Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se

januari, 2012


31
Jan 12

Hur att kommunicera med en hantverkare

Jag har utarbetat en taktik, en teknik som gör att jag tror mig själv vara bra på att kommunicera med hantverkare. Vi ska renovera badrummen här hemma på godset och har ett gäng olika hantverkare med i bilden som ska göra lite olika uppgifter, alltifrån snickeri till kakelsättning. Här kommer mina bästa tips för dig som står inför ett samtal med en hantverkare.

Svär rätt mycket, släng gärna in ett ”fan” eller ett ”helvete” mellan varven, det gillar dom.

Snacka gärna skit om dom andra hantverkarna som finns med i projektet, i synnerhet elektriker och rörmokare som oftast tror dom lirar i en annan division och tar lite mer betalt. Exempel:
-Ja, sen ska ju rörkrokar-jäveln in och köra sitt.

Låtsas som du förstår allt dom pratar om. Nicka, lägg in ett hmmm, spela med och försök jobba in någon namedropping i form av en repetition av något som sagts innan. Här fungerar uttryck som: regel två tum två, dubbelt gips, utomliggande, tätskikt, dikt an och bärande väldigt bra. Ytskick funkar också.

Erbjud gärna smörgåstårta lite till och från.

Prata inte för mycket om rotavdraget utan låt det komma naturligt, du får inte låta snål eller girig. Då finns det risk att hantverkaren blir osäker.

Sätt helt orimliga deadlines, då jobbar dom lite snabbare. Exempel: Jaha, och det här gör väl ni på en eftermiddag! Repliken blir oftast ett hånskratt. Gå då direkt tillbaka punkten där du erbjuder smörgåstårta och säg att du ”skämtade”

Överlag gillar inte hantverkare offerter och fasta priser. För att få en kostnadsbild, gissa kostnaden live och använd här uttrycket ”mellan tummen och pekfingret” och pressa på så sätt ut ett pris som förhoppningsvis får dig att sova lite bättre.

Du behöver inte tacka, detta är ett mervärde du får av att läsa min blogg. Så här kommunicerar du med en hantverkare, på egen risk. Lycka till.


29
Jan 12

Björn och Ingvar

Två av mina äldsta vänner besökte mig i somras. Björn Hellberg och Ingvar Oldsberg. Vi tog lite kaffe och dom bad om tips till deras nya program: Slaget om Sverige.


28
Jan 12

Mord min tusensköna

Min gamla barndomsvän och vapendragare från Ängötiden, Lowe Haak har alltid varit en konstnärlig talang med ett fantastiskt sinne för humor. En grym illustratör med ett brinnande intresse för film. Imorgon går hans kortfilm: Mord min tusensköna, upp på Göteborgs Filmfestival. Jag är så djupt imponerad av detta, och det glädjer mig att se en gammal vän göra det han alltid velat göra. Film. Håll tillgodo med denna trailer gott folk: Och Lowe, lycka till imorgon!

Mord, min tusensköna (The Garden Plot) – trailer from Lowe Haak on Vimeo.


28
Jan 12

Förtroenden – Veckans Östran

Låsa upp en dörr, servera en tallrik, räkna kassan eller ta emot en beställning på smörgåstårta är kanske uppgifter i livet som inte alltid är särskilt sexiga. Ändå är det inte förrän du vågar ge en människa ett förtroende som han eller hon kan växa på riktigt.

Vi har olika roller i livet, några är chefer, andra är arbetarjävlar och så har vi dom mittemellan som inte gör någonting. Hur som helst har vi olika ansvar anpassade efter varje individs ambitionsnivå och kapacitet. Något vi alla har gemensamt är våra darlings, uppgifter som vi har svårt att släppa över till andra – ”vill-man-få-något-gjort-så-är-det-bäst-att-göra-det-själv”. Vi överarbetar och vill det sig riktigt illa leder det så småningom till att vi går in i väggen.

I våra tankesätt blir vi alltmer individualiserade, i nya Sverige AB är den enskilda individens framgång viktigare än allt annat. Jag vill sticka ut hakan (igen?) och påstå att nyckeln till framgång är att inspirera din omgivning och framförallt tro på den. Det finns inget i livet som är så häftigt att uppleva som en annans människas positiva utveckling, i synnerhet om du faktiskt råkar vara en del av den. Det kan vara en nära vän, arbetskamrat eller familjemedlem som tar kliv i livet som du kanske förväntat dig eller gjort framsteg, stora som små, som du aldrig trodde var möjliga.

Jag har, som många andra, privilegiet att se människor utvecklas i min vardag. Kanske framförallt människor med begränsade förutsättningar i livet, såsom en taskig uppväxt, usla ekonomiska förhållanden eller fysiska och psykiska handikapp. Och den gemensamma nämnaren för framstegen, stora som små, är förtroendet.

Nu framstår jag kanske i vanlig ordning som någon form av svärmorsdröm och förebild, men sådan är inte verkligheten, eller det där med svärmorsdröm stämmer… Hur som helst är jag faktiskt rätt dålig på att ge strategiska förtroenden till min omgivning. Jag slarvar så förbannat att andra får låsa, räkna kassan och ta emot beställningar efter mig.

Så jag ger ju ändå människor förtroende, fast helt omedvetet.

Veckans snackisar:
Den totala krisen i socialdemokraterna och Håkan Juholts avgång, vem kliver fram och tar ansvar? Hur långt ifrån maktens korridorrer är vår egen Johan Persson i det här läget?

Kalmar FF spelade sin första träningsmatch mot Öster i veckan. Suget efter fotboll är synnerligen stort då omtalade sektion 101 lyckats ordna en bussresa till Växjö. Bra där Skeppland och co. Med på bussen fanns många legender bland andra B-G Svedjenäs, Uffe-Pie och Funkabo-Lasse.


27
Jan 12

Titi om Uffes handboll


26
Jan 12

Skatte-business

I skuggan av det mediala drevet kring Juholt och socialdemokraterna är det vardag på Kallskänken. En vardag där produktionen fortlöper som förväntat och stämningen är god. Fast igår ville Titi boka ett möte, ett möte angående hennes skatt.

-Inga problem, vi tar det sen.

Vid Titis lunch tänkte vi passa på att svara på Titis frågor. Det gick inte, för nu hade ju hon lunch. Men väl lite senare smög hon in på kontoret med sin lönespecifikation .

-How much ”skatt” do i pay?
-Ja det ser du i den rutan där (Richard pekade på den angivna summan av skatt på lönespecen).

-Ohhh it’s too much. (Titi reagerar starkt)

En längre utläggning om skattetabell och procentsatser infaller nu och Titi står liksom frågande och tittar på oss. Vi visar även den totala summan av skatt hon har betalat under 2011, vilket då givetvis är en ganska ansenlig hög summa pengar. Då brister det för Titi.

-I don’t wanna pay so much ”skatt”
-Men det måste du, det är inte vi som bestämmer det.

-Fix it, you know everything. I don’t wanna pay so much ”skatt”
Återigen försöker vi förklara att vi inte kan göra något åt saken. Titi lämnar kontoret märkbart besviken hon suckar och säger:

-I have to take care about this skattebusinness.


24
Jan 12

Summering Öster-Kalmar FF

Sitter i bussen hem från Växjö. Funkabo-Lasse berättar om precis allt som inträffade under -70 och 80-talet. Det var verkligen bättre förr. Websändningen gick väl sådär, dock fick vi en exklusiv intervju med Mattias och Thorbjörnsson i halvtid, det var gött. Matchen då? Tja, första för säsongen. Hade önskat mer kamp och fight, saknade Tobinho och Thorbjörnsson i mittlåset. I övrigt såg det ut som att nyförvärven har bra fart i sig. Både Diouff och Gutu var snabba och tekniska samt att McDonald och Sebastian Andersson ska bli intressanta och följa. Kommer att ske mycket framsteg i La Manga som kommer nu i helgen. Truppen känns riktigt bred och stark. Jag önskar som varje år ett rakare anfallsspel i djupled.

I bussen tuggar Funkabo-Lasse och Pie på om glada 80-talet. Kappis har ångest för hemresan. Vidlund undrar vad man gjorde innan smartphonen. B-G kluck-skrattar åt historierna. Nu bekantskap i truppen Tommy Silverfisken, en smygare i full FF-mundering. Vem är han?

Betyg utflykten till Växjö:

Bussresan +
”Seg, långsam och lite för ljust i bussen”

Funkabo-Lasse +++++
”Vilket gäng vi var i Mallorca -78 och vilka jävla biffar”

Uffe-Pie +++++
”Levande-legend”

Matchen +
”Öster gjorde det bra”

Sobralense +
”Någon annan kan köpa mig om det är så, grattis blåvitt”

Uppkopplingen Tipshallen ++
”Kameran däremot totalt värdelös”

Martin Hansson +
”Gillar uppenbarligen inte KFF”
ringrostiga
Klacken ++
”Lite, kan bättre, bussresan bra initiativ av 101”

B-G Svedjenäs som expertkommentator ++
”Mer kommentator än expert”

7-8 miljoner för Mattias +
”Sådär betalt, men dags att börja rycka David och Viktor igen”

Mycket Gutt på Twitter +++
”Känns bra, twitter.com/mycketgutt


24
Jan 12

Öster – Kalmar FF live@Tipshallen 17.15


24
Jan 12

Idag är det Kalmar FF live från Växjö!

Hemma igen från Gotland och det är många som har ställt oss frågan: Varför vi åkte ni till Visby i januari månad? Jo, mest för att Kalmar är förbannat tråkigt så här års. Och tro det eller ej, men Gotland levererade. Man märker att sommaren sätter spår året runt, 9 krogar hade öppet och den maten vi år hade vi inte sett röken av i Kalmar. Sen om man tycker det är gott med fasan och älgentrecoté, det är en en annan sak.

Idag är det kff, och vi har i vanlig ordning dragit oss vatten över huvudet, jag och b-g gör ett tappert försök att streama live där vi hoppas kunna ge er en dimension till av kommentatorskapet. Jag har till och med köpt headset för att få in känslan, och dom går inte att koppla in på riktigt. Tack Siba-Linus för all teknisk expertis. Här på bloggen alltså 17.15 (Suger bilden kan man alltid ta barrans bild och vårat ljud #tips)

Twitter är riktigt kul, tycker Dan Johannesson, Peter Magnusson och Kenneth Bergvall ska skaffa sig det. Utomordentligt bra för gubbvaktning. twitter.com/mycketgutt

Idag är det Kff mot Öster…sa jag det…

Imorgon sänder vi en ny säsong av receptfritt här från Jenny Nyström. Vi kommer att grilla entrecote, göra rödvinsås, grilla lax och mycket annat! Live från huset 10.03@p4 Kalmar.

Igår hade jag hantverkare hemma, det tycker jag är gutt. Jag älskar att stå bredvid och se fackmannamässiga lösningar och installationer (troligtvis för att jag är så långt från den verkligheten själv). Man håller på att installera marknadens bästa fläkt i köket som gubbarna fäller in i den gamla spiskåpan från sen 1700-tal. Det kommer bli riktigt snyggt.

Träningen då? Joråsåatt, den går fint. Har tränat i stort sett varje vardag i två veckor och tycker det är lika jävla tråkigt varje gång. Men vad gör man inte för Miami Beach. Där vi i övrigt har bokat en fet lägenhet under vår vistelse. Finns nog risk att jag kommer att rapportera från USA med mycket livebilder. Kanske ett program för att få resan avdragsgill Kalle?

Har ni inte läst Rydströms premiärblogg på DN så gör det.

Sommarens caférörelse i trädgården ser ut att vara i fara, hoppas det löser sig Kalmar Kommun. Fortsättning följer.


22
Jan 12

Ingmar Bergmans hus live@mycketgutt

Vi har varit så nära i många år men ändå inte hittat. Men nu tog vi oss samman, bestämde oss för att inte ge upp. Bergmans hus på Fårö är hittat. Expedition Bergman. Live på bloggen.