Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se

januari, 2011


31
jan 11

Ska man klicka på Torrent eller?

En helg med mycket jobb försatte mig i framstupa sidoläge igår, men kanske var det mitt något optimistiska besök på IKEA som verkligen blev fallet. Hann med en sväng ut till Kycklinggrytan i lördags, hann inte se så mycket av matchen utan det blev mer att man hälsade på alla FF:are som samlats (500 pers), och det är precis samma känsla som att komma tillbaka från ett sommarlov, skillnaden var väl att det var minusgrader, jag hade inte planerat utflykten och hade därför ingen mössa, gilringar haglade över mig för detta.
Albanerna såg fina ut i köttet, blir inte förvånad om Måns Söderqvist får speltid i år, fart och fläkt, härligt!

I ett annat ärende var vi inne en snabbis på Videobolaget, som alltid mycket folk i kön på söndagar och jag kände mig spexsugen…
-Ursäkta mig, jag har bara en fråga.
-Okej…
-Hur funkar egentligen Pirate Bay om man ska ladda ner filmer, ska man klicka på Torrent eller?
(Killen i Videobolagets kassa blir först lite skitförvånad, men när polletten trillar ner skämtar han med)
-Ja just precis.
-Tack, vet du om Greys Antomy serieuppehåll eller?
-Jag tror det.


27
jan 11

Allt är möjligt med skattemedel och smörgåstårta!

Ärligt talat lyckades jag inte bli så upprörd igår när jag såg Uppdrag Granskning om IKEA och Kamprad, visst är han slug gubben, och att allt som glimmar är inte guld, men vafan. Jag gick och la mig direkt efter och började drömma. Inte om IKEA, utan om att jag helt sonika blev offer för Uppdrag Granskning. Josefsson började vrida och vända om mitt altanbygge, ifrågasatte min nya soffgrupp, jagade min familj, grillade min flickvän. Riktig mardröm. Till slut hade jag bara en vän kvar, revisorn. Han satt och bläddrade bland kvitton, lyfte sakta blicken mot mig, skakade på huvudet och drog handen snabbt över halsen och gestikulerade halshuggning . Jag vaknade svettig, det var en mardröm.

Jag fick en idé igår, (åh fan?), som vore jäkligt kul att genomföra. Under juli månad i år ska jag öppna café och restaurang hemma i trädgården. Musik, kaffe, hembakat och grill. Kalmars mest äkta vattenhål. Nyström & Nilsson. Trubadurer, musik, rödvin, tapas, temakvällar och räkmackor. Allt prepareras på Kallskänken, så att det blir som en cateringverksamhet. Med tanke på att jag snittar 10 gäster per kväll i juli privat, då kan ju lika gärna dom betala för sig, det är ju bara sätta dit en kassaapparat och kortterminal…

Sist men inte minst, dagens stjärna går till Kalmar Kommun och gatupark. Rättvisa har äntligen skipats på Jenny Nyströms gränd, kommunen tar bort den stora högen utanför mitt hus som har varit kvarterets stora snackis! Allt är möjligt med lite skattemedel och smörgåstårta!


26
jan 11

Låtskriveri och ekvation om dyrt surdegsbröd

Tydligen har Kalmar FF tre stycken låtbidrag att välja mellan inför säsongen på nya Guldfågeln arena. Snart har dom fyra, undertecknad ger sig in i leken. Fan, det ska väl inte vara så svårt att skriva en låt. Jag vill ha en trubadurliknande låt som skall kunna funka som en allsång. Här är kriterierna som jag tycker den nya låten ska följa:
1. Långsam
2. Pampig
3. Sentimental
4. Inte för lökig
5. Allsång
6. Hållbar
7. Kryptisk

Exklusivt ger jag er här utkastet på första versraden:
Minnen från havet och vindarna på Fredriksskans, vi flyttade någon annanstans…

En demo finns snart nära dig, och nej, det är inte jag som ska sjunga och spela. Men det namnet håller vi på lite.

Debatten hurvida Byttan ska ha öppet eller inte för att konstmuseets besökare behöver dricka kaffe är tragisk. Att som Birgitta Axelsson Edström gå ut och sparka på en verksamhet som redan ligger känns väl sådär, och inte nog med det, att sedan i reportaget passa på att tillägga att hon dessutom tycker det är dyrt på sommaren, det kan tyckas, men va fan har det med saken att göra? Typiskt Kalmar. Vi kan dra samma parallell med Kvarnholmsdebatten, där var det inte kaffet som saknades utan tillkomsten av parkeringsavgifter. Oftast är kärnproblemet lite mer komplext, vi som vet historian, konstaterar kanske att problemet i den här historien ligger mellan Konstmuseet och Byttan, där det skar sig från dag 1 med samarbetet och det har den senaste tiden inte funnits ett koncept nere i stadsparken, det har snarare funnits 150 olika koncept som har gjort så att kunderna skrämts iväg.

Hur eller hur, alla som visar upp sin entrébiljett från Konstmuseet hos oss på Kallskänken bjuder vi på kaffe.

Till sist hörde jag om ett bageri i Lund som säljer surdegsbröd. Dom använder sig inte av några som helst prisskyltar, det är svindyrt, inga namn på bröden och det är kö ut på gatan med folk som vill handla. Få ihop den ekvationen. Snacka om kunskap, passion och drivkraft!


25
jan 11

David och smeknamn

David till Elfsborg blev gårdagens heta potatis. Och givetvis hade det varit fantastiskt att få David tillbaka i Kalmar men att ta kampen ekonomiskt med Elfsborg är som att mata en gris med fläsk. Det är bara att önska David lycka till men samtidigt kan vi konstatera att det är det rätt roligt hur det kan vända så snabbt. Så mycket skit, som David fått ta under sina år i FF, ständigt i skuggan jämförd med sina bröder hade han faktiskt rätt tufft att ta plats i startelvan 2008, till och med när han gick till Fulham höjde folk på ögonbrynen och tyckte det var sjukt. Men så fort snacket gick igång att han var aktuell för KFF igen, då gick medgångssupportrarna igång. Det svänger snabbt i Kalmar. Hur eller hur har David nu förhoppningsvis tystat kritikerna och bevisat vad han går för. Sen att han ständigt är förkyld blir en uppgift för Elfsborgs läkare att bita i…

Som sagt var ska jag vara konferencier på en humorgala i Kalmarsalen den 19 mars, på scen ser vi rutinerade Magnus Betnér och Jonatan Unge. Ryktet om affischen säger att undertecknad marknadsförs som Martin ”hålv-åtta” Nilsson, kan tyckas något ovärdigt. Men det är bara att ge folket vad folket vill ha. Annars hade kanske följande smeknamn funkat: Martin ”speakern” Nilsson, Martin ”majonnäskungen” Nilsson, Martin ”konsulten” Nilsson eller varför inte Martin ”ödmjukheten” Nilsson.

Sist men inte minst, det var länge sedan man såg fram emot handboll!


21
jan 11

I en hastighet av 8kg

Tillbaka på Kallskänken efter en hektisk morgon med papperstrassel i skrivaren, panelkackel i radion samt ett återigen intressant Kalmarsund Promotionmöte på Brofästet. Temat för dagen internationella affärer samt debatt om den nya eventuella regionsbildningen. Ett privilegium att få möte och intervjua människor i andra brancher och verkligheter. Fullt hus i föreläsningssalen och jag tror många känner att mötena håller bra kvalité och intressant innehåll.

Igår kväll placerades Metro Therm bakom grytorna på Kallskänken när ytterligare en kreativ matlagningskurs gick av stapeln med mig och Seger. Ett trevligt sällskap ledde till ytterligare en trevlig kväll med Mycket Gutt. jag vill sticka ut hakan och påstå att vi har en mycket bra produkt i våra matlagninskurser som innehåller mycket kärlek, glädje, mat, spotify, dryck och sång.

Vi har nu även skickat in vårt programförslag till Sveriges Radio i Stockholm, och nu återstår bara att se om dom köper vårt koncept. Skulle produktionen bli av kommer det definitivt bli bland det roligaste jag kommer att få göra. I första hand gäller idéen en programserie i åtta delar som ska sändas i P1 under sommaren, temat, mat. Vi håller tummarna!

Möte med Kalmar FF på måndag om riktlinjer inför invigningen av Kycklinggrytan samt kanske tidernas PR-kupp?

Nu är också äntligen Titis nya bredband beställt, det blev vad hon önskade, en hastighet av 8 kg.


19
jan 11

Inspirationsstund, humorgala och radio

Gårdagens föreläsning om morgonsdagens konsumenter-en inspirationsstund utan någon som helst akademisk källkritik, för Rotary på Stadshotellet gick kanon. Som alltid inspirerande och utmanande att prata inför grupp. Det bästa av allt är när det man föreläser om är ens helt egna åsikter och värderingar och den enda referensen jag använder mig av är min egna erfarenhet. Är ni intresserade av en spännande inspirationsstund på ert företag? Hör av er på mailen: martin@kallskanken.nu

Har ett nytt ljudsystem hemma nu, med två ljudzoner. Äntligen en talare i köket. Det går bra nu.

Har fått en förfrågan om att vara konferencier på en humorgala i Kalmarsalen den 19:e mars. En av komikerna är Magnus Betnér. Dags att börja fila på några oneliners.

Möte idag med Sveriges Radio angående inspelning av en serie matlagningsprogram, tydligen ska Meny läggas ner. Vilken grej om detta blir av, in med Seger ut med Tyskan.

Men det absolut roligaste denna veckan är att Gabby har fått jobb som köksinredare på Ikea. Hon kommer gå långt den tjejen. Jag kan så smått börja planera min avveckling och fokusera på min nya framtida uppgift, hemmaman.

Nya heta 1×2-bygg, Kalmar helgraderade byggfirma med Bergsten och Roger i spetsen har börjat renovera lite i mitt lillla hus på gården, det ska få sig ytterligare ett litet ansiktslyft.


17
jan 11

Segers ögon svartnade

Det är nästan som förr med Hajas, Carlén, Wislander, Thorsson, Vranjes och Adersson, det känns som handbollen har tagit revansch, och ett absolut tecken på det är att jag för första gången på typ 10 år är rejält sugen på handboll. Och hade Uffe-Taco verkligen satsat på sporten kan jag lova er att han hade varit med ikväll, nu valde Taco att istället satsa på just Taco, fredagsmys och utbildning. Men vi som följde honom på handbollsplanen vet att han hade en enorm talang och när han var som bäst i H43 vet vi att det vid ett tillfälle var landslagsbevakning på Taco, alltså Uffe, inte på Santa Marias kryddor.

Precis hemkommen från ett svettigt pass på Nordic, måndagar kör jag och Seggan…(Seggan, det var inte okej smeknamn), Seger alltid pass. Vi är en salig blandning av folk på passet, dagens lokalprofil på passet, f.d samhällsbyggnadsnämndens: Mona Jeansson. Och vi kan konstatera att även år 2011 bjuder på överraskningar…

Vi lagade maten till ett Bröllop i lördags, eller vi och vi, snarare Segg… jag menar Seger. Vi har för vana att alltid presentera varje rätt, och efter första presentationen hade ryktet spridit sig. In kommer Party-Carro.
-Brudparet vill att du säger något om halv-åtta-hos-mig.
-Vad fan ska jag säga då?
-Det löser du.
Väl inne i matsalen, drog jag igång, ödmjuk som jag är, den lilla berättelsen. Jag uppmanade gästerna att ge mig själv en varm applåd för mina historiska 30 poäng. Segers ögon svartnade…

Jag försökte rädda situationen:
-Men nog om det, jag lämnar över ordet till den RIKTIGA kocken, Sebastian, som nu ska presentera huvudrätten.

Stackars Seger, en av Kalmars bästa kockar, ständigt i skuggan av 30-poäng…

Nu en underbar gäddfångst, vilken grisajävel, räkna gärna svordomarna…


15
jan 11

Den coolaste morfar i stan

En grönsakssoppa puttrar i bakgrunden denna lördag och jag bläddrar samtidigt instinktivt i Östran. Jag läser att det tydligen tänt till lite mellan Johan Persson och Folkpartiet. Firma Hillmansson och Brändewall kritiserar Persson för att vara burdus och använda sig av härskarteknik. Tro fan det, utan att vara det minsta insatt så kanske det finns en anledning till att Persson ändå har 45,88% av rösterna. Egentligen borde Folkpartiet med sin militärinspirerade skolpolitik få betydligt mer skit för sitt urusla kommunval i 5,71%, man slog SD med hela 1,16%. Dessutom gillar jag känslan av lite hårda tag i kommunhuset, mer som Britterna! Jag tror Persson ändå är långt ifrån detta…

Var hos min eminenta frisör Lisa på Cam & Co, jag läste om Oskar Linnros i senaste Café och vi konstaterade att han har en oerhörd potential att på sikt bli en riktigt klassisk svensk artist, modell Orup. Jag började som vanligt spekulera i framtid och såg bilder framför mig när våra barn och barnbarn om sisådär 30 år fortfarande lyssnar på Håkan Hellström som då har blivit än mer landsfader och hans texter beskrivs som heliga, han har släppt 25 skivor till och är betydligt större än Cornelis Vreeswijk. Det är då jag ska sitta med stort skägg och snurra lite långsamt i min Jetsonfåtölj och berätta om min vilda efterfest som ung med Håkan Hellström i samma hus som vi sitter i. Historien som redan nu idag är guld kommer om 30 år närmare kunna beskrivas som en makalös historia, är den guld nu är den fan Platinum då. Jag kommer få allas uppmärksamhet i vardagsrummet, jag behöver knappt salta historien, kanske lite, men hur eller hur, jag kommer att vara den coolaste morfar i stan.


14
jan 11

Redaktionsmöte och tandsten

Hört på ett av många redaktionsmöten denna janurari månad:
-Okej, har vi något eller?
-Tja, vi kan ju följa upp tragedin på slottet en runda till?
-Hmm, ingen dum idé, kör på det.
-Det har ju också varit slagsmål på Harrys igen.
-Bra, kör en blänkare på det.
-Jag kan tänka mig skriva något om att elpriserna sticker.
-Men det gjorde du ju igår.
-Men jag vill.
-Okej då, något annat?
-Jag hörde om ett inbrott som ledde till att ett par foppatofflor stals.
-Den är bra, riktigt bra, kör på det.
-Men vi måste ha något riktigt aktuellt…
-Arenan sjunker ända ner till Mr Lou i Kina?
-Riktigt bra, men spara den till 1:april.
-Kan vi ringa Nanne om nyförvärv?
-Han svarar inte länge när jag ringer.
-Men kan du inte ringa från hemligt nummer då?
-Hur gör man då?
-Slå #31# före telefonnumret.
-Kostar det något?
-Vad fan spelar det för roll?
-Ni två, sluta nu.
-Jag har en idé om en artikelserie om hur dyr snöröjningen i kommunen är.
-Kanon, men skit i artikelserien, vi kör en hel bilaga om kallaste vintern med inriktning på att snöröjningsbudgeten redan är överskriden.
-Men är den redan överskriden för 2011 då?
-Vadå?
-Men det är ju nytt verksamhetsår?
-Vafan säger du?
-Du menar att vi inte har något att skriva om? Fan också.

Tandläkarbesök igår hos den alltid så trevliga Lasse Holm, hans lugnande prat om Kalmar FF och frosseri i annat lokalt skvaller gör att det tro det eller ej är en mindre fröjd att gå till tandläkaren. Lasse tar nu över Porsblads klinik helt i egen regi den 1:e februari och i samband med detta så laddar idéfabriken borta på Varvsholmen för historiens mest uppmärksammade tandläkarkampanj.

Och du som sitter där hemma med sneda, gula knäcktänder från julens frosseri som även lett till 1,2 kg tandsten och ilningar, min vän, det behöver inte vara så, det finns hjälp och även ekonomisk sådan i form av en liten tandläkarpeng att utnyttja från staten, ring och boka en undersökning idag hos Kalmars trevligaste tandläkare 0480 – 240 15, eller maila: praktik@tandlporsblad.se Praktiken ligger på Larmgatan 34, börja med att ladda upp med lite sötebröd på Fiesta.

Nu laddar vi upp för Segertåget, dags att börja förbereda bröllopsmat inför morgondagen med denna låten i bakgrunden!


13
jan 11

Drömfinalen

Titi kom in till kontoret, vansinnig, hennes internet var för långsamt, hon kunde inte se på Oprah utan att det hackade. Tiderna förändras, för drygt två år sedan visste hon inte vad internet var och nu rasar hon över sin slöa uppkoppling. Eftersom Titi har många anhängare i köket slutade detta med att alla rasade över sin dåliga internetuppkoppling. Titi hade 0.2 mb, och det säger kanske inte så mycket, men med tanke på att standarduppkopplingen i dom svenska hemmen idag är mellan 8-24 mb så rådde det inga tvivel på att hennes uppkoppling var dålig. Detta kanske i sin helhet inte låter så roligt, men jag lyckades filma en liten del av vårt internetmöte, se själva, man har rätt kul på jobbet:

Igår nypremiär för Wilsonbaren, det vankades rundpingis och jag fick åka bort med smörgåstårta till sporthallen för att lösa ett pingisbord… Bra uppslutning ledde till fina turneringar. Runt pingisbordet sprang bland annat Party-Bella, Pelle-Film, Pettans Bygg, JFF, Arena-Ronny och Palladium-Calle. Och efter en svettig runda med mycket känslor fick vi så vår drömfinal: Martin Nilsson v.s Ronny Nilsson, Ronny, dagen till ära kittad med t-shirt och gympaskor, jag hade reklamoufit, med andra ord, fördel Ronny. Spänningen steg dramatiskt på fjärde våningen ute på Bredbandet. Rännstensungen och bokstavsbarnet från Ängö v.s Magnaten, den levande legenden, Ronny Nilsson. En Nilsson mot en annan. Och det var jämt, ohyggligt jämnt. Finalen spelades så att man var tvungen till att vinna med två bollar, först till 3. Svetten rann, och det räddades matchbollar, vid ställningen 11-11 stod så mycket på spel att det var jobbigt att vistas i lokalen. Ronny hade lovat bort delar av sin förmögenhet samt tjänsten som arenabolagets VD. Ohyggligt spännande. Ronny fortfarande fin i köttet, och undertecknad, något tung i bettet efter ett nyss genomfört styrkepass på Nordic. (!).

Då händer det som inte får hända, Ronny vinner, jag står alldeles tom på min sida bordet, och jag inser, att jag är en förlorare. Ronny vinner ett datorfodral, jag tog en öl i Wilsonbaren.