Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se

december, 2010


30
Dec 10

Instruktionsvideon


30
Dec 10

Instruktionsbok

Vårt nya koncept där kunden själv monterar sin nyårssupé har blivit något av en succé. En vällagad Svenssonanpassad meny för endast 249 kr visade sig vara rätt i tiden. Kunden får mig sig en pedagogisk instruktionsbok där mycket, väldigt mycket är hämtat från Ikea. Vad sägs om försättsbladet?

Vi har över 150 stycken supé beställda och runt 450 vanliga bufféer i olika storlekar, och då ska ni veta att storlekarna är typ 5p, 7p, 35p, 2p, så det blir en hel del buffé att skotta. Vi hade en magisk placering på annonsen som gick i Östran igår:

Gott Nytt År önskar jag den person som tyckte att snön från grannens parkering skulle läggas lite smidigt vid mitt hus. Nu är det jag som ringer Hells Angels.

Imorgon är jag och Seger i radion, missa inte det!


29
Dec 10

Sanningen om Pannacottan

Jag lovade att återkomma om sanningen gällande pepparkakspannacottan i damtidningen Allas, eftersom jag är en man som står vid mitt ord kommer nu här historien.

Den oerhört trygga intervjun med mig gjordes redan i oktober, när tiden bokades berättade skribenten att även en fotograf skulle medverka och eftersom reportaget skulle gå i Allas julnummer hade hon önskemål om lite julpynt samt att jag skulle tipsa om ett recept som även den skulle vara julinspirerad.

Dagen var kommen då Allas knackade på dörren. Efter en timmes samtal var det dags för fotografering. Och plötsligt säger skribenten.

-Ja just det, sen var det ju du där receptet. Har du något som vi kan fota till tidningen som vi bestämde innan.
-Ehh, javisst det löser vi…

Min hjärna går nu på högvarv, jag rycker upp kylen för att försöka skarva ihop en julig efterrätt. Satan. Jag ser snabbt den överblivna gräddsåsen från gårdagens söndagsmiddag samt en trött apelsin. Och som en blixt från klar himmel, Pepparkakspannacotta med citrussallad! Jag häller upp den koagulerade gräddsåsen i ett vinglas, skalar och delar apelsinen i bitar. Och eftersom såsen stått i kyl var den så tjock att apelsinen stannade på ytan.
Voila! Där hade vi så vår Pepparkakspannacotta med citrussallad!


28
Dec 10

Fyrverkerimöte

Samhället går på halvfart och man blir bortskämd med att alla är tillgängliga. Hemvändarna, vännerna som hade stake att lämna staden i jakt på lycka. I bilen på väg till vår Libanesiske vän Gandor för inköp av fyrverkerier inför nyår dömde en av oss ut byggnationen av 1-plansvillorna i Vimpeltorpet och menade på att om någon i gänget skulle gå så långt skulle det innebära allvarliga konsekvenser.

Det är rätt charmigt, vi är 27 år gamla de flesta i gänget och genom åren så har intresset för exempelvis mat och dryck vuxit i takt med vårt åldrande, och istället för inställning modell: YPK (ysel per krona) har nu druvsort helt plötsligt börjat spela rätt stor roll. Med ett undantag, nyår, när det gäller nyår är allt oförändrat. Här finns bara en sak i fokus, pyroteknik. Likt små barn satt vi alla på Kallskänken igår och rykte i fyrverkerireklambladen för att försöka enas om vilka typer av bomber som skulle inhandlas. Efter en stunds konferens kastade jag in min joker, min gamla Libaneskontakt Gandor som traditionsenligt säljer fyrverkerier i Förlösa, med min rabatt hade jag nu skaffat mig så att säga pool-position för att kunna påverka årets fyrverkeriföreställning.

Så idag har vi inhandlat det som kommer att bli norra Kalmars fetaste fyrverkeri på nyår. Ikväll 20.00 kommer vi att provskjuta en av raketerna i utbildningssyfte.

Är ni osäkra på vad ni ska äta på nyår har Seger och jag tagit fram en smidig trerättersmeny som ni själva får montera. En Ikea-inspirerad bruksanvisning medföljer samt en länk till en Youtube-film som närmare beskriver hur ni ska lägga upp maten. Endast 249kr, boka på 0480-169 50.

Ikväll summerar vi året som gick hemma hos mig ikväll 19.00. Ta med en pava rött och glatt humör. Välkomna! Kvällens gästföreläsare Petter Elmeroth , Gabriel Evertsson samt Niklas Runesson. Nästa års trendspaning inom Tacobranchen framförs av Ulf Tallhage.


28
Dec 10

The revenge of Santa

Allt var planerat i minsta detalj. Allierad med Robin, Gabbys lillebror, skulle Mr Santa fraktas i tryggt förvar ner till Bayern. Den mytomspunna, onda-dockaninpirerade tomten skulle en sista gång få göra avtryck, denna gång på den tryggaste av alla dagar, Julafton. För att säkerställa att ingen skulle läcka till Gabby att tomten var nerpackad i Bergvallarnas BMW var den genialt inslaget i en skolåda och täckt med omslagspapper, pappet var till och med täckt med logotyper av skomärket Ecco. Ingen kunde ana någonting, förutom att Robin för första gången i historien köpt typ fyra julklappar till sin syster, men med det uppenbara skorimmet på klappen kunde hon inte ana oråd.
Julafton. Klapparna delas ut. Ingen anar något. Öppning sker i cirkel likt terapi, nu är det dags. Gabby ska öppna sin inslagna skolåda.

AHHHHHHHHHHH!

Mr Santa hade levererat igen.


27
Dec 10

Verksamhetsåret som gick

Verksamhetsåret 2010 kommer enligt mitt sätt att se det gå till historien. Året då allt hände. Kalmar blev en storstad, på riktigt. Bombhot, arenabygge och vattenläcka. Christos special fick sitt stora nationella genombrott och Jens Konradsson öppnade café och galleri på Larmgatan. Östran såldes till Barometern efter att Chris Karlsson tokdominerat i plåtskjulet på Amerikavägen. Rydström gjorde sin absolut bästa säsong i karriären medan laget gör sitt sämsta på väldigt länge.

Jag fick 30 poäng i folkkära halv-åtta-hos-mig och om någon hade sagt till mig på Nyårsafton 2009 att jag kommande år, skulle medverka i Nyhetsmorgon, besöka Hells Angels i Eskilstuna, bli nominerad till årets marknadsförare, föreläsa, bli omnämnd i Pontuz Löfgrens blogg, köpa en Audi, kontinuerligt läsa Thomas Davidssons blogg, spela Chris Karlsson, starta ett bolag i Mycket Gutt AB, jobba reklam, DJ:a för 40 segelbåtar i Kroatien, göra ett jobb för Mikael Brinkenstjärna på Strandvägen men kanske framförallt, finna kärleken igen och i och med det fira jul med bland annat Kenneth Bergvall i södra Tyskland och den lilla staden Altötting, så hade jag nog först svimmat och sedan spytt, eller vänta nu, först spytt sen svimmat måste det bli.

FF till 100 blev ett av årets större projekt men även etableringen i Nybro och det slutliga beskedet om bygglov för utbyggnaden av Hotel Hilda skvallrar om ett händelserikt nästa år.
Guldfågeln arena, sitter redan nu och hittar på motiveringar att lägga fram till Johnny och Svante varför jag ska berättigas en huvudnyckel till Smålands nya mötesplats.
Gott Nytt år önskar jag er alla, och tack för att ni läser om Mycket Gutt.


24
Dec 10

God Jul


21
Dec 10

Nominering och Tyskland

Tillbaka i Helsingborg, på Koppi, sitter med en specialbeställd Latte för att värka svår, en ännu svårare kille, troligtvis ägaren, står i tighta upprullade acnejeans och rutig skjorta knäppt ända upp till halsen, han står avslappnat bakom en glasvägg och rostar kaffebönor. Just nu är han den coolaste killen i hela världen. När jag blir stor ska jag bli som honom.

Ännu fler kunder droppar in, alla har tjocka glasögonbågar, snart kommer också lattemammorna, då bryts lugnet.

Calmarsunds VVS skickar sms, dom blir bara 14 istället för 18 på julbordet till lunch. Ok svarar jag och låtsas vara på plats samtidigt som jag går in i vårt datasystem och ändrar beställningen, high tech. Jag kan nämligen vart jag än befinner mig lägga in eller ändra en beställning i våra system i Kalmar, Nybro och Karlskrona.

Ska villigt erkänna att det var med stolthet och glädje jag tog emot beskedet om vår nominering till Årets Marknadsförare i Kalmar Län, dvs ett ytterst lokalt guldägg. Tydligen var det många som hade nominerat oss och med tanke på dom andra två kandidaterna Böda Sand och Linneuniversitet är det bara att lyfta på hatten. Böda Sand ligger väl i någon from av pool-position med tanke på tv-satsningen som just nu pågår i Kanal 5.

Så här beskriver juryn kriterierna:
Priset är en årlig utmärkelse för marknadsföringsinsatser som sticker ut och inspirerar. Syftet med utmärkelsen ”Årets Marknadsförare i Kalmar Län” är att uppmärksamma och stimulera andra till nytänkande och utveckling inom marknadsföring. Årets Marknadsförare ska fungera som en förebild och visa på alla de positiva effekter en väl genomförd marknadsföring innebär.

Bedömningskriterierna är:
– Nytänkande och originalitet
– Strategiskt innehåll
– Genomförande och implementering
– Uppnådda resultat

Hur eller hur är det ett oerhört kul erkännande och detta underlättar för än mer framtida trams. Jag tror inte ni förstår hur mycket skit jag fått för vissa fakturor…

Snart beger vi oss till Altötting en bit från München för att fira trygg jul med Gabbys familj, det ska bli mycket gutt. Det skvallras bland annat om en dagsutflykt till Salzburg, vilket känns helrätt.


18
Dec 10

Brinken och studiebesök

Det flesta har hört talas om Brinkenstjärna, eller kanske snarare Brinken som han kallas i folkmun. En skandalrubrikernas namn, men också en fantastisk entreprenör som har varit manager för Izabella Scorupco, Basic Element, Mendez, Aqua, Ronny & Ragge, Magdalena & Hannah Graaf, Linda Rosing, Naken-Janne, Natacha Peyre m.m. Idag sitter han på ett stall med bland annat Nordman, The Poodles, Style, Rongedal, Niclas Wahlgren Nemo Hedén med flera. Det var bland annat Brinken som tog dokusåpan till Sverige när han genom att pantsätta sitt hus köpte turnérättigheteterna till Robinsson. Att han suttit i fängelse tre gånger och har 28 domar är inget jag sympatiserar med, men det är en fantastisk människa, en levande legend som stämde popgruppen Aqua på 200 miljoner, och vann.

Wilson jobbar sedan länge med att producera Brinkens artisters alla skivomslag och turnéaffischer, och nu var vi som dom senaste åren bjudna på TCM’s (Brinkens bolag) julfest på Strandvägen. Brinken, som för inte så länge sedan hade varit på Wilsons femårsjubileum hade tagit inspiration och planerat något liknande inför årets julfest. Brinken vill också att undertecknad skulle göra någon form av konferencier/standup-roll genom att spela turneledare, kör på sa vi.

Samling på festvåning på Strandvägen, något uppspelt och lite nervöst. Att spexa för vanliga dödliga i Kalmar är inte riktigt samma sak som för Nordman, Sandelin, Poodles, Hedman och Nemo från Kungarna av Tylösand…
Vi kom lite innan för att reka festen eftersom vi i samband med min entré skulle köra en film som paketerade kvällen. Vår idé gick ut på att Brinken hade glömt bort att han samma kväll arrangerande en välgörenhetsgala, Brinkens Julgala 2010, på Harrys, i Eskilstuna. Ett projekt för att göra Brinken mer mänsklig. Så gästerna fick veta att det tänkta julbordet på Café Opera blev inställt, det var bara att sätta sig i turnébussen och åka till Eskilstuna för att genomföra Julgalan.

Allt gick enligt planerna, förutom att jag efter 3 minuter i festvåningen lyckas backa in i ett ståbord som välter fyllt med blommor och svåra japanska snacks. Avdelning: ”Saker som inte är så bra att göra i en festvåning på Strandvägen”. Grisen hade gjort entré.

Hedman vände plattor och det blev dans fram till småtimmarna, väl tillbaka i bussen var det bara till att gå och lägga sig. Trodde vi. Brinken sliter tag i micken och säger på sin breda skånska:

– Vi kör till Änglarna och tar en efterdrink. Vi stannar 45 minuter.

Änglarna? Liggande på sätet tittade jag försiktigt upp och kunde snabbt konstatera att det var som jag anande. Vi skulle gå in i Hells Angels lokaler i Eskilstuna, klockan är runt 04.00, vad fan skulle jag göra. Jag blir rädd som en kanin och låtsas sova för att slippa gå in HA’s lokaler. Men när bussen nästan är tom, tänker jag, det är nu eller aldrig. Det finns studiebesök, och så det finns studiebesök.


15
Dec 10

Tillgänglighet och Sthlm

Sitter i nedsutten soffa i en suspekt lägenhet på Söder. Grabbarna Wilson ska fotograferas till ett reportage som ska gå i nästa nummer av Postens företagstidning Du&Co. Temat är unga entreprenörer och lägenheten har omvandlats till en fotostudio. Jag får inte var med, majonnäs är tydligen inte lika coolt som mediakommunikation.

Upp i svinottan för att hinna med första flyget till Stockholm och vi tog en frukost på hotellet innan vi ens checkat in. Ikväll är det dags för festen på Strandvägen, snart dags att peppa gång rejält. Idéen är sedan att vi under kvällen kommer att flytta festen till Eskilstuna. Återkommer som sagt i detta ärende.

Tung tung sittning på Kallskänken igår när delar av Östrans styrelse avnjöt den numera legendariska halvåttamenyn, och jag tjuvlyssnade lite på deras samtal kring politik och tidningens framtid, spännande. Jag kan verkligen tänka mig att servitörer får höra en hel del inside information.

Dialekt och tempo, Stockholm, Stockholm stad i världen. Pappaledighet och dubbel espresso, DN-kultur och skinnstövlar, skägg och stickade tröjor, karriär och projekt. Och sen jul på det.

Tänk att vi orkar med jul varje år. Att vi accepterar en hel månad frosseri i julhandel, julmusik, julmat och julpynt. Har idag lämnat in en motion till riksdagen där jag förelslår jul vart fjärde år, precis som typ OS och VM.

Har den senaste tiden funderat mycket kring folks krav på tillgänglighet som jag tror har förändrats dramatiskt den senaste tiden. Till och med kommunen (hör och häpna) kommer att ta bort sitt klassiska telefonsvarsmeddelande: Den du söker. Har gått för dagen. Och återkommer. Den 21 juli. 2011. På Martin. Nilssons. Födelsedag. Vill du tala med. En. Telefonist. Var god dröj.

-Kalmar Kommun, du ringer på Elana Kakavandi.

Som egen företagare är det A och O att alltid vara tillgänglig, och detta bygger givetvis upp en förväntan att det alltid ska vara så vilket kan göra mig lite halvstressad. Men här skarvar jag in ett av budorden: Allt vad ni vill att människorna ska göra för er, det ska ni göra för dem. För visst är det så, idag kräver vi tillgänglighet.

Och jag fortsätter älta vikten av att möta den nya generations konsumenter med våra behov, som några av dem kan uppfattas som nya.

Ta emot en beställning på Facebook
Prata bolåneräntor med sin bankman på Lilla Puben
Gå före i den ordinarie kön.
Kunna skicka ett sms till sin tandläkare om en bokning av hållagning och tandblekning
Svara på ett mail innan det är skickat
Ringa kvällstid till Anna Telleus och fråga om det verkligen är så att tummen ska göra ont trots att det var en vecka sedan den stukades i pulkabacken i Svartbäcksmåla.

Och säg så här, det finns ett gäng företag i den här stan som inte riktigt hänger med, men det är dom givetvis medvetna om, eller hur.

Dagens bild tillägnar jag Fredrik. Som i jakten på lägenheten där dom skulle fotograferas missade en detalj som visade sig vara avgörande för att hitta, Fredrik såg inte den gigantiska fotoblixten.

Jag: -Där är det!
Fredrik – Japp! Där är ett kök.