Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se

december, 2011


27
Dec 11

Halvfart, juldag och den biten

Precis som resten av samhället går bloggen lite på halvfart för tillfället, får väl anledning att återkomma med någon form av årskrönika som alla andra…

Juldagen på Byttan blev en riktigt bra kväll. Bra tryck i så väl högtalarna som i dörren och det var nog långt över 300 pers som kom. Mitt i ett längre block av elektrohouse körde jag lite oväntat igång Håkan Hellströms: Ramlar, och det var en fantastisk känsla att se hela dansgolvet gunga precis som det vore vilken festivalspelning som helst. Gårdagen handlade med om att försöka återfå livsgnistan. Såg den fantastiska dokumentären om kokvinnan på svt, missade ni den, så se den. Helt makalöst bra. Det är efter sådana dokumentärer man kan känner sig okej med att betala radiolicens.

Ett italienskt Rasmus Elm-rykte känns klart överskattat, men med tanke på Viktor och Davids fina danssteg på Byttan kunde det finnas anledning att fira, eller var dom bara allmänt Broakulla-glada?

Sushilunch med Borgholms kommunchef Christina Madeling och hennes son (som jag glömt namnet på), en trevlig pratstund som lätt kunde varit längre

En angenäm morgon i P4 med Johan Signert, vi pratade lite kort om hans uppdrag på Guldfesten, mina förväntningar är skyhöga.


23
Dec 11

Drömmen om en grön jul – Veckans Östran

Sjukt kittad, iförd dom senaste jogging­skorna, tights och en svår svindyr Nike-­tisha rullade löpbandet igång 07.00 på ett av stadens många gym.

Något illamående med känslan av skvalpade bryggkaffe i magsäcken gjorde undertecknad sitt fyrtiosjunde försök detta år till någon form av kontinuerlig träning.

Inte nog med att min gode vän och träningskollega Petter lämnat mig för Gran Canaria, på plattskärmen framför löpbandet rullar Smålandsnytt ut ytterligare en reservnyhet från lådan på redaktionen märkt: saker att köra om det inte hänt ett skit.

Breaking news denna morgon är: ingen snö till jul. Man besöker Hanaslövsbacken utanför Alvesta, som är tom och öde. Annat var det ju förra året då backen öppnade lagom till jul. Här intervjuas en nedstämd Ingvar ”Frasse” Fransson som jobbar ideellt i backen, han gillar inte årets väder och säger till Smålandsnytt: ”Jag tycker synd om ungdomarna som inte kan åka skidor.” Eller är det väl kanske så att Frasse inte gillar årets väder mest för att han vid varmare väder inte har något att göra.

Jag vill påstå att årets väder är kanon på många sätt och vis. Visst kan jag förstå romantiseringen kring kombinationen snö och jul, men kan ändå inte låta bli att tycka det är riktigt gutt att se folk cykla omkring avslappnat utan varken mössa eller handskar med uppknäppt jacka i slutet av december.

Tänk så mycket bekymmer som försvinner med lite plusgrader. Kommuner och tjuriga fastighetsägare behöver inte ploga, inga bilar som måste skottas fram, inget värre trafikkaos, ingen halka och framförallt inga alltför sönderfrusna fingrar som man desperat försöker återuppliva efter en ytterligare traumatiskt skrapning av bilens vindruta.

Lägg därtill alla uteblivna benbrott som kostar skatte­betalarna en massa flis. Dan Johannesson på Kalmars ortopedklinik måste få en massa tid över till annat, en segercigarr kanske?

Dessutom, värmekostnaderna för husägarna närmast halveras, tänk bara på vilken kostnad det måste vara att värma upp alla statligt ägda byggnader vintertid såsom skolor, sjukhus, rådhuset och Guldfågeln Arena… eller… hur var det nu med den… statlig?… kycklingvärme?

Hur som helst kan vi konstatera, samhället går plus på plusgrader. Och det måste väl ändå vara viktigare än ett snölandskap på julafton eller pulkaåkning i Skälbybacken.

Veckans snackis
Tydlig nedåtgående trend i julhandel och bokning av julbord på stadens krogar, det i kombination av sänkt reporänta. Är det så att vi rustar inför stundande lågkonjuktur?

Vem blir Kalmar FFs nya ordförande? Heta kandidater är bland annat Pontuz Löfgren, Ronny Nilsson, Anders Nyblom och Anders Friberg. Kim Jong inte längre aktuell


22
Dec 11

Kamprad, Pontuz och Byttan

Pang, pang. Ingvar Kamprad dunkar in en miljard i Linneuniversitetet lagom till jul, Stephen Hwang måste ju på riktigt nästan svimmat när han fick beskedet. Häftigt utan riktigt veta vad donationen innebär för just Kalmars studenter. Men bara att få förknippas med Kamprad som varumärke stärker Linneuniversitetet.

Pontuz Löfgren ringde, han ville ha hjälp med en julfrukost och tyckte i samband med det att jag skulle göra något kul. Sagt och gjort, imorse presenterades jag som ny medarbetare på företaget och passade på och göra en företagspresentation som till en början tycktes vara klart seriös men som ju längre presentationen led ballade ur mer och mer och slutade med husvisningsfilmer som innehöll:läderbögar, styckmord och asiatisk knarkpaketering. När jag väl landat min dragning var det nog många som drog en lättnande suck när dom insåg att Pontuz rekrytering av undertecknad faktiskt bara var ett skämt.

Kvällen rundades av hemma hos Bergvalls, massproduktion av julgodis och maxad trygghet. Det lider mot jul. Och på tal om det, välkomna till Byttan på juldagen! Det blir en hemvändarfest utan dess like. Köp din biljett och säkra din entré:https://nortic.se/customer/index.html?event=11392516&siteLanguage=sv


19
Dec 11

Ingelsten, Kim Jong och ny regionmarknadschef

Förkylning och knävärken har lagt sig, eller det var i och för sig ett tag sedan. Under lördagen i Törnebys utomhuspool togs det viktiga beslutet att återuppta träningen, fast först ett gäng drinkar och fortsatt spa som sedan ledde till ännu en grillning samt en spontandans på Palace där jag iklädde mig mitt nya alterego Tobias. Om ni träffar Tobias ute så menar han oftast inte vad han säger. Jag tänker närmast då på Karl Holst som kan ha fått en mindre liberal avhyvling lördag natt. Tobias ber om ursäkt. Tobias ber för övrigt om ursäkt till alla som han kan ha skällt på under kvällen. Fast han tycker fortfarande att Gasolina med Daddy Yankee var ett fruktansvärt dåligt sistalåtsval.

Visste ni att det är gratis att träna på Nordic om man kommer klockan 07.00, är det inte det så borde det fan vara det. Uppjogget på löpbandet i kombination av den tidiga tiden gjorde mig lite lätt illamående, eller var det kanske på grund av Rapports rullande bilder av Nordkoreas Kim Jong.

Fast jag kände faktiskt inte Jong, han kanske var rätt lugn att hänga med vid sidan om sin roll som diktator? Hörde något om att han i slutet av 1970-talet ville skapa en nordkoreansk filmindustri. Han kidnappade då den sydkoreanske regissören Shin Sang-ok som tvingades arbeta i Nordkorea.

Inte helt olikt mig själv när jag ville lära mig laga mat och kidnappade Seger och låste in honom på Kallskänken…

Just det! Vi har anställt en ny kockjävel på Kallskänken. Återkommer mer om detta senare. Seger ska nämligen bli ny regionmarknadschef på kungliga Kallskänken, mest för att han vill ha en tjänst där han för en gångs skull får jobba i slipsa-skjorta och dela ut visitkort.

Patrik Ingelsten hälsade på idag. Han rehabbade för fullt med nån Halmstadsjuvel och har en rätt lång väg kvar innan han blir återställd. Vi blev seminostalgiska och snackade lite om 2008, jämförde dagens spelsystem mot då. Jag saknar verkligen det raka spelet där det alltid fanns flera djupledsalternativ och Elmarna bara matade bollar på Cesar, Ari och Ingelsten. Vilka tider, tror ni vi får vara med om det igen?

Ni vet väl att vi har lösningen på mångas nyårsbekymmer.


17
Dec 11

Ge Åke vad Åke vil ha

En alternativ julshow, ett radioprogram och två matlagningskurser på tre dagar, en ledig helg känns värdigt. Vid det här laget är alla sjukligt trötta på den fortsatta flödet kring vår alternativa julshow, men jag vill bara rikta ett sista stort tack till alla ni gäster som ställde upp och alla ni som gav oss förtroendet och tog sig till Borgholm.

Framtidstro i Kalmar under veckan gillas, känns som att staden är på gång, snart kommer väl en massvarsel på någon industri så vi kommer ner på jorden igen. Men tills det kan ni alltid hålla till godo med min fredagskrönika: Ge Åke vad Åke vill ha.

Robert-Wells-traumat på Stortorget under Stadsfesten sommaren 2005 blev ett dyrt kalas för oss skattebetalare men jag tror också att det blev en väckarklocka och därmed startskottet för den imponerande utvecklingen av besöksnäringen som Destination Kalmar ligger bakom. Ett gäng satsningar som inte alltid fått tummen upp, snarare tvärtom.

Jag minns särskilt debatten kring etableringen av friluftsteatern i Krusenstiernaska gården. Robert Gustafsson med följe hade fått upp ögonen för Kalmar och Kommunägda Destination Kalmar grävde fram 100 000 pengar ur kommunkassan för att teateranpassa Krusenstiernaska och på så sätt curla in nöjesetablissemanget till staden. Och det blev, som det alltid blir med skattepengar som läggs på nöje, ett jävla liv.

Dom lokala teaterförmågorna i staden gick givetvis i taket och tyckte sig vara orättvist behandlade eftersom dessa inte fick en spänn samtidigt som Vicky von der Lancken och hennes cirkus fick en splitter ny scen med tillhörande läktare. Jag var också en av dom som höll med om att detta verkligen var osmakligt.

Sommaren 2008 ringde det som bara den på bokningstelefonen till vårt hotell, det var folk från hela Sverige som desperat sökte med lykta och lampa efter ett hotellrum. Dom hade bokat biljetter till den där föreställningen, Zpanska Flugan på Krusenstiernaska gården. Och jag ljuger inte om jag säger att vi den sommaren omsatte minst 100 000 kronor på bara hotellgäster som besökte Kalmar bara för föreställningen. Och succén fortsatte även 2009, 10 och 11.

Med facit i hand då, med all respekt Klämman och Bulten, men jag tror inte ni drar särskilt mycket publik från Falkenberg, Borås och Flen. Tack vare friluftsteatern har tiotusentals turister besökt Kalmar, de bor på våra hotell, äter på våra krogar, handlar en massa krimskrams i butikerna samt gör sina behov på våra toaletter. Allt dom gör leder till fler arbetstillfällen och mer skattepengar in.

I veckan fick vi det glada beskedet att Järnmannen blir Ironman och världens ögon riktas mot Kalmar, den tidigare så utdömda lilla staden på östkusten där det mesta såg ut att gå åt helvete när både Volvo och Bomardier drog ner ridån. Med besöksnäringen som flaggskepp och idrottsturismen som en nytt koncept i det har Kalmar ett nyvunnet självförtroende och också grundförutsättningen att ta nästa stora kliv i utvecklingen.

Jag lyfter på hatten för Åke Andersson med besättning på Destination Kalmar och alla runt omkring som har gjort ett imponerande jobb såväl strategiskt som resultatmässigt. Ni har numera mitt fulla förtroende för att satsa mer skattepengar i framtida evenmang, ta vad ni vill ha. Nu ser vi fram emot en sommar till bredden fylld med evenemang som leder till mer nöje och mer jobb.


14
Dec 11

Vad är störst?

Jag vet egentligen inte vad som är störst. Kalmar får Ironman, eller att Johan Steglander blir ungdomstränare i Kalmar FF. Hur som helst, när man skummar igenom statistiken över hur mycket kapacitet som kommer att krävas för att landa Thriatlontävlingen i staden blir man lite skitnervös. 18000 hotellnätter, vad hittar vi dom? Hade det varit lite klipp i bankerna hade vi i alla fall haft 21 rum till att hyra ut…

Ikväll är det dags för den alternativa julshowen, detta spektakel signerat B-G och undertecknad. Det blir garanterat en trevlig kväll som jag tror kommer kännas lite som en kombination av Kvällsöppet och Skavlan. På scen Martin Löwenham, Johnny Pettersson, Ronny Nilsson, Johan Persson, Malin Wollin, Jocke Lantz, Mattias Johannson, Markus Thorbjörnsson, Seb Hallén, Wilson-Jacob, Åke7, Stefan Larsson, Anna Larsson, Henrik Rydström och Borgholms-Elvis. Det finns några biljetter kvar på Kallskänken. Kom och hämta, det är gratis!

Gratis Buss avgår från Kalmar C 18.00, på Strand finns bira och pytt för 150. Och ja Lövet, det finns alkoholfritt alternativ. Bussarna går tillbaka mot Kalmar 23.00.

Vi tittar på möjligheten att livestreama showen. Håll utkik!


12
Dec 11

Våga grilla vinter

Gårdagens presskonferens slog nya rekord, 20 minuter lång och 144 kollade live. Det går inte att ljuga längre, trycket kring den alternativa julshowen är brutalt. Så brutalt att vi valt att trycka ut nya biljetter. Kom till Kallskänken och hämta din biljett, den är gratis och i den ingår en bussresa tur och retur till Öland och Borgholm.

Annars då, jo vårt radioprogram Receptfritt har fått fortsatt förtroende även 2012, det blir 10 nya avsnitt av mitt och Annicas matprogram i P4. Nu tar vi sikt för att ta en plats i riksetern, sätter vi bara våra roller bättre och gör ett ännu mer innehållsrikt program kan det blir riktigt bra. Vi fortsätter tills vidare att sända live från köket här hemma.

Som alltid kring den här tiden på året blir det lite stimmigt. Inte minst på Kallskänken där vi stundtals dubblerar produktionen i och med julbord och jultallrikar. Lägg därtill en trasig skåpbil, en bortrest kollega och en redan överbokad agenda och ni förstår att det finns inte mycket tid till annat.

I lördags blev jag så sugen på grillat att vi åkte hem till Petters garage och rotade fram familjen Elmreroths kolgrill. Nu behövde vi bara en bättre köttbit och vi såg att det lös i Saluhallens kök, vi dundrade in bakvägen och lyckades lura till oss en bit trevligt marmorerad ryggbiff av Johannes som vi senare tokgrillade i carporten.

Ett tips: Köp en så kallad Steak Rub-kryddblandning, investera i en riktigt bra mörkröd och fettmarmorerad entrecoté eller dyl. Tänd grillen och jobba fram en jävulsk glöd. Skär tjocka skivor (ca 3 cm) och gnid in kryddan i köttet ordentligt, arbeta gärna på ett skärbräde. Pensla på lite olja. Grilla köttet typ 2 minuter på varje sida så det får ordentligt med färg och karaktär. Låt vila på en tallrik 30 minuter, samtidigt som du skickar in ett gäng rotfrukter, rödbetor och lökar i ugnen på 200 grader. Slå en bea som du kryddar upp med mycket dragon och cayenpeppar, kör på en kraftig rödvinsås med ganska mycket socker, rödvin och lite balsamvinäger. När rotfrukterna är klara, ta ut dom och slå på lite balsamvinäger och rör om. Färgen från rödbetorna gör att det ser rustikt ut, inte fel om löken har bränts lite.

Dunka nu in köttet ca 6-7 minuter och ge den en sista rundspark. Köttet serveras medium rare tillsammans med ovanstående tillbehör och ett bättre rödvin. I och med att ytan är så tokkörd och innehåller så mycket smak och karaktär i kombination av stekrad och att köttet verkligen fått vila står du nu inför en fantastisk smakupplevelse. Våga grilla vinter.


11
Dec 11

Inför presskonferensen södndag 20.30


9
Dec 11

Vuxenpoäng med planering, veckans Östran

Att åldras handlar egentligen om en sak, att samla på sig så mycket erfarenheter som möjligt, stora som små.Till exempel att Yes är det bästa diskmedlet, Skavlan är klart överskattad och se till att vara ute i god tid med all planering.

Det finns inget som är så vuxet som att planera. Jul­afton, nyårsafton, resor jag till och med redan nu ta och börja kika lite smått på vad gör vi på midsommar? Och för min egen del blir det allt värre. Ända sedan jag blev en slavisk användare av Googles kalendertjänst känner jag hur mitt liv styrs maniskt av datum och tider, det har till och med gått så långt att jag tidsplanerar mina personliga att-göra-listor i den här nya Bibeln som finns tillgänglig i min mobil, ipad och på samtliga datorer.

Och det blir ju inte bättre av att jag delar med mig av denna kalender till mina vänner som tack vare det har full insyn i mitt liv och har slutat kommunicera med mig verbalt. Värst är det när man har glömt radera ett inställt möte och man får en utskällning när man blir påkommen liggandes hemma i soffan samma tid helt aktivitetslös.

Sedan säger man alltid att ett år går fort, och det är inte särskilt konstigt om man som många redan har ett gäng aktiviteter planerade långt in i 2012, aktiviteter som allt som oftast äger rum på helger. Och faktum är ju att ett år bara har 52 helger, dvs 52 potentiella evenemang, dra bort alla obligatoriska aktiviteter såsom bröllop, dop, begravningar, högtider, jobb samt Kalmar FF:s hemmamatcher och man inser att det försvinner en hel del möjligheter.

Livet handlar därför om att utnyttja alla veckans dagar, det är koden man måste knäcka. Sluta styra ditt liv efter helgen, våga gå ut och äta eller unna sig ett glas rött på en helt vanlig vardag. Det skulle i övrigt gynna vår något stukade nationalekonomi.

Men vem är jag att berätta för dig vad du ska göra, en barnlös pretentiös lönnfet företagare utan någon som helst självdistans, lägg därtill klart överskattad krönikör, vad vet jag egentligen om livet? Inte särskilt mycket, men jag försöker i alla fall förstå lite av det genom att konstant samla på mig nya erfarenheter och upplevelser.

Veckans snackisar:

I brist på annat har den alltmer infekterade debatten om höjda politkerlöner fått mycket utrymme i media. Ett bra tillfälle att ösa ännu mer skit på våra stackars politiker. Inte nog med det, i samma veva går Anna Thore (MP) ut och släpper bomben att hon skänker bort sin löneförhöjning och strör än mer salt i såren. Många reagerade starkt på min krönika i förra veckan om höjda löner och bakgrunden är att jag anser fortfarande att rapporteringen kring detta är alltför vinklad. Hade önskat få höra kommentarer från statsvetare och beslutsfattare högre upp i näringskedjan, för det måste finnas en anledning större en girighet.

Rykten säger att Kalmar FF:s chefstränare Nanne Bergstrand är på väldigt gott humör för tillfället. Kanske inte så konstigt med kommande säsongs stora spelarsatsning.


6
Dec 11

Skulle du kunna tänka dig jobba som Martin Nilsson i framtiden?

Lite tung i bettet efter en härlig Stockholmsvistelse som innehöll många härliga upplevelser. Förutom maten var tanken med våra restaurangbesök på Matbaren, F12 och Grill att jämföra miljö, koncept och service. Och just ovanstående faktorer är verkligen synonymt med alla bra restauranger, så även denna gång. För att göra en kortfattad analys handlar det egentligen om att precis när du kliver in genom dörren på dessa restauranger så startar upplevelsen och slutar när du kliver ut genom dörren, och alla som jobbar på krogen kan kommunicera konceptet. Volym i högtalarna, puls, tight bordsplacering, lukter, service, lågor som slår i taket, snygga menyer, fördrink, möbler, lampor, dukning, brödkorg, viner, gemenskap, service…eh..sa jag det?

Och drar man en parallell till vår stad. Vilka har varit i närheten och uppfyllt den känslan? Gamla Helen & Jörgen och Byttan vid sitt invigningssår?

Igår hade jag praktikanter hos mig, det var Fabian och Leo från Falkenbergskolan klass 4 som skulle tillbringa dagen med mig. Efter en fullspäckad dag med att räkna pengar, spela in radio, stå i kassan, göra pastasallad, åka på möten, ta leveranser skulle Fabian och Leo fylla i ett papper som var medskickat från deras lärare. Ett gäng klassiska frågor som avslutades med:

Skulle du kunna tänka dig jobba som Martin Nilsson i framtiden?
Fabian och Leos svar: Kanske som sommarjobb.

En liten tömning av bilder!