Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se

februari, 2011


28
feb 11

Gay friendly?

Dagens fråga på Barometern: Oroar du dig för elpriset? 83,2% svarar ja 16,72% svarar nej. 278 har röstat. Missa inte upplösningen av den elektriskt spännande omröstningen.

Hört i korridoren på Kalmar Energi:

-Du Owe.
-Ja?
-Fan, Barran kör en sån där jävla omröstning på hemsidan igen, dom frågar om folk är oroliga för elpriset.
-Satan! Ring Fiesta och beställ en pall med kanelbullar, och vem fan har husvagnen???
-Vet inte, men jag tror Hasse på Kalmarposten har den…

Kassatjänst på Kallskänken idag och det är verkligen riktigt roligt och stå och tjöta med folk. Jag brukar jämföra Kallskänken med en dagslång talkshow där det alltid kommer in gäster. Dagens utrsopstecken är att jag gjorde 9 kaffe latte i rad till olika personer. Staggs rektor, Janne Fredriksson blev så förvånad av springet med takeaway-muggarna så han frågade tillslut om det var så att vi hade någon kampanj på ”det där kaffet” som han uttryckte det. Jag fick tillfälle att prata om den nya generationens konsumtionsvanor med bland annat Facebook, Twitter och Latte. Vitamin Well-generationen som jag numera kallar den.

Temaveckan går mot en succé, allt annat än succé kan man säga om Segers sömnvanor, han bytte gårdagens sömn mot Al Pacino och Scarface, och såg idag ut som…ja… att han hade gått in i rollen helt enkelt. Och för er som trodde att vi idag har påbörjat den omfattande byggnationen av Hotell Hilda kan jag dementera detta, det var nämligen Seger ni hörde som bankade Schnitzel till förbannelse med sin nya kötthammare.

Jag har den senaste veckan försökt sätta mig in i det hotellbokningsträsk som finns med bl.a hotels.com, och booking.com, jag har insett att vi nog ska vara med på dessa söksidor med hotellet, jäkligt intressant faktiskt, 15% provision tar dom per bokning. Man får också svara på en massa frågor för att dom ska få rätt bild av hotellet.

Bästa frågan: Is your Hotel gay friendly?
Min fråga till hotels.com: Do bears shit in the woods?

Klart som fan vi är gay friendly,! Kolla bara på mig och Seger. Det är som vi brukar säga, lite gay är bra.

By the way, Pontuz Löfgren på skidor? Gay friendly?

Imorgon har Kalmar FF samlat bland annat sin styrelse för att lyssna på alla nya låtförslag som skickats in. Vårt bidrag, Smålands Stolthet finns med i repertoaren. Vad sägs om några axplock ur idoljuryn:

Johnny Petersson, Ulf Gunnarsson, Björn Åfors, P-O Persson, Lars Mattsson, Johanna Brolin, Johan Damne.
Känns som en låt med ett ABBA-sound skulle gå långt… Gay friendly?


27
feb 11

För mina majonnäspengar

PM & Vänner i torsdags blev på något sätt startskottet för fem intensiva dagar fyllda med mycket gutt. Hallberg som ju tagit klivet ett snäpp västerut jobbar sedan en tid tillbaka på PM var kvällen till ära ledig och hade styrt upp ett bord och vi blev ordentligt curlade med champagne, årgångsviner men framförallt mat i absolut toppklass. Och den oerhörda tillfredsställelse man känner när man omges av kunskap, passion och drivkraft är svår att beskriva, och i vanlig ordning mår man lite dåligt när man återigen inser hur långt ifrån ett ställe som PM vi är i Kalmar även fast det bara är en timme bort. Men men, hoppas bara det löser sig med kaffet på konstmuseet. Såg på tal om det att Barometern återigen eldade igång sina läsare genom att uppmana till reaktion om det redan inflationssmutskastade Byttan med följande rubrik: REAGERA, Byttan en besvikelse. Vinklat? Nej, det tycker jag inte. Tändvätska på majbrasa.

Så det var skönt att sätta sig i bilen och åka ner till civilisationen och Skåneland, Gabby hade köpt biljetter till Håkan Hellströms spelning på KB, och jag har ju vetat ganska länge att han var på G till arenan i juli så det var extra kul att ha denna upplevelse bokad sedan innan. En tight magisk Håkanspelning i vanlig ordning, vilken liveartist, Guldfågeln kommer att gunga, var så säkra. Jag blev så uppspelt att jag erbjöd Rosenqvist hela vårt hotell till bandet den 23:e.

Innan spelningen åt vi på en riktigt häftig restaurang i Malmö vid namn Bastard, mycket gris på menyn passade mig utmärkt. Kan verkligen rekommendera stället. Servitören tog en stol och satte sig vid bordet och gick igenom hela menyn passionerat och imponerande, oerhört snyggt, vilken stjärna. Sen har dom ju haft fullt hus sedan dom öppnade för drygt ett år sedan.

Köpte en blå J. Lindebergkavaj för mina majonnäspengar, sjukt snygg. Den ska jag möta våren i Milano med.

I veckan är det konferencierjobb i Oskarshamn på UF-mässan, ytterligare en matlagningskurs och framförallt temavecka på Kallskänken!


23
feb 11

Såg du inte pilarna?

Seger ringde Kallskänkens marknadsavdelning, han hade en idé. Som han oftast har han mycket idéer, några är bra några är lite skitdåliga, men får inte glömma att han är kock. Fast denna idén var riktigt bra, nästa vecka alltså vecka 9 kommer vi köra temavecka på Kallskänken Husman, vi betar av ett land om dagen och avslutar på fredag med Frankrike och vårt nya koncept: Fine dining Fredag, det blir en liten prishöjning på fredag men så ingår det ju efterrätt!

Var inne på kansliet igår, det har börjat peppas för Milanoresan, 45 tunga företagare åker iväg i ett sällskap som döpts till mittcirkeln och jag mår nästan lite dåligt när jag tänker på alla notor och kreditkort som kommer flyga som pilar i luften.

Körde bil igår och råkade första klippa heldraget och sedan rakt över en refug. Polisen stannade mig.
-Såg du inte pilarna???
-Nej, och inga indianer heller.


22
feb 11

Jag gillar nämligen både kyckling och frystorkat kaffe.

Förhandlingarna är i stort sett klara, i skuggan av Albaner, Fagercrantz och Brassar kan vi här på mycketgutt.se bekräfta att årets i särklass viktigaste förhandling i stort sett är klar. Martin Nilsson förlänger ett år och blir speaker på Guldfågel Arena. Det är bara några detaljer kvar innan kontraktets skrivs på.

-Du förlänger med Kalmar FF och blir speaker på nya Guldfågeln Arena, var det en tuff förhandling?
-Ja, det är många allsvenska och PL-klubbar som har dragit i mig den senaste tiden. Elfsborg öppnade stora Ellos-plånboken, men eftersom jag inte står ut med konstgräs, regn och postorder var det egentligen aldrig aktuellt.
-Premier Leauge?
-Det stämmer, jag hade flera alternativ där väl Arsenal var det mest intressanta, men eftersom jag har så jävla svårt att uttala Arsenals tränares namn så fick det faktiskt vara.
-Aresene Wenger, va?
-Just precis, skitsvårt.
-Vad kan publiken förvänta sig på nya Guldfågeln Arena?
-Mer energi, tempo och jävla anamma.
-Varför är inte du med i La Manga?
-Det får du fråga Svante Samuelsson.
-Ditt albanska uttal?
-Min mamma är halvryss så jag är rätt bekväm med slaviska språk.
-Är det är lukrativt kontrakt du skriver på?
-Jag är nöjd, jag gillar nämligen både kyckling och frystorkat kaffe.


20
feb 11

Kom hem till mig och käka och snacka lite skit

Koncept nr 437, ät halv-åtta-hos-mig-menyn hemma hos…mig. Jag fick en fråga av en vän som skulle arrangera en möhippa om dom kunde förlägga sittningen på Kallskänken, men att dra igång spisen för sex personer som det var i detta fallet kändes väl i ärlighetens namn sådär, men för att inte göra någon besviken föreslog jag lite spontant: Kan ni inte komma hem till mig och käka istället? Och samma stund som jag sa det insåg jag vilket koncept jag just droppat. Så igår ganska exakt halv åtta, dundrade 6 st Solsidan-Mickan hem till mig. Jag dunkade ut min trerätters och det var jäkligt trevligt!

Så för er som vill göra något riktigt sjukt och udda men dock så trevligt, kom hem till mig och käka och snacka lite skit, jag har 8 platser och en lounge, menyn kan variera.

Efter sittningen blev det en spontanspelning på Vallen för studenterna, det var riktigt kul även fast det tjuter som faen i öronen idag.

Eftersom jag inte har så mycket mer att delge ger jag er bilder från Guldfågeln Arena.


19
feb 11

Så viskar jag lite lätt:”fel biff, fel biff”

Det snurrar på rätt bra under luncherna på Kallskänken, Seger tokdominerar i köket och vi ligger väl på cirka 150 husman per dag och lägg därtill minst lika många sallader så förstår ni att det stundtals blir ett häftigt och intensivt tempo i köket, och då har jag ens nämnt att all produktion av smörgåstårtor, bufféer och annan catering är i samma kök. Hur eller hur, vi hade Pannbiff i torsdags med smak av ”medelhavet” (men andra ord: havssalt, korruption och riven Silver Berlusconi). Biffarna var tempade och okej men något rosa, anledningen var tydligen att färsen var saltad dagen innan och då blir ju köttet rimmat och den rosa färgen blir helt enkelt svår att få bort. En gäst reagerade på detta och vi fixade givetvis en ny tallrik, det var aldrig några större konstigheter och vi tog snacket lite snabbt i köket när vi bi fixa den nya tallriken, vi konstaterade unisont att reaktionen på biffen inte alls var konstig, tallriken med den returnerade biffen blev stående. Det var bara ett problem, vi hade glömt informera hovmästare Löwenham.

Jag går ut med en ny tallrik till gästen och ser samtidigt i ögonvrån snett bakom mig hur den rosa biffen vi just burit ut, bärs ut igen, det är inte helt oväntat Lövet som plockat tallriken i köket och givetvis trodde han att det var en lunch som skulle serveras.
Lövet var nu i full fart med att servera den rosa biffen till en ny kund, helt ovetande om biffens historik. Jag gör en snabb fotisättning och tar spjärn mot Lövet som går med bestämda steg mot servering. Det handlar nu om sekunder, eller snarare hundradelar, jag lyckas springa i fatt Lövet, men för att inte göra en så stor scen av bifftraumat framför gästerna så viskar jag lite lätt:”fel biff, fel biff”, och tar tag i tallriken: Lövet håller hårt i sin Husman och vägrar släppa tallriken. Situationen blir extremt komisk och jag kände mig lite som John Cleese i Fawlty Towers, se själva:

En annan redan klassisk händelse på Kallskänken på tal om vår oerhört charmiga hovmästare Lövet är när han dukar av några bord, han har händerna fulla med brickor som han balanserar tallrikar och bestick på när en gäst går fram till honom och säger: Du får hälsa kocken att det var gott!
Lövet nickar, ställer direkt ner brickorna på närmsta bord och går raka vägen in till kocken för att meddela detta glada budskap. Sen att det stod ett berg med tallrikar på ett bord i matsalen spelar ingen roll. Cred till kocken går före allt!

Ikväll kommer jag förhoppningsvis få vända lite plattor på Vallen med Westerlund, det kommer bli Mycket Gutt!

Inte nog med att det inte finns kaffe på Kalmar konstmuseum, nu delar Slottet ut nästa pungspark genom att plocka hem ett gäng Picasso och Matisseverk till en utställning som ska starta i sommar. Fast absolut roligast är att leverantör av tavlorna är ingen mindre än originalet Berry Romerdahl! Och för alla oss som känner Berry (hovleverantör av konst till undertecknad) inser ju att denna sommaren kommer att bli speciell. Berry som är kompis med bland annat Elton John är ett unikum, i särklass den mest fascinerande person i denna stad, och då bor han ändå i Frankrike, fortsättning följer!


17
feb 11

Sätta foten i mitt överkommersiella hem?

Det där med Kalmargrytan, vad det ett skämt eller? Nej, det hela började med att jag, Seger och Olsson satt på Lilla Puben och tjötade, vi kom in på att det vore kul om alla stadens kockjuveler kunde träffas någon gång, vafan tänkte jag och höftade iväg ett sms på chans där jag bjöd in alla kockar jag känner till, alltifrån Jörgen Rasmusen till Mange Wahlström. Responsen var stendöd, inget hände, vad trodde jag? Precis som att en kockjävel ens skulle vilja sätta foten i mitt överkommersiella hem känt från tv. Men så hände någonting, i lördags trillade det in ett sms, klockan 01.20 på natten. Jörgen Rasmusen hade svarat, Jag kommer! Sedan gick kockdrevet, alla anmälde sig som på löpande band, och jag ställde mig med ett långkok på högrev som jag skulle servera till åtta kockar, jag skarvade in en liten puré, rostade rotfrukter samt en äppelmos med smak av chili, jag var egentligen aldrig orolig för maten, snarare för stämningen. Skulle konceptet fungera? Eller var det snarare förknippat med en risk att samla Kalmars kockelit under ett och samma tak? Tänk om någon terrorrist skulle genomföra ett attentat under kvällen och spränga huset i bitar? Då skulle inte finnas någon lunch dagen efter, eller jo förresten, på Gröna Stugan och Hanssons krog.

Hur eller hur, för att få dynamik i gruppsykologin kastade jag in ytterligare en spelare bokstavligt talat, jag ringde Lasse Johansson och bad han att dyka upp för att vi inte bara skulle prata grissida och smörsorter. Och med facit i hand, vilken succé, helt klart årets trevligaste kväll, diskussionerna må varit sjuka stundtals, men det var oerhört viktigt att få prata av oss om den rådande matsituationen i staden, och ni som läser bloggen vet att mitt senaste projekt är samverkan. Kalmargrytan har setts för första gången, men definitivt inte sista.

Kom vi fram till något? Absolut, det är en tuff bransch, men som mår bra av konkurrens. Och att det egentligen inte är alls så att Kalmarborna bara vill äta Toast Skagen och Potatisgratäng, det handlar bara om att vi som driver restauranger i denna staden ska bli mer avslappnade och bättre på att kommunicera. Min vision är att man inte ska behöva sitta i slips och kostym för att äta god och vällagad mat. Och ju mer prestigelöst det blir att äta på ”finare krogar” desto mer välfyllda kommer dom att bli. Givetvis handlar det så oerhört mycket vilka personer som står bakom varumärkena och vilken kunskap, drivkraft och passion dessa människor utstrålar . Men ingenting är omöjligt.

Ikväll invigs stans nya Peak Preformancebutik, jag vänder plattor och snackar skit, det ska bli Mycket Gutt! Imorgon Kalmarsund Promotion och på lördag ett annat specialjobb. Vilken vecka!


15
feb 11

Här ska det samverkas!

Tro det eller ej, men ibland kommer till och med jag till insikt, på innelistan 2011 sätter jag ordet samverkan. Jag vet att det kan framstå att jag är lite bitter i bloggen stundtals, men ni som känner mig vet ju att så är inte riktigt fallet. Därför förespråkar jag numera mer samverkan mellan företag. Hur då? Jag ska försöka förklara hur jag tänker genom att ge ett konkret exempel.

Det hela började egentligen 2010, jag kände en oerhörd ångest inför att släppa in Wilson Creative på Kallskänken, jag gjorde det tillslut, och det klipptes och klistrades i den grafiska profilen, nya färger och typsnitt infogades, Mycket Gutt applicerades och ny hemsida landade, en ny karaktär i form av Tony Aioli föddes, ett jävla hallå var det rent utsagt, och dyrt så in utav i helvete. Lite jobbigt till en början men efter att ha fått ett verksamhetsårs perspektiv på satsningen var den givetvis helrätt. En ökning med 500% på bara hemsidans trafik. Och jag tror många småföretagare där ute sitter i samma position som jag satt för ett år sedan, men frågan: Ska jag verkligen våga släppa in en extern organisation eller person i min verksamhet? Ska jag verkligen låta någon annan göra det jag tycker att jag är bäst på, och som jag gjort i alla år sedan Moses föddes? Allt ifrån bokföring till beställningar, städning till sälj.
Svaret är inte alltid självklart ja, men oftast är det så oerhört nyttigt att låta andra människor få inblick i din verksamhet för att ta ytterligare ett steg i utvecklingen. Jag är medveten om att ordet konsult kanske inte alltid ligger så rätt i munnen, det är förknippat med svåra kostymer, saltade fakturor, Chris Karlsson och 19-tums fälgar. Men detta är lång ifrån verkligheten, det finns fortfarande sjukt många dåliga konsulter, men det finns också många oerhört begåvade och nytänkande, Wilson Creative är en sådan, visst jag är jävig som fan i frågan, men hade Wilson och undertecknad vuxit så knakade om vi inte gjort ett bra jobb?
Dåliga företag går dåligt, bra företag går bra, svårare än så är det egentligen inte.

Så därför, du där ute som vågar ta nästa steg med ditt företag, imorgon ringer du först Regionförbundet och löser in en konsultcheck på 50 000, och vågar satsa på något nytt, ring mig, eller ring någon annan, en städfirma eller revisor, gör något för dig själv och regionen. Alliera dig med din fiende eller vän, samverka, sudda ut gränser, tänk nytt. Denna regionen behöver det, och även ditt företag. Jag lovar inte direkt manna från himlen, men det är en häftig resa med att jobba med nytt folk och nya ansikten.

Seger, Wilson, Partykompaniet, Östran, Barran, Kalmar FF, Sveriges Radio, Kalmarsund Promotion, Brinken, Kommunen och många fler, alla är vi organisationer och personer som vågar lossa på skygglapparna och står för samverkan.

Så i ett led i min nya livsstil har jag nu bjudit hem alla dom bästa kockarna i Kalmar på en kall, här ska det samverkas, över utsuddade gränser.


13
feb 11

Vi kan ha räddat din fredag

För Vasastan är som Chinatown, som han sjunger den gode Hellström. Intensiva dagar i Göteborg. Jag hade styrt sedan länge styrt upp ett bord på Torstens Linnea Art Restaurant och via Kock-Olsson lyckats reka Tacos till förrätt. Obeskrivlig glädje utspelar sig när Uffe-Taco får in förrätten i , nästa överraskningsmoment är när Simon och Viasat-Ola oväntat dyker upp till huvudrätten, då inser Uffe likt ett litet barn vad som komma skall, hela havet stormar. Och det har varit ett rännande utan dess like, vamos ala discoteka.

Något senare strålande vi samman med några andra Göteborgare och dom undrade givetvis hur i helvete vi lyckats beställa Tacos på en av Göteborgs finaste krogar.

Återigen en helg med många nya intryck och upplevelser, och ju mer butiker, restauranger, caféer och andra miljöer jag får uppleva desto mer inser man hur oerhört långt efter vi ligger i Kalmar med mångt och mycket. Visst vi är framåt, och vi vill växa, men om sanningen ska fram känns det som att det bara är en minoritet människor i Kalmar som verkligen vill ha den där utvecklingen. Det ju är bara och slå upp debattsidorna i våra respektive morgontidningar så kan vi snabbt konstatera att det bara är ett jävla gnäll. Är till exempel den nya debatten om Cykelbussen på riktigt? Debatten i sig kostar mer än driften av själva bussen. Den ska bara rulla, punkt slut, fixa det. Men det finns ju inga..TYST! Fixa!

Läste Göteborgsposten i lördags fylld med intressanta artiklar och reflektioner om revolutionen på Kairos gator men också reportage som gick på djupet om annat där man verkligen lärde sig något. Inte alls något reportage om ostädade uteserveringar och gamla representationskvitton från landstinget, det verkar till och med som dom har kaffeservering på stadens konstmuseum.

Karmamässan och 5000 rollups, förlåt jobb, på Kalmar Slott, och jag hade förberett gerillakampanjen: Vi kan ha räddat din fredag.
250 påsar paketerades med ett kreativt innehåll:

Jag delade ut påsarna på första paket, stod ungefär vi utgången vid Kalmar Slott, lång ifrån alla montrar och roll-ups.

När mottagaren sedan kom hem och öppnade påsen möttes dom av detta…

…och en beskrivning…

Avdelning: Kreativ kommunikation.

Viasat

Skagen


10
feb 11

Kycklingdräkt, kan det vara något?

Barometern frågade igår sina läsare: Är du trött på snö?
Min fråga till Barometern: Skiter björnar i skogen?

Spexigt, men ska man vara seriös så sammanfattar detta Barometerns journalistik för tillfället.

Barometern: God morgon!
Läsare: God morgon?
Barometern: Hur mås det?
Läsare: Helt okej.
Barometern: Är du verkligen riktigt säker?
Läsare: Vadå?
Barometern: Du vet väl att det är stökigt på Byttan, att det inte går att få kaffe på Kalmar konstmuseum och att du personligen betalar för både parkeringsplatser och kommunens loge på arenan och detta gör att Nicklas Wiberg inte kan ta OS-guld i London!
Läsare: Åh fyfan.
Barometern: Sen snöar det också!
Läsare: Nej nu jävlar.

Planeringsmöte igår med berörda inför invigningen av Guldfågeln Arena, som vanligt 1000 idéer, men när kostnadsfrågan dyker upp börjar alla vrida på sig. Skönt, arenan i sig är häftig nog, jag tror inte det behövs allt för mycket lull lull runt omkring. Eller vad tycker ni, Svane Samuelsson och Johnny P iförda kycklingdräkt, kan det vara något?

Bengt Skoog tokdominerade i alla fall och delade ut en sjukt svår skiss som liknade ett avancerat flödesschema på hur stålbollarna skulle göras om till fotbollar.

Har ägnat dagen åt en gerillakampanj som jag ska köra på Karma imorgon, berättar mer om den vid ett senare tillfälle.

Blir det Milano den 11:e mars?

I helgen blir det hela havet stormar i Göteborg, min mamma har pratat med Uffe-Tacos mamma och det är klart! Jag får sova över hos honom, bara vi lägger oss tidigt!

Nu ska jag träffa en mycket god vän som gjort en något speciell resa i livet, det ska bli mycket gutt.