Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se

april, 2011


30
apr 11

Mycketgutt@Valborg


30
apr 11

Mycketgutt@Valborg


30
apr 11

Mycketgutt@BG


30
apr 11

Mycketgutt@vinkällaren


30
apr 11

Mycketgutt@ikea


30
apr 11

Kao Bang!

Tillbaka i verkligheten, i vårstimmiga Kalmar. Det första vad-hände-ikväll-samtalet kom inte förrän 9.23. Det var Sebastian ”segway” Seger. Misstänker bara att han vill åt mitt nya amaronelager. Nej, faktum är att det blir premiärsittning på nya Larm som slår upp sina portar då Gamla Helen & Jögga går i graven. Johannes har utlovat anklever och stoppade korvar. Värdigt. Johannes som lämnade PM och vänner i Växjö för att nu äntligen få bygga upp det nya konceptet på Larm.

Och det finns verkligen hopp om livet. På Söderport igår levererade man igår en kanonbokning i form av JJ som är en stekhet svensk elektronisk musikgrupp från Göteborg. Bandet ligger på The Tough Alliances skivbolag Sincerely Yours. Och kvällen bjöd förutom på JJ’s spelning en härlig popig atmosfär samt ett rejält gäng magiska 80-tals elektrolåtar signerade Gentle Touch Gustaf. Man trodde inte direkt man skulle få uppleva Indochine med Kao Bang på ett dansgolv i Kalmar. En låt som för övrigt till och med fått min halvbror Johan att dansa.
Jag lyfter på hatten för initiativet med livemusik på Söderport, mycket gutt. Härligt att se den träffsäkra nischen på publik. Att jag sedan fick komma in tack vare en uppladdad Adrian Lux-film på Youtube gjorde inte saken sämre. Igår kände jag mig så himla kulturell, nästan som Tommy Granlund, en annan stor regional kulturperson i regionen som var på plats. Hade jag varit lite elak kunde jag sagt att han hade svårt att smälta in igår.

Det ska bli kul att läsa hans recension, och på tal om det! Äntligen, på tisdag släpper Östran sin nya design på tidningen. Tabloidformat, färg på alla sidor, nya avdelningar. I ärlighetens namn så har ju tidningen ständigt skurit sig lite när den legat på mitt Bruno Mathssonbord här hemma. Kommer kännas skönt att kunna sitta avslappnat, lätt snurrande i mina Jetsons, som den stora kulturperson jag numera är, och bläddra i nya Östran.

Kanske kan jag också lyssna på Indochine’s Kao Bang samtidigt?

Minns ni 2 Steg från paradise med Björnes Magasin? Filmen jag la upp i oktober förra året har nu 16473 views. Bara det är ju så himla kulturellt.


29
apr 11

Ena jävla snorungar

Vi rullar hemåt i hyrbilenbilen och det råder förvånansvärt god stämning i bilen, jag tror starkt att det beror på att jag har investerat i frukt inhandlat i en okänd by i Österrike. Det går inte att sticka under stol med att en sådan här liten 4000 kilometers-tripp sliter på kroppen. Tankar som far igenom huvudet är träningen och kosten. Igen.
Vet egentligen inte hur många gånger jag har varit i Italien vid det här laget och tanken slog mig sedan hur fascinerande det är med hur åldrandet förändrar hur vi värderar och väljer våra resemål.

Den första resan man gjorde utanför sin familj var med fotbollslaget och man åkte på sommarcup i någon ort i Sverige och sover sovsäck i grupp på väl insvettade gympasalsgolv. Liggunderag, chips, godis, läsk, organiserade cupdiscon, sura fotbollsstrumpor, sena kvällar, hyschande tränare och transporter i minibuss.

Cupupplevelsen följdes upp av ytterligare en gruppresa, denna gång lite längre i form av Italien och Rom, detta i kyrkans regi. Mässor, kyrkor, museum och stor vikt lades vid gemenskapstänket.

Vi drygt 17 års ålder. Första riktiga resan med kompisgänget till det exotiska Köpenhamn. Grön Tüborg och ett enormt krigande för att försöka komma in på barer, allt som oftast slutade resan med ett jävla rännade längs Strøget med våfflor och sedan sovsäck på tågstationen bland duvor och annat löst folk.

18 år och nu var det dags att ta revansch för tre, förlåt fyra år på gymnasiet. Det var god tid för den traditionella ”finna-sig-själv-resa” alla 80-talister är tvungna att göra. En sådan här resa till Thailand och sydostasien är idag lika obligatorisk i de svenska folkhemmen som konfirmation, student och körkort. Fast vi åkte faktiskt till U.S.A. Resorna till Thailand kom något år senare.

Sedan hände något, elefantöl och buckets började sakta men säkert bytas mot rödvin och gin&tonic. Och helt plötsligt insåg vi att man faktiskt inte behövde flyga 12 timmar för upplevelser. Det räckte med snabba effektiva flygresor under 2 timmar till Frankrike och Italien. Och istället för att ladda upp inför kvällen med godis och chips äter vi nu på hotellrummet Proscutto Crudo, Salami Milanese, Lardo, svåra ostar och surdegsbröd som vi sköljer ner med Ripassoviner från 2007, tiderna förändras.

Frågan är väl, vart är nästa steg? Att åka ner till Norra Italien tre gånger per år vid 27 års ålder känns ju lite gubbigt och näst intill fundamentalistiskt. Kommer vi snart genomgå en smärre ålderkris och börja resa till Thailand och Ibiza igen? Hur eller hur är det bara att konstatera, vi en bortskämd generation som kanske skulle må bra av en rejäl kris. Vi sitter med våra MacBooks Pro och Iphones i baksätet och gnäller på att hyrbilen, en Toyota Avensis, är opersonlig och karaktärslös. Vid eftertanke är vi ena jävla snorungar.


28
apr 11

Speakers corner inför Syrianska

Diskussionen om huruvida vi skulle förhålla oss till David Elm’s entré på Guldfågeln blossade upp dagarna innan matchen och resultatet speglade verkligen debatten, en del buade och en del applåderade. När David redan efter fyra minuter in i matchen med hjälp av Lasse Nilsson väggade sig igenom FF-försvaret var trau- mat ett faktum. Och efterkommande referat var definitivt mitt absolut jobbigaste under min nu tre år långa spikraka speakerkarriär. Den tystnaden, du kunde om du velat, släppt en knappnål och hört den träffa marken.

Men vi lyckades genom ett magiskt Kjelle Nyberghäng signerat Erik Israelsson ta oss in i matchen igen. Och Sobralense fick avgöra med ytterligare en fantastisk flack hästspark på vår nya arena. Den känslan som infann sig när domare Martin Hansson sedan blåste av tillställningen var fantastiskt härlig men den är svår- beskriven. Tänk att en allsvensk fotbollsmatch kan få en att må så bra. Hur kan egentligen tre simpla poäng vara som balsam för själen? Man försöker dra ut på känslan genom att frossa i media och diverse bloggar. När Kalmar däremot får stryk, lägger man sig snarare i fosterställning och drar ett täcke över huvudet.

Många noterade givetvis den uteblivna inmarschen med Röda Dagar. Systemet hängde sig i Mediatechs OB- buss och när beskedet nådde våra snäckor samtidigt som man står med en mikrofon i näven inför 9307 för- väntansfulla personer, då är man i ärlighetens namn inte så särskilt kaxig. Händelsen är en smärre katastrof och var givetvis under all kritik. Och att vi inte hade en backup på cd-skiva får vi i speakerbåset helt enkelt ta på oss. Det är bara att beklaga. Gör om gör rätt. Däremot märkte ni säkert att ljudet var betydligt bättre än senast. Ljudgänget med Lill-Thomas i spetsen gjorde under dagarna innan matchen ett hästjobb genom att plocka ner samtliga 36 högtalare och byta slutstegen i systemet.
Här kommer min krönika från veckans KFF-bilaga: MATCH:

Inför Syrianska nu på söndag är temat familjefest. Ta chansen och gå på allsvensk fotboll med hela tjocka släkten. Låt dina barn, far och morföräldrar få möjligheten att uppleva nya Guldfågeln Arena! Det blir ansiktsmålning, ballongfigurer och massa bus med FF KIDZ. Håll utkik efter billiga biljetter på Barometerns Familjeläktare och var med på aktiviteter för hela familjen. Låt den rödvita folkfesten fortsätta!

När det gäller stämningen på läktaren på våra hemmamatcher tycker jag verkligen att klacken öser på bra, men jag skulle önska ännu mer allsång från resten av arenan. Inte bara för att det blir en härlig stämning och atmosfär utan för att det faktiskt också lyfter våra rödvita bröder ytterligare. Har ni tänkt på att våra spelare i samtliga artiklar och reportage i dagstidningarna beskriver hur dom älskar att spela i vårt nya bo. Och visst finns det mer att ge.
Hela Kalmar ge oss ett K


27
apr 11

Mycketgutt@Giro D’Italia


27
apr 11

mycketgutt live@lagodigarda

”Laggo” di garda, kvällens succéprogram utgår på grund av bristande uppkoppling. Vi ber om ursäkt för detta och ger er istället vår cykeldokumentär giro d’italia om en stund.