Se fler  
Kalmarbloggar på hejkalmar.se

november, 2010


29
Nov 10

Snöröjning – Ett folkkärt fenomen

Jag är inte direkt lastgammal, men en sak har jag vid det här laget lärt mig, det ligger en oerhörd prestige i att skotta snö. Brukar inte direkt vara sen på att generalisera och är väl inte det denna gång heller, snöskottning är definitivt en generationsfråga men som givetvis bottnar i ansvar i form av husägande och vuxenskap. Men det händer någonting sjukt i våra hjärnor vid kraftiga snöfall, låt oss försöka analysera detta fenomen.

För det första blir vi alltid lika förvånade och nästintill chockade vid kraftiga snöfall, det känns nästan som om vi aldrig sett snö innan, en nästintill instinktiv reaktion som säkert har sitt ursprung när vi sprang runt på stenåldern om yra höns och skottade snö med sjukt ineffektiva skyfflar gjorda av flintasten. Reaktionen leder allt som oftast till massiv kritik mot alla som är ansvariga för snöröjning. Och det passar oss svenskar perfekt, eftersom vi aldrig behöver konfronteras med någon direkt person i och med att snöröjningsansvariga personer har hemlig identitet med tanke på den hotbild som finns kring dessa individer.

Och innan detta hotar alla kommuner med konkurs och skrämmer oss ännu mer. När året börjar gå mot sitt slut rapporterar kommunen i vanlig ordning en preliminärt resultat som verkar bli plus minus noll… om inte det blir så mycket snöfall. Då reserverar sig kommunen för att hela budgeten går åt helvete och det finns risk att kommunen måste lägga ner sin verksamhet och vi ombeds att flytta till sydligare breddgrader där det är betydligt mindre risk för snö. Så alla Kalmars invånare, med tanke på detta tidiga snöfall, klass 4a på Funkaboskolan blir nästa år utan läromedel i matematik med tanke på dom oerhörda kostnader som blev i och med snöröjningen 2010. Samtliga elever i klassen ombeds att flytta till Glenn Strömbergs Bergamo i norra Italien. För mer information, gå in på www.kalmar.se

Nu till det roligaste, den prestigefyllda maktkamp som utspelas på alla villagator runt om i landet, här får man minsann inte ge tecken på någon form av svaghet. På ytan är alla grannar på gatan vänner, man kallpratar med varandra om snöfallet, ett sätt för oss människor att hantera trauman. Men innerst inne är det kamp mellan män.

– Tjena Owe!
– Hallå du! (Owe ställer skyffeln åt sidan), Vilket jävla väder du!
– Ja fyfan, det måste vara minst 30 cm. (Granne 1, namnlös, ställer även han skyffeln åt sidan)
– Kan inte minnas någonsin att vi haft så mycket snö redan i november.
– Nej, inte jag heller, det kom väl rätt mycket -86?
– Ja just det, vilken jävla vinter det var.
– Fan va dåligt plogat det är, (Granne 1, namnlös pekar ner mot gatan där det inte är skottat)
– Å skatt, det ska man betala. (Owe skakar på huvudet)

Det blir lite kallprat om vem som har bäst skyffel och lite annan gubbvaktning, 30 minuter senare kommer Granne 1, namnlös in i värmen och inleder ett samtal med sin fru som står och kokar en rustik vintergryta på högrev.

– Fyfan älskling nu är uppfarten och hela framsidan och baksidan skottad och klar! Owe är inte ens halvvägs med sin uppfart.
– Du är duktig du älskling! Vi äter om en timme.
– Haha! (Owe ställer sig och gubbvaktar i fönstret, hånler och tittar ut på sina snöskottande grannar), ska han ha det så?
– Sluta nu Owe…
– Men han har ju inte ens skottat runt dörrarna på sitt garage, och kolla det på taket! Det kommer aldrig gå!
– Ja men säg det till honom.
– Aldrig.
– Du kan väl hjälpa honom.
– Det tror jag inte.
– Du vet väl att du kan vinna Sveriges Radios anrika pris Guldskyffeln 2010 om man gör en insats från någon annan.
(tystnad)
– Owe?
(Ljudet från en snöslunga som startas)


29
Nov 10

Radio Ga Ga

Upp i svinottan idag för tjänstgöring i Sveriges Radios lokaler, sidekickning i morgonprogrammet Musli. Det innebär ju en sändning på fyra timmar vilket gör att man kan bygga upp roliga och kreativa saker under sändning. Dagens lilla succé blev lite oväntat vår vändning av alla negativa nyheter kring snökaoset när vi efterlös nomineringar till Årets Guldskyffel 2010, ett pris som tilldelas en person i regionen som gjort en hjälteinsats i snökaoset.
Detta var en idé jag kläckte typ 06.30 i morse och vi blev totalt nedringda, jag undrade tillslut om jag satt i radio eller om jag var en växeltelefonist, sjukt kul dock.

Läs mer om Guldskyffeln 2010 på SR’s hemsida, nominera!

Bland annat ringde en kvinna in och nominerade en snöskottarhjälte i Fagerhult. Han hade hjälpt henne loss med bilen när den kört fast och hon var givetvis oerhört tacksam. Jag gick ut med namnet, och en stund in i programmet ringer det in en kvinna och presenterar sig som denne mannens fru. Hon vill bestämt veta vem det är om har nominerat hennes man och innan jag ens har lyckats få en syl i vädret börjar hon skjuta från höften och gissa en massa namn: -Var det Birgitta?? Eller Ann??? Eller var det hon Kersti? En sak ska ni i alla fall veta! Min man vill inte veta av sånt här trams!

Okej.

Hur eller hur, snöskottning är något som berör- Återkommer med en krönika om ämnet.


27
Nov 10

Gabriel Vidlund 2 år

bild

Gabriel Vidlund 2 år

Mobilbloggat med www.wp-mobile.se


26
Nov 10

Martin Löwenham

Hysteriskt igår på Kallskänken när vi brände iväg över 120 husman och lägg därtill dubbelt så många sallader och baguetter, det är verkligen hur kul som helst, men med intensivt tempo kommer också alltid några misstag. Och detta blogginlägget tillägnar jag Martin ”bossen har alltid rätt” Löwenham, som någon form av bestraffning för de senaste eskapaderna. Löwenham som är helt förberedd på detta, har godtagit straffet som den man han är.

Det hela började med att SJ ringde och ville ha 75 baguetter. Detta är givetvis en lukrativ order som vi i alla avseende bör ordna. Lövet är den som svarar, och när SJ-killen på andra sidan luren frågar om det finns möjlighet att ordna baguetter böjer Löwenham huvudet fram för att kolla hur många baguetter vi har kvar i kyldisken, han gör ett snabbt överslag och konstaterar ganska snabbt att vi inte har 75 baguetter att tillhandagå SJ och svarar blankt nej. En beställning på runt 4000 åt helvete som vi bör fixat sett ur service och ägarperspektiv.

Några timmar senare lyckas han tappa 5 kg okokt pasta på golvet som vi sedan slänger. Det tar oss 30 minuter att städa upp men vi hittar fortfarande pasta lite överallt. Sånt som händer.

En äldre dam ringer in och har sett vår annons om julbord i tidningen. Hon lyckas, av Löwenham, även fast det inte är möjligt, beställa 2 portioner småvarmt mitt i brinnande lunch. Problemet är att bara att Löwenham tror dom menar jultallrikar, dvs, den kalla tallriken. Vi stressar fram två fina jultallrikar, men som sagt var, det var ju småvarmt dom ville åt, det slutade med att jag fick bjuda på två husman, tanterna lyckliga och glada, Seger och Hang, vansinniga.

Sist men inte minst, Bengt Skoog var en av lunchgästerna igår. Löwenham, som för övrigt känner till alla i staden meddelar mig relativt snabbt att kommunens populära akttraktör satt i matsalen. Nobelt besök som slutar med att Löwenham på något vänster lyckas spilla på Bengt när han dukar av. Det var ingen stor fläck, men jag styr upp en kemtvätt och problemet är ur världen. Inga konstigheter.

Nu är det ju så här, att man inte kan bli arg på Löwenham, det går bara inte, hans leende och snabba repliker tar bort det mesta. Jag säger:

Jag: – Jadu Lövet! Denna månaden lär du inte bli månadens anställd precis…
Lövet: – Nej, kanske inte…
Jag: – Först SJ, sen pastan, sen jultallrikarna och sist nu fläcken på Skoog! Vilken jäkla skitdag du har haft egentligen!
Lövet: – Tycker faktiskt den har varit helt okej ändå.


24
Nov 10

Björne i Sydsvenskan

Det är tur att man har insiders runt om på Sveriges redaktioner. Här har ni ett saxat klipp ur dagens Sydsvenska. Minns ni Björnefilmen numera 10950 views…


24
Nov 10

Vargavinter och kycklinggryta

Vargavintern är här, igen. Nåväl fint är det i alla fall. Intressant är det att vi på Kallskänken allt som oftast blir på ett eller annat sätt inblandade i snö och regnoväder, SJ beställer alltid extra kaffe och mackor, brandmännen ska givetvis ha mat när dom är ute på uppdrag, och B-G blir alltid sugen på stekt potatis. Så igår var det i ärlighetens namn lite körigt på Kallskänken, det var också en sådan där dag vi fick inbokat sex julbord, alltså då inte sexjulbord dvs med inkluderad strippa från Malmö.

En svettpärla tycktes rulla ner för Segers panna när han la ihop ett och ett, det kommer bli åka av i december, det är bara att konstatera.

Nya vintersulor på Audin, tjäck!

Igår rullade jag förbi Skansen för lite hederlig gubbvaktning, svärfar behövde hjälp med ett litet spex och jag dundrade in i omklädningsrummet och intervjuade Larsson, Nouri, Arajuuri, Smiley, Ryström och Wastå. Alla såg ut att vara fina i köttet. Passade också på att hälsa lite inne på kansliet, och jag kan sammanfatta det så här: sälj, sälj, sälj. Tokrusning till sponsorpaketen och jag tror inte vi kan föreställa oss vilket lyft försäljningen har fått tack vare alla nya produkter. Känns oerhört inspirerande och förväntansfullt, snacka om att det snackas om den nya kycklinggrytan!

Och på tal om det, MIK-möte idag hos Kalmar FF, Kallskänken serverar, inte helt oväntat, Guldfågel!

Idag är det även tung sittning på glasverandan med Ernst & Young som har entreprenörsevent, finns det vin, finns det hopp.

Hoppar in som sidekick i P4 Musli på måndag, 06-10. Kommer streama live från studion, missa inte det här på mycketgutt.se


22
Nov 10

Nya företag

Inför min inspirationsföreläsning förra veckan fick jag frågan om min syn på nya företag. Att bara få den frågan, dvs att mina åsikter och tankar skulle räknas kändes sjukt stort. Och för att inte göra alltför stora utsvävningar tillkallade jag min topphemliga stab för ett samtal om ämnet. Stabens betalning, valfri meny på Burger King där också ett topphemligt möte ägde rum.

Det kommer bli allt vanligare med företag utan någon större långsiktig affärsplan. Vi kan kalla dom projektföretag som utnyttjar bubblorna i samhället. Dessa företag är lättstartade och kräver inte mycket kapital eller investeringar. Ett skrivbord och en dator med uppkoppling och du är i stort sett startklar. Företag som bygger sina verksamheter på spetskompetens inom ett särskilt område.

I IT-branschen ser vi redan prov på dessa typer av företag inom sökoptimering. Man bygger upp ett företag och säljer det relativt snabbt för att sedan starta på ny kula, man kan tro att Kalmar har blivit landets huvudstad för denna typen av verksamheter. En bransch där kundregister, branschkompetens och säljkår betyder allt med andra ord humankapital.

Åt middag med Simon Madeling under min vistelse i Stockholm. Han jobbar som mediastrateg och berättade oerhört intressant om hur dagens kommunikation bokas. Här planeras inte marknadsföring och kampanjer på lösa boliner och på lite småländsk magkänsla från en kohandlare som vi småföretagare kanske är vana vid. Här är det ren statistik som talar, med hjälp av avancerade databaser kastas olika variabler in och ut kommer svaret. Exempel: Vi har en kampanj och målgruppen är klar: tjejer, mellan 18-21 år, intresse hästar. Då ska du synas och höras i Mix Megapol och Tv3 mellan 15 och 16.00. Det säger statistiken byggd av SIFO. Frågan är om detta kommer att bli alltmer vanligt även för mindre företag i framtiden? När kan Wilson Creative redovisa ett sådant här verktyg?

För att inte tala om den nya typen av kommunikation som blir alltmer vanlig, dom sociala medierna. Med hjälp av annonsering på Facebook, Spotify och Google mm, kan du redan idag helt enkelt välja mottagare, kön, ålder, intresse, stad, postnummer. Du betalar för vad du får i form av klick, lång ifrån att dunka in en trygg kvartsida i Kalmarposten, därav inte sagt att detta skulle vara en dålig kanal, med det ska bli intressant och se hur vi lär oss hantera alla olika kanaler.

Oerhört intressant att följa 80-talisternas integration i arbetslivet samtidigt som 40-talisterna har det uttalat svårt att sälja sina verksamheter på grund av det komplexa skattesystemet i Sverige. Man sitter på fabriksbolag som har inventarier för 10-tals miljoner men omsättningen är runt miljonen, det är ingen som har råd att köpa företagen och skulle någon få för sig detta skulle ändå mer än halva vinsten skattas bort, alla blir på något konstigt vänster förlorare. Och vi vill ju fan bara jobba med media, eller hur Gymnasieförbundet?

Okej, kanske lite luddigt, men kontentan tror jag är att vi mitt i allt lätt glömmer en viktig faktor. Det kommer bli än mer viktigt med kunskap, kärlek och passion för det man gör. Tillbaka till ruta ett på något sätt, med stolthet och hantverk kommer individens och företagens framgång och självkänsla.

Imorgon köttfärslimpa på Kallskänken.


21
Nov 10

Flashback, semester från förr

Vaknar upp i ett dimmigt Båstad, långt ifrån den extrema hysterin som rådde senast vi var här dvs under tennisveckan. Vi bokade in oss på ett spapaket här på Hotell Skansen och jag slås återigen över den nivåskillnad i service och små, små detaljer som skåningarna har. Det går inte och sätta fingret på exakt vad, men helheten känns oerhört genomtänkt, alltifrån att personalen vänligt säger god morgon i korridoren och till noggrant utvalda Dux-sängar. Fastän hotellet denna helg är helt fullbokat märks det inte mer än att det är en härlig atmosfär med full matsal, liv och rörelse. Rent och snyggt är det också, gilla.

Har gubbvaktat en familj under vistelsen där samtliga två barn är utrustade med en varsin iPad. Ponera att barnen är 6 och 5 år gamla. Någonstans är det skrämmande och se dom insjukna i något dataspel när resten av familjen konverserar. Det blir alltmer vanligt att man inhandlar avancerade verktyg för att sysselsätta sina barn, man köper sig någon form av frihet i föräldraskapet. Men detta är ingen nyhet, vi började minnas tillbaka på våra verktyg som var dåtidens lyx, ni minns säkert scratchboarden, ni vet den när man målade bilder med hjälp av två rattar. Bilderna såg för jävliga ut och det bästa med leksaken var väl egentligen suddfunktionen. 20 år senare har vi avverkat Game-Boys, freestyles och just scratchboards, idag finns alla funktioner i en och samma apparatur, och är man nöjd med en teckning är det bara att använda sig av funktionen Save As. Man behöver alltså inte köpa en helt ny scratchboard.

Tiderna förändras, fast egentligen inte känslan. Jag tror att barn fortfarande kan känna känslan som infinner sig av:
Att sitta bak i bilen. Regn som slår mot bilfönstret. Hur långt är det kvar? Upplysta färjeterminaler i nattmörkret. Obegränsat med taxfree-godis i form av Haribo-nallar och Bassetts. Illamåendet. Besvikelsen när batterierna i kassettspelaren viker ner sig. Långsamma hotellfrukostar där pappa ska äta ”så man står sig fram till lunch” och ger resten av familjen stränga order att plocka med sig en, helst två frukter från bufféen. Heltäckningsmattor. Sena kvällar i någon bar. Tillfälliga semesterkompisar vid poolen. Mamma smörjer in ryggen. Spagetti och köttfärssås. Coca-Cola. Sand mellan tårna. Dans till lokalt liveband. Syskongräl. Hemlängtan. Och så den där kvällen då pappa pussar mamma lite, lite för mycket.


20
Nov 10

Kallbadhuset nästa!

bild

Kallbadhuset nästa!

Mobilbloggat med www.wp-mobile.se


19
Nov 10

Ekwall och Mycket Gutt på Inside!…

bild

Ekwall och Mycket Gutt på Inside! Välkomna!

Mobilbloggat med www.wp-mobile.se