, skrängiga eller försupna utan faktiskt både trevliga och riktigt begåvade. Och som född kalmarit i kombination med att samtalsämnena sinar drar man omedvetet på sig en ambassadörsroll och ställer ganska snabbt frågan till studenterna: Jaha, vad tycker ni om Kalmar då?

En fråga som nästan fått samma svar varje gång. Sammanfattningsvis: Det är helt okej, men svårt att komma in i staden och framförallt dess näringsliv. Och för att koppla ihop detta med min inledning är en erkänd problematik med våra Linnéstudenter att majoriteten efter avslutad utbildning tar sitt pick och pack och flyttar härifrån.

Vi kan givetvis inte förvänta oss att alla ska stanna, skaffa jobb, familj och köpa ett hus i Lindsdal med en Volvo på uppfarten. Men det skulle inte skada om fler gjorde det.

Här tror jag att näringslivet kan ta ett stort ansvar. Det pratas ständigt om hur viktigt det är att vi företagare utnyttjar Linnéuniversitetet. En debatt som många andra blir mer snack och lite verkstad. Även fast vi kanske önskar det, kan vi inte förvänta oss att studenterna själva ska integrera sig i näringslivet.

Det krävs flera nya attraktiva plattformar som kan länka ihop studenter med näringsliv. Här har vi en helt klart outnyttjad kapacitet som är en av nycklarna till att vi som region kan växa.

Och när jag säger plattform menar jag inte en medioker studentmässa med 250 jävla roll-ups profiltryckta karameller och en trött marknadschef bakom ett plastbord men en duk fullsketen med broschyrer och foldrar. Nej det krävs konkreta uppgifter och skarpt läge.

Tänk er exempelvis en portal där såväl företagare som privatpersoner kan ladda upp olika uppdrag som ambitiösa studenter kan genomföra. Det kan vara vad som helst, ett simpelt trädgårdsarbete, en fotografering, en text eller varför inte hel produktion? Vissa jobb kanske är helt ideellt, vissa avlönande. Hur som helst leder det till nya möten och kontakter.

Det har blivit dags att i större utsträckning börja ta hand om våra kära studenter.

 


14
maj 12

Helgen, Teng-boom och Janne!

För ett par sekunder funderade jag på att ändra upplösningen på skärmen för att jag tyckte mig se lite dåligt. I samma sekund insåg jag att det med största sannolikhet var ett ålderstecken, och gav fan i det. Så nu sitter jag här framför min dator och kisar. Lika gubbigt det. Jaja, det är inte bara jag som åldras. Stackars Rydström. Han får ta rätt mycket oförtjänt skit på ett sätt. Många pratar om hans exit ur elvan. Jag är inte så säker på det.

Helgen blev oväntat bra. Jag leker ju student numera och i lördags var jag och Wilson-Rostock-Jacob toastmasters på Slottet när det var bankett för deltagarna i SM i ekonomi. Det gick bra och många skämt satt fint. I synnerhet min recension av den möra ryggbiffen: Man skulle kunna jämföra köttet med Greklands ekonomi. Den faller sönder. Natten avslutades på Byttan och totalentreprenadfirman Klåparna AB (Jacob & Jag) skötte även DJ:andet in mot småtimmarna. Galet härlig stämning.

Dagens stora glädjebesked är att det idag blev klart att Linda Camara och Olof Nordenson på Tengbom inreder våra nya hotellrum och tar samtidigt fram ett nytt koncept för butiken/matsalen på Kallskänken. Jag träffade Linda för något år sedan när hon berättade om hennes visioner kring Esplanaden och Sveaplan. Jag kände redan då att hon var rätt person att hjälpa oss hitta rätt i vårt charmigt spretande koncept. Det ska bli en riktigt spännande resa!

Sedan en vecka tillbaka är det också klart att stadens briljanta fotograf Jan Nordström kommer att ställa ut delar av sina fotografier på hotellet och i matsalen. Det blir givetvis mycket Kalmar FF-tillsammansheten-bilder men också andra värmande bilder. Den röda tråden för vårt arbete att göra Kallskänken och Hotell Hilda mer enat blir helt enkelt värme och gemenskap!


11
maj 12

EXTRA! EXTRA! EXTRA!


Efter långa förhandlingar med Kriminalvården och Kalmar Kommun kan mycketgutt.se som första media berätta om en ny unik satsning av internationell klass.

Anstalten Kalmar byggdes 1852 och är därmed en av landets äldsta fängelser. Placeringen av anstalten var på den tiden ocentral medan den nu ligger mitt i staden, något kommunstyrelsen och Destination Kalmar en längre tid uppmärksammat.

Den 1:a juni 2015 öppnar ett av världens mest kompletta hotellkomplex i den nuvarande anrika fängelsebyggnaden. En internationellt erkänd svensk arkitekt, kommer tillsammans med ett antal erkända lokala designers inreda byggnaden vars verksamhet förutom hotelldelen kommer präglas av en nattklubb, cocktailbar samt en restaurang. För restaurangdelen kommer Jörgen Rasmussen ansvara tillsammans med Sebastian Seger där man har för avsikt att enbart jobba med närproducerade råvaror från Småland/Öland i en naturliknanade miljö.

Ansvarig för nattklubben blir den gamla FF-spelaren Lasse Johansson och baren kommer drivas av Viktor Hallberg (PM & Vänner). Dessa två verksamheter flyter ihop i den stora uteservering som kommer anläggas på den gamla rastgården.

Projektet går under arbetsnamnet -Fängelset, vilket också tros bli namnet på hotellet som får 57 moderna rum varav majoriteten dubbelrum med sviten ”Cellen” som det mest exklusiva rummet.

Bakom projektet står ett lokalt konglomerat där några välkända lokalprofiler är drivande.


9
maj 12

För att vara lite elak, något inavel.

Hur gubbig är man om man vaknar på morgonen och ser fram emot att läsa de båda morgontidningarna, kaffet men går först in på SMHI för den absolut senaste väderleksrapporten och toppar upp det med att på riktigt någon minut senare surfa in på Clas Ohlsons hemsida för att leta efter prisvärda digitala väderstationer. Det är tur att man inte lyssnar på P1 än, då är det kört.

Känns som om motorcykelbråket rent redaktionellt inte riktigt platsar i Kalmar. Det blir enorma kontraster mellan rubrikerna. KLT, Funkabovägen och Kriminella MC-gäng. Det sistnämnda kan inte tolkas annat än att Kalmar växer. Bra där kommunen. Ska vi bli en etablerad storstad, ja visst måste vi då ha etablerade MC-gäng också.

Filminspelning igår igen och jag spelade mot Magnus Kviske i scen som utspelar sig i ett väntrum mellan Nathan och Peter innan dom kommer Paradiset/helvetet. Produktionen är verkligen seriös och en scen på en sådär tre minuter tog ungefär 6 timmar att spela in, men det är bara roligt. I synnerhet eftersom jag numera tror mig själv vara skådespelare. På riktigt.

I väntan på nya tagningar pratade jag och Kviske bland annat om Kalmar och vår sociala förmåga. Kviske som kommer från Malmö erkände, även fast han verkligen trivs i Kalmar, att vårt sätt att vara här rent socialt är något reserverat. Jag hävdar ju numera bestämt att något måste göras för att tydligare koppla ihop näringsliv, skola och kultur. Och så länge det inte finns flera plattformar för att få igång dessa hybrider kommer det aldrig att ske.

För att få igång kreativiteten i staden krävs fler intressanta jobbmöjligheter som faktiskt kan locka någon utanför kommungränsen. Näringslivet i Kalmar är verkligen charmigt, men känns, för att vara lite elak, något inavel.

Men jag tror allt blir bättre med mitt nya Café de Paris-ställe.

Lite bilder från måndagens akademimöte och gårdagens inspelning


7
maj 12

I någon slags Café de Paris känsla

Så gick vi i mål tillslut i Kyrkstaffettten, denna folkhälsorörelse som kraftigt engagerat gänget den senaste tiden. Det blev en fantastisk dag på Öland med gemenskap, friskvård, natur och glädje. Löpning har blivit vår tids väckelserörelse, ett kvitto på det är väl deltagarantalet som ökade igen efter att staffetten 2006 var nära på att läggas ner. I år var det 84 lag anmälda. Mycketgutt/Kärraboläckeägg IF rullade in på femtonde plats på 4.33.28 dvs en snitttid på 4.21. Mina 6 km mellan Runsten och N. Möckleby gick på (i kraftig motvind) på 25.26 dvs 4.12 km/min. En tid som tog mig till Kalmarmilen.

Nedan Djordevic är det bästa jag sett i Kalmar FF på väldigt länge. Bittert 2-2 resultat i fredags, skönt med match redan ikväll. Tre poäng behövs och skulle ge arbetsro och nytt självförtroende.

Den sista bilden är lokalen mittemot Larm i Teaterhuset. Vad händer med den? Är det så att jag där ska öppna en trevlig liten vin och kaffebar där med lite go serranoskinka, hängande salami, gamla ostar, oliver, ostron och löjrom i någon slags Café de Paris känsla? Vi får väl se.

Här ett klipp från i lördags:


3
maj 12

Kalla pannkakor, fruktstund och veckan som gått

Det blev Tacos ikväll med mellanmjölk och samtalet under middagen kom att hamna ”back in the days”. En nostalgitripp där vi mindes kalla pannkakor på friluftsdagar, svettiga ostmackor i plastfolie, King på rasterna, samlandet på hockeykort, kula, luffargodis och sittunderlag i skogen. Jag mindes särskilt fruktstunderna på lekiset Topasen där jag alltid åt upp min frukt blixtsnabbt och en tjej, Maria Sjöblad om jag inte minns fel, hon drog ut så förbannat på ätandet. Hon var expert på det, när alla sedan länge hade malt ner sina frukter, då satt hon kvar med mer än hälften av Clementinen till klassens stora avund.

Nu sådär 22 år senare, kan man konstatera att det inte hänt så mycket, jag äter fortfarande snabbt som fan och är svag för luffargodis, den stora skillnaden är väl att man numera är tvungen att deklarera och sånt skit. Fast i och för sig så gör ju andra det åt mig…

Majfirandet i trädgården blev trevligt, rätt som det va dök landstingsrådet Jessica Rydell upp och hon kunde inte kommit lägligare med tanke på Wilson-Elins tal som vi alla hoppas var någon slags debut i politiken för hennes del. B-G höll också tal och körde sina klassiska käpphästar, nämligen öppettiderna på kansliet, Jonas Löhn och Hilmansson. Dock chockade han med att kommentera den dåliga belysningen på cykelvägen ut till Smedby. Och det är väl det vackra med demokratin. Att man inte ens behöver kunna cykla för att yttra sig om lyset på cykelvägarna.

I onsdags körde vi yttterligare ett Receptfritt, denna gång var temat våryra. Onsdag om två veckor då sänder vi live från trädgården med temat mingelmat, välkomna!

Mina morgonrutiner blir något rubbade av att jag sidekickar i P4 Morgon dessa dagar, det innebär ett underskott av bloggande, jag ber om ursäkt för detta. Det kan också bero på en viss nervositet som smugit sig på i samband med helgens löpning i den Öländska kyrkstaffetten.

Imorgon är det så dags för hemmamatch igen på GFA. Hoppas på god uppslutning då det ser ut att bli hyfsat väder ändå!


1
maj 12

1:a maj live från trädgården