Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se

mars, 2012


31
Mar 12

Inför GFA


30
Mar 12

Upplagt för en kulturell katastrof- Veckans Östran

Vi kommer nu att arbeta med att marknadsföra oss på sociala medier och Twitter.

Nej Kalmar Konstmuseum. Det är inte lösningen på era problem, långt ifrån. Att sedan museichefen i nästa akt lägger över skulden för det vikande besökarantalet på oss Kalmarbor. ”Vi som bor här är bäst, och det är bäst som det är” är nog inte heller det rätt taktik för att få tillbaka förtroendet om jag känner Kalmar rätt..?

Som om det inte vore nog. I samma drev passar borgmästare Persson på att skicka en känga till konstmuseet och berättar minsann att han är besviken på de halverade besökssiffrorna.

Och alla juveler som redan från början var emot svartbygget i Stadsparken sitter nöjda och mumlar tyst för sig själva:

– Vad var det jag sa…

Problematiken med just denna pajkastning? Ingen tar något ansvar! Alla skyller på varandra och det är som upplagt för en kulturell katastrof.

Precis som vilken organisation som helst måste konstmuseet börja sälja sig bättre. I en utopi räcker det kanske med en tung utställning av en svårt sargad tysk konstnär, men ska man locka någon utöver det fina kulturetablissemanget, det vill säga Kreti och Pleti, då måste man kunna begära att Konstmuseet i alla fall kan erbjuda en slät kopp kaffe. Och visst är det mycket olyckligt för verksamheten att Byttan har valt att bomma igen större delen av året.

Drar man en internationell parallell så är näringslivets engagemang i kulturlivet betydligt större. I exempelvis Tyskland ses medlemskap och sponsring till konstmuseer som ren prestige. Kanske är det svårt att implementera den känslan i Kalmar, men man kan i alla fall göra någon form av paketering och kommunikation till oss företagare. Det är ju en fantastiskt häftig arena för alla typer av evenemang och sammankomster.

Men här gäller det även att byråkraterna släpper på tyglarna. Möjlighet till att dricka ett glas rött när man minglar runt i lokalerna måste finnas. Kanske är det läge att växla upp ordentligt och låta museet driva Byttan för att bredda konceptet?

Eller är vi alla grundlurade? Kanske är det debatten som är själva konsten?


30
Mar 12

Läget i truppen inför sommaren

Nämnden höll inte med samhälssbyggnadskontoret, liket lever. Nu börjar det bli spännande. Men jag kör silencio stampa.

Många har mailat och ringt in till Mycket Gutt:s huvudkontor och ställt frågan: Hur det är med Uffe-Taco nuförtiden? Jodå han växer och frodas. Vi gled isär varandra under badrumsrenoveringen (som fortfarande inte är riktigt färdig), men nu är han tillbaka i residenset och vårt nystädade kylskåp är återigen välfyllt med mjölk samt att det alltid finns supersaft att tillgå. Det mesta är sig likt. Uffe-taco är fortfarande sydöstra Sveriges mest morgontrötta och det tenderar till att varje morgon bli lite, lite stressigt till jobbet. Däremot ser det ut som han kommer flytta hemifrån då Mats-Staffan & Frisör-Sofie köpt en lägenhet och har därmed en lägenhet Uffe-Taco får ärva. Den ligger på Smålandsgatan. Uppskattningsvis 100 meter från mig.

Fortsätter vi att kolla läget i truppen så har vi Producent-Petter som går mot ännu en ny vår. Han finns också starkare än någonsin på Twitter @pelmeroth. Dock ska du gärna ha minst 300 högskolepoäng och Aspergers för att förstå vad han skriver. Producent-Petter träffar du också ikväll, kanske något berusad, på Söderports klubb: Pop-idyll.

Så här rankar jag några av mina vänner inför sommaren:

1. Simon Madeling.
Ohotad etta. Gör mediakarriär i huvudstaden. Håller föredrag i London och har blivit skjutsad hem av Carl-Philip. Egen lägenhet på Östermalm. Dock singel vad jag vet.

2. Niklas Runesson
En uppstickare i gänget, har numera något sånär kontroll på sina demoner och har gängets kanske mest intressanta jobb på Grandins Flying Circus, även detta i Sthlm. Bygger specialinredningar till creddiga butiker runt om i landet. Har flickvän.

3. Uffe-Taco
Den förlorade sonen har växlat upp på Swedbank till våning två och jobbar snart som fastighetsvärderare på företag. Bär skjorta och kavaj på jobbet. Är dock fortfarande lite för mycket tv-spel-pinnglass-mellanmjölk för att kunna avancera på denna lista. Flickvän. Vad är det?

4. Leo Forsell
Gängets stora estet och artist. Har en dimension till men har enligt mitt sätt och se det fortfarande mycket kvar och ge. Har en fin utbildning från Beckmans College of Design. Jobbar som evenemangsansvarig på hipsterstället Under Bron i Sthlm. Kommer inom fem år troligtvis vara ohotad etta på denna lista då han över en kopp kaffe lite slumpartat kläckt en idé som förändrar världen.

5. Producent-Petter
Jobbar stabilt som lärare på friskola. Är någons slags mellanchef i något arbetslag. Bör byta jobb.

6. Viktor Hallberg
Har utvecklats till en av Sveriges bästa bartenders, jobbar på PM & Vänner i Växjö. Yngst i gänget, lever just nu oerhört mycket på sommarens stora bröllop då han ska gifta sig med Ankan. Går sin egen väg. I övrigt kommer han vara kvar i Växjö ett tag till då PM bygger lyxhotell.

7. Carl Jonsén
Obotlig romantiker. Flyttade hem till Kalmar från ett längre äventyr runt om i landet. Köpte hus och skaffade flickvän samt två hundar. Helt klart tryggast i gänget. Är PT och påläggskalv på Nordic Club. Sliter mycket och borde snart få ett erbjudande om delägarskap. Är dock lite för naiv och snäll, måste ta för sig mer. Men helt klart en kille på väg upp i listan, det tror jag.

8. Johan Bergsten
Årets stora överraskning. Har gått från ett ständigt frågetecken till att skaffa hund och flickvän. Stekhet som snickare på 1×2-bygg. Är helt enkelt jävligt trygg.

9. Gabriel ”lex-gabbe” Evertsson
Bör kanske egentligen rent karriärsmässigt ligga högre upp på listan. Är Metro-Sveriges i särklass bästa säljare men har tröttnat enormt på Malmö. Är enligt rykten sugen på en flytt hem till byn. Dock är det som alltid svårt med jobb i stan. Tror på sikt att han landar på Gota Media.

Frågetecken:
Mats-Staffan Nordänger. Har en enorm kapacitet. Utbildad interaktionsdesigner. Har blivit lite för bekväm i sin roll som pojkvän. Här måste det hända något.

Petter Källenius
Gängets Sara Wedlund, utbildar sig till lärare samtidigt som han jobbar som speciallärare för specialelever i Malmö. Är i grund och botten även han extremt begåvad och bör kunna få detta utväxlat, inte bara löpmässigt. Har dock trumfkortet: Ö i Oskarshamns skärgård.


29
Mar 12

Caféplaner med tråkiga, trista och prestigefyllda byråkratiska processer.

Fortfarande lite tung i steget efter Amsterdamäventyret. Kan vara dancebattlestegen som sitter i. Många har begärt att den dokumentation som finns av denna sjuka händelse ska ut, jag väljer att hålla på det till den dagen telefonerna slutar ringa. Kan vara min sista chans.

Lokalnyheterna så, ett jävla gnäll både mot och från konstmuseet. Mycket intressant att det övergått till pajkastning istället för ett konstruktivt tänkande. Mer om detta i min krönika i Östran imorgon fredag.

Många har kommenterat sponsor-owe och hans framträdande i Holland. Han smälter in i folk och jag glömde säga att KST kommer tillsammans med Wilson ta fram en skylt på GFA som det kommer stå: Owe. Inte mer. Sjukt bra.

Gårdagen spenderades på Harrys där ett gäng grabbar såg Milan – Barca. Helt enligt riktlinjerna för konsumtion satta av Anders Borg.

Sports Hernia. Vad fan är det?

Idag avgörs frågan om jag får ha café i min trädgård, det ser mörkt ut efter att ha fått följande mail från Samhällskontorets handläggare Arne Andersson.

”Hej!
Bifogar yttrandet till nämnden.Ärendet kommer att tas upp i morgon den 29/3.
Jag föreslår nämnden att avslå ansökan med hänvisning till gällande detaljplan.
Grannar i området har beretts tillfälle att yttra sig över ansökan, dom skall svara före den 10/4.”

Hmmm. Det var ju just den gällande detaljplanen jag ville ändra. Vi får se vad nämnden beslutar. Men Sverige är tydligen inte så fritt man kan tro om det nu är så att jag/Kallskänken faktiskt inte tillåts att driva en simpel caféverksamhet i min trädgård som jag själv äger. Det pratas ständigt om företagsamhet, innovasion och vikten av nya jobb. Ni som har var hos mig förra året och upplevde Nilsson & Seger i trädgården, tycker inte ni att det var ett ganska trevligt och oskyldigt event? Okej, det är inte 1000jobb. Men minst ett sommarjobb.

Det bästa med denna byråkratiska härva är att jag förra året fick ett godkänt serveringstillstånd och tummen upp för projeketet. Nu i år visar det sig däremot att det var ett felaktigt beslut. Lägg därtill att anledning var att jag har en ny handläggare på socialförvaltningen. Bara så ni vet, ett identiskt tillstånd ena året, är inte självklart nästa år. Bra jobbat Kalmar Kommun. Fortsatt framåt.

En stor eloge däremot till vår näringslivschef Thomas Davidsson som ständigt vågar se möjligheter och lösningar i allt med en positiv anda. Tack för all hjälp! Men denna gick nog åt skogen… eller?


27
Mar 12

Dancebattle i Amsterdam with chinese guy

Amsterdamresan toppades upp med en utflykt till Alkmaar, det var ett slitet sällskap då lördagen fortfarande satt i, mer om den lite senare.

Matchen låter vi låta gå okommenterad eftersom den var hysteriskt dålig, så dålig att Bravida-Peo somnade. Den stora upplevelsen låg i att få se Rasmus Elm som verkligen är lagets stora stjärna, han har en aura som är svår att beskriva. Vi fick möjlighet att träffa honom efter matchen, och ni må tro det såg kul ut när 50 företagare står tyst och lyssnar som skolbarn på den yngste brodern Elm. Man märker att det har hänt en del under de tre åren, bara en sån sak att Rasmus snart blir pappa. Mattias var inte uttagen i truppen men vi kan vara lugna, enligt Rasmus spelar han från start nästa säsong, utan några problem.

Resan då, detta är ju andra året då FF arrangerar en sponsorresa för nätverket mittcirkeln. Och det är ett rutinerat gäng som ger sig iväg, det bästa med resan är att det inte blir en massa jävla sälj utan en trevlig helg med många nya möten. Att sedan få en exklusiv blick in i Kalmar FF:s verksamhet är verkligen något som uppskattas. Under denna lilla konferens får vi företagare 90 sekunder att presentera oss och våra företag. Bäst är Owe Petersson som i och för sig på ett sätt representerar Folksam, men sponsrar med privata pengar. Varför? se själva. Men vore alla som Sponsor-Owe, vore det inget krig i världen.

Jag och BG hälsade på Mattias som fått ta över Wernbloms gamla lägenhet. Vi lagade mat och hade det trevligt med pappa Janne och mamma Katarina. Ett videoklipp från den middagen kommer snart på B-G’s blogg.

Slutligen hände något riktigt sjukt på lördagskvällen som redan är en klassiker. Vi stod och dansade på en fet klubb när det plötsligt från ingenstans, dyker det upp en kinesgubbe och börjar dansa som fan . Det är uppenbart att han utmanar mig i klassisk dancebattle. Nu jävlar tänker jag. Jag är inte sen på att köra några av mina snabba patenterade steg och innan vi vet ordet av så har det bildats en ring runt mig och kinesen. Kinesen vevar på rätt bra men har egentligen inga riktigt bra moves. Nu händer det som får mig att gå bananas. Man släcker ner nattklubben och det riktas en spotlight på vår dancebattle. Det är nu eller aldrig, dags att sätta in stöten. Med en rak arm föser jag ut kinesen ur ringen och börjar till folkets jubel att knäppa upp skjortan som sedan flyger all världens väg samtidigt som jag med mitt skärp står och smiskar kinesen på rumpan. Kan vara den sjukaste synen någonsin. Sen släcks spotten ner. Kanske var det någon som tyckte det blev barnförbjudet.


24
Mar 12

Smörgåstårta till Mattias Johansson-Final


24
Mar 12

Smörgåstårta till Mattias Johansson del 8


24
Mar 12

Smörgåstårta till Mattias Johansson del 7


24
Mar 12

Smörgåstårta till Mattias Johansson del 6


24
Mar 12

Smörgåstårta till Mattias Johansson del 5