Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se

oktober, 2011


31
okt 11

Wilson conference Berlin 2011

Varför är det ingen som berättat för mig att Berlin har gått och blivit en världsmetropol? När började tyskarna bli medvetna om hur de klär sig och vad det äter? Kanonhelg i en stad som har gjort en enorm utväxling. Häftiga restauranger, klubbar, barer och shopping. Tydligen bor enormt många svenskar i Berlin, dock inte skriva där och man är inte verksam i just Berlin utan man jobbar på distans och frilans.

Sista kvällen i Berlin avslutades på en hysterisk koreansk restaurang där man åt i en industriliknande miljö, kan inte minnas att jag någonsin ätit just Koreansk mat men det var hur som helst riktigt gott. Däremot var konceptet något stressigt när all mat, och det var inte lite mat, kom in på en och samma gång tillsammans med två brinnande gasolbrännare med tillhörande wokpanna där man fick köra på köttet själv. Efter som Elin är vegetarian och inte hade så mycket att äta fick hon steka köttet.

Utöver mycket nöje har konferensen varit intressant och viktig för gruppen. Wilson växer likt Berlin och får mer och mer nationella uppdrag som kräver mer struktur och resurser. På agendan har arbetssätt slipats och strategier och affärsplaner jackats upp. Inom snar framtid kommer även Wilson Creative finnas representerade i Stockholm. Den svåra Jakten på nya duktiga medarbetare fortsätter och runt sex nya tjänster kommer på sikt att behövas, allt ifrån AD till produktionsledare och copys. Ett privilegium som alltid att få vara med i ett företag som växlar upp och att få komma bakom kulisserna på andra organisationer än ens egna är oerhört intressant.

Är du lokalfotbollsspelare i de lägre divisionerna och känner att du behöver mediaträning? Imorgon håller jag tillsammans med Henrik Rydström en mediaskola på John Bauergymnasiet som kommer att dokumenteras och klippas ner och visas på fotbollsgalan. Hör av dig om du är sugen att vara med på lite rolig film? Inspelningen avslutas med att vi kommer spela in en musikvideo. John Bauer 16.00.

Många har reagerat på min krönika om konceptproblematiken i Kalmars restaurangutbud, kul, ett ämne som berör.

Fler har reagerat på min nya frisyr som är en kombination av en mikroålderskris och hårtekniska svårigheter med min förra frilla. Men jag tänkte bjuda in alla till Funkaboskolans matsal nästa söndag för att ventilera min nya frisyr under rubiken: Nystart Nilsson
28
okt 11

Veckans Östrankrönika- Möt kundens krav på krogen

Som företagare i livsmedelsbranschen är det inte alltför sällan som jag hamnar i livliga diskussioner om stadens matutbud. Och det är ingen större hemlighet att många av Kalmars restauranger ofta kritiseras, ibland något oförtjänt, men i många fall helt befogat.
Medvetenheten hos oss svenskar har ökat kraftigt och med medvetenhet menar jag inget annat än ren kunskap. Det går inflation i långkok, surdeg och ekologiskt närodlade råvaror. Det tycks inte finnas någon hejd på matlagningsprogram i alla dess former i olika tv-kanaler. I SVT:s senaste programserie med Niklas Ekstedt släpps vi rakt in bakom kulisserna på många av världens absoluta toppkrogar där gastrosexuella män lägger upp råvaror med pincett. Tvåtusentalets manlighet?
I de svenska folkhemmen unnar sig dagens medelklass vardagslyx som löjrom, en bättre köttbit och sist, men inte minst, det numera obligatoriska Amaronevinet som vi älskar oavsett hur mycket Berlusconi ber resten av världen att dra åt helvete samtidigt som han snaskar på prostituerade småtjejer och driver Europas ekonomi i botten.

Hur som helst – verkligheten har gjort att konsumenterna har börjat ställa helt nya krav, krav som vi inte alltid lyckas leva upp till. Men vad är egentligen problemet?
Sett ur ett lokalt perspektiv är vi för dåliga på att vara tydliga med våra koncept, om vi ens har några. Den stora skillnaden mellan en verksamhet som går bra jämfört med en som fungerar sämre, är att man har en tydlig idé som kunden förstår och som man internt tror på. Det handlar inte enbart om själva maten, även om den givetvis är enormt viktig. Vi är för dåliga på att bygga miljö och känsla. Våra verksamheter ska vara öppna, varma och tydliga, här spelar inte pincetten någon roll, men det gör människorna bakom varumärket.

Generalfelet i vår bransch är att kärnverksamheten, det vill säga servicen och kockarna, gömmer sig bakom logotyper och grafiska profiler och kastruller. Vi tror att det bara handlar om typsnitt och färger på menyn, men vi har glömt bort att använda oss av det viktigaste i vår marknadsföring: personalen.
Bara genom att aktivt studera andra verksamheter och koncept och låta oss inspireras kan vi bli mycket bättre. Och jag är övertygad om den Kalmarcertifierade det går inte-stämpeln kommer att suddas ut när morgondagens konsumenter släpps ut på marknaden.
Sen kan man tycka vad man vill om det. Antingen lägger man sig ner och dör och skiter i allt eller så försöker man anstränga sig genom att anpassa sig till verkligheten. Ska vi nu växa, då måste alla anstränga sig. Om det nu verkligen är så att alla vill att vi ska växa och utvecklas? Eller, det kanske är så att vi innerst inne sitter och säger: Det går inte.

Veckans snackisar
Hummerfiske i Smögen i början på veckan med kockar och krogpersonal från östra Småland och Blekinge. Det blev förutom skaldjur långa diskussioner om vår branschs framtid, samt inblickar i andras liknande verksamheter.
En liten tripp till Berlin väntar i helgen. Där väntar bland annat en tyngre sittning på Gastro där världens bästa restaurang Noma har gästspel.
Martin Nilsson
martin@mycketgutt.se


28
okt 11

Berlin

Sitter i hotellobbyn på Hotell Weismeister i östra delarna av Berlin. Ett creddigt designhotell med sjukt stora och höga fåtöljer i lobbyn. Man ser ut som en liten lätt retarderad ompa-lompafigur när man sitter i fåtöljerna.

Gårdagens Nomaupplevelse var magnifik, återkommer med en längre analys!

Nu ut i Berlinnatten med min nya frilla tillsammans med reklamgettot.

20111028-193048.jpg

20111028-193117.jpg


Kvällens aktivitet? Leo Forsell?
20111028-193159.jpg


25
okt 11

Home sweet home!

Vi satt i den inredda fiskeboden gläfsande likt vargar. Det var dags för den utlovade skaldjurskvällen med obegränsat av havets läckerheter. Men vart i helvete var maten någonstans? Vi flackade med blicken och tittade undrande på varandra, hade vi blivit lurade. Då, helt plötsligt knakar det till i taket. Ner firas sakta men säkert en eka till bredden fylld av hummer, havskräftor och räkor. Vi visste inte om vi skulle skratta eller gråta åt denna överpretentiösa presentation, men det fanns varken tid eller lust till vidare tankar om ekan som just firats ner från taket. Här skulle frossas i skaldjur. Och jag har nog aldrig genomfört en dödssynd så kraftigt som igår. Jag åt nog närmare 30 havskräftor fram till jag gick in i väggen, sen kände man sig rätt färdig med Smögen. Tack Feldt’s Fisk och Svensk Cater för en oerhört generöst äventyr att minnas för livet!

Sen att det verkar vara en förbannelse för samtliga människor att vantrivas i en minibuss är en annan sak. Det är en bit till Smögen.

Imorgon hör ni mig i Sveriges Radio Kalmar mellan 07.00-10.00 i P4 Morgon. Det blir säkert lite snack om hummerfisket.

På torsdag rullar vi till Helsingborg för det Nomas efterlängtade gästspel på Gastro. På fredag flyg vidare till Berlin med Wilson. Tung vecka.

Min premiärkrönika som publicerades i Östran finns här

För övrigt Dan, så har min leverans av vin anlänt. Du får gärna komma förbi i nästa vecka och titta till utbudet inför nästa sittning.


24
okt 11

Hummerfiske-Sammanfattning


24
okt 11

Hummerfiske in action


24
okt 11

Hummerfiske del 1


24
okt 11

Ernesto provar overall


24
okt 11

Live@Smögen


23
okt 11

En oerhört värdig vecka.

Intryckt i en minibuss med ett gäng krögare på väg till västkusten och Kungshamn. Det här kan sluta hur som helst. Hummerfiske står på schemat men förutom det säkerligen en intressant inblick i fiskindustrin på Sveriges framsida.

Gårdagen spenderade vi på Baronen där man hade familjedag och hade dagen till ära bjudit in mig och Seger för att hålla lite låda. Ett trevligt och lyckat event, bra flöde av folk och många tummar upp. Flera var nyfikna på recepten som vi snart kommer att lägga ut både här och på Baronens hemsida.

I fredags slog vi alla rekord på Kallskänken när det gäller försäljning av smörgåstårta. Trots att jag ska vara så lite produktplacerande som möjligt när jag skriver mina krönikor i Östran så kändes det ändå som att folk blev lite extra sugna på majonnäs när man både såg annonsen och läste krönikan.

Återkommer med löpande rapportering från vårt lilla äventyr som börjar på västkusten, mellanlandar på Nomas gästspel på Gastro och slutar med en helg i Berlin. En oerhört värdig vecka.